Thursday, March 13, 2008

Συνταγές από την κα Στέλλα Σπανού

Η συγγραφέας κα Στέλλα Σπανού, ύστερα από πρόταση και προτροπή της Πηνελόπης (εξαιρετική η ιδέα σου Λόπε, ευχαριστούμε!), μας έστειλε ένα μήνυμα γεμάτο αρώματα, γεύσεις και εικόνες. Ας το απολαύσουμε!

"Σας στέλνω κάποιες συνταγές από το πρώτο μου βιβλίο «Έρωτας Γεύσεων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και βρίσκεται στη δεύτερη του έκδοση.
Είμαι στην διάθεση σας, εάν τραβάει κάτι η όρεξη σας από την περιοχή. Σε λίγο ξεκινάνε τα σπαράγγια …
ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΡΙΖΟΠΙΙΤΑ - ΚΛΙΝ (στη δική τους γλώσσα)
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
1 πακέτο έτοιμο παραδοσιακό φύλλο κρούστας
200 γρμ φρέσκο αγελαδινό βούτυρο λιωμένο
3 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
ΓΕΜΙΣΗ
400 γρμ τυρί φέτα
400 γρμ μυζήθρα ανάλατη
1 ½ φλιτζάνια λίγο βρασμένο ρύζι
λίγο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε τα τυριά ψιλοκομμένα με το ρύζι και με λίγο αλάτι.
Βουτυρώνετε το ταψί, παίρνετε τα φύλλα ένα ένα τα βουτυρώνετε και βάζετε την γέμιση, τα εναλλάξ με τα φύλλα.
Περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο και χαράζετε την πίττα σε κομμάτια .
Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, το γάλα και το ρίχνετε σιγά - σιγά πάνω στη πίττα. Αφήνετε την πίτα να σταθεί μια ώρα ώστε να τραβήξει το αυγό και το γάλα.
Ψήνετε για μια ώρα στους 180 βαθμούς .
Μην πιέσετε τα φύλλα της πίτας όταν την κάνετε για να είναι αφράτα .
Σερβίρετε με σαλάτα από ρόκα, μαρούλι, λιαστή ντομάτα και μαύρες ελιές.

ΒΑΤΟΣ ΑΧΝΙΣΤΟΣ ΘΡΑΚΗΣ
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό βάτος
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 ποτήρι νερό
λίγο αλάτι
1 κουταλιά μουστάρδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι την πιπεριά , κατόπιν
τοποθετούμε τον βάτο και ρίχνουμε νερό όσο χρειαστεί να σκεπαστεί το ψάρι.
Τον αφήνουμε για 3-5 λεπτά να βράσει ,βάζουμε το σκόρδο σε φετούλες , το αλάτι μετά από 2-3 λεπτά ρίχνουμε και την κουταλιά μουστάρδας και θα την διαλύσουνε μέσα στο ζουμί ,τέλος πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.
Στην επάνω φωτογραφία βλέπουμε τον βάτο, ενώ στην κάτω το σαλάχι.
Ο βάτος ανήκει στην οικογένεια των σαλαχιών και είναι ψάρι με μεγάλα πτερύγια και τραχύ σκούρο δέρμα, από όπου τρώγονται μόνο τα πτερύγιά του, δεν έχει κόκαλα και αγκάθια.
Είναι ένα ψαράκι που αρέσει σε παιδιά .Αυτά τα ψαριά εκπέμπουν αμμωνία όταν δεν είναι φρέσκα και ασπρίζουν όποτε είναι πιο εύκολο να καταλάβει κανείς την φρεσκάδα του...
Τρώγεται πολύ στην Θράκη, το βρίσκουμε σε ταβέρνες στα παράλια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος, το Φανάρι(Ροδόπης), τον Άγιο Χαράλαμπο στη Μαρώνεια, στην Μάκρη και μέχρι την Αλεξανδρούπολη.
Καλύτερες του εποχές η άνοιξη και το φθινόπωρο, παρόλο που κυκλοφορεί όλη τη χρονιά.
Ψάρι που έχει λιπαρά οξέα (χρήσιμα για το δέρμα και την όραση) χωρίς να είναι παχύ, είναι όμως λίγο βαρύ εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.
Λευκή τρυφερή σάρκα που γίνεται τηγανιτή με σκορδαλιά ή αχνιστή με μυρωδικά. Δεν θέλει πολύ μαγείρεμα γιατί θα λιώσει.

ΤΣΙΓΑΡ ΜΠΟΡΕΚ ( ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΣΑΝ ΤΣΙΓΑΡΟ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο λεπτά φύλλα κρούστας
5 αυγά
300 γρμ φέτα
1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
1 ½ φλιτζάνι σπορέλαιο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνετε τα φύλλα κρούστας, τα απλώνετε, τα κόβετε στα 4 και κάθε ¼ σε 2 κομμάτια.
Αναμειγνύετε με ένα πιρούνι τα αυγά και τη φέτα, ρίχνετε και το πιπέρι και λίγο αλάτι. Αλείφετε κάθε κομμάτι φύλλου με γάλα και βάζετε μια κουταλιά τις σούπας γέμιση στην άκρη του. Τυλίγετε διαγώνια ενώνοντας τις άκρες ενδιάμεσα, τη γωνία που περισσεύει την αλείφετε πάλι με γάλα και τα κολλάτε .
Τηγανίζετε σε δυνατή φωτιά στο σπορέλαιο μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνετε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί και κατόπιν τα σερβίρετε.
Στέλλα Σπανού
Υπεύθυνη γαστρονομίας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
Συγγραφέας – φωτογράφος
"

14 comments:

heart n soul said...

