Monday, March 03, 2008

Μπακαλιάρος ... πίτα!

Μιας και πιάσατε τα νηστίσιμα φαγητά, να ρίξω κι εγώ μια ιδέα στο τραπέζι για τις μέρες που έρχονται.
Πιάτο χορταστικό εφόσον συνδυάζει αρκετά πράγματα, που μαζί με σαλατούλα και λευκό παγωμένο κρασάκι είναι ιδανικό και για την φιλικό γεύμα.

Μπακαλιαρόπιττα
Ένα από τα κλασσικά πιάτα της Κεφαλονιάς (και όχι μόνον τώρα πια).
Θα χρειαστείτε ένα μεγαλούτσικο φύλλο μπακαλιάρου παστού,1/2 φλυτζάνι ρύζι, 2-3 κουταλιές σούπας ντομάτα πελτέ και λίγη χοντροκομμένη λιαστή ντομάτα ελαφρώς μουλιασμένη σε κρασάκι άσπρο (δική μου προσθήκη), 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1-2 κεφάλια σκόρδο ψιλοκομμένο,1 καλό ματσάκι άνηθο, 1 κουταλάκι κοφτό πιπέρι, ½ κουταλάκι κοφτό κανέλα, 3/4 φλυτζανιού λάδι για την γέμιση. Ένα πακέτο φύλλο κρούστας και λάδι για το άλλειμα των φύλλων.

Κόβετε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον βάζετε στο νερό από την προηγούμενη για να ξαλμυρίσει. Αλλάζετε οπωσδήποτε 4-5 νερά κατά την διάρκεια της πρώτης μέρας. Την επομένη που ετοιμάζεστε να φτιάξετε την πίτα σας τον σταγγίζετε και αρχίζετε το ξεψάχνισμά και το μάδημα σε μικρά κομματάκια.
Βάζετε τα κομματάκια σε λεκάνη όπου μέσα θα ψιλοκόψετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον άνηθο, ανακατεύετε όλα τα υλικά και αμέσως μετά ρίχνετε το πιπέρι, την κανέλα, την λιαστή ντομάτα και το ρύζι. Τέλος προσθέτετε τον πελτέ που τον έχετε διαλύσει σε λίγο νεράκι και ρίχνετε και το λάδι. Ανακατεύετε και πάλι όλα τα υλικά μαζί και αφήνετε το μείγμα για μια με μιάμιση ώρα στο ψυγείο, να σφίξει λίγο και να ενωθούν τα αρώματα.
Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί φούρνου (30άρι ας πούμε) στρώνετε τα πρώτα 5 φύλλα που λαδώνετε το καθένα από πάνω στρώνετε την γέμιση καλά να πάει παντού.
Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα (λαδώνοντας πάντα) μέχρι να τελειώσουν και αμέσως μετά χαράζετε σε κομμάτια τριγωνικά (ή σύμφωνα με τον τρόπου που εσείς επιθυμείτε). Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου στους 190 για μία ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει καλά η μπακαλιαρόπιττά σας.

17 comments:

witchofdaffodils said...

Παραδοσιακή μεν, αλλά πολύ πρωτότυπη συνταγή Penelope, ΄δε θα μου ξεφύγει :)

heart n soul said...

penelope πολύ καλή φαίνεται!
μου θύμισες το μεζέ της γιαγιάς, ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο(αμαγείρευτο) στο πιατάκι, με λάδι και λεμόνι, μμμ. Το σούσι του χωριού!:)

Anonymous said...

No comment!!!!!
Φαίνεται υπέροχο!!!

Μάγια said...

χθες λιγουρευόμουν μπακαλιάρο! είναι από τα ελάχιστα ψάρια που μ'αρέσουν! μέσα σε πίτα ακούγεται (και φάινεται) όνειρο!

ΕΛΕΝΑ said...

Αυτή κι αν είναι πρωτότυπη πίτα Πηνελόπη μας:)
Ενδιαφέρουσα η προσθήκη κανέλας, "φαίνεται" πολύ στο τελικό απότέλεσμα??

Juanita La Quejica said...

Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Ενδιαφέρουσα ακούγεται.
Heart, νομίζω ότι έχει βάλει συνταγή με το "σούσι" ο Γιάννης κάποια στιγμή...

Anonymous said...

¡¡Que pena Juanita¡¡ no entiendo nada, pero me encantaría, por que tienes recetas muy apetitosas

Un saludo

Juanita La Quejica said...

