Tuesday, April 01, 2008

Μαύρες Ταλιατέλες με λεμονάτη σάλτσα

Ένα πιάτο νηστίσιμο και νόστιμο που θα βοηθήσει ως εναλλακτική λύση τούτες τις μέρες αλλά και που θα σας «στυλιάσει» όμως κιόλας,όπως συνήθιζε να λέει η γιαγιά μου.
Μαύρες ταλιατέλες με λεμονάτη σάλτσα μυδιών και τόνου.
Θα χρειαστείτε ένα πακέτο μαύρες ταλιατέλες. Μια μεγάλη κονσέρβα τόνου σε νερό, ένα πακέτο μύδια καταψυγμένα και καθαρισμένα, 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, τον χυμό από 2 λεμόνια καθώς και το ξύσμα τους, 2 κουταλιές σούπας κάπαρη που την έχετε ξεπλύνει από την άλμη, ένα μέτριο ματσάκι άνηθο, αλάτι & πιπέρι.

Βράζετε τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες τους.
Σ’ ένα άλλο κατσαρολάκι βράζετε τα μύδια (αφού τα έχετε ξεπαγώσει προηγουμένως) με ελάχιστο αλάτι καθώς και λίγο από τον χυμό λεμονιού, για λίγα λεπτά. Τα σουρώνετε κρατώντας 2-3 κουταλιές από το ζουμί που έβρασαν για να το χρησιμοποιήσετε στην σάλτσα σας.
Βάζετε τώρα στο Multi, το σκόρδο ψιλοκομμένο, τον άνηθο επίσης ψιλοκομμένο, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το ζουμάκι από τα μύδια. Τα χτυπάτε όλα μαζί για λίγο, μέχρι να έχετε μια μορφή pesto.
Ανακατεύετε τώρα το pesto, με τα βρασμένα μύδια καθώς και τον τόνο που έχετε στραγγίξει από το νερό του και τον έχετε λιώσει μ’ ένα πιρούνι. Τέλος, προσθέτετε την κάπαρη, το πιπέρι (σύμφωνα με τα γούστα σας) και λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, διορθώνετε το αλατάκι, αν θέλετε αποτέλεσμα πιο αλμυρό.
Σερβίρετε πάνω στις ζεστές ταλιατέλες σας. Και καλή σας όρεξη.

13 comments:

heart n soul said...

wow penelope! υπέροχο πιάτο! πες μας τι μαύρισε τις ταλιατέλες σου?
Καλό μήνα σε όλους:)

ΕΛΕΝΑ said...

Ελα να βλέπω νηστίσιμες συνταγές!!!
WOW κι από μένα Πηνελόπη μας, λατρεύω τις μαύρες ταλιατέλες με ψαροθαλασσινά. Δεν ξέρω αν ο τόνος θεωρείται νηστίσιμος, προσωπικά δεν με ενοχλεί καθόλου γιατί δεν νηστεύω όλη τη Σαρακοστή. Πιστεύω και μόνο με τα μύδια, νοστιμότατο θα είναι το πιάτο σου:))
Ηeart, οι μαύρες ταλιατέλες οφείλουν το χρώμα τους στο μελάνι σουπιάς που έχουν και όχι επειδή έχουν μαυρίσει από το κακό τους:PPP

Penelope said...

Ο τόνος ως ψαρικό, για μένα, καλή μου Ελενα τρώγεται τούτην την περιοδο που προσωπικά δεν τρώω το κρέας, για να κάνω την σαλτσούλα πιο δεμένη. Ηταν στην θέση του κιμά για να λέμε την αλήθεια, έτσι ώστε να φάει και ο καλός μου, κάτι πιο συμπαγές xa,xa,xa

Καρδούλα, η μαυρίλα ωφείλεται στο μελάνι της σουπιάς όπως καλά σου είπε η Ελενα, αλλά και στον Μάρτη.. γδάρτη που τις έκαψε τις άμοιρες!!

Juanita La Quejica said...

