Wednesday, February 06, 2008

Κέικ αμυγδάλου με ξύσμα πορτοκαλιού και κομμάτια κουβερτούρας γάλακτος

Υλικά:
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο λιωμένο
4 αυγά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. αμύγδαλο λευκό αποφλοιωμένο και τριμμένο σε σκόνη (σε μπλέντερ)
1 κ. γλ. Baking powder
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος ψιλοκομμένη (υπάρχει της Νεστλέ)
Εκτέλεση:
Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Σταματάτε το χτύπημα και προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο, στη συνέχεια το αλεύρι με το baking powder και το αμύγδαλο ανακατεύοντας απαλά συνεχώς με μία σπάτουλα. Στο τέλος ρίχνετε το ξύσμα και τα κομμάτια σοκολάτας κουβερτούρα γάλακτος. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία φόρμα του κέικ 28x10 εκ και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για μισή ώρα και μετά στους 160 βαθμούς για άλλη μισή ώρα. Δοκιμάζετε μ ένα μαχαίρι κι αν είναι υγρό ψήνετε για άλλα 10 λεπτά.
Σημείωση:
1. Δεν ανοίγετε το φούρνο πριν περάσουν συνολικά 40 λεπτά γιατί το κέικ θα «κάτσει».
2. Τα στερεά υλικά καλά είναι να τα ανακατεύουμε στο χέρι με σπάτουλα και όχι σε
μίξερ.

11 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Α πα πα!! Δεύτερο λαχταριστό κεκάκι σήμερα:)
Την κουβερτούρα γάλακτος την χρησιμοποιώ κι εγώ πολύ, σε κάποια γλυκά ταιριάζει περισσότερο από την "απλή" κουβερτούρα.
Νοστιμότατο το κεκάκι σου φαίνεται Νενάκι, μ' αρέσει που έχεις αντικαταστήσει ένα μέρος από το αλεύρι με μπόλικο τριμμένο αμυγδαλάκι:)))

Μάγια said...

τι ωραία, κι άλλο κεκάκι!

δεν ήξερα ότι υπάρχει κουβερτούρα γάλακτος παρεμπιπτόντως!

heart n soul said...

δεν τη γλιτώνουμε τη ζημιά σήμερα έλενα, βαλλόμαστε από δύο μέτωπα,και τι μέτωπα! αφράτα, μυρωδάτα, εδώ έχουμε μπόλικο μύγδαλο, τύφλα να 'χει ο Βόγλης, σοκολάτα, πορτοκάλι, τρέλλα πρέπει να ΄ναι Νένα! Θα εκφράσω μόνο την αντίθεσή μου για τη μάρκα σοκολάτας, όποιος ενδιαφέρεται να μάθει γιατί υπάρχει διεθνής καμπάνια κατά αυτής της εταιρίας, ας διαβάσει εδώ: http://www.wearsthebaby.com/articles/nestle.html
Ας προτιμήσουμε μια Fair Trade σοκολάτα:)

kiki said...

Στάσου! Μύγδαλα! Ε Χαρτ?
Πιάστε ένα κομματάκι για το καφέ μου βρε παιδιά!

heart n soul said...

ναι! μύγδαλα- μύγδαλα κική! κι εγώ ένα κομμάτι θα πάρω, γιατί πήρα κι απ΄τ'άλλο με το κάστανο:)

Αγγελική Ν said...

Πολύ μου αρέσει και το κέικ και οι οδηγίες για την ετοιμασία του! Μπράβο Νένα!

Έχει δίκιο, η Νένα, που λέει, το αλεύρι να το ενσωματώνουμε στο μίγμα των υπολοίπων υλικών ανακατεύοντας απλά με σπάτουλα! Αν χτυπήσεις το αλεύρι, δημιουργούνται δεσμοί γλουτένης. Με τον τρόπο αυτό το κέικ δεν γίνεται αφράτο και τριφτό.

Τον τελευταίο καιρό, όταν βάζω αμύγδαλα και πορτοκαλόφλουδα στο κέικ ακολουθώ το εξής:
Κόβω το κίτρινο (μόνο) φλούδι του πορτοκαλιού με κοφτερό μαχαίρι, όπως καθαρίζουμε το μήλο. Βάζω στο μούλτι το φλούδι και τα ασπρισμένα αμύγδαλα και τα αλέθω μαζί. Είναι εύκολο και πιο αρωματικό.

ΑΧΤΙΔΑ said...

Εγώ σήμερα έκανα φανουρόπιτα μόνο που πρόσθεσα εκτοςάπό σταφίδες και καρύδια , κομματιασμένα ξερά δαμάσκυνα, βερύκοκα και χουρμάδες. Σας πληροφορώ έγινε υπέροχο!

elie said...

Ωραία και η συνταγή και οι συμβουλές!

Anonymous said...

Αχ και να χα ενα κομματακι τωρα για πρωινό :))

Juanita La Quejica said...

Με αμύγδαλα; Ειδικά για μένα!
Σας έχω πει ότι είχε "πρωταγωνιστικό" ρόλο ο καλός μου στην ταινία με τα μύγδαλα;
Ένα πιτσιρίκι που έκανε πιπί στα σκαλιά, κάτω από της φυλακής τα σίδερα και άρχισε να τρέχει όταν πλησίασε ο αστυνόμος, ήταν ο άνδρας μου, που του είχαν δώσει τότε στην Άνδρο ένα νεροπίστολο για να φέρει σε πέρας την δύσκολη αποστολή!
Έχουμε μια "διασημότητα" στην οικογένεια, γιατί να το κρύψουμε;

heart n soul said...

juanita τη θυμάμαι τη σκηνή! ώστε νεροπίστολο τα σπέσιαλ εφέ της εποχής! σταμάτησε λοιπον εκεί η υποκριτική καριέρα του? ή μήπως μας έχετε κι άλλη έκπληξη?:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...