πιστεύω ότι τα τσιγάρ μπορέκ θα με κάνανε να κόψω το κάπνισμα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ούτε μία, ούτε δύο, τρεις υπέροχες συνταγές από την κα Στέλλα Σπανού!!
Την ευχαριστούμε πολύ, κι αυτήν και την Πηνελόπη μας, χάρη στην οποία απολαμβάνουμε αυτό το γευστικό μήνυμα:))
Η συνταγή με τον βάτο με εντυπωσίασε:)

ΕΛΕΝΑ said...

Heart, αν ήταν να κόψουμε το κάπνισμα με τα τσιγάρ μπορέκ, να έφτιαχνα ένα ταψί κάθε μέρα και να σου στελνα κι άλλο ένα. Χλωμό όμως το βλέπω;-)

heart n soul said...

έλενα, μπορούμε όμως να δοκιμάσουμε!;))

ΕΛΕΝΑ said...

Τρώγοντας ταψιά τσιγάρ μπορέκ καθημερινά?? Για ξανασκέψου το. Πιο ....υγιεινό μου φαίνεται το τσιγάρο χα χα χα

heart n soul said...

: DDD

witch of daffodils said...

Eξαιρετικές συνταγές! Ευχαριστούμε την κ. Σπανού και την Πηνελόπη.

ΥΓ και σεις heart? υγειινά, υγειινά, αλλά το κάπνισμα...
Και κάποια άλλη ψυχή έτσι είναι :)

heart n soul said...

οκ, δεν είμαι και η Νο1 θεριακλού, και σίγουρα μπορώ να φάω περισσότερα τσιγάρ μπορέκ από όσα στριφτά μπορώ να καπνίσω:), αλλά, ναι, το παραδέχομαι, άκαπνο ποτό δεν το μπορώ!

Αγγελική Ν said...

Πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές! Τον βάτο δεν τον ήξερα! Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω!
Στην Θράκη...Ροδόπη...Τι όμορφα μέρη!
Ξεκινάν τα σπαράγγια!!!! Αχ, αν είσαι στο νότιο ημισφαίριο όλα φαίνονται τόσο λαχταριστά!
Μόλις έρθω στην Αθήνα, θα αναζητήσω το βιβλίο της κυρίας Στ. Σπανού!
Ευχαριστώ! Πηνελόπη, μπράβο και σε εσένα!

Juanita La Quejica said...

Ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμα και για τις συνταγές.
Θα χαρούμε να τα πούμε και από κοντά σε επόμενη επίσκεψή σας.

oneiromageiremata said...

Ευχαριστούμε για τις συνταγές και την κ. Σπανού και την Πηνελόπη.

Κορίτσια...αν είναι να κόψετε το τσιγάρο με τσιγάρ μπορέκ, σκεφτείτε ότι μετά ΚΑΙ θα καπνίζετε ΚΑΙ θα τρώτε τσιγάρ μπορέκ...

Penelope said...

Αγαπημένη φίλη Στέλλα, δεν ξέρω γιατι όλες οι κόρες αποφάσισαν να ευχαριστήσουν και εμένα, εγώ απλώς σκέφτηκα πως θα ήταν καλό να σ' έχουμε στην παρέα μας.
Το βιβλίο σου όπως πολύ καλά ξέρεις και κάποιο σχόλιό μου στο Hungy γι' αυτό, ήταν που μας έφερε κοντά και μας έκανε να γνωριστούμε και να πούμε πολλά για μας.
Χαίρομαι που τούτες οι συνταγές που διάλεξες να μας "χαρίσεις" έκαναν τις κόρες να συζητάν για το πόσο ορεκτικές είναι...μέχρι που σκέφτονται να κόψουν και το τσιγάρο!

Στέλλα σ' ευχαριστώ πολύ με όλη μου την καρδιά και εγώ και εύχομαι σύντομα επιτυχία και για τα άλλα πράγματα που ετοιμάζεις. Ξέρω ότι το αξίζεις (άλλωστε βρε συ εγώ έχω επενδύσει σ' σένα :-)).

Κόρες μου καλές και όμορφες σας ευχαριστώ για τις ευχαρίστιες. Καλημέρα να έχετε και όταν φτιάξετε τα μπουρέκια της Στέλλας φυλάξετε και για μένα κανένα...
Φιλιά.

good life said...

ΠοΛύ καλή συνταγή. Έτσι ακριβώς φτιάχνεται εδώ στη Θράκη(Ξάνθη).Πού να πώ το ΜΠΡΑΒΟ?
ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ
http://naturesportscooking.blogspot.com/

karvouna said...

Πάντα γεναιόδωρη!
:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...