Tuesday, February 05, 2008

Κατασκευές… με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι.

Ξεκίνησα κι’ εγώ απογευματάκι καιρός, να φτιάξω το γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, όπως μας τα έγραφε πριν λίγο καιρό η Κικίτσα. Έπλυνα τα ψιλόφλουδα πορτοκάλια μου, τα έτριψα καλά μ’ ένα σφουγγαράκι (από την σκληρή πλευρά) να φύγουν μαύρα στίγματα και «μπλουμ» μέσα σε βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νεράκι να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Μια χαρά. Μετά από μια ώρα περίπου ήταν έτοιμα. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα σε μια λεκάνη, τα αφήνω να κρυώσουν λίγο για να μπορέσω να τα κόψω και αρχίζω να δένω το νεράκι που έβραζαν σε σιρόπι, με την προσθήκη ενός κιλού ζάχαρης, ένα μεγάλο ξυλαράκι κανέλλας καθώς και λίγη κρυσταλλική βανίλια που θεώρησα ότι θα το τονίσουν στην γεύση.
Άρχισα να κόβω τα πορτοκάλια, ήσαν μέτρια σε μέγεθος (προς μικρά) οπότε τα έκοβα σχεδόν στα τέσσερα. Όταν τελείωσα, τα τουμπάρισα στην κατσαρόλα με το σιρόπι…και ξεκίνησα ξανά το βράσιμο μέχρι να δέσει κι’ αυτό.
Τα πράγματα πήγαιναν όπως τα περιέγραφε η Κική. Όταν άρχισε το γλυκό να κρυώνει, πήρα ένα κομμάτι να το δοκιμάσω.
Συμπαθητικό, αλλά δεν με ξετρέλανε το ομολογώ.
Κάπου εκεί λοιπόν άρχισαν τα γρανάζια του μυαλού να δουλεύουν σε διαφορετικά μήκη κύματος…και να ψάχνουν να αξιοποιήσουν το έτοιμο πια γλυκό πορτοκάλι, με άλλον τρόπο, γιατί έτσι δεν νομίζω ότι θα το τιμούσε κανένας.
Και ιδού το αποτέλεσμα:
Έβγαλα τις πορτοκαλό-φέτες με την τρυπητή κουτάλα σε μια λεκάνη και άρχισα να ξεχωρίζω την ψίχα από τις φλούδες. Έγινε πολύ εύκολα με την βοήθεια ενός μαχαιριού.
Τις φλούδες τις πέταξα, γιατί αυτές ήταν που δεν μου άρεσαν ιδιαίτερα στην γεύση και την υφή. Την σάρκα την έβαλα σε τάπερακι που σκεπάζει γιατί θα την χρησιμοποιούσα σε 2 δόσεις. Το σιρόπι (που ήταν αρκετά γλυκό) το κράτησα σε βαθύ βάζο και το έβαλα ως υγρό-χυμό σε μπισκότα που έγιναν με 1 ποτήρι λάδι, 3 κουταλιές γλυκού κανέλα σκόνη, 1 κουταλιά κοφτή τζίντζερ σκόνη, 1 αυγό, λίγο αλάτι, 4-5 (εδώ δούλεψε λίγο το μάτι) φλιτζάνια αλεύρι, 2 κουταλάκια κοφτά μπέικιν πάουντερ και τέλος μισό φλιτζάνι τριμμένο αμύγδαλο (που είχε μείνει από άλλο γλυκό).
Μυρωδάτα – μυρωδάτα και τραγανά ως συνοδεία για τον καφέ σας. Τα πιο πάνω υλικά σας δίνουν μια εύπλαστη ζύμη που την πλάθετε μπαστουνάκια χοντρά και με την βοήθεια μαχαιριού κόβετε όσο γίνετε ισομερή κομμάτια. Τα ανοίγετε με τα δαχτυλάκια σας, πατώντας και τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνετε για 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς και προθερμασμένο φούρνο.
Την σάρκα τώρα των γλυκών πορτοκαλιών, την χρησιμοποίησα ως εξής.
Έφτιαξα ένα γλυκό ψυγείου, σε ελαστική φόρμα που προηγουμένως είχα καλύψει με λαδόχαρτο, γιατί το μείγμα είναι αρκετά υγρό και υπάρχει κίνδυνος να σας βγει από το στεφάνι. Καλού κακού βάλτε την φόρμα και μέσα σε μια βαθιά πιατέλα ή ταψάκι, για να μην την πατήσετε με διαρροές στο ψυγείο σας, μέχρι να σφίξει.
Χτύπησα λοιπόν, ένα πακέτο τυρί κρέμα, μαζί με μία μικρή κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά και λίγη κρυσταλλική βανίλια. Έφτιαξα ένα ζελέ πορτοκάλι, σύμφωνα με τις οδηγίες του, αλλά μόνον μ’ ένα ποτήρι νερό. Ανακάτεψα στο μείγμα, την κρέμα τυριού, τον ζελέ καθώς και 2 κούπες ψίχας πορτοκαλιού οι οποίες είχαν τα υγρά τους γι’ αυτό και δεν πρόσθεσα δεύτερο ποτήρι νερού στον ζελέ και τα έβαλα στην φόρμα. Άφησα το γλυκό για 6 περίπου ώρες μέχρι να παγώσει καλά και να είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Σε κατσαρολάκι μικρό τώρα, έβαλα πάλι 2 κούπες ψίχας πορτοκαλιού μαζί με 4 κουταλιές μαύρη ζάχαρη και τα έβρασα μέχρι να μου δώσουν μια πηχτή αρωματική σάλτσα. Ξεφορμάρισα το γλυκό και το έλουσα με την σάλτσα.
Εκπληκτική γεύση, με όλα τα αρώματα του πορτοκαλιού σε αφθονία.

