Επίσης άλλο ένα κλασικό γάλα είναι από βρώμη (κουάκερ), που μας δίνει γάλα χωρίς λιπαρά αλλά επίσης πολύ θρεπτικό.
Η βασική συνταγή:115 γρ πρώτη ύλη της επιλογής σας (ένα από τα πιο πάνω ή πειραματειστείτε με μίγμα)
285 ml νερό
2 χουρμάδες ή 1κ.γ. μέλι (προαιρετικά)
2 κ.γ. λάδι (εγώ δε το βάζω, φαντάζομαι ότι δίνει πιο κρεμώδες και πλούσιο αποτέλεσμα).
μια ιδέα θαλασσινό αλάτι (προαιρετικά)
Μουλιάστε αποβραδύς τα υλικά σας. Η διαδικασία μουλιάσματος, εκτός του ότι μαλακώνει τα υλικά, ενεργοποιεί τα θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών (όπως δηλαδή γίνεται με τα φύτρα (sprouts)). Μετά χτυπήστε όλα μαζί ανελέητα στο μπλέντερ. Σουρώστε το τελικό αποτέλεσμα (όσο πιο ψιλό το τρυπητό σας τόσο πιο αραιό το ποτό σας, τον πολτό βάλτε τον στο μούσλι σας, ή σε κέικ, ευκαιρία ψάχνουμε έτσι κι αλλιώς:). Μπορείτε να αρωματήσετε το γάλα σας με λίγη κανέλα ή βανίλια αν θέλετε. Στην υγεία σας!
Διαβάστε σχετικό άρθρο αν σας ενδιαφέρει τι θέμα εδώ.
37 comments:
Στην υγειά μας:))
Και γάλα από σουσάμι?? Τι άλλο θα μάθω τώρα στα γεράματα η γυναίκα??
(η φωτό original?? Γιατί δείχνει πολύ λαχταριστό:)
στην υγεία μας:) στη φώτο γάλα αμυγδάλου, αλλά δανεική, εγώ ακόμα το παλέυω με το...εγχειρίδιο:)
πολύ με ιντρίγκαρε η συνταγή! γενικά δεν μ΄'αρέσει το γάλα (μόνο στον καφέ) κυρίως λόγω της..γαλατίλας! θα το δοκιμάσω ντέφινατλι!
πολύ ενδιαφέρον και το άρθρο, ευχαριστούμε heart!
maya μου είμαστε της ίντριγκας είδατε?:) να το δοκιμάσετε και να μας πείτε, πάει και σοκολάτα, για σας που δε τα θέτε τα φρουτάκια (είδατε που θυμάμαι?:) Άχετο:πόσο ΑΚΟΜΑ θα περιμένουμε για έναν μονόλογο???
χμμμ, το ιντριγκάρω τι σημαίνει στα..ελληνικά; εγώ ως intrigued ήθελα να το χρησιμοποιήσω, αλλά τώρα μου ακούγεται λάθος
όντως το μνημονικό σας δεν σας απατά! :) δεν είμαι του φρούτου, αλλά ούτε και των σοκολατένιων ποτών, σκέτο θα το δοκιμάσω!
όσο για μονόλογο άστα να πάνε είμαι αχαΐρευτη μέχρι αηδίας! ελπίζω σύντομα πάντως, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον! :)
Εγκό ντεν κατάλαβε μονόλογκο, αλλά τσίαρς! :-D
Ψηφίζω γάλα αμυγδάλου.
maya το κατάλαβα το ρήμα, απλά βρήκα ευκαιρία να κάνω τον καραγκιόζη πάλι:) ούτε των σοκολατένιων? όσο ζω εκπλήσσομαι! Πάντως ναι, είστε αχαΐρευτη!
ΑΑ η μάγια γράφει υπέροχους μονόλογους, περάστε από το μπλογκοσπιτάκι της να σας τρατάρει:)
Α, μάλιστα! Έκανα τις κλειστές μου και έχω περιορίσει πολύ τις επισκέψεις, αλλά θα περάσω μια βόλτα από το σπιτικό της μικρής τώρα που μου κεντρίσατε την περιέργεια.
