Friday, March 14, 2008

Κεκάκια Νηστίσιμα ... για άμεση κατανάλωση

Μετά από παράκληση της Καρδούλας, είπα να σας γράψω συνταγές για κεκάκια νηστίσιμα που τα υλικά πολύ πιθανόν να υπάρχουν στην κουζίνα σας. Αν πάλι όχι, ο αυτοσχεδιασμός είναι πάντα κάτι που μας δίνει ιδιαίτερη χαρά, μην το ξεχνάτε αυτό, ειδικά όταν το αποτέλεσμα είναι πετυχημένο.

Κεϊκ μήλου με πετιμέζι
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
2 κ. γλ. μπεικιν,
1 κουταλιά σούπας σόδα,
1 κουταλιά σούπας κανέλλα,
1 κουταλιά σούπας τζίντζερ (πιπερόριζα)
2/3 ποτηριού πετιμέζι (ή μέλι) που θα το έχετε αραιώσει με λίγο νερό και θα το ζεστάνετε λίγο για να «αναλύσει» που έλεγε και η μάνα μου,
½ ποτηριού λάδι (ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο για πιο ελαφρύ)
2-3 κουταλιές σούπας μαύρη ζάχαρη,
σταφίδες μαύρες & ξανθές,
½ κούπα αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα,
2 μήλα τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη,
½ ποτηριού χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού καθώς και το ξύσμα τους,
και ζάχαρη άχνη για ντεκόρ.
Βάζετε σε βαθύ μπόλ το λάδι με το πετιμέζι (ή μέλι) και ανακατεύετε καλά με το χεράκι σας για να ενωθούν ως υγρά με διαφορετική πυκνότητα. Αμέσως μετά ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο καθώς και το μπέϊκιν. Συνεχίζετε το ανακάτεμα. Ρίχνετε την ζάχαρη, τις σταφίδες, το αμύγδαλα, τα τριμμένα μήλα και ενώνετε μ’ ένα κουτάλι, ενώ τέλος προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού, στον οποίο θα διαλύσετε έχετε την σόδα και θα τον δείτε να αφρίζει σαν σαμπάνια, γι’ αυτό κάντε το απευθείας πάνω από την λεκάνη σας με τα υπόλοιπα υλικά για να μην έχετε εκπλήξεις και απώλειες υλικών :-))
Έχετε στρώσει με λαδόκολλα (ή χαρτί φούρνου) ταψάκι 30αρι ή φόρμα με στεφάνι και απλώνετε το χυλό μ’ ένα κουτάλι ομοιόμορφα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου (ή να βγει στεγνό το μαχαιράκι σας). Όταν κρυώσει πασπαλίζετε με άχνη και σερβίρετε. Αν τώρα είστε φαν της σοκολάτας μια καλή επίστρωση από λιωμένη κουβερτούρα δεν θα σας χάλαγε φαντάζομαι, αν και πιστεύω πως κάποια αρώματα και γεύσεις δεν πρέπει να τα καλύπτούμε με αυτά της σοκολάτας.

Κέϊκ μπανάνας & κακάου
2/3 ποτηριού ελαιόλαδο (ή αραβοσιτέλαιο),
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
2 κ. γλ. μπεικιν,
1 κουταλιά σούπας σόδα,
1 κούπα ζάχαρη,
3 κουταλιές σούπας σκόνη κακάου,
ελάχιστο αλάτι,
λίγη κανέλα σκόνη και λίγη γαρύφαλλο τριμμένο επίσης,
1 ποτηράκι κρασιού γεμάτο λικέρ μπανάνας ή κονιάκ,
3 μπανάνες ώριμες.
Kοσκινίζετε μαζί: το αλεύρι, το μπέϊκιν, το κακάο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι. Χτυπάτε το ελαιόλαδο μαζί με την ζάχαρη μέχρι να έχετε ένα ωραίο κρεμμώδες αποτέλεσμα.
Στην αλοιφή αυτή, ρίχνετε τα κοσκινισμένα στερεά υλικά. Ανακατεύετε καλά μ’ ένα κουτάλι και αμέσως μετά προσθέτετε τις λιωμένες (μ’ ένα πιρούνι) μπανάνες καθώς και το λικέρ (ή το κονιάκ). Ίσως χρειαστεί λιγάκι υγρό ακόμη αν το δείτε τον χυλό πολύ σφιχτό (εδώ μετράει λιγάκι η πείρα) όποτε προσθέστε λίγο χυμό, απ' ότι σας βρήσκετε. Τοποθετείτε το μείγμα σε ελαφρώς λαδωμένη φόρμα του κέικ και ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου (κάνοντας πάντα το γνωστό τεστ). Το βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε λίγο να κρυώσει, ξεφορμάρετε και αφήνετε πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς, σερβίρετε με πασπαλισμένη ζάχαρη άχνη ανακατεμένη με λίγη σκόνη κακάο.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση.

