Tuesday, March 11, 2008

Χαλβάς, με άρωμα φράουλας.

Μέρες Σαρακοστής.
Χρόνια Πολλά σε όλες κι΄ όλους.
Δεν ξέρω κατά πόσο μπορείτε να κρατήσετε και τις 40 μέρες νηστεύοντας, εγώ πάντως κάνω μια προσπάθεια να μην καταναλώσω κρέας τουλάχιστον.
Εγώ … γιατί για τον καλό μου κάτι τέτοιο δεν ισχύει και φυσικά με τον ζόρι τον κρατώ στο τελευταίο 10ήμερο πριν το Πάσχα.
Όμως εγώ πάλι δεν μπορώ να απαρνηθώ τα γλυκά.
Δεν θέλω πολύ, αλλά θέλω λιγάκι σχεδόν κάθε φορά μετά το φαγητό μου. Κακό αυτό… Προσπαθώ, αλλά δεν τα καταφέρνω πάντα.
Έτσι τούτες τις μέρες ο χαλβάς, τα σκαλτσούνια και τα αμυγδαλωτά είναι η σχετική λιχουδιά μου.
Όμως χθες Καθαρά Δευτέρα, έδωσα στον χαλβά μου, μια πιο τσαχπίνικη νότα.
Άρωμα φράουλας (ας ήταν καλά οι άνοστες φράουλες που αγόρασα από την λαϊκή και λυπήθηκα να τις πετάξω, επειδή ως ωμές δεν έλεγαν απολύτως ΤΙΠΟΤΕ).
Τις πήρα λοιπόν, τις έπλυνα, έκοψα το κοτσανάκι τους, μετά τις έκοψα στην μέση ή στα τέσσερα αν ήταν μεγάλες και τις έβαλα μέσα σε κατσαρολάκι με τρεις κουταλιές της σούπας μέλι, τον χυμό από ένα λεμόνι και λίγη βανίλια. Τις έβρασα για 6-7 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας μιας – δυο φορές ελαφρά για να μην κολλήσουν. Τις έβγαλα από την φωτιά, άφησαν να κρυώσουν και μετά έκαψα τον χαλβά μου σε φέτες. Χαλβάς με άρωμα μαστίχας και βανίλιας με αμύγδαλα. Τον τοποθέτησα σε πιατέλα και πάνω σε κάθε φέτα χαλβά έβαλα 3-4 κομματάκια φράουλας. Το έλουσα με το σιροπάκι τους και πασπάλισα με λίγη κανέλα σκόνη.
Τιμήθηκε το γλυκάκι δεόντως και από όσους δεν τους αρέσει ο χαλβάς!!

12 comments:

heart n soul said...

penelope σε νιώθω, κι εγώ θέλω το καθημερινό γλυκό κατιτίς μου:) πολύ ωραία ιδέα η φραουλοσώς στον χαλβά!
Με την ευκαιρία, να ένα λινκ για συνταγές με χαλβά, αλλά και ταχίνι:
http://www.sesame.gr/
κι ένα ακόμα (στα αγγλικά) για σαρακοστιανές συνταγές:
http://www.vegsource.com/lenten.htm

ΕΛΕΝΑ said...

Ααααχχ Πηνελόπη μου, τρομερές προσπάθειες καταβάλλω κι εγώ να συγκρατήσω τους δικούς μου "καλούς" αυτές τις μέρες, αλλά 40 μέρες χωρίς κρέας, δεν αντέχουν με τίποτα. Το προσπαθώ πάντως, κάτι είναι κι αυτό;-)
Ωραία "εκμεταλεύτηκες" τις άνοστες φραουλίτσες. Εγώ κάτι φράουλες που αγόρασα, μου βγήκαν περιέργως νόστιμες, οπότε τις τιμήσαμε ως φρούτο:)

Moloch said...

Χρόνια Πολλά και Καλή Σαρακοστή! Δεν τον χώνεψα ποτέ μου το χαλβά! Ίσως με τη φραουλοσώς να φτιάξει κάπως!

Μάγια said...

κι εγώ στο club του καθημερινού γλυκίσματος! ;)

τρελαίνομαι για χαλβά...ειδικά με ψωμί!

