Monday, March 03, 2008

Τάρτα με ζύμη κούρου, πράσο και σύγκλινο Σπάρτης

Αποκρέψαμε χθες.. Αξιοποιήσαμε γαργαλιστικά κατάλοιπα στο ψυγείο όπως το πακετάκι αυτό το ξεχασμένο σύγλινο του Άγι από τη Σπάρτη. Μας παρακίνησαν ιδέες από τη συνταγή της Ελενας και βασικά της κ.Ιωάννας Δημοπούλου από το Gourmed επ ευκαιρία του άρθρου των Lakonika. Φτιάξαμε έτσι μια ανοιχτή πίτα, μια τάρτα, που κάλλιστα με σαλάτα στέκει σαν κύριο πιάτο.
Συστατικά: Για τη ζύμη
500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό 2%
1 κεσεδάκι από γιαούρτι λάδι
1 αυγό
αλάτι
Προαιρετικά ξύσμα πορτοκαλλιού , κόκκινο πιπέρι
Για τη γέμιση
1 κιλό πράσα
500 γραμμ. σύγκλινο Σπάρτης( ή μπέικον), ψιλοκομμένα
200 γραμμ. φέτα σε τρίμμα
150 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
Αλάτι (με προσοχή μετά από δοκιμή), πιπέρι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια και χυμό ενός
1 κεσεδάκι γιαουρτιού γάλα
3 αυγά, χτυπημένα
Οδηγίες:
1. Ρίχνετε το γιαούρτι, το αυγό και το λάδι σε ένα μπώλ και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Προσθέτετε ξύσμα, πιπέρι (προαιρετικά) και το αλεύρι. Ζυμώνετε πολύ εύκολα μια ζύμη αφράτη και μυρωδάτη.
2. Προετοιμάζετε τη γέμιση ξεκινώντας από τα πράσσα. Τα καθαρίζετε και τα πλένετε. Χρησιμοποιείται πράσινο και άσπρο μέρος ή μόνο το άσπρο αν θέλετε. Το κόβετε ροδέλλες. Στη συνέχεια τρίβετε τα τυριά στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Ξύστε τα πορτοκάλια και στίβετε το ένα.
3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε λίγο, ελάχιστο λάδι και σωτάρετε τα πράσα. Ρίξτε λίγο νεράκι και αφήστε τα να μαλακώσουν. Προς το τέλος ρίξτε και το σύγκλινο (ή το μπέικον). Αφήνετε να κρυώσουν για λίγο, προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα (αν θέλετε, αλλά δίνει χαρακτηριστική γεύση). Τελευταία τα τυριά
4. Σε στρογγυλό ταψί, χωρίς λάδωμα, απλώστε τη ζύμη με το χέρι, όπως θα κάνατε με τη ζύμη πίτσας, πατώντας και σηκώνοντας στα πλαϊνά του, μέχρι τη μέση περίπου. Αδειάστε το μίγμα και στρώσατε ομοιόμορφα.
5. Χτυπήστε τα αυγά, με το γάλα και με το μοσχοκάρυδο και ρίξτε τα επάνω στη γέμιση ώστε να την καλύπτουν ολόκληρη. Προσθέτετε λίγο από τα τριμμένα τυριά από πάνω και ψήστε στους 180 C για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. .
Τρώγεται καλύτερα ζεστή, αν και ο σύζυγος έχει άλλη γνώμη και διόλου διαιτητική!

14 comments:

Juanita La Quejica said...

Με πορτοκάλι, όπως φτιάχνετε το σύγλινο, εξαιρετική ιδέα η προσθήικη του στην τάρτα! Μπαίνει στα προς άμεση παρασκευή, αγαπάμε και τα πράσα και το σύγλινο!
Ποιά είναι η γνώμη του συζύγου; Ή θα μας μπουν κακές ιδέες αν μας την πεις;

Penelope said...

Και εγώ σαν την Juantita κόλλησα στη προσθήκη του πορτοκαλιού που μου φαίνεται άκρως "γαργαλιστική" σε τούτην ταρτούλα Κατερίνα μου.

Θυμάμαι μια γνωστή μου κυρία από την Μάνη που μαγείρευε τα πράσσα στην κατσαρόλα ή μάλλον στον "νταβά", μαζί με ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο και πατατούλες, ελάχιστη ντομάτα αλλά έριχνε πάντα χυμό πορτοκαλιού και λίγο ξύσμα. Γεύση πραγματικά απίθανη και το αποτέλεσμα απίθανο. Το είχε υιοθετήσει ως φαγητό και η μάνα μου, για να μας κάνει να φάμε τα πράσσα!

elie said...