15 comments:

witchofdaffodils said...

ό,τι πρέπει για νηστεύουσες αμαρτωλές! Ποιο να πρωτοφτιάξω τώρα;;;
Penelope γραψατε.


ΥΓ το σκεφτηκα, θα κάνω και τα δύο :)

heart n soul said...

αστραπή μου εσύ! να 'σαι καλά, οι γλυκές μανουλοσυνταγές σου θα μπουν στο ρεπερτόριό μου:))

ΕΛΕΝΑ said...

Heart, οι μανουλοσυνταγές της Πηνελόπης, επειδή είχα την τύχη να γνωρίσω την μανουλίτσα της, είναι σίγουρη εγγύηση:))
Δυστυχώς η αμαρτωλή δεν θα νηστέψω όλες τις μέρες, το ομολογώ. Τα κεκάκια αυτά όμως δεν χρειάζεσαι "δικαιολογία" νηστείας για να τα απολαύσεις:))

heart n soul said...

penelope για να μην ρεζιλέψω τις συνταγές της μανούλας, εξηγείστε μου και κάτι άλλο: τα υλικά τα μετράτε και με κούπα και με ποτήρι? αν ναι,τι κούπα, δοσομετρική ή άλλη? πόσο να υπολογίσω? και το ποτήρι?

Anonymous said...

Μόλις έκανα το κέικ μπανάνας και είναι τέλειο!!!
Θα δοκιμάσω και την πρώτη συνταγή. Τα 2/3 κούπας πετιμέζι με πόσο μέλι και νερό αντιστοιχούν; Τι ποσότητες να βάλω;

Juanita La Quejica said...

Αυτό με την μπανάνα, μου ακούγεται ιδιαιτέρως ενδιαφέρον!!!
Φαντάζομαι την μυρωδιά του και κινδυνεύω τέτοια ώρα τέτοια λόγια από υπογλυκαιμική κρίση!

kiki said...

Ό,τι πρέπει για τη νηστεία!

Penelope said...

Καλημέρες και καλή εβδομάδα να έχουμε (αν και με τόσες απεργίες, σκουπίδια, στάσεις εργασίας κ.λ.π. η ζωή μας θα γίνει "πατίνι").

Να απαντήσω κατ' αρχάς dear Heart, για τις δοσολογίες. Όταν εννοούμε κούπα, μιλάμε για μια μεγάλη κούπα του τσαγιού ή καφέ (όπως λέγανε παλιά). Το έχω ξαναπεί, προσωπικά έχω μια κούπα που χρησιμοποιούσε η μάνα μου για να πίνει τον καφέ της την οποία κράτησα σε ανάμνησή της και την έχω πια για μεζούρα. Μου την θυμίζει λοιπόν σε ότι φτιάχνω.
Αν έχετε δοσομετρική κούπα, θα την χρησιμοποιείτε ως μέτρηση για όλα τα υλικά που αναφέρεται η φράση "κούπα". "Ποτήρι νερού", μιλάμε πάντα για το κλασσικό ποτήρι νερού, και όχι ξέχειλο :-)).