14 comments:

Anonymous said...

Μια χαρά το αξιοποίησες το γλυκό πορτοκάλι Πηνελόπη μας :))
Στα κουλουράκια πόσο, στο περίπου , σιρόπι έβαλες ? Νομίζω οτι και λίγη ψιλοκομμένη φλούδα θα ταίριαζε με τα κουλουράκια .
Το γλυκό ψυγείου μοσχοβολιστό φαινετε , ωραία και η ιδέα της φωτο για γέμιση και στόλισμα λουλουδάτο :)

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου βρε Πηνελόπη με τις νοστιμιές σου:)))
Με ενθουσίασε η ιδέα της κρεμούλας, φαντάζομαι θα γίνεται και με άλλα φρούτα και τυρί κρέμα, π.χ την φαντάζομαι με φραουλίτσες (στην εποχή τους βέβαια)
Στα μπισκοτάκια θα έβαζα κι εγώ λίγες από τις φλουδίτσες, όχι ότι και χωρίς φλουδίτσες αν με καλούσες για καφέ θα έλεγα όχι;-)

Penelope said...

Τις φλουδίτσες θα τις έβαζα κι' εγώ, αλλά έχω μια μανία με τα "γρατσανιστά" - "τραγανά" και εκείνες μου φάνηκαν παραβρασμένες, γι' αυτό και δεν τις χρησιμοποίησα καλές μου.

Λαμπρινή, το σιρόπι μου ήταν 2 γεμάτα μεγάλα νεροπότηρα και χρησιμοποιήθηκε αντί χυμού και ζάχαρης.

Έλενα η κρεμούλα, θα είναι σίγουρα θαύμα με αρωματικές φράουλες (και την σχετική σαλτσούλα τους), ροδάκινα μέχρι και μαύρα μούρα μπορώ να φανταστώ. Για να μην σου πω λεμόνι και φτάσω στην άλλη μου αδυναμία. Λέω να την φτιάξω και με λεμονάκια κάποια στιγμή πάντως.
Πρόσκληση για καφέ έχεις και με ανοικτή ημερομηνία πάντα...