πολύ καλή η ιδέα σου για τις φράουλες (να δω τι θα πρωτοκάνω στην ελλάδα!)

Penelope said...

Πόσο χαίρομαι dear Heart και αγαπητή Μάγια που με καταλαβαίνετε. Να μην αισθάνομαι "μόνη" σε τούτον τον "καθημερινό μου κακό δρόμο" :-)

Ελενά μου, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κάνουμε μια κάποια σχετική αποτοξίνωση, μιας και τα λαχανικά, τα όσπρια και τα ψαρικά βοηθούν σίγουρα περισσότερο, από τα κοψιδάκια.
Τέτοιες άνοστες φράουλες δεν είχα ξανα-ματαγοράσει βρε παιδί μου.
Τι στο καλό τους βάζουν για να τις φτιάξουν πιά;

Η φραυλο-σως που μοιάζει και με γλυκό το κουταλιού μιας και οι φράουλες κρατήθηκαν ατόφιες, ήταν πολύ γευστική και από μόνη της. Βοήθησε το μέλι και βανίλια. Όση δε περίσσεψε θα πάει μάλλον για κάποιο άλλο γλυκό κατασκεύασμα (γιαορτένιο ή συνοδεία παγωτού μαστίχας)

witchofdaffodils said...

Penelope, συμπαρίσταμαι στον τίμιο αγώνα σας για 40ημερη εγκράτεια.
Η ιδέα σας φαίνεται εξαρετική.
Δεν είμαι fun του χαλβά, κι έτσι αν με καλούσατε θα σας έτρωγα όλη της σως!

kiki said...

Πεθαίνω για χαλβα βρε παιδιά, αλλά για πολύυυυυυυ θερμίδα μιλάμε!

Juanita La Quejica said...

Καλή Σαρακοστή!
Δε θα μου περνούσε ποτέ από το μυαλό να περιχύσω με κάποια φρουτοσάλτσα τον χαλβά.
Ενδιαφέρον.

Anonymous said...

Phneloph mou!!!h ekplhksh ths hmeras!!!xalbaas me sws fraoulas!!
xara mou!pou h fraoules hsan anostes!!mas edwsan thn euxaristhsh mias thaymasias ideas!!
eimai latrhs tou xalba!!!kai poles fores otan thelw na faw kai allo alla h gluka tou me krata!!prosthetw mpoliko lemoni!!eee!ton tsakizw!!!

Nena said...

Γειά σου ευφάνταστη και αποτελεσματική Λόπε! Πολύ καλή ιδέα, αν προλάβει και μείνει χαλβάς ή φράουλες. Φράουλες ψωνίζω μόνο όταν νιώσω ότι μυρίζουν στο πέρασμά μου κι έτσι τις καταπίνω γρήγορα γρήγορα.
Μάγια, με ψωμί ε; και αν ειναι και ζεστό...Κι εμένα μ αρέσει.
Για να σας συνεφέρω: Στα 100 γρ. έχει 500 θερμίδες.Ξέρετε πόσο λίγη φετούλα είναι τα 100 γρ.?
΄Ατιμη λαιμαργία!Τελευταίως αν δεν έχω γλυκό έξτρα, γιατί κουταλιού έχω πολλά, κοπανάω ένα σφηνάκι ΝΑΜΑ.Δεν το δοκιμάσατε? Κακώς.Αυτό που λέγεται βυζαντινό είναι το καλλίτερο.

Anonymous said...

Nena mou!!!ti plhgh mou anoikses!!!
ksexasa stis diakopes mou na agorasw(ti na prwto parw)?to latreuw!!!Nama-Samiwtiko-Mayrodafnh
einai ta kalhtera mou!!!laimargia??poiooos thn fwnakse?!!!!xaxaxa!!!

Penelope said...

Με την φαντασία, πάντα κάνουμε ότι μπορούμε για την "λαιμαργία" μας καλές μου Νένα και Κλειώ. Και σας λέω πως τούτη εκδοχή έδωσε και πολύ ωραία γεύση αλλά και οπτικό αποτέλεσμα που κρίμα που δεν το φωτογράφησα για να το βάλω. Πρέπει να γίνει πιο "πειθαρχημένη" σ' αυτό το ζήτημα τελικά...
Καλημέρες σε όλες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...