Tuesday, April 15, 2008

Παπαρδέλες με γαρίδες και ψητά ντοματίνια

Υλικά:
500 γρ. παπαρδέλες
500 γρ. γαρίδες (την ψίχα μόνο)
1 δόση ψητά ντοματίνια (σε ταψί ντοματίνια, λάδι, αλάτι, ζάχαρη, θυμάρι)
½ φλ. τσ. Μπισκ γαρίδας
2-3 Κ. σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Βασιλικός φρέσκος σε φύλλα για γαρνίρισμα
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Εκτέλεση:
Bράζουμε τα ζυμαρικά και τα στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε ¼ φλ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τις γαρίδες σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι ν αλλάξουν χρώμα. Κατεβάζουμε απ' τη φωτιά.
Βάζουμε σε ταψάκι τα ντοματίνια με τα υπόλοιπα υλικά τους και ψήνουμε σε φούρνο 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά. Αν βάλουμε μαύρη ζάχαρη καραμελώνουν κάπως.
Ζεσταίνουμε τις παπαρδέλες (αν τις έχουμε βράσει από πιο νωρίς, βούτηγμα σε ζεστό νερό).
Ανακατεύουμε ζυμαρικά, ντοματίνια, την μπισκ, το μαϊντανό και τις γαρίδες.
Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο βασιλικό. Σερβίρουμε.
Σημ.: στα ντοματίνια ειδικώς αυτά πηγαίνει εκτός από θυμάρι, φρέσκια ρίγανη αλλά περισσότερο απ όλα φρέσκια μαντζουράνα.
ΜΠΙΣΚ
(Ζωμός γαρίδας ή καραβίδας ή αστακού για ζυμαρικά ή ριζότο)
Υλικά:
Τα κεφάλια από ½ κιλό γαρίδες
1 ξερό κρεμμύδι
1 καρότο
1 κολοκυθάκι
15 κοτσανάκια από μαϊντανό
¼ φλ. ελαιόλαδο
¼ φλ. μπράντι (drambuie, μαρτίνι ταιριάζουν με θαλασσινά)
1 ½ φλ. ζεστό νερό
Αλάτι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Τα σοτάρουμε με τα κεφάλια από τις γαρίδες και το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά.
Σβήνουμε με το ποτό, προσθέτουμε το μαϊντανό και μετά από λίγα λεπτά προσθέτουμε το νερό και λίγο αλάτι.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα της σάλτσας. Στραγγίζουμε και κρατάμε την μπισκ για να τη χρησιμοποιήσουμε για σάλτσες με θαλασσινά για ζυμαρικά ή ριζότο. Μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα και να την διατηρήσουμε στην κατάψυξη και σε παγοθήκες ακόμη για 2-3 μήνες.
Σημ.: Όσο περισσότερο μειωθούν τα υγρά της μπισκ τόσο πιο έντονη η μυρωδιά της στη σάλτσα.
Η συνταγή αυτή είναι από τον πολύ καλό chef κ. Δρίσκα που μου τη δίδαξε με επιτυχία.

15 comments:

Αγγελική Ν said...

Νένα μου, υποκλίνομαι!
Και σταματώ γαι να επιστρέψω να μελετήσω καλύτερα την συνταγή!

Τυχερέ Νίκο τι γεύεσαι....

Juanita La Quejica said...

Και εγώ πάω να μελετήσω!
Και να "σώσω" την μπισκ!
Ο Δρίσκας είναι από τους αγαπημένους μου, νομίζω το έχω ξαναναφέρει στο μπλογκ μας. Και οι συνταγές του "βγαίνουν", μπορούμε όλοι να τις κάνουμε με επιτυχία.
Ευχαριστούμε πολύ Νενάκι που την μοιράστηκες μαζί μας και ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλες.

heart n soul said...

