Από πάνω:
4 μεγάλα πορτοκάλια
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας βούτυρο
Βάση:
175 γρ. βούτυρο ξεπαγωμένο (μισό πακέτο)
2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού κανέλλα
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας κονιάκ
Κρέμα:
3 φλ. τσαγιού γάλα
3 κουτ. σούπας βούτυρο
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
3/4 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
τη φλούδα από το ένα πορτοκάλι - μόνο το πορτοκαλί μέρος
(κανονικά θέλει και 1 αυγό χτυπημένο, που το ρίχνουμε μόλις πήξει η κρέμα - αλλά συνήθως δεν το βάζω)
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί, μέχρι να γίνει ομοιογενής. Στρώνουμε ένα μικρό ταψάκι τάρτας με λαδόχαρτο, το βουτυρώνουμε, και στρώνουμε τη ζύμη πιέζοντας με τα δάχτυλα, ώστε να καλυφθούν και τα τοιχώματα. [Σ'αυτό το διάστημα τα πορτοκάλια μάλλον θα είναι έτοιμα, οπότε τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.] Τρυπάμε όλη τη ζύμη με πιρούνι για να μην φουσκώσει και χάσει το σχήμα της, και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς με αέρα, για 15 λεπτά. Όσο η ζύμη ψήνεται φτιάχνουμε την κρέμα.
Βάζουμε να βράσει τα 2 φλυτζάνια γάλα με το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη φλούδα. Μόλις πάρει βράση κατεβάζουμε από τη φωτιά. Έχουμε βάλει το υπόλοιπο γάλα με το σιμιγδάλι σε ένα σέικερ και το χτυπάμε καλά να ανακατευτούν καλά καλά. Αφαιρούμε τη φλούδα από το γάλα και ρίχνουμε το μείγμα του σέικερ. (Μ' αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε κρέμα που γίνεται με σιμιγδάλι, αλεύρι ή κορν φλάουρ δεν σβωλιάζει). Ανακατεύουμε πάνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Σ' αυτό το διάστημα έχει ψηθεί η ζύμη και τη βγάζουμε από το φούρνο.
Αλλάζουμε τη ρύθμιση του φούρνου, ίδια θερμοκρασία αλλά χωρίς αέρα.
Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα και από πάνω στρώνουμε τα πορτοκάλια και ρίχνουμε και το σιρόπι τους.
Η κρέμα και το σιρόπι πρέπει να είναι πυκνά. Αν η κρέμα βγεί αραιή, την πήζουμε ρίχνοντας λίγο σιμιγδάλι ακόμα πασπαλιστά για να μην κάνει σβωλάκια. Αν βγεί πολύ πηχτή την αραιώνουμε με λίγο γάλα.
Ψήνουμε την γεμάτη τάρτα για 25-30 λεπτά.
13 comments:
Έλεος!!!
ζούρλια είναι αρχοντία!, κρεμούλα, πορτοκαλοσιροπάκια, μπισκοτάκι, μμμ! σας βγάζω το μάλλινο σκουφί μου για το κόλπο με το φραπέ σιμιγδάλι!
Εξαιρετικό ακούγεται! Μπράβο!
Πιάσαμε τα εσπεριδοειδή μια και είμαστε καταμεσίς του χειμώνα...
Βέβαια, κάθε πράγμα στον καιρό του.
Το φραπέ με έσωσε από τους σβώλους - σε όλες τις κρέμες, ακόμα και την ψευτομπεσαμέλ που κάνω με κορν φλάουρ έτσι το ρίχνω.
τέλεια η φωτογραφία!
Απορία:
Τα 2 φλ. αλεύρι και τα ξεπαγωμένα 175 γρ. βούτυρο + τα υπόλοιπα της γέμισης, θα μας κάνουν μια ζύμη; Χωρίς άλλα υγρά;
Αρχοντία, η τάρτα είναι τέλεια....
Την έφτιαξα χθες, είμαστε 2 άτομα και έχουν μείνει μόνο 3 κομμάτια!!!!
Συγχαρητήρια!!!!!
Δώρα
Χαίρομαι που σας άρεσε!
Η ζύμη δεν θέλει άλλα υγρά, στην αρχή καθώς ζυμώνεις τρίβεται αλλά μετά ενσωματώνονται τα υλικά και γίνεται ομοιογενής. θεί και κρυώσει, είναι πολύ τραγανή.
Καταπληκτική η τάρτα αυτή, την έχω κάνει αρκετές φορές παλαιότερα, να είσαι καλά που μου την θύμησες!. Άσχετο, Αρχοντία έκανα το γλυκό κουταλιού κλημεντίνες (τη συνταγή της μαμάς σου) και έγινε τέλειο. Σας ευχαριστώ και τις δύο. Λία Π.
Δεν επισκέπτεται αρκετός κόσμος το blog σας κ. Αρχοντία και το site που γράφετε και περιφέρετε τις συνταγές σας παντού ;
Βαρετή καταντά αυτή η επανάληψη .
Εσείς κα. Λία Π. σε αυτό το blog βρήκατε την ευκαιρία να ευχαριστήσετε την κα. Αρχοντία ;
Στο site που είστε και οι δυο μέλη , δεν σας έχει δοθεί αυτή η δυνατότητα ; Μα τα ίδια και τα ίδια περιφέρει παντού η κα. Αρχοντία .
Τελικά όμως και για τις δυό σας το μέλι εδώ είναι .
Ciao
Πολύ την λαχτάρισα την τάρτα σου Αρχοντία. Πώς θα ήθελα τώρα ένα κομμάτι μετά το μεσημεριανό!
Μας είχε φτιάξει πέρισυ το Πάσχα η Λόπε κάτι παρόμοιο νομίζω και είχα ενθουσιαστεί.
Εξαιρετική η τάρτα!
Θα είναι πολύ ωραία με δυνατό καφέ!
Ευχαριστούμε Αρχοντία που μας την έγραψες!
Post a Comment