ααααχ αυτά που κορόιδευα τα λούζομαι, θα γίνω κι εγώ από τους γραφικούς έλληνες του εξωτερικού που δεν τους έρχεται η ελληνική λέξη και τα κάνουν έναν αχταρμά αγγλικά και ελληνικά! (ο δικός μου ο αχταρμάς θα έχει και γερμανικά και γαλλικά, ε ρε γλέντια!) μπουχουχού ρεζίλι έγινα! :Ρ
αγγελικούλα ναι να με επισκεφθείς στο blog μου να δεις από πότε έχω να κάνω ποστ, να με μαλώσεις, να ντραπώ και να επανέλθω! (heart btw κοκκίνησα πάλι με τα καλά σας λόγια, και δεν μου ταιριάζει το ροδαλό μαγουλάκι!)
maya ταπεινή χλωμή μου γοτθούλα, κι εγώ τέτοια ελληνικά μιλάω, οπότε αφήστε, έχουμε πάρει τον δρόμο χωρίς επιστροφή:) Μη σκάτε όμως, είμαστε τόσοι πολλοί που δε μπορεί, θα την διαβρώσουμε την ελληνική!
χαχα νιώθω καλύτερα τώρα, θενκς!
Πολύ ενδιαφέρον. Το γάλα από αμύγδαλα χρησιμοποιείται αν θυμάμαι καλά και για γρανίτα αμύγδαλο από του Σισιλιάνους. Ό,τι πρέπει για όσους νηστεύουν.
γρανίτα αμύγδαλο? για να ακούσουμε περισσότερα παρακαλώ!
Κυρία μου, αδιάβαστη σας βρίσκω. Με τον κηδεμόνα σας please!
τρεχάτε κηδεμόνες, με τσάκωσε! δεκτοί όλοι όσοι κάνουν αίτηση κηδεμονίας, ούτε εκκαθαριστικά ούτε υπεύθυνες δηλώσεις θα ζητηθούν:)
ax!!!ti kalo kardoula!!!tha to ftiaksw mia apo autes tis meres!!me ap`ola mesa!kai sousami kai ligo ladi!!!na dw!to apotelesma!!!
tha grapsw entypwseis!!!
kai egw exw 20 xronia Ollandia kai den liges oi fores pou psaxnw thn Ellhnikh leksh!!!kai spazokefaliazw gia na thn brw!!!
shmera sugkekrimena me mia filh mou,psaxname thn (klepsudra)zandloper sta Ollandika!!zand einai ammos(ammoperpatiths)einai an mporw na tou kanw metafrash!!
to apotelesma ekana ena thl.sto ksadelfo mousthn Athhna!kai mas else to problhma!!!
filakiaaa!!!
Εβίβα, στην Υγειά σας!
Με αμύγδαλα είχα φτιάξει για μια συνταγή πριν χρόνια και θυμάμαι ότι ήταν νοστιμότατο, αλλά έτσι όπως τα περιγράφεις, θα δοκιμάσω και τα κάσιους!
Τώρα που λέτε για τις λέξεις... είδατε τί έγινε με τον πρωθυπουργό; Ποιά λέξη δεν θυμόταν και την είπε στα αγγλικά;
κλειώ σε νιώθω! περιμένουμε ραπόρτο για το γάλα:)
Χουανίτα, σαλούδ! (ωμά καλύτερα τα κάσιους, αν έχεις).
Ποια λέξη καλέ?
ειναι σουπερ heart,
με γάλα και αμύγδαλο το καταλαβαίνω, στο σουσάμι χάνομαι :)
ευχαριστώ!:)
κι όμως, του σουσαμιού το 'χα πρωτοδεί...Αθήνα! ("Εcomill" powdered sesame milk, σε υγιεινάδικο στη Δεκελείας:)
Ποιά Δεκελείας; Την γνωστή;
Στο διπλανό ... χωριό, όπως έχουμε ξαναπεί; Δίπλα στο Δημαρχείο;
Έλα!
Μάγια, απαράδεκτη! :-) Γράψε κάτι ακόμα! Κι αλήθεια γιατί δεν απαντάς στο τηλέφωνο;
Heart, ναι! Γοτθούλα είναι! Αλλά ... να μαι κι εγώ στην ηλικία μου... ;;; Ναι, εν πολλοίς είμαι, γμτ κέρατό μου!
Καρδούλα το αμύγδαλο μου έκανε κλικ! θα το κάνω αυτό το γάλα!
Μάγια αδικαιολόγητη! Δεν το σχολιάζω....
Juanita oui!
AA, καλά δεν κάνω που της την λέω?:) κι εσείς γοτθούλα? γουστάρω!
