Sunday, January 06, 2008

Su-mi-t'ang VELVET CORN SOUP ή Σούπα Γενεθλίων

H σούπα αυτή είναι το πρωτο κινέζικο φαγητό που δοκίμασα και είναι το επίσημο γεύμα που παρασκευάζουμε στα γενέθλια της Μ ή κατά μπλογκόσφαιρα Daily Madness.
Το φαγητό βέβαια δεν είναι αυθεντικό κινέζικο, αφού το καλαμπόκι το μετέφεραν στην Κίνα Ισπανοί και Πορτογάλοι εξερευνητές αλλά στην συνείδηση μας έχει καταξιωθεί σαν αυθεντικό κινέζικο.

Η συνταγή προέρχεται από ένα παμπάλαιο βιβλιαράκι κινέζικων συνταγών ΤΙΜΕ LIFE (1969).
Οι οδηγίες είναι λεπτομερέστατες αλλά στην Ελλαδα μόνο μετά το 2000, είναι εύκολο να βρεί κανείς τα διάφορα υλικά.
Η συγκεκριμένη συνταγή δεν απαιτεί τίποτα το "εξωτικό" πέρα από τζίντζερ.

Τι θα χρειαστούμε για 4 άτομα:
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
2 ασπράδια αυγού
1 κονσέρβα καλαμπόκι
5 κουταλιές του γλυκού γάλα
αλάτι
3 κουταλιές του γλυκού κορν φλαουρ
4 - 6 φέτες προσιούτο.
Ξεκινάμε με το ζωμό κοτόπουλου, που λόγω του ότι το φαγητό γίνεται γιά επίσημο πανηγυρισμό γενεθλίων, δεν σηκώνει αστεία και γρηγοράδες, απλά παιρνουμε ένα κοτόπουλο, αφαιρούμε την πετσα και το βράζουμε γιά δύο περίπου ώρες με φρεσκο κρεμμυδάκι (με τα πρασινα) και αρκετές φέτες τζίντζερ. Μετά το δίωρο σουρώνουμε το ζουμί όσο μπορούμε καλύτερα και φιλετάρουμε το κρεας του κοτόπουλου και το αφήνουμε στην άκρη. Σχετικά με τους ζωμούς έχουν γραφτεί διδακτορικά και δεν θα επεκταθώ αλλα θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει και κύβο knorr (πιπέρι στο στόμα μου) η ακόμη καλύτερα knorr από ταϋλανδη (το πουλάνε τα κινέζικα παντοπωλεία) εγώ πάντως κανω τον δικό μου ζωμό.
Μία παρατήρηση, το φαγητό αυτό έχει πολλή λεπτή γεύση και υφή, αν λοιπόν αυτά δεν εκτιμώνται δεόντως από τους συνδαιτημόνες σας, μην το μαγειρέψετε, αλλα αν το μαγειρέψετε να κάνετε δικό σας ζωμό.
Παίρνουμε λοιπόν τον σουρωμένο και κατά το δυνατον διαυγασμένο ζωμό και προσθέτουμε το καλαμπόκι από την κονσέρβα και λιγο από το υπόλευκο υγρό της κονσέρβας ( περίπου 250 ml).
Τα φέρνουμε σε κατάσταση χαμηλού βρασμού και προσθέτουμε το αλάτι και το κορν φλάουρ που το έχουμε διαλυσει προηγουμενως σε 5 κουταλιές του γλυκού νερό. Σιγοβράζουμε το μίγμα μεχρι που αρχίζει να πήζει ( δηλαδή να αυξάνει το ιξώδες).
Εχουμε στρώσει τραπέζι, διότι από τώρα και μετά, μετράμε δευτερόλεπτα. (Όλοι είναι στην θέση τους, κινητά και τηλέφωνα στο Off.)
Κτυπάμε καλά τα ασπράδια με το γάλα, κλείνουμε τελείως το ματι της κουζίνας, ρίχνουμε το ασπράδι στην κατσαρόλα, το φέρνουμε μία, δύο βόλτες και μεταφέρουμε στα πιάτα της σούπας η στην σουπιέρα, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο προσιούτο και αν θέλετε ψιλοκομμένο κοτόπουλο.
Ο καθένας μπορεί να προσθέσει σόγια sauce κατά το δοκούν. Υπάρχει και παραλλαγή που αντί γιά προσιούτο να προσθέσετε καβουρόψυχα οπότε ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !!!!!!!!!
Το θέαμα της σούπας είναι κάτι το διαφορετικό από την καθημερινότητα και την κλασσική κοτόσουπα αυγολέμονο, διότι το ασπράδι κροκιδούται και δημιουργεί ίνες, που δίνει μία "κινεζικη/διαφορετική υφή" στο παρασκεύασμα.
Απολαμβάνει κανείς την λεπτή γεύση του καλαμποκιού, την επίγευση του τζίντζερ, το αλμυρό του προσιούτο.
Συνήθως το συνοδεύουμε με χλιαρό σάκε.

6 comments:

Anonymous said...

Καλή Χρονιά.
Είναι εξαιρετική και με καβούρι.
Κάπως έτσι την κάνει ο γαμπρός μου όταν αποφασίσει να μπει στην κουζίνα.
Δεν βάζει γάλα και την καβουρόψυχα την ρίχνει νωρίτερα να πάρει μερικές βράσεις.

CGP said...

@gianni

Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά γιά την γιορτή σου !

Juanita La Quejica said...

Να την χαίρεσαι για τα γενέθλιά της και να σε χαίρεται και εκείνη! Άνδρας που φτιάχνει δικό του ζωμό είναι αρκετό για να ζηλεύουν την γυναίκα του!

kiki said...

Να τη χαίρεσαι και να γιορτάζετε πάντα με πρωτότυπες συνταγές!

Marina said...

Παιδιά τα γενέθλιά μου είναι τον Απρίλιο!. Κριαράκι βέρο!

kiki said...

Κι εσύ κριός;;; Γίναμε πολλές! Ε και τι πειράζει βρε Μαρίνα μου να σε χαίρεται από τώρα; Πειράζει;
:-)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...