Thursday, March 06, 2008

Σαλάτα με avocado και grapefruit

Μια ωραία ιδέα για να συνοδεύσετε το θαυμάσιο φαγάκι της Elie ή να σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμάκι σαν κύριο γεύμα όταν θα νηστεύετε. Αν δεν σας αρέσει η ελαφριά πικράδα του grapefruit, μπορείτε να βάλετε πορτοκάλι (στη φωτογραφία έχω βάλει κι απ΄τα δυό, μια και είχα μόνο ένα από το καθένα και πολύ μικρά).
Κόβετε σε μεγάλα κομμάτια μια πράσινη σαλάτα με ουδέτερη γεύση (π.χ. «σαλάτα», Eisberg, Zuckerhut). «Φιλετάρετε» ένα grapefruit (για ομορφότερο αποτέλεσμα ροζ) και ένα ώριμο αλλά όχι πολύ μαλακό avocado. Φτιάχνετε ένα ελαφρύ dressing με λίγο λάδι, ξύδι, αλάτι, πιπέρι και το ζουμί που θα βγάλετε αν στίψετε με το χέρι σας ό,τι απέμεινε από το φιλετάρισμα του grapefruit .
Στρώνετε σε πιατέλα τη σαλάτα και ραντίζετε με το μισό dressing. Ανακατεύετε λίγο. Απλώνετε από πάνω τα κομμάτια του avocado και του grapefruit. Ραντίζετε με το υπόλοιπο dressing και σκορπίζετε στην επιφάνεια σχινόπρασο ψιλοκομμένο, ό,τι σπόρους σας βρίσκονται (κολοκύθας, ηλιόσπορους, λιναρόσπορους, σουσάμι κ.λ.π.- τους βρίσκετε στα καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής χωριστά ή και σε μίγμα) και ροζ πιπέρι τριμμένο (ή πιπέρι με λουλούδια, αν έχετε).

14 comments:

heart n soul said...

τέλεια σαλάτα ΑΑ! η βουτυράδα του αβοκάντο με την οξύτητα του εσπεριδοειδούς είναι κολλητάρια:) αν μπούμε στον κόπο να τοστάρουμε ελαφρά τα σποράκια με ταμάρι (η σόγια σως) γίνονται ακόμα πιο μιαμ:)

Juanita La Quejica said...

Τέλεια indeed!
Τρελλαίνομαι για κολοκυθόσπορους και ηλιόσπορους στις σαλάτες.
Τους λιναρόσπορους τους αφήνω για σας, τους έφαγα κάποιες μέρες σε πρωινό και ... μπιαχ!

Juanita La Quejica said...

Ξέχασα να γράψω ότι μου φαίνεται πολύ ωραία ιδέα να την φτιάξουμε μαζί με το χοιρινό της Εlie!

Μάγια said...

ο τεχνικός του υπολογιστή σας προειδοποεί: όποιος πάσχει από αχαλίνωτη λαιμαργία που οδηγεί σε ακατάσχετη σιελιορροια να ΜΗΝ κάνει κλικ στη φωτογραφία. τυχόν βραχυκυκλώματα δεν καλύπτονται από την εγγύηση

γεια σου αγγελικούλα με τις νοστιμιές σου! :)

kiki said...

ΔΑΓΚΩΤΟ ψηφίζω σαλάτα μόνο που θα βάλω πορτοκάλι. Πεθαίνω για σαλάτες!

ΕΛΕΝΑ said...

Aντε χρυσό μου και την περιμένω πως και πως αυτή τη σαλάτα, από την ώρα που μου την είπες:)
(Περιμένω και τα λοιπά καλούδια, ελπίζω να προνόησες και να μην βασίστηκες σε μένα την ...συνεπή για την υπενθύμιση:P)

Anonymous said...

Aggelikoula!!!salataaaaaa!!eimai latrhs ths salatas!!!apo thn pio apl! ews thn pio poluplokh!!!abokanto,portokali,gkreip-frout,mantarini!!ola einai trela!!!
filakia!!!

Anonymous said...

thn eftiaksa!!!thn apolaysa!!!se syndiasmo me to ntresing ths kardoulas!!!mmmmm!!!!
filia!!!

άλλη Αγγελική said...

Και χωρίς σωτάρισμα, καρδούλα, μ΄αρέσει πολύ (γι αυτό και σας τη δίνω, άλλωστε) :-).

Ναι, Χουανιτάκι, οι λιναρόσποροι δε λένε τίποτα σε γεύση (χωρίς να τη χαλάνε, μια και είναι τόσο λίγοι), αλλά υποτίθεται ότι είναι εξαιρετικά υγιεινοί - γιατί όχι λοιπόν;
Ή τέλος πάντων μή βάλεις! Δεν είναι δα κι απ΄τα σημαντικά συστατικά της συνταγής!