Αγγελική ν, πες της κι εσύ! όσο για το γάλα θα περιμένω ραπόρτο από όλες!:)
Ψάχνω ντουλάπια για αμύγδαλα... Κάπου τα έχει πάρει το μάτι μου....
Που θα πάει....
:))) τι ώρα είναι εκεί?
Εξαιρετικά ενδιαφέρον το post!
Καλημέρα.
Heart να ρωτήσω κάποια πράγματα;
Όταν λες quacker στη συγκεκριμένη συνταγή, εννοείς τις γνωστές νιφάδες βρώμης ή κάτι άλλο;
Επίσης σε κάποιο άλλο post ή σχόλιο ανέφερες τα vegan - τσουρέκια. Μπορείς να δώσεις σχετική συνταγή;
Ευχαριστώ
Μαρία
Συγγνώμη, αλλά ως γνωστή πάντα αντιρρησίας... με την λέξη γάλα, πιστεύω ότι θα έπρεπε να χαρακτηρίζουμε μόνον το ζωϊκής προέλευσης προϊόν. Τα υπόλοιπα γάλατα, φυτικής προέλευσης αμυγδάλου, καρύδας ακόμη και αυτό που βγαίνει από την συκιά, έχουν μια άλλη λογική. Να δώσουν άρωμα στο είδος, να το προστατεύσουν απο όσους το ορέγονται (πουλιά, έντομα) και να κάνουν το δένδρο ή το φυτό πιο χυμώδες... Η επεξεργασία του σε κάτι άλλο, ρόφημα ή ποτό, μας οδηγεί πλέον σε άλλα μονομάτια. Δημιουργικά ναι, αλλά όχι αυτά για τα οποία τα δημιούργησε η φύση. Μια άποψη εκφράζω απλώς.
elie hi!:)
Μαρία καλημέρα! για το vegan τσουρέκι απλά αντικαθιστώ το βούτυρο με φυτική μαργαρίνη και δε βάζω αυγά αλλά περισσότερο χυμό πορτοκαλιού, με τα μυρωδικά γίνεται σαν ένα αρωματικό ψωμί.
penelope, βαφτίστε το όπως θέτε!:)
Μαρία παρέλειψα να σου απαντήσω για την βρώμη: ναι, τις γνωστές νιφάδες εννοώ
Καρδούλα, το έφτιαξα με αμύγδαλα. Είναι ένα πολύ ωραίο ρόφημα, υγιεινό, εύγευστο, χρώματος λευκού αλλά, όπως λέει και η γνωστή αντιρρησίας Πηνελόπη, δεν έχει σχέση με γάλα.
Επειδή λέρωσα ένα σωρό σκεύη, για να το φτιάξω (γνωστή τεμπέλα), την επόμενη φορά θα φάω τα αμυγδαλάκια μου, ως έχουν, και θα πιω και ένα ποτήρι γάλα αγελαδινό….
αγγελικούλα με τις υγείες σας! εγώ πάλι η τεμπέλα, στο ίδιο κανατάκι που τα μουσκέυω τα χτυπάω με το στικ μπλέντερ κι από το ίδιο κανατάκι το πίνω κιόλας, οπότε μένω στο ένα σκεύος!:ΡΡ
Α! Το έχω και εγώ το στικ μαζί με το δοχείο του. Πάω να μουλιάσω φουντούκια ανάλατα!
ωραίο που 'ναι το φουντουκόγαλοοοοοοοοοοοοοο!:)
Την πούλπα ανακάτεψέ την με μέλι και κακάο και κάν'την άλοιμμα σαν μερέντα Χουα:Ρ
Άσχετο, αλλά να προσθέσω ότι τα φυτικά γάλατα του εμπορίου είναι πιο παχιά και πλούσια, φαντάζομαι γιατί είναι ομογενοποιημένα?
A! Του εμπορίου είναι αλλιώς!
Ξέχασα να σου πω για την ώρα: τώρα είναι 7.28. έχουμε την ίδια ζώνη ώρας με την Ελλάδα, μόνο που στην Αφρική δεν υπάρχει μεταβολή σε θερινή κλπ. Σκέφτομαι τι είχε να γίνει, αν άλλαζε η ώρα...
Λέρωσα: ένα δοχείο για μούλιασμα, το μούλτι, το ποτήρι, το σουρωτήρι και ένα κουταλάκι....
Post a Comment