Με πορτοκάλι, όχι, δεν την έχω δοκιμάσει. Προτίθεμαι, όμως, μετά από αυτά που διάβασα!

ΕΛΕΝΑ said...

Mε σύγκλινο δεν την έχω δοκιμάσει, αλλά έχω δοκιμάσει πρασόπιτα με μπέικον και ο συνδυασμός ήταν πολύ καλός,αν και τον αντιμετώπισα με δυσπιστία στην αρχή. Φαντάζομαι με σύγκλινο θα είναι ακόμα καλύτερος:)
Τελικά, ποια είναι η γνώμη του συζύγου, θα μας πεις;-)

elie said...

Εγώ κατάλαβα (σωστά ή λάθος δεν ξέρω...) ότι ο σύζυγος την προτιμά κρύα την ταρτούλα!

Μάγια said...

πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή! ό,τι σε πότα/τάρτα με πράσο καλοδεχούμενο! :)

heart n soul said...

για τη πίτα δε θα ρωτήσω κατερίνα, λουκούμι θα είναι, αλλά θα ρωτήσω γι αυτό το "ξεχασμένο σύγκλινο", πώς καταφέρατε και το ξεχάσατε, δε σου μίλαγε μέσα από το ψυγείο? μόνο εγώ ακούω φωνές?:))

Katerina ante portas said...

Zεστή ή κρύα,αγαπητές φίλες,ο σύζυγος έφαγε την περισσότερη! Του άρεσε πολύ. Μην ξεχνιόμαστε δεν ήτο τάρτα συνηθισμένη, ήταν.. ταψτάρτα!!
Εγώ τη βρήκα κάπως "βαριά" μια και έχω συνηθίσει σε διαιτητικά κρέατα, αλλά για μια φορά.. "Ας πάει και το παλιάμπελο.." (αθάνατη Βλαχοπούλου!)
H k.Ιωάννα Δημοπούλου έχει όπως είδατε προσωπικό blog και μας έχει λινκ!
Βάζει θαυμάσιες φωτογραφίες (πρέπει να πάρω ψηφιακή) και πολύ ωραίες συνταγές.
(Μήπως πρέπει να μεταφερθούμε στην wordpress κορίτσια;)

-Ναι το πορτοκάλι δίνει θεσπέσιο άρωμα και ισορροπία Juanita
-Αυτός ο νταβάς μπακαλιάρου Πηνελόπη βάζει ιδέες!
-elie είναι καλή.Κρύα ή ζεστή! ;)
-Ελενα, η ζύμη που μας θύμισες είναι το κάτι άλλο! Σαν βάση στην συγκεκριμμένη συνταγή, που ήθελα λόγω ταψιού να είναι αρκετή, ήταν απίθανη και νόστιμη.
-μάγια, πράσσειν άλογα και πιαστήκαμε στα..πράσσα! Δίνουν σε όλες τις συνταγές το κάτι!

Anonymous said...

katerina mas!!!apithano!!!kai to portokaaali!!miami-miami!!!ti gargalistikes protaseis einai ola auta!!!filakia!!

Katerina ante portas said...

Εκείνο το "μας" το εκτιμώ πολύ!
Φιλάκια!

kiki said...

Με πορτοκάλι ε; Ενδιαφέρον! Εμένα στις τάρτες με χαλάει λίγο η προσθήκη αυγού στη γέμιση. Με λιγώνει. Θα με δει κανείς αν δεν το βάλω; :-)))

Katerina ante portas said...

Λοιπόν Oneiromageiremata αυτό σκεφτόμουνα και εγώ για την επόμενη φορά. Το βρίσκω λίγο βαρύ σαν να κάνεις καγιανά στο φούρνο!
Την άλλη φορά θα ρίξω μόνα τους τα τυριά και θα σε είπω!

Αγγελική Ν said...

Κατερίνα μας, τι μας κάνεις!
Πολύ ωραία ζύμη! "Εξωτική" γέμιση!
Πρέπει να βρεθει τρόπος να αντικατασταθει το σύγκλινο με κάτι πιο Αφρικάνικο για να δοκιμαστει!
Μμμ πορτοκάλι!

Αγγελική Ν said...

Κατερίνα μας, τι μας κάνεις!
Πολύ ωραία ζύμη! "Εξωτική" γέμιση!
Πρέπει να βρεθει τρόπος να αντικατασταθει το σύγκλινο με κάτι πιο Αφρικάνικο για να δοκιμαστει!
Μμμ πορτοκάλι!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...