Sunday, February 10, 2008

Μυζήθρα της Κλειούς

Η γλυκύτατη φίλη του blog μας, Κλειώ, είχε την καλοσύνη να γράψει στα σχόλια της Τάρτας με σπανάκι και ξινομυζήθρα, μια καλή εναλλακτική λύση-παρασκευή για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ξινομυζήθρα. Έκανα τα greeklish… ελληνικά, όπως υποσχέθηκα.
3 λίτρα πρόβειο γάλα και 1 λίτρο κατσικίσιο ή αγελαδινό (εδώ στην Ολλανδία την φτιάχνω μόνο με αγελαδινό πλήρες και κατσικίσιο)
1 ποτηράκι όχι γεμάτο ξύδι λευκό από κρασί
αλάτι και
κέφι για δουλειά.
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να πάρει μια βράση. Αν το γάλα είναι φρέσκο φυσικά το βράζουμε καλά. Μόλις βράσει του προσθέτουμε το ξύδι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Με μέτριες κινήσεις για να ξεχωρίσει το νερό από το γάλα. Και να είναι το τυρί σαν χοντροτριμμένη φέτα.
Βγάζουμε από τη φωτιά. Έχουμε στο νεροχύτη μας ένα σουρωτήρι και μέσα το ντύνουμε με ένα τουλπάνι διπλό για μεγαλύτερη αντοχή. Ρίχνουμε το μίγμα της κατσαρόλας και μόλις φύγει το νερό πιάνουμε από τα πλαϊνά το τουλπάνι και το μαζεύουμε μες στην χούφτα μας, το στρίβουμε για να μαζευτεί το τυρί μας στο κέντρο και το δένουμε με μια από τις άκρες του τουλπανιού.
Τοποθετούμε την μπάλα στο νεροχύτη και βάζουμε από πάνω μια κατσαρόλα γεμάτη νερό για βάρος. Έτσι θα μπορέσουν να φύγουν τα υγρά και να θαυμάσουμε την μυζήθρα μας. Μετά από 3 ώρες περίπου πετάμε κατσαρόλα και τουλπάνι. Τώρα θαυμάζουμε την μυζήθρα μας. Την αλατίζουμε καλά και την βάζουμε σε ένα πιάτο και στο ψυγείο. Γυρίζουμε το πάνω κάτω κάθε μέρα και σε 3 μερούλες αν μας αρέσει φρέσκια δεν μένει ούτε τρίμμα.
Τι κάνουμε μετά; Ξαναφτιάχνουμε, χαχα!
Κλειώ

26 comments:

heart n soul said...

ευχαριστούμε κλειώ για τη συνταγή και elie για τον κόπο:) πολύ tempting αυτό το φρέσκο τυρόμπαλο! κι ακόμα περισσότερο η χαρά του να το φτιάξεις μόνη σου. μα είναι τόσο απλό? δεν έχει δυσάρεστες εκπλήξεις? δεν μένει παρά να δοκιμάσω μάλλον:)

kiki said...

Αχ Elie καλά έκανες και την κατέγραψες εδώ γιατί θα χανόταν στα σχόλια. Εγώ φυσικά δεν κολλάω στο να κάνω τη συνταγή. Απλά αναρωτιέμαι που θα βρω τα διαφορετικά γάλατα. Με βλέπω να τρέχω στις στάνες...

heart n soul said...

άκουσα ότι στις στάνες και στα μαντριά εθεάθη και η Χάιντι, μήπως την απαντήσατε?:) (εγώ αθώα υπονοούμενα πετάω:))

elie said...

Εγώ, ξαναλέω, μόνο τη "μετάφραση" έκανα (γιατί η Κλειώ δεν έχει ελληνικά στο πι-σι της), τυρί δεν έχω φτιάξει ποτέ.
Κική εσύ έχεις ξαναδοκιμάσει, έτσι; Εύχομαι να βρεις τα απαιτούμενα γάλατα και να το δοκιμάσεις. Να ελπίζουμε και σε ορίτζιναλ φωτό!

Μάγια said...

κάπως έτσι φτιάχναμε τυρί με τους συγκατοίκους μου στο λονδίνο, συνταγή της γιαγιάς του antonio από την χιλή! μόνο που χρησιμοποιούσαμε αγελαδινό γάλα. στο τέλος το κάναμε μικρά μπαλάκια που καταναλωνόταν μέχρι να πεις...τυρί!

Anonymous said...

Αχ αν δεν βρίσκετε εσεις στην Ελλάδα γάλα εμεις που να βρούμε εδώ ?
Κλειούλα μου στην Ολλανδία βρίσκεις εύκολα πρόβειο γάλα ?
Ωραία συνταγούλα να την ξέρουμε , ισως κάποια μερα... :)

ΕΛΕΝΑ said...