Αθήναιος said...

Πολύ ωραίο ποστ.

Anonymous said...

Καποτε ειχα κανει γλυκο νερατζάκι απο τις φλούδες και επειδη οι φλουδες ητανε αρκετα πικρες τις στραγγισα και τις εντυσα με κουβερτουρα.Αν και πολλα δεν καταφεραν να επιβιωσουν μετα απο μια μερα.Θα μπορουσες να κανεις και εσυ το ιδιο με τις φλούδες και η γευση και ο συνδυασμος πορτοκαλιου και σοκολατας ειναι τελεια.

Μάγια said...

πολύ εφευρετική σε βρίσκω! μπράβο!

kiki said...

Πολύ καλά τα αξιοποίησες!

Αγγελική Ν said...

Η φαντασία στην Κουζίνα! Μπράβο Πηνελόπη!
Εγώ τις φλούδες θα τις κρατούσα για κέικ, αν ήταν μαλακές!

kiki said...

Εγώ θα τις έκοβα στικ ή μικρά καρεδάκια και θα τις βούταγα σε σοκολάτα.

witchofdaffodils said...

ωραία κρέμα penelope.
Η φλούδα δε σου άρεσε γιατί πίκριζε?
Σε μαρμελάδα που έχω φτιάξει και με φλούδα, το πίκρισμα μετα από 1-2 εβδομάδες φεύγει.

Juanita La Quejica said...

Δηλαδή πορτοκάλι υπήρχε και μέσα στην κρέμα και από πάνω σαν σάλτσα; Πολύ δροσερό και αρωματικό θα πρέπει να βγαίνει.
Χαρά στο κουράγιο σου Λόπε μου, να κάνεις τόσα πράγματα με τον Παίδαρο παρέα, φτου να μην σε ματιάσω για την αντοχή σου!
Έχω μείνει πολύ πίσω στην ... φωτογράφιση! Ελπίζω σύντομα να επανορθώσω!

heart n soul said...

penelope οι πορτοκαλόφλουδες γίνονται πολύ ωραίες με τη συνταγή "πορτοκαλόφλουδες ζαχαρωμένες" που έχει δώσει η oneiromageiremata καθώς και με κουβερτούρα αντί ζάχαρη. Πολύ ωραία η πορτοκαλόκρεμά σου:)

Penelope said...

Καλημέρες σε όλες και όλους.

Αθήναιε, σας ευχαριστώ πολύ.

Μάγια, τύφλα να έχει καλή μου ο Κύρος Γρανάζης!

Θεολόγη, Αγγελική μου, Κική και αγαπητή Heart n Soul, πραγματικά τις λυπήθηκα που τις πέταξα τις φλούδες. Αλλά η πίκρα τους και η πολύ μαλακιά υφή τους δεν με ενθουσίασαν όπως είπα ήδη. Σκέφτηκα να τις κρατήσω για μαρμελάδα, αλλά είπα να μην το παρακάνω...
... να μην το παρακάνω, γιατί όπως λέει και η καλή μου Juanita, έχω και τον παίδαρο και ο χρόνος πια είναι πολύ πιεστικός.
Κάποια στιγμή πρέπει κι' εγώ να "κάτσω" κι' εγώ κομμάτι!
Ναι, Juanita και μέσα στην κρέμα πορτοκάλι (σαν κομπόστα ένα πράγμα) και από πάνω καραμελωμένο πορτοκάλι σάλτσα! Ήταν πολύ καλό.
Και καταναλώθηκε πολύ γρήγορα.
Έλεγα ότι μπορεί να σ΄ έβλεπα για να σου δώσω την μερίδα σου, αλλά δεν τα καταφέραμε. Next time :-))

elie said...

Μπράβο σου penelope που τα κατάφερες και το έφερες στα γούστα σου το πράμα όταν είδες ότι δεν σου πήγαινε το αρχικό γλυκάκι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...