Thursday, February 14, 2008

Φύλλο για πίττες με τη μέθοδο του ήλιου

Σας έχω δηλώσει ότι είμαι πρώτη στο να υιοθετώ τεμπελοδουλειές. Πάντα ζήλευα τις μαστόρισσες που άνοιγαν φύλλα για πίττες, ολοστρόγγυλα, λεπτά κ.λπ. Οι προσπάθειες μου ήταν και είναι για κλάμματα με τις κλασικές μεθόδους. Όμως όταν μια φίλη μου έδειξε τούτο το φύλλο που νομίζω ότι έχει τις ρίζες του στην Βόρια Ελλάδα έγινα μάγκας. Και όταν μου έρθει η όρεξη για πίττα με χειροποίητο φύλλο ιδού. Φανταστείτε ότι με αυτή την τεχνική καθένα από τα δύο φύλλα «κρύβει» μέσα του τουλάχιστον 17!!! φυλλαράκια. Μπορεί να φαινετε περίπλοκο αλλά είναι πολύ εύκολο και με εγγυημένη επιτυχία. Για πάμε...

ΥΛΙΚΑ
600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις,(συνιστώ RobinHood)
1 κ.σ. ξύδι,
2 κ.σ. λάδι,
1 κ.γ. αλάτι,
1 φλυτζάνι χλιαρό νερό (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
Επιπλέον Λάδι για άλειμμα και Αλεύρι για το φύλλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αναμιγνύω τα υλικά κατά το γνωστό τρόπο (αλευράκι με τρύπα στη μέση και ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνοντας σιγά-σιγά).
Χωρίζω τη ζύμη σε 2 μπαλάκια και τα αφήνω να "ξεκουραστούν" σε αλευρωμένομπώλ, σκεπασμένα με υγρή πετσέτα για 1/2 ώρα.
Ανοίγω το ένα μπαλάκι με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο και αλείφω με αρκετό ελαιόλαδο. Δεν έχει σημασία το μέγεθος του φύλλου. Σχεδιάζω με το δάχτυλό μου δύο ομόκεντρους κύκλους και μετά οκτώ ακτίνες.
Κόβω στην περίμετρο του μεγαλύτερου κύκλου καθώς και τις ακτίνες. Δεν κόβω την περίμετρο του μικρού φύλλου.
Παίρνω τα 8 κομμάτια από την έξω πλευρά και τα ακουμπάω στο μικρό κύκλο.
Αν τυχόν είναι αρκετά μεγαλύτερά του κόψτε τα στη μέση.
Έτσι θα αυγατίσουν τα φυλλάκια σας και το φύλλο θα είναι καλύτερο.
Στη συνέχεια γυρίζω προς τα μέσα τα 8 κομμάτια της δεύτερης σειράς. Βάζω τη μπάλα σε πιάτο,σκεπάζω με σελοφάν και στο ψυγείο.
Επαναλαμβάνω το ίδιο για τη δεύτερη μπάλα. Αφήνω τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο. Ιδανικά όλο το βράδυ. Αλευρώνω καλά κάθε μπάλα και ανοίγω ένα χοντρουλό. Είπαμε κλείνει μέσα τουτουλάχιστον 17!!! φύλλα.
Απλώνω στο ταψί, ρίχνω τη γέμιση, πάνω το άλλο φύλλο.
Τις άκρες που περισσεύουν τις τυλίγουμε και τις δυό μαζί σε «κόθρο».

Αλείφουμε με λάδι και χαράζουμε ή τρυπάμε με πηρούνι τη πίτα.

Ψήνουμε και απολαύστε πίττα, που όταν θα την κόβετε θα βλέπετε μέσα πλήθος φυλλάκια.
Στην πραγματικότητα είναι μια μορφή σφολιάτας. Η φίλη μου άλειφε με φυτίνη. Εγώ βάζω λάδι. Καμιά φορά μίγμα λαδιού και βουτύρου. Γενικά η στερεή λιπαρή ουσία όταν παγώνει διευκολύνει στο άνοιγμα ,αλλά και με μόνο λάδι δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα αρκεί να αλευρώστε τη ζύμη καλά.

42 comments:

Anonymous said...

ΦΟΒΕΡΟ!!!!!Τι ιδέα !!! Θα το δοκιμάσω το Σαββατο και θα σας πω εντυπώσεις! Αν θα λυθεί το προβλημά μου τοσο απλά τι να πω.... υποκλίνομαι !!!!!
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ2

Αγγελική Ν said...