Μπράβο σου elie που κατέγραψες την συνταγή της Κλειούλας:)
Είναι άραγε τόσο εύκολο?? Μια δοκιμή θα μας πείσει. Εξ άλλου είναι πολύ ωραία εμπειρία να δοκιμάζεις τυράκι από τα χεράκια σου, θα προσπαθήσω να το φτιάξω:)

kiki said...

Εγώ όπως γνωρίζετε έχω ξανακαταπιαστεί με την τυρική τέχνη επιτυχώς. Εκείνο που βαριέμαι είναι να τρέχω στις στάνες για γάλα η τεμπέλα. Ούτε για κοπριά για το χωράφι μου δεν έχω πάει τόσα χρόνια και προτίμησα να κάνω κομπόστ. Αν όμως πέσει στα χέρια μου γάλα τέτοιο που χρειάζεται θα το φτιάξω.

Χάιντι :-))

Anonymous said...

Και μετά τί την κάνουμε την ξινομυζήθρα?Τρώγεται έτσι σκέτη, σαν την φέτα να πούμε?Έδώ στη Βόρεια της Ελλάδος τη βάζουμε μέσα στα τυροπιτάκια.

Αρχοντία said...
This comment has been removed by the author.
Αρχοντία said...

Κατσικίσιο γάλα έχω δει στο σούπερ μάρκετ, σε μπουκάλι, δεν θυμάμαι ποιας εταιρείας.

Επίσης να πώ, οτι μια φίλη μου, το στραγγίζει σε γλαστράκι! Έχει ένα πήλινο γλαστράκι πεντακάθαρο, που το ντύνει από μέσα με το τουλπάνι, ρίχνει το τυρόπηγμα, στρίβει από πάνω το τουλπάνι, και βάζει βάρος. Τα υγρά στραγγίζουν από την τρυπούλα που έχει το γλαστράκι.

Anonymous said...

Κική κάνεις κομπόστ; Μπράβο για την οικολογική συνείδηση!

Όλα καλά αλλά με την σπιτική μυζήθρα, αλλά με την μυρωδιά τι γίνεται; Οι γείτονες τι λένε;

Έλλη μπράβο για τον «κόπο» της μετάφρασης.

kiki said...

Γιάννη κάνω αλλά μη νομίζεις με σπουδαία μέσα. Δεν έχω πάρει κάδο αλλά έχω πάρει ειδικά σακουλακια και βάζω μέσα απομεινάρια από φρούτα και λαχανικά τα οποία θάβω στον κήπο...
Κάποια στιγμή πρέπει να πάρω κάδο...

Αγγελική Ν said...

Πολύ μου αρέσει η ιδέα του τυριού! Κλειώ και Elie σας ευχαριστώ!

Αλλά, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις με απασχολούν...

Μη μαζέψω όλες της Αφρικάνικες κατσαρίδες, τα μυρμήγκια και τα χαριτωμένα ζωύφια της ευρύτερης περιοχής μας…

Όσο για γάλα πρόβειο… δεν υπάρχει περίπτωση να βρω!

Nena said...

Υπέροχη ιδέα και συνταγή Κλειώ μου. Θυμάμαι πριν καιρό που μας είχε πιάσει μανία με τα σπιτικά τυράκια (βλ.Σταυρούλα Μ. κ.λπ.).΄Αντε να δοκιμάσουμε και με πρόβειο.
Elie, άξια!
Ευχαριστώ και τις δυο σας.

Juanita La Quejica said...

Κορίτσια, προτείνω να οργανώσουμε εκδρομή στα μέρη της Κλειούς, το πολύ πολύ να της πάμε και το γάλα και να μας το φτιάξει εκείνη με τα χεράκια της!
Σε περίπτωση που πέφτει μακρυά η Ολλανδία, να σας υπενθυμίσω ότι ΚΑΙ η Κική ΚΑΙ η Σταυρούλα έχουν φτιάξει τυράκι στο σπίτι! Της δεύτερης το έχω δοκιμάσει και είναι εξαιρετικό, είμαι σίγουρη ότι το ίδιο θα είναι και της πρώτης.
Οπότε... κανονίστε! ΧΙΧΙ!

ΕΛΕΝΑ said...

Εγώ αν και πολύ πρόσφατα ήμουν στα μέρη της Κλειούς, ευχαρίστως αν το οργανώσουμε ξαναπάω:))
Δηλαδή και μέχρι της Κικής και μέχρι της Σταυρούλας πάω, είμαι γενικά ....καλόβολη εγώ, κανονίστε ότι θέλετε;-)

Anonymous said...

