Thursday, February 14, 2008

Χοιρινό με γκρέιπφρουτ

Δοκιμάστε το παρεξηγημένο εσπεριδοειδές και στο φαγητό!
Ένα εποχιακό, ιδιαίτερο πιάτο.
Υλικά
400γρ. χοιρινό σε λεπτές λωρίδες
1 ½ κούπα χυμό γκρέιπφρουτ
4 μέτρια κρεμμύδια σε ροδέλες
5-6 κουταλιές καστανή ζάχαρη
βούτυρο και ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι*
Εκτέλεση
Αλατοπιπερώνετε το κρέας και το σοτάρετε για λίγα λεπτά σε λίγο ελαιόλαδο. Ουσιαστικά μόλις πάρει χρώμα είναι και έτοιμο, καθώς οι λωρίδες μαγειρεύονται γρήγορα. Αποσύρετε το κρέας και ετοιμάζετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
Σοτάρετε σε αρκετό βούτυρο τα κρεμμύδια και μόλις πάρουν λίγο χρώμα σβήνετε με το χυμό γκρέιπφρουτ, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τα κρεμμύδια να μαλακώσουν. Τότε ρίχνετε τη ζάχαρη ώστε να καραμελώσουν ελαφρά. Στο σημείο αυτό προσθέτετε το κρέας ανακινώντας ελαφρά να ανταλλάξουν γεύσεις. Αν το φαγητό έχει ακόμα υγρά μαγειρεύετε μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.
Ταιριάζει πολύ ωραία με λευκό πιλάφι.
Καλό σαββατοκύριακο!
*μαύρο, πράσινο και ροζ πιπέρι σε μύλο μαζί με κόλιανδρο. Απλά εξαιρετικό.

15 comments:

Αγγελική Ν said...

Elie, όπως λες "απλά εξαιρετικό!" Ιδιαίτερο!
Μπράβο

heart n soul said...

ωραία ιδέα ξινόγλυκης σάλτσας, αρωματική ακούγεται:)

kleiw said...

kala!twra pou mou trexoun ta salia bradiatika!ti na kanw???!!!
gluko-ksino-arwmatiko!!!BRAVO!!!
filakia!Elie mas!!!

Λαμπρινή said...

Μου αρέσουν πολυ γενικά οι συνταγές σου ελιτσα αλλα ειδικά οι συνταγές με κρέας και φρούτα νομίζω ειναι το hit σου :)
Λιτές και με "καθαρές" γεύσεις χωρίς πολλά πολλά ότι ακριβώς μου αρέσει αυτη την περίοδο !
Η αλήθεια πάντως είναι πως και γω παρεξηγημένη ειμαι με το γκρειπ φρουτ ωρα ειναι να τα βρούμε :)

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου elie με τις φρουτένιες νοστιμιές σου:)
Kαλά λέει η Λαμπρινή, οι συνταγές με κρέας και φρούτα είναι το top σου:)
Eγώ και το γκρειπ φρουτ πάντως δεν έχουμε καμία παρεξήγηση, ίσα ίσα που έχουμε σχέση αγάπης;-)

elie said...

Είναι τόσο λαχταριστά αυτή την περίοδο τα γκρέιπφρουτ που ήθελα οποωσδήποτε να τα μαγειρέψω!

αγγελικούλα ν., το "απλά εξαιρετικό" το έγραψα για το πιπέρι, για τη συνταγή δεν μπορώ να εκφραστώ έτσι γιατί το ελαφρά πικρο-γλυκο-ξινο που βγάζει δεν είναι πολύ συνηθισμένη γεύση (ιδιαίτερο, όπως λες) και μπορεί να ξενίσει κάποιους.

Juanita La Quejica said...

Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ γκρέιπ φρουτ στην μαγειρική. Καλή ιδέα Elie!
Θα το δοκιμάσω σίγουρα, αφού μου αρέσουν τα νεράντζια (χυμός, γλυκό, μαρμελάδα, αναδεικνύουν πολύ το χοιρινό), φαντάζομαι ότι δε θα έχει μεγάλη διαφορά.

cook said...

wow!!!
λοιπον τελεια η ευκαιρία...στο τσακ το προλαβα...ειχα σκοπό να κανω ψαρονεφρι με βερύκοκκα την Κυριακή,αντί αυτού να η ιδεα σας elie!!ποτε δεν εχω βάλει γκρειπφρουτ σε φαγητο και δε μπορω να ανισταθω στην προ(σ)κληση...
φιλια!

άλλη Αγγελική said...

Ελίτσα, κρίμα που δεν το είδα έγκαιρα! Αλλιώς αυτό θα ήταν το αποψινό μας φαγητό. Αλλά ... κι αύριο μέρα είναι :-)

oneiromageiremata said...

Δεν πικρίζει καθόλου Elie? Οταν λέω πίκρα, εννοώ αυτή τη χαρακτηριστικη γεύση του γκρέιπ φρουτ.

Katerina ante portas said...

Oμολογώ ότι έχω την ίδια απορία με τα oneiromageiremata αλλά ίσως στο μαγείρεμα η "πικρίλα" εξισορροπεί τη γεύση του χοιρινού..

Προς εξερεύνηση!

Nena said...

Εμένα πάλι που μ αρέσουν τα φρούτα στο χοιρινό ειδικά, δεν θα με πειράξει ΑΝ πικρίσει κάπως.
Τα διάφορα πιπέρια στο μύλο είναι πράγματι εξαιρετικά ιδιαίτερα για σάλτσες. Θα έλεγα όμως το κόλιαντρο να είναι χώρια γιατί δεν πάει σ όλα τα φαγητά οπότε θα αχρηστευθούν τα άλλα πιπέρια.

elie said...

Κορίτσια, όπως γράφω και παραπάνω, έχει μια ελαφριά πικρο-γλυκο-ξινη γεύση. Δηλαδή καταλαβαίνεις ότι το φαγητό σου έχει γκρέιπφρουτ. Η ζάχαρη και η γλύκα των κρεμμυδιών απαλύνουν πολύ το πικρό αλλά δεν το εξαφανίζουν. Εμάς μας άρεσε πολύ το αποτέλεσμα.
Σκέτο το γκρέιπφρουτ δεν το συνηθίζω αλλά που και που το βάζω στις πορτοκαλάδες μας και μου αρέσει το αποτέλεσμα, αυτή είναι η... σχέση μου μαζί του.
Συμπέρασμα: Αν δεν σας αρέσει καθόλου το φρουτάκι αυτό ωμό, υπάρχει περίπτωση να μην το ευχαριστηθείτε το φαγητό.

elie said...

nena, έχω αγοράσει έτοιμο μύλο με όλα αυτά τα πιπέρια μαζί και τον κόλιανδρο. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει πολύ κόλιανδρο, ευτυχώς, για τους λόγους που λες κι εσύ. Ίσως γι' αυτό και μου έχει ταιριάξει στα φαγητά που το έχω βάλει.
Μπορεί κάποια στιγμή να αφιερώσω ένα μικρό μύλο και να φτιάξω τη δική μου αναλογία των τριών πιπεριών, χωρίς άλλη προσθήκη.

άλλη Αγγελική said...

Λοιπόν, Έλίτσα, εδώ το σχόλιο από κάποιον που το δοκίμασε : ΘΑΥΜΑΣΙΟ!
Δεν είναι το φαγητό που αρέσει σε παιδιά και σε έφηβους (το περιμέναμε, άλλωστε), αλλά αρέσει ΠΟΛΥ σε gourmets - μια ελαφρότατη πικρίλα συνδυασμένη με μια γλύκα...
Εγώ έβαλα και φιλεταρισμένο grapefruit εκτός από το χυμό, μια και μας αρέσει το συγκεκριμένο φρουτάκι.
Απλώς υπέροχο (δήλωση του άντρα μου)!
Και εις άλλα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...