ΧΑΧΑ! Το "συμπαγές" μου άρεσε!
Και οι μαύρες ταλιατέλες επίσης! Λέω μόνο να αντικαταστήσω τον τόνο (όχι λόγω νηστείας, αλλά αλλεργίας) με γαρίδες. Θα μου πεις, αυτές δεν σε πειράζουν; Μέχρι στιγμής όχι.

Juanita La Quejica said...

Αύριο έχετε εμβόλιο; Καλό Κουράγιο!

Nena said...

Λόπε μου εμείς απολαμβάνουμε τις συνταγές σου χωρίς κρέας είτε είναι νηστεία είτε όχι καθώς ο καλος μου δεν τρώει κρέας ποτέ. Να του καθίσουμε δίπλα-δίπλα με τον δικό σου να μην τρώει ο ένας το φαγητό του άλλου. Πολύ ωραία συνταγή και θα εφαρμοστεί τάχιστα.

Anonymous said...

oi kakomoires...!!!maures!e!xaxa!!alla nostimes!!!filakiaa!!!

Αγγελική Ν said...

Πηνελόπη μας, έσκισες! Ωραίο ακουγεται!
Θα δοκιμαστεί

kiki said...

Ο τόνος πράγματι δεν ανήκει στα νηστίσιμα ψάρια. Στη νηστεία των Χριστουγέννων ναι. Στη νηστεία του Πάσχα, μόνο 25 Μάρτη και Βαΐων.
Παρόλα αυτά, πιάσε μια μερίς γιατί μ' αρέσουν τα θαλασσινά μακαρονάδα!

witchofdaffodils said...

ωραίες οι μαύρες! θα τις κάνω με μύδια..(νηστεύω)

Αλλά deli, υπάρχουν νηστίσιμα ψάρια?

Ασχετο, Penelope, τα νηστίσιμα κέικ σου είναι θαυμα. Τώρα θα κάνω και ενα με καρότο αντί για μηλο :)

Anonymous said...

ΑΦΩΝΟΣ.. ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ..ΜΠΡΑΒΟ
http://naturesportscooking.blogspot.com/

Penelope said...
This comment has been removed by the author.
Penelope said...

Καλημέρες σας...

Juanita μου, δοκίμασε να βράσεις μερικά καλαμαράκια και μετά να τα "πολτοποιήσεις" στο multi μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και στην συνέχεια ανακάτεψε με μύδια και κάπαρη, νομίζω πως θα είναι όμορφα. Είδα προσφατα αυτήν την μέθοδο (περίπου έτσι) σε μια εκπομπή του κ. Μαμαλάκη. Αν δεν έχεις αλλεργία και στο καλαμάρι, φαντάζομαι ότι θα δέσει ωραία το αποτέλεσμα.

Ναι σήμερα το απογευματάκι πάμε για το εμβόλιο. Ποιός μας ακούει...

Κικίτσα, τα ψάρια δεν είναι νηστίσιμα, αλλά πάντα υπάρχει ένα μικρό "παραθυράκι" ειδικά αν η νηστεία δεν είναι αυτό που λένε "απόλυτη". Απόλυτη νηστεία προσωπικά κάνω μόνον την Μεγάλη Εβδομάδα, ούτε λάδι τότε.

Μαγισσούλα & Αγγελική μου, η νοστιμιά στην συγκεκριμένη έκδοση της σάλτσας, θεωρώ πως ήταν στην "λεμονάτη" υφή της, οπότε ότι οστρακόδερμο ή μαλάκιο σας κάνει και σας αρέσει, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Οσο για τα κεκάκια, είπαμε πως έχουν "άρωμα μαμάς" και έτσι πάντα θα έχουν ωραία γεύση.

Good life, ο χρόνος "βρίσκεται" όταν τον κλέψεις από την απολύτως προσωπική σου ώρα. Αυτήν που έχεις για ξεκούραση, ή διασκέδαση, ή για τα χόμπι σου. Τα έχω ξαναγράψει το ωράριό μου, το τελευταίο 3μηνο είναι 5.00 το πρωί με 12.00 τα μεσάνυχτα :-))
Κάπως έτσι λοιπόν τον βρίσκω, άστα να πάνε δηλαδή...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...