Μπράβο Σταυρούλα! Πολύ ωραία περιγραφή! Οι φωτογραφίες τέλειες! Και εγώ έτσι το κάνω! Στην αρχή έβαζα μαργαρίνη. Μετά διαβάζοντας για τα πολυακόρεστα κλπ καταργήθηκε η μαργαρίνη και έγινε λάδι. Mε την μαργαρίνη το φύλλο αυτό έμοιαζε περισσότερο σε σφολιάτα. Στα παιδιά μου δεν αρέσει η σφολιάτα, οπότε ευτύχησαν με την αλλαγή!

heart n soul said...

Σταυρούλα φαίνεται καταπληκτικό! Θα 'ναι αφράτο και τριφτό φαντάζομαι, ε; Σκέφτομαι εκτός από λάδι να το δοκιμάσω και με μια καλή ΒΙΟ μαργαρίνη ηλιελαίου χωρίς ζωικά και υδρογονωμένα για πιο εύκολο άνοιγμα όπως λες.

heart n soul said...

αγγελική ν, εννοείς ότι αλλιώς γίνεται με το λάδι και αλλιώς με τη μαργαρίνη? καταλαβαίνω ότι έχουν άλλο άρωμα αλλά πώς επηρεάζει την υφή του φύλλου?

Λαμπρινη said...

Αυτο το φύλλο και γω το έμαθα οταν πήγα για σπουδές στα Βόρεια :)
Το κάνω επίσης με λάδι αν και οταν το δοκίμασα καποια στιγμή με βούτυρο η αλήθεια είναι πως τότε έμοιαζε πραγματικά με σφολιάτα .
Οπως τα λουλουδάκια της Αγγελικούλας ετσι και γω δεν τρελαίνομαι για σφολιάτα και μου αρέσει πιο πολύ με λαδάκι ελιάς .
Ωραίο ποστ Σταυρούλα , πολυ κατατοπιστικές οι φωτο και η περιγραφή :)))

Penelope said...

Να πω ότι η μέθοδος είναι τέλεια και αλάνθαστη Σταυρούλα μου. Και οι Βορριο Ελλαδίτισες νοικοκυρές που ειδικεύονται στις πίττες, την "παίζουν" στα δάχτυλα τούτη την συνταγή. Το αποτέλεσμα δε, πάντα εξαιρετικό. Προσωπικά χρησιμοποιώ μόνον λάδι με όποιον τρόπο κι' αν ανοίγω φύλλο.

Anonymous said...

Kαι εμένα δεν μου αρεσει η σφολιάτα γιατί αφήνει αυτή τη λιπαρότητα.Και οταν δε κρυωσει, χάλια...
Η υφή είναι ιδια με ότι λιπαρή ύλη και αν χρησιμοποιήσουμε, αλλά με παρθένο ελαιόλαδο είναι η νοστιμότερη εκδοχή νομίζω είτε είναι ζεστή είτε είναι κρύα η πίττα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ

Μάγια said...

είχα ακούσει για αυτή τη μέθοδο, οπότε χαίρομαι πολύ που τώρα έχω τις οδηγίες! μία απορία: όταν διπλώνουμε τα κομμάτια του φύλλου από την έξω μεριά μέχρι τον μικρό κύκλο, δεν καλύπτονατι τα μικρότερα κομμάτια της δεύτερης σειράς; (προφανώς κάτι δεν κατάλαβα σωστά!!)

ΕΛΕΝΑ said...

Πολύ ωραίο ποστ Σταυρούλα, αναλυτικότατο και κατατοπιστικότατο. Λες να ήρθε η ώρα να το παίξω κι εγώ "μάγκας"?? Ξεκίνησα με το φύλλο της Λαμπρινής, άμα συνεχίσω και με το δικό σου ....ποιος με πιάνει χα χα χα;-)
(Πραγματικά φαίνεται πολύ εύκολο όπως μας το περιγράφεις)

heart n soul said...

οκ Σταυρούλα, έγινε, παρθένο μανιάτικο ελαιόλαδο θα βάλω!:)

Anonymous said...

Μπράβο Σταυρούλα, προκομένη και πενεμένη! Είναι παλαιά μέθοδος και σίγουρα εντυπωσιακή. The mother's-in-law way... Θα με κάνετε να τολμήσω δοκιμή μου φαίνεται. Ψηφιζω βεβαιώς λάδι ελιάς ανάμεσα, υπερτερεί και σε γευση και σε ... υγεία βεβαίως βεβαίως. Ευγε και πάλι!
Εύα

Nena said...

Αργείς να μπεις, να γράψεις, αλλά όταν το κάνεις δεν γράφεις πουλί μου, κεντάς!

Anonymous said...

Κορίτσια πάρτε την συνταγή γιατί εγώ θα πάρω το ταψί.....
και το πιάτο με το κομμάτι!!!

Ευη

Anonymous said...

