Wednesday, February 06, 2008

κέικ κάστανο

..που η Έλενα το θέλει πολύ. Το στόρι έχει ώς εξής. Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα συνηθίζω να φτιάχνω κορμό ή τρουφάκια με πουρέ από κάστανα που άλλοτε τον φτιάχνω μόνη μου κι άλλοτε τον αγοράζω έτοιμο. Ο έτοιμος υπάρχει σε δύο εκδοχές:
α) με προσθήκη ζάχαρης και αρωματισμένος με βανίλια (60% περιεκτικότητα σε κάστανο, και
β) άγλυκος και χωρίς άρωμα, σκέτο κάστανο. Αυτόν αγοράζω και τον προτίμησα και φέτος αλλά ούτε κορμό ούτε τρουφάκια έφτιαξα.
Έμεινα λοιπόν με τρία κουτιά καστανοπουρέ και όπως έλεγα και στην Elie, δύο τινά, ή κέικ θα τον έκανα ή σορμπέ!
Τα υλικά
(σε ογκομετρικές κούπες)
~1 κουτί (440 γρ). πουρέ κάστανο. Μπορούμε να τον φτιάξουμε και μόνες μας αφού βράσουμε 750γρ. κάστανα, τα ξεφλουδίσουμε και τα περάσουμε από το μπλέντερ.
~ ¾ της κούπας ηλιέλαιο ΒΙΟ
~ 2/3 της κούπας γάλα (έβαλα γάλα αμυγδάλου)
~ 3 αβγά ( sorry heart, δεν βρίσκω με τι μπορώ να τα αντικαταστήσω)
~ 1 ποτηράκι του λικέρ μαύρο ρούμι
~ 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας
~ 1 και 1/8 της κούπας ζάχαρη καστανή (την προηγούμενη φορά έβαλα 1 ½ κούπα και μου φάνηκε πολύ γλυκό, την προσαρμόζουμε στα γούστα μας)
~ αλεύρι για κέικ**
~ ½ κούπα σοκολάτα bitter τριμμένη
~ πολύ λίγη ζάχαρη άχνη
~ κακάο σε σκόνη
Το φτιάχνουμε
~ Αναμιγνύουμε στο μπλέντερ τον πουρέ με τη ζάχαρη και την εσανς. Βάζουμε το μίγμα στο μπολ του μίξερ.
~Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το γάλα, τα αβγά και το ρούμι. Τα χτυπάμε για 2 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα.
~**Σχετικά με το αλεύρι. Δεν ανέφερα ποσότητα γιατί δε χρησιμοποίησα αλεύρι για κέικ. Έβαλα 1 κούπα “αλεύρι” από κάστανο, 1 ½ κούπα αλεύρι σκληρό ΒΙΟ και 1 ½ κ.γ. baking powder. To “αλεύρι” από κάστανο δεν περιέχει γλουτένη, πράγμα που σημαίνει ότι δε βοηθάει το κέικ να γίνει τεράαααστιο και του δίνει διαφορετική γεύση. Από την άλλη, το σκληρό αλεύρι είναι πιο δυνατό από τη γνωστή φαρίνα για κέικ. Ηθικόν δίδαγμα: ακολουθούμε τη συμβουλή της τηλεμαγειρίσσης και βάζουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να πάρουμε ένα μίγμα που δεν θα είναι ούτε ρευστό αλλά ούτε και μπετοναρισμένο. Περίπου 2 ½ με 3 κούπες.
~ Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε το μίγμα για 2 λεπτά ακόμη.
~ Τελευταία προσθέτουμε τη σοκολάτα και την ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα.
~ Βάζουμε το κέικ στη φόρμα και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα.
~ Μόλις το βγάλουμε από τη φόρμα, ρίχνουμε μαι πινελιά άχνη και μια σκόνη κακάο.
~ Το κέικ έχει μια 'υγρή' υφή.
~ C’ est tout, voila.

15 comments:

Λαμπρινη said...

