Friday, April 18, 2008

Nηστήσιμο τηγανητό ρύζι

Ένα «γιορτινό» πιάτο για εποχή νηστείας
Η συνταγή έχει 2 εκδοχές. Η μια είναι πιό «ελληνική» (δηλαδή με υλικά που βρίσκονται παντού στην Ελλάδα), η άλλη «κιτρινίζει»* (δηλαδή είναι πιο κινέζικη και χρειάζεται και κάποια υλικά που μπορεί κανείς να βρει μόνο σε μεγαλύτερες πόλεις). Προέρχεται από μια κλασική κινέζικη (καντονέζικη) συνταγή, από την οποία έχουν αφαιρεθεί μη-νηστήσιμα υλικά και η οποία έχει προσαρμοστεί για να αρέσει στα συνηθισμένα ελληνικά γούστα. Και οι δυο εκδοχές είναι πολύ καλές. Διαλέξτε και δοκιμάστε!
Υλικά για 2 πολύ πεινασμένα ή 3 άτομα
1 κούπα (240 ml) αρωματικό ρύζι (basmati ή άλλο) - στην ανάγκη μπαρμπα-Βen
¾ κουταλακίου αλάτι
1 κούπα αρακά
1/3 κούπας (80ml) ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
6-8 κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
2 μέτριες σκελίδες σκόρδο
150 γρ γαρίδες ωμές καθαρισμένες
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά (ή 2 μικρές)
1 μεγάλο καρότο
½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο (και τα κοτσάνια, βέβαια!)
*Και προαιρετικά, για να «κιτρινίσει» :
*1 κομμάτι ginger με μήκος αντίχειρα, τριμμένο
*1 κουταλιά σούπας κινέζικο σησαμέλαιο
*1 κουταλιά σούπας soy sauce Βράζουμε το ρύζι με 1 ½ κούπα νερό (ή όπως λένε οι οδηγίες) και με το αλάτι. Βράζουμε λίγο τον αρακά (χωρίς αλάτι) και τον σουρώνουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, κόβουμε την πιπεριά και το καρότο σε κυβάκια, τρίβουμε το σκόρδο (*και το ginger, αν βάλουμε).
Σε μεγάλο τηγάνι ή wok ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο (*και το ginger) και σωτάρουμε ελαφρά μερικά λεπτά ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και σωτάρουμε 2-3 λεπτά (μέχρι ν΄αλλάξουν χρώμα). Προσθέτουμε τα λαχανικά και ψήνουμε ακόμα 2-3 λεπτά.
Βάζουμε το ρύζι και σωτάρουμε κανα 3-λεπτο ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Τέλος ρίχνουμε το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
*Αν επιλέξουμε την πιο κινέζικη εκδοχή, προσθέτουμε τώρα το σησαμέλαιο και τη soy sauce. Αλλιώς δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.Δείτε τη διαδικασία εδώ.
Στις φωτογραφίες φαίνεται καθαρά ότι ξέχασα να προσθέσω τον αρακά! Μην τον ξεχάσετε κι εσείς γιατί του πάει πολύ!
Σημείωση : Χωρίς τις γαρίδες είναι ένα θαυμάσιο vegan πιάτο.

10 comments:

Juanita La Quejica said...

Γιατί τον ξέχασες?
Σε ξεμυάλισε ο "βοηθός" σου στην κουζίνα; ΧΙΧΙ!
Την πιο κινέζικη επιλέγω, γεμίζω το πιάτο μου (κλέβω και μερικές γαριδούλες επιπλέον) και πάω στη θέση μου, πριν έρθει κόσμος και δεν μείνει τίποτα!

kleiw said...

zaboliaraaaaa!!!etsi e!!!
gia pisma sou egw tha perimenw!!!
xaxaxa!!!
thaumasio to piato sou!!!
auto peripou tha ftiaksw shmera Aggelikoula mas!!!htan sto programma!xwris garides kai araka!!ma!!!oxi mono me ruzi,alla,kai manestra!!ta kabourdizw ksexwrista apo ta laxanika!mexri na parei xrwma kastano h manestroula mou kai katopin ola mazi klp-klp!!!
filakiaaa!!!

άλλη Αγγελική said...

Χουανίτα, δεν μπορείς να κρατήσεις μυστικό, ε; :-DDDD

Κλειώ, ωραία ιδέα κι αυτή! Καλή όρεξη!

ΕΛΕΝΑ said...

Δεν μπορεί, δεν μπορεί. Εμένα μου το είχε μαρτυρήσει γιατί λείπει ο αρακάς:P
Επιλέγω κινέζικο και πάω δίπλα στη Jua, το τρώω βιαστικά γιατί σε λίγες ωρίτσες αναχωρώ για vacances:)

heart n soul said...

AA πολύ ωραίο, το έκανα με noodles αντί για ρύζι πειράζει?:)

witch of daffodils said...

και με γιορτινή εμφάνιση!

άλλη Αγγελική said...

Καλές vacances, Ελενάκι! Για πόσο; Θα μας λείψεις!

Καρδούλα, καθόλου δεν πειράζει. Μόνο τον ΑΡΑΚΑ να μην ξέχασες!
:-DDDD

Μαγισσά μου, τη βρίσκετε γιορτινή παρά την απουσία του πράσινου; Χαίρομαι! :-))))

oneiromageiremata said...

Ενδιαφέρουσα πατριώτισσα...Θα δοκιμαστεί!

Μάγια said...

μα τι χρώματα! τον αρακά πώς τον αξιοποίησες μετά, δε μας είπες!

άλλη Αγγελική said...

Τίποτα ιδιαίτερα ευφάνταστο, Μάγια. Τον έβαλα στην ομελέτα με αγκινάρες που ήταν στο πρόγραμμα για την επομένη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...