Bienvenida en nuestro blog Auro.
Lamentablemente, la mayoría de los miembros de Hungry For Life no entienden español y es una lástima, porque tus recetas son riquísimas y muy bien elaboradas.

Juanita La Quejica said...

Una traducción para los amigos no hispanohablantes.
H Auro έχει ένα θαυμάσιο blog με ιδιαίτερα περιγραφικές συνταγές, που το βρήκαμε τυχαία όταν η Heart με ρώτησε στο chat αν κάνουν στην Ισπανία πίττες με μπακαλιάρο.
Ήρθε λοιπόν να ανταποδώσει την επίσκεψη και μας λέει ότι θα ήθελε πολύ να καταλαβαίνει ελληνικά, γιατί της φαίνονται πολύ ορεκτικές οι συνταγές μας. Τα ίδια της απαντώ και εγώ εκ μέρους όλων μας, πάνω κάτω.

Katerina ante portas said...

Mira como me gusta
como me gusta el bacalao mira
el bacalao con papas..
(El bacalao-Julio Iglesias,αφιερωμένο εξαιρετικά)

Πολύ ωραία ιδέα και γειά στα χέρια σου Πηνελόπη, φρόνιμη και ωραία σαν την ιστορική σου συνονόματη!

Anonymous said...

Phneloph mas!!edrases palu!!pros terpshn mas!!!pooluu nostimh thn nomizw thn pitoula!!!ta logia ths magissoulas einai diana!!!pradosiakh alla pera gia pera prwtotyph!!!geia sta xeria sou kopelouda mou!!!

Penelope said...

Καλημέρα σε όλες και όλους.
Ευχαριστώ για τα καλά σας σχόλια Κλειώ και Κατερίνα μου με κάνατε να κοκκινήσω πρωί-πρωί.

Μαγισσούλα, dear Heart και Μάγια, είναι όντως μια αρκετά παραδοσιακή συνταγή στην μια πατρίδα μου (την μία απότ τις τέσσερεις). Μια συνταγή που όποιος είναι λάτρης της πίτας (όπως η αφεντιά μου) και την έχει γευτεί, καθώς και την Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα, έχει μείνει ενθουσιασμένος.

Ελενά μου, η κανελλίτσα είναι όντως αναγνωρίσημη στο τελικό αποτέλεσμα και αυτό μαζί με τον άνηθο κάνουν την διαφορά. Για όσους αρέσκονται στην γεύση της, γιατί υπάρχουν και άλλοι που την "απεχθάνονται" σε φαγητά.

Juanita μας βλέπω για ομαδικό μάθημα ισπανικών, έτσι ώστε να διευρύνουμε βρε τους ορίζοντες μας στην κουζίνα της Μεσογείου.

elie said...

Δεν έχω φάει μπακαλιαρόπιτα, ποτέ(ς). Πού θα πάει... κάποια στιγμή...

Katerina ante portas said...

Kαλέ κυρία μας, δεν το ζεματίζετε τον ιχθύ καθόλου! Καλώς κατάλαβα ή γέρασα ξαφνικά;

kiki said...

Περιμένω κι εγώ την απάντηση στην ερώτηση της Κατερίνας.

Penelope said...

Δεν λαμβάνω καθόλου σοβαρά το σχόλιό σας περί ηλίκιας αγαπητή μου Κατερίνα :-)) και προχωρώ...
Όχι ο βακαλάος δεν ζεματίζεται ποσώς. Τον κόβετε σε κομμάτια, του αλλάζετε αρκετά νερά, τον ξεπετσιάζετε και τον "λιανίζετε" με τα χεράκια σας, μαδώντας τον και αφαιρόντας όσα κόκαλα μπορείτε, γιατί όλα σίγουρα δεν θα τα καταφέρετε. Του δίνετε δηλαδή και καταλαβαίνει του έρμου και κεφάλι δεν "σηκώνει"!

Απάντησα και σε σας Κικίτσα μου, έτσι;

Αγγελική Ν said...

Όλα πίτα! Ή όλα τάρτα! Πολύ μου αρέσουν αυτές οι προτάσεις! Πλήρη φαγάκια, χορταστικά, αρωματικά, υπέροχα!
Κατερίνα, ο μπακαλιάρος είναι ήδη ψημένος στο αλάτι! Δεν χρειάζεται πολλά μαγειρέματα! Λογικό αυτό που λέει η Πηνελόπη μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...