Elie mou!!!ena megalo!EYXARISTW!!!gia ton 2plo kopo pou ekanes!!!kai oles sas,sas perimenw meta xaras!!
pragmatika einai eykolo tyraki! gia pites,ksero gia makaronada,kai fusika fresko gia epitapezio,alla me perissotero alati!!
kalh epityxia se oses to ftiaksete!!!

Penelope said...

Εγώ προσωπικά, θα πω απλώς ΕΥΓΕ σας Κλειώ για τούτην μυζήθρα.

Anonymous said...

Euxaristw apo kardias!!!
phneloph mas!!mhn ksexname thn Elie mas!!!xwris ton diko ths kopo kai diathesh,den tha htan h syntagoula mou edw!!!filakia!!

Αγγελική Ν said...

Κλειώ μου, το έφτιαξα! Χρησιμοποίησα μόνο πλήρες αγελαδινό γάλα, γιατί εδώ μόνο αυτό κυκλοφορεί!
Μυρωδιά είχε στο διάστημα που το γάλα-τυρί ήταν ζεστό. Όταν κρύωσε το έβαλα στο ψυγείο και σταμάτησαν οι «εκπομπές»! Κανείς γείτονας δεν διαμαρτυρήθηκε…
Επειδή δεν είχα τουλπάνι, ούτε ήξερα που να βρω, «αξιοποίησα» μια βαμβακερή μαξιλαροθήκη, που για καλό και για κακό την είχα πλύνει με πράσινο σαπούνι.
Μετά το τοποθέτησα σε ένα τάπερ που εσωτερικά έχει καλαθάκι για να σουρώνει το υγρό (σε αυτό πουλάνε το ricotta εδώ).
Σ ευχαριστώ πολύ, για μια ακόμα φορά!

Anonymous said...

To τυράκι αυτό γίνεται μια χαρά και με το γνωστο πληρες παστεριωμένο αγελαδινο γάλα.Οχι δεν μυρίζει.
Γιαννη εχεις σο μυαλό σου τα τυροκομεία νομίζω. Αλλά εκει χρησιμοποιούνται φρεσκα προβεια και γίδινα γάλατα και σε ποσότητες. Καμία σχεση.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ

Anonymous said...

me xara diabasa!Aggelikh mou oti to egtiakses!!!einai eukolo!kai h anafora ths Stayroulas einai pera gia pera swsth!!!den exei muroudia!!!kai den exeis fobo apo ta parasita!!!xaxa!!!
elpizw na sas aresei kai na to ksanaftiakseis!!!filakia!!!

Αγγελική Ν said...

Κλειώ μου, ήθελα να ρωτήσω κάτι. Την επόμενη μέρα το τυράκι μου ήταν πολύ αφυδατωμένο και έμοιαζε λίγο με λάστιχο. Καμιά σχέση με το φρέσκο τυράκι της πρώτης μέρας. Έτσι γίνεται? Ή φταίει κάτι στο αγελαδινό γάλα ή στην τυροκόμο?

Για να βελτιώσω την υφή του, το χτύπησα με λίγο γάλα. Μέρος του ανακατεύτηκε με πάπρικα, άλλο με μαϊντανό και σκορδάκι και άλλο με χοντροτριμένο καρύδι. Έχω φτιάξει και ψωμί ολικής άλεσης και θα καταναλωθεί σε κρας τεστ,με φίλους, που δεν πιστεύουν ότι έγινα και τυροκόμος!

Anonymous said...

Den einai feta Aggelikh mou!!!to alati ayton ton skopo exei na tou bgalei olo to nero!!an to theleis fresko to katanalwneis grhgora!!diaforetika,to ksereneis gia makaronada pou autos einai kai o telikos tou skopos!!!
h skepsh sou,na to anakatepseis,me murwdika htan thayma!!!to kanw kai egw polles fores,me oti exw!!!kai fusika stis pites mou!!!akoma thn prwth mera,mporei na fagwthei me meli karydia kai kanella!!!filakia!!!

Αγγελική Ν said...

Γλυκιά μου Κλειώ, σε ευχαριστώ! Το τυρί το κατασπαράξαμε και όλοι εντυπωσιάστηκαν! Με τα μυρωδικά έγινε εξαιρετικό! Και το καλύτερο ήταν ένα τυράκι που ανακατεύτηκε- χτυπήθηκε με στραγγιστό γιαούρτι, έγινε μπαλάκια και εξωτερικά τυλίχτηκε με χοντροσπασμένο πιπέρι! Τα τυράκια σου, με σπιτικό ψωμί, σταφύλι (εδώ είναι καλοκαίρι) και κρασί κόκκινο Cabernet Sauvignon ήταν υπέροχα!
Ο Απόδημος Ελληνισμός έσκισε! Φιλάκια :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...