Η Ελενα το θέλει , το θέλει γιαυτό να προλάβω εγώ να αρπάξω το κομμάτι της φωτο πριν μου το φάνε :))
Αλεύρι απο κάστανο ?? Ουτε ειχα ιδέα οτι υπάρχει τετοιο πράγμα !

Εξαιρετικό , Μαγισσα μου με τα βότανα και φαντάζομαι τους κόπους σας να το διατηρήσετε απο τους προκόπηδες αυτούσιο για την φωτογράφιση :))))

ΕΛΕΝΑ said...

Αααααααααα, λείπει ένα κομμάτι!! Ποιος το πήρε?? Λαμπρινή σε είδα;-)
Εντυπωσιασμένη επίσης από το καστανάτο αλεύρι, το ωραίο χρώμα του κέικ,την υγρή του υφή, την καστανάτη γεύση (αυτήν την φαντάζομαι ...μιααααμμ), με λίγα λόγια ένα κέικ suuupeeerr:)))
Να υποθέσω ότι με συνηθισμένο αλεύρι δεν θα έχει αυτό το υπέροχο χρώμα??

witchofdaffodils said...

κόρες του γιαλού μπονζουρ!

Λαμπρινή αυτή τη φορά το ύφος μου δε σήκωνε πολλά πολλά :)

Έλενα, το κέικ απευθύνεται στους φίλους του κάστανου. Το "αλέυρι" απο κάστανο είναι ένα από αυτά τα εναλλακτικά που μπορούν να μπουν σε γλυκά όπως π.χ. και ριζάλευρο.
Σίγουρα επηρεάζει τη γέυση και το "φούσκωμα", πιστεύω πως και με το κλασσικό το κέικ θα γίνει ωραίο και ίσως ωραιότερο.
Δε σας παροτρύνω να το αγοράσετε, στο ταμείο με περίμενε μια όχι ευχάριστη έκπληξη!

Μάγια said...

τι διαβάζω πρωινιάτικα...κέικ καστάνου με υγρή υφή...αχ! πάω να φάω νουτέλα με το κουτάλι να συνέλθω!

Μάγια said...

ξαναγράφω αφού έκανα ζουμ στη φωτογραφία! ούτε η νουτέλα με σώζει!!

Penelope said...

Τα κάνετε πάλι τα μάγια σας Μαγισσούλα!
Κεκάκι κάστανο κι' εγώ θέλωωωωωωω.
Αλλά το ξόρκι δεν το "ρίξατε" για την τιμή του αλευροκάστανου και με λυπήσατε.
Είδα κι' εγώ τιμή πακέτου προσφάτως, και μου έφυγε η όρεξη να το αγοράσω.
Το ομολογώ. Και αμαρτία ομολουγένη...δεν είναι αμαρτία.
Με φαριν απ, θα το κατασκευάσω όταν το πάρω απόφαση.

kiki said...

Καλά...Το ρούμι μαύυυυυυυρο...το λάδι biiiiiio...το γάλα αμυγδάααααλου.... to αλεύρι κάααααστανου και ο αστακός ψόφιος!!! Τίποτα ιδιαίτερο δεν έχει αυτό το κέικ! Δεν εντυπωσιάζομαι!
:-)))

heart n soul said...

oneiromageiremata να 'στε καλά, με κάνατε και γέλασα!:)) πολύ όμως!:)))όσο για το κέικ τι να πω, μεσ'την καρδιά μου, κι ας έχει κι αυγά:) μπορώ κι έτσι κι αλλιώς (αντικαθιστούνται με διάφορους, τρόπους, το κρατώ για τη σαρακοστή:) Το αλεύρι κάστανου δεν το γνωρίζω, η πλάκα είναι ότι χτες ανακάλυψα (μέσω του εξαιρετικού μπλογκ Cook (Almost) Anything At Least Once, το συνιστώ) ότι υπάρχει και αλέυρι καρύδας, οπότε με βλέπω να βγαίνω στη γύρα και για τα δύο! Ξέρετε κάτι να μας πείτε μάγισσα για τις ευεργετικές ιδιότητες του άλευρου αυτού και διατελώ μετά τιμής:)
ΥΓ: τα συγχαρητήριά μου που κρατηθήκατε και δεν του φορέσατε φερετζέ σοκολά:)

kiki said...