Μαγιούλι, απορώ πώς και δεν τη δοκίμασες σε μένα! ;-) Τη φτιάχνω πολύ συχνά...

Ε, ρε Κικίτσα, φτιάξ' την με πορτοκάλι και πες μας τι λέει!

Έλενα, μωρό μου, να που σου την έφερα! :-P
Αλλά ... ομολογώ ότι δε θυμάμαι πως την περίμενες... (Altzheimer λέγεται αυτό;;; :-((( )
Για τις άλλες συνταγές τώρα... χμμμμ... τι να σου πω; Οι φωτογραφίες δεν είναι καλές... (θα σου τηλεφωνήσω να βεβαιωθώ τι ακριβώς σου έταξα... :-PPPP)

Κλειούλα, χαίρομαι πολύ που την απόλαυσες! Ομολογώ ότι δεν μπορώ να τη φανταστώ με το dressing της καρδούλας, αλλά ... είμαι πάντα ανοιχτή σε δοκιμές (ιδιαίτερα από καταξιωμένες gourmet :-) )

ΕΛΕΝΑ said...

H αλήθεια είναι ότι με τόσα που λέμε όταν πιάνουμε την πάρλα στο τηλέφωνο, που να θυμηθείς τι μου ταξες:P
Λοιπόν, εκτός από την σαλάτα, περιμένουμε και το σοφρίτο (δεν πειράζει, ας μην είναι καλή η φωτογραφία)
Επίσης, ναι, ναι, το μαρτυράω, η Αγγελικούλα άνοιξε 10 (!!!!) φύλλα για πίτα με τα χεράκια της:)
Αυτά για να δείτε τι χρυσοχέρα και προκομμένη κοπέλα μας πήρε η Ελβετία:)))

Μάγια said...

αγγελικούλα αυτή δεν την έχω δοκιμάσει, έχω δοκιμάσει άλλες πολύ ωραίες όμως...(αχ εκείνη με το μήλοοοο....)

elie said...

Και νόστιμη και όμορφη (μα γιατί δεν βρίσκω ροζ γκρέιπφρουτ τελευταία;)!

άλλη Αγγελική said...

Έλενα, μαρτυριάραααα!!!

Ναι, έκανα σοφρίτο, αλλά οι φωτό είναι χάλια. Να σου δώσω τη συνταγή να το φτιάξεις εσύ και να το φωτογραφήσεις ; Τα καταφέρενεις καλύτερα από μένα και στα δυο ;-)

Και ναι, άνοιξα και φύλλο βέργας μετά από χρόοοονια. 10 λεπτά φύλλα για σπανακοπιτούλες στριφτές, αλλά δεν μου πέτυχαν πολύ - νόστιμες μεν, αλλά όχι τραγανές (νομίζω ότι φταίει ο αρχαίος φούρνος μου - εκτός κι αν ... με μάτιασες!!! :-PPP)

Μάγια, κι εμένα η αγαπημένη μου είναι αυτή με το μήλο. Μετά βέβαια από τη γνωστή μαρουλοσαλάτα με πολύ άνηθο και κρεμμυδάκι φρέσκο (και με ή χωρίς ροκφόρ).

Ελίτσα, δεν πειράζει. Και με κοινό grapefruit πολύ ωραία είναι. Παίξε με αποχρώσεις πρασινοκιτρινωπές. Μπορείς να βάλεις και 2 ειδών σαλάτες (πιο ανοιχτόχρωμη και πιο σκούρα) και μαζί με το avocado, τους κολοκυθόσπορους και το σχινόπρασο κάνεις ωραίο αποτέτεσμα. Το σπασμένο ροζέ πιπέρι θα το ομορφύνει ακόμα περισσότερο. Αν θέλεις ακόμα περισσότερο χρώμα, βάλε και πορτοκάλι (αν και στη γεύση την προτιμώ μόνο με grapefruit).

ΕΛΕΝΑ said...

Aγγελικούλα:))
Την συνταγή για το σοφρίτο την έχω, αλλά εγώ ήθελα να το "φάω" απ τα χεράκια σου;-) Mια χαρά θα σου έγιναν σίγουρα όλα, και οι πιτούλες και το σοφρίτο, αν κρίνουμε και από την πεντανόστιμη σαλατούλα σου θα πρέπει να ενθουσίασες τα "πλήθη":)
Για το ψήσιμο ο φούρνος σου φταίει, και όχι τα όμορφα μπιρμπιλωτά μου μάτια, που δεν ματιάζουν ποτέ και κανέναν:P
(Εμένα μπορείς να μου πεις ποιος με μάτιασε και πάλι 3 ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μείναμε?? Γκκρρρρ!!)
Φεύγω, πάω για τριήμερο στο χωριουδάκι μου, στον πολιτισμό, που και ρεύμα έχουμε κι απ΄' όλα τα καλά:))
Φιλάκια και Καλές Απόκριες:))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...