Μαγια αν κλικάρεις τη φωτο με το ανοιγμένο φύλλο θα δεις ότι τα εξωτερικά φυλλαράκια είνα κομένα τελείως. Αρα παιρνεις ενα-ενα κομματάκι και τα ακουμπάς πάνω στον μικρό κύκλο.
Μετά της δεύτερης (εσωτερικής σειράς), που δεν είναι κομμένα στη βάση τους, τα γυρνάς προς τον κύκλο. Δες προσεχτικά τις φωτό.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ

Μάγια said...

σταυρούλα σε ευχαριστώ πολύ! δεν είχα προσέξει καλά τις φωτογραφίες! τώρα καταλαβαίνω!

Maria B. said...

και 'γω το ιδιο επαθα με την μάγια, μου πήρε γύρω στα 20 λεπτά ώσπου να καταλάβω ότι τα εξω τα τοποθετείς επάνω στον κύκλο, φαντάσου πόσο καλή σχέση εχω με το άνοιγμα του φύλλου!!!

Σταυρούλα μου συμφωνώ με την Νένα, κ ε ν τ ά ς πουλάκι μου, κεντάς.

σε γλυκο-φυλλώ (αντι γλυκοφιλώ)

Anonymous said...

Σας μερσώ κορίτσια και σας φιλώ και εγώ. Διαπίστωσα ότι λείπει μια φωτο που θα εκανε την κατανόηση του θέματος ευκολότερη. Αλλά με τουτο το ποστ σήμερα 40 μαστοροι και 60 μαθητάδες παλαίψανε και δεν ανέβαινε το ατιμο. Εκανε κόλπα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ

Anonymous said...

Stauroula mou!!!bravo kai ksana bravo!!!oxi giati to eftiakses mono!alla kai gia thn perigrafh sou!me tis fwto!pou einai thauma!!!geia sta xeria sou kai panta kalofagwta!!!

witchofdaffodils said...

Σοφή μέθοδος Σταυρούλα, με πολύ λιγότερο κόπο!

kiki said...

Με αυτή τη λογική (φύλλο πάνω στο φύλλο) γίνεται και η σολιάτα των κρουασάν (με βούτυρο φυσικά). Πολύ κατατοπιστικές οι φωτό. Να γιατί χρειάζονται σε μια συνταγή...Μερσί Σταυρούλα!

Αρχοντία said...

Είναι το καλύτερο φύλλο που έχω δοκιμάσει!
Το δοκίμασα μισό λάδι-μισό βούτυρο γάλακτος(αυτό στο βαζάκι) και αλεύρι κίτρινο σταρένιο.

Anonymous said...

Σίγουρη επιτυχία,εγώ εδώ στα Βόρεια πάντα έτσι ανοίγω φύλλο.Στο άνοιγμα πασπαλίζω με νισεστέ ,που κάνει το φύλλο πιο τραγανό και απορροφά αυτή τη λιπαρότητα που αφήνει η σφολιάτα όταν κρυώσει.Ό,τι περισσεύει στο στρώσιμο του φύλλου στο ταψί,γίνεται υπέροχο στριφταράκι με οποιαδήποτε γέμιση (συνηθίζω κρέμα).Άλλωστε μπουγάτσα γίνεται ακόμη και φλουρί και λέγεται βασιλόπιτα!Χα,χα

elie said...

Και μένα μου αρέσει αυτή η τεχνική. Σήμερα κιόλας, αφού μου το θύμησες, την ξαναεφάρμοσα στην σπανακόπιτα που είχα στο πρόγραμμα να φτιάξω!!!

Juanita La Quejica said...

Αυτή είναι συνταγή! Με τα όλα της!
Σταυρούλα, γεια στα χέρια σου!
Και ευχαριστούμε και την Πηνελόπη που την ανέβασε, καθώς και την Κική που βοήθησε στο συμμάζεμα.
Άξιζε τον κόπο όμως, είναι συνταγή "αρχείου", με πλήρεις οδηγίες για ναυτιλομένους.

άλλη Αγγελική said...

Ακόμα ένα "μπράβο" από μένα Σταυρούλα!

Katerina ante portas said...

Kαι από εμένα Σταυρούλα!
Εγώ πάλι κάνω ένα, χανιώτικου τύπου, τρία -τρία φυλλαράκια αλειμμένα λάδι και ανοιγμένα μαζί σε ένα.
Μου αρέσουν αυτά τα άρθρα με τεχνικές και κυρίως παραδοσιακές ελληνικές.
Φιλώ σε

Anonymous said...

κοριτσια καταπληκτικο !!! ευκολο και γρηγορο, μπορειτε να μου πειτε σε ποσους βαθμους ψηνω και για ποση ωρα? ευχαριστω !!

heart n soul said...

σταυρούλα, έφτιαξα σπανακόπιτα σήμερα με αυτόν τον τρόπο, το καλύτερο και ευκολότερο φύλλο που έχω κάνει, ευχαριστώ!:)
(anonymous εγώ έψησα στους 200 C μια ώρα)

Anonymous said...