Αν πάλι χρησιμοποιήσετε το κλασσικό ποτήρι για όλες τις μετρήσεις των υλικών, θα φροντίσετε να είναι το ίδιο πάντα. Εγώ βέβαια δουλεύω και λίγο με το μάτι, οπότε αυτή την εμπειρία μου είναι λιγάκι δύσκολο να σας την μεταφέρω σε μετρήσιμα υλικά.

Αγαπητέ/η ανώνυμε χαίρομαι που σας άρεσε το κεκάκι μπανάνας. Το πετιμέζι έχει σχεδόν την ίδια πυκνότητα με το μέλι. Σε μερικές περιπτώσει το μέλι μπορεί να είναι πιο πυκνό ειδικά αν δεν είναι κατεργασμένο. Εκεί λοιπόν η αναλογία είναι ίδια. 2/3 μέλι και 1/3 νερό ζεστό. Για να διαλυθεί το μελάκι απλώς ανακατεύουμε μ' ενα κουτάλι.
Καλή επιτυχία αν θα δοκιμάσεις κι' αυτο το κέϊκ.

Juanita, η μπανάνα είναι καλό συστάτικό για κέικ γιατι βοηθά πολύ η "αμυλώδης" υφή της. Να το δοκικάσεις, δεν είναι δύσκολο καλή μου

witchofdaffodils said...

καλημέρα,
τελικά έφτιαξα αυτό με τη μπανάνα (μόνο:)

Χρησιμοποίησα δοσομετρική κούπα για τις αναλογίες.
Λικέρ μπανάνα δεν είχα και έβαλα kalhua. Xρειάστηκε να βάλω περισσότερο "υγρό". Έβαλα 1 κούπα γάλα αμυγδάλου.
Ηταν πάρα πολύ καλό.

heart n soul said...

penelope, witch, ευχαριστώ, σας αφιερώνω την επιτυχία που θα έχουν οι κεκάρες μου:)

Anonymous said...

Phneloph mou!!!thn Pempth prwta o Theos tha ftiaksw to prwto!nomi-zw!
mou miazei me to melaxrino!!!filakia!!

Anonymous said...

egine thauma!!!apo mati!!!to pairnw paramasxala kai paw na tou broume thn akrh me ta alla (koritsia)xaxaxa!!!filakia!!!

Penelope said...

Κλειώ μου, χαίρομαι πολύ που πέτυχε και σας άρεσε "φαντάζομαι" και το γευστικό αποτέλεσμα.

Πρόσφατα έφτιαξα κι' ένα με γλυκάνισο και λικέρ μαστίχας. Οσοι το γεύτηκαν είπαν ότι είχε μια "ιδιαιτερότητα". Εμένα πάντως μου άρεσε αρκετά, αν και το ήθελα λιγάκι ακόμη πιο αρωματισμένο από τον γλυκάνισο. Κάποια στιγμή θα κάτσω να σας γράψω την συνταγή αν και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη ή απαιτητική.
Φιλιά.

heart n soul said...

penelope τα έφτιαξα και τα δύο για κέρασμα πριν μερικές μέρες, έγιναν υπέροχα και πήραν διθυραμβικές κριτικές, ευχαριστώ!:) στο σοκομπανάνα σκέπασα με γλάσο κακάο-μπανάνα-άχνη-μαργαρίνη(ΒΙΟ ηλιέλαιο χωρίς υδρογωνομένα) και πασπάλισα με κοκοκάρυδο, στο κανελομηλαρένιο πασπάλισα τη λαδωμένη φόρμα με ζάχαρη και μύγδαλα ψιλοκομμένα (ιδέα της elie) κι έκανε το κέικ κρούστα πραλινέ. Να σαι καλά με τις ωραίες συνταγές της μαμάς σου:)

Βίκυ said...

Καλημέρα! Επειδή θέλω να φτιάξω κι εγώ το σοκολατένιο με τις μπανάνες, πώς ακριβώς έκανες το γλάσο με τις μπανάνες;
Ερώτηση προς την heart 'n soul.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...