Μα είδατε μανδάμ Χαρτ πως μας τα λέει; Εγώ φταίω μετά; :-)))

Αγγελική Ν said...

Το αλεύρι κάστανου το συζητάμε, αμέ το γάλα αμυγδάλου?
Μαγισούλα μου, μου δανείζεις το ραβδάκι σου να βρω και εγώ τα υλικά, να φτιάξω το κεκάκι σου?
Το χέρι μου δεν φτάνει ως εκεί να πάρω κομματάκι... Και μου έχει γυαλίσει…

elie said...

Καστανάλευροοοοοοο;;;;
Τι να πει το πτωχό κέικ του Παρλιάρου (πάνω στο οποίο αυτοσχεδίασα, όταν μου καρφώθηκε το κέικ κάστανο) όταν έχει πέσει το βαρύ πυροβολικό, ε;
Καλά να πάθω που μπήκα στα χωράφια σας, witch. Ερουμπώθην.

witchofdaffodils said...

@μάγια,
κάτι μου λέει πως σας αρέσει το κάστανο, σωστά ;-)

@ penelope,
σας άρεσε? χαίρομαι!
Εσείς δεν την πατήσατε..Ο βιολογικατζής μου το εκθείασε και δεν ρώτησα την τιμή. Διαφορετικά δε θα το αγόραζα ούτε κι εγώ.

@ deli, σμακ,
ξέχασα να πω πως και η baking powder είναι bio, σόρυ ε;-)

ΥΓ για τα λάδια είχαμε κάνει ολόκληρη ανάλυση babe..

@ heart,
να σας πω the truth, το αλέυρι το πηρα δοκιμαστικά και κατά λάθος, δοκιμάστε τα και τα δύο μόνο αν στην Αγγλετέρα δεν κοροϊδεύουν το κόσμο όπως εδώ. Η διαφορά είναι στη γε'υση και την εμφάνιση, εγώ θα ψήφιζα ένα νορμάλ ΒΙΟ αλεύρι. Για το φερετζέ, συγχαρείτε την τεμπελιά μου!

@ αγγελική,
με το ραβδάκι θα τα βρείτε και τα δύο σε καταστήματα ΒΙΟ. Το γάλα αμυγδάλου είναι για όσους έχουν λόγο να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά, έχει πολύ ασβέστιο και βιταμίνες. Πάντως μπορείτε να το φτιάξετε και με τα συμβατικά υλικά, θα βγεί πολυ καλο.

@ elie,
α, δε μπορεί το δίδυμο Παρλιάρος-Elie, να μην έφτιαξε κάτι καλύτερο!
Περιμένουμε τη συνταγή σας.

elie said...

Με πειράζεις, ε;
(στο μεταξύ, μου έχεις εξάψει τόσο την περιέργεια με το καστανάλευρο που ανυπομονώ να βρεθώ στο βιολογικάδικο... θα κρατάω και υπογλώσσια για να ακούσω την τιμή..)

Juanita La Quejica said...

Καστανοκεκάκι!
Πωπω! Το ξανάφτιαξες; Ευχαριστούμε για την συνταγή!
Λατρεύω τα κάστανα, φαίνεται σκέτος πειρασμός!
Και τα καλλικαντζαράκια αυτήν την φορά άντεξαν και περίμεναν και την φωτογράφηση! Άριστη εκπαιδεύτρια Μαγισσούλα!

witchofdaffodils said...

elie, γιατι να το παθεις αυτό? θα στο πω διπλωματικα, 7.6 το 1/2 κιλό..


Θηριοδαμάστρια να λέτε sweet Jua :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...