Αυτή τη συνταγή την έκανε η καλή μου η γιαγιά , της οποίας οι πίτες ήταν πολύ φημισμένες.Βορειοελλαδίτισσα κι αυτή! Μόνο που δεν έβαζε ποτέ λάδι αλλά σε κάθε κομμάτι του ήλιου έβαζε μία μικρή δαχτυλιά από μαργαρίνη στο κέντρο του. Το φύλλο ήταν πολύ τραγανό και φυσικά όταν φτιάχνεις και ψήνεις σωστά την πίτα ποτέ δεν σου βγάζει λιπαρότητα , ούτε βέβαια μαλακώνει το φύλλο!Όσο για το ελαιόλαδο... δεν ξέρω γιατί , αλλά βγάζει μια μυρωδιά που καλύπτει όλη την γεύση της πίτας.Σαφώς πιο υγιεινό,αλλά έλα που θέλουμε και τη γεύση!!!
Στελίνα

Vana said...

Έφτιαξα το φύλλο σου (έβαλα μισό ελαιόλαδο-μισό βούτυρο φρέσκο χωριάτικο) και είναι πραγματικά υπέροχο! Ευχαριστώ!

Μπορούμε να διατηρούμε τα φύλλα στην κατάψυξη? (στο στάδιο που είναι όλα μαζί, το ένα πάνω στο άλλο)

Μάγια said...

άνοιξα για πρώτη φορά στη ζωή μου φύλλο και ξεχειλίζω από περηφάνια, χαχα! μου βγήκε ολίιιιγον σκληρό το φύλλο (ίσως να ήθελε λιγότερο ψήσιμο;) αλλά πολύ πολύ νόστιμο. οι γονείς μου ακόμα δεν το πιστεύον, χαχα!

Juanita La Quejica said...

Συγχαρητήρια Μάγια!
Εγώ πάλι δεν το επιχειρήσει ποτέ, όχι ακόμα (περιμένω να μεγαλώσω, χιχι!).

Μάγια said...

εμένα η λατρεία μου για τις πίτες ξεπέρασε τελικά την τεμπελιά και τον φόβο μου και το επιχείρησα! δοκίμασέ το, αφού το έκανα εγώ, όλα γίνονται!!

heart n soul said...

μπράβο Μάγια! καλοφάγωτη η τσιζ πάι (τι τυράκια βάλατε, ελβετικά?) και εις ανώτερα! για το σκληρό μπορεί να φταίει το ψήσιμο, ή να παραδουλεύτηκε η ζύμη, μα μη τα θέμε κι όλα τέλεια από την πρώτη φορά!:))

Μάγια said...

ευχαριστώ χαρτ!¨:)
έβαλα μόνο φετούλα, καθότι είμαι στην ελλάδα (και ό,τι ελβετικό τυράκι είχα φέρει μαζί μου εξαφανίστηκς από τις πρώτες μέρες..)

είναι η αλήθεια ότι την παραδούλεψα τη ζύμη. νόμισα ότι όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα, η αδαής!

heart n soul said...

καλή διαμονή στα πάτρια! και πίτες πολλές!:) (αχ αυτή η μηλόπιτα με καρύδια που έπαιρνα από το ναυαρίνο, πάνω αριστερά όπως κατεβαίνεις, πώς λεγόταν δε θυμάμαι (seasons something?) άραγε να υπάρχει ακόμα;;; Κι εγώ τυροπιτόφιαξα σήμερα:)

Μάγια said...

εμένα αυτή η μηλόπιτα πώς μου ξέφυγε; και δεν προλαβαίνω να πάω να την ψάξω, πετάω το βράδυ...

τυρόπιτα ροοοουλζζζζ! :ρ

heart n soul said...

καλό ταξίδι! (μηλόπιτα την άλλη φορά:)

Juanita La Quejica said...

Καλό Ταξίδι Μάγια!

Anonymous said...

Μαγια χαίρομαι που σου βγήκε καλό. Αλλωστε εχει επιτυχία πάντα.
Βρε Χουά είναι ευκολο λέμε...Αλλά αν ζορίζεσαι ξερεις τι ανταλλαγμα θελω. Ε ναι το κατάλαβες, ενα νταβα σπανιόλες γαρίδες. Φθινοπώριασε. Πρεπει να κανονίσουμε κανένα μαζεμα...

Juanita La Quejica said...

Το μόνο εύκολο είναι αυτό, το ξέρεις! Και χωρίς πρόσκληση, έλα και σε μισή ώρα θα στις έχω έτοιμες, άντε 40΄το πολύ!

Anonymous said...

http://www.sintagespareas.gr/sintages/anoigma-fillou-me-tin-methodo-tou-iliou.html

Ριχτε ΚΑΙ μια ματιά εδώ .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...