Νε-να-νο-στι-μό-τα-τη!
Εμένα την ανώριμη, οι λέξεις "παπαρδέλες" και "φαρφάλες" με κάνουν και γελώ:) το πιάτο αυτό θα μ'έκανε να τραγουδάω!

ΕΛΕΝΑ said...

Νενάκι υ-πε-ρο-χή!!!
Είσαι πολύ τυχερή που παρακολούθησες τα σεμινάρια του κ. Δρίσκα, πες μας κι άλλα, πες μας κι άλλα:)

Heart, είσαι ανώριμη. Θα σου ξανατραβήξω τις κοτσίδες:P

heart n soul said...

ναι, αλλά το παραδέχομαι, έτσι?:) τραβήχτε, τραβήχτε :ΡΡ

Juanita La Quejica said...

Πρέπει να ομολογήσω ότι όταν προφέρω την λέξη παπαρδέλες, έχω την κακή συνήθεια να κάνω μια μεγάλη στάση στην μέση.
Μην μου τραβήξετε όμως τις κοτσίδες, γιατί είδα και έπαθα να τις σώσω, μιας και είχα μαδήσει από την έλλειψη σιδήρου.
Τώρα που το σκέφτομαι... λέτε και οι άνδρες να χάνουν τα μαλλιά τους από την έλλειψη σιδήρου; Μήπως να μοιραστώ τα χαπάκια μου με τον καλό μου;

άλλη Αγγελική said...

Άλλο να λες παπαρδέλες, κορίτσια, κι άλλο να τρώς :-DDD

Κι εμένα μ΄αρέσει πολύ ο Δρίσκας. Έχω 3 βιβλία του και ό,τι συνταγή του έχω δοκιμάσει ήταν εξαιρετική. Δίνει κι επιπλέον πληροφορίες για διάφορα υλικά, απ΄τις οποίες μπορείς να πάρεις ιδέες και να αυτοσχεδιάσεις
[ας πούμε "αυτο-" :-) ]
Ευχαριστούμε, Νενί!

Χουα, μάλλον δεν είναι καλή ιδέα! Και μάλλον να χαίρεσαι για την αντρική καράφλα, καθ΄ό,τι σχετίζεται με αντρικές ορμόνες ;-)

Anonymous said...

Prepei na einai polu tyxeroi oi antres sas pou magireyete toso wraia fagita.
yparxei kamia eleytheri????
Ean sas aresei i kali mousiki tin wra pou ftiaxnete ola ayta ta wraia fagita akouste :
WWW.RADIOPOINT.GR

Maria B. said...

Νενάκι, πολύ ωραία η συνταγή σου και ακόμη ωραιότερη η παρουσίασή της. Συγχαρητήρια!!!!!!

φιλάκια

Nena said...

A,για την παρουσίαση στο μπλόγκ ένα μεγάλο μπράβο στην Χουά, κι από εμένα ευχαριστώ. ΄Εβαλε το χεράκι της για να φτιάξει την κοινή παρουσίαση που είχα αναρτήσει.

witch of daffodils said...

άψογο :)

oneiromageiremata said...

Αυτό το πιάτο, ομολογώ ότι μου αρέσει ΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΡΑ πολύ!!!!

Μάγια said...

wow! εντυπωσιακότατο! μπράβο!

kleiw said...

Nenaki mas!!!ti omorfo kai geustiko piato einai auto???!!!!
oti kai na grapsw tha to adikisw!!geia sta xeria sou kopela mou!!!

Angelos said...

Καλησπέρα! Σήμερα ανακάλυψα το μπλογκ και είμαι ενθουσιασμένος! Μου αρέσει να καταπιάνομαι με την κουζίνα, έχοντας ζήσει και κάποια χρόνια μόνος οπότε θα μου φανεί χρήσιμο.

Το άσχετο, η αδερφή μου είναι έγκυος και έχει λιγουρευτεί μαύρες παπαρδέλες. Έχει κανείς ιδέα που μπορούμε να βρούμε γιατί μας τα έχει κάνει @@@@@ ;;;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...