Monday, May 26, 2008

ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΤΩΝ.. ΕΞ (6)


Τι εννοεί ο ποιητής με το "..των εξη"; Το τιραμισού στις έξη ώρα, μαζί με το τσάι το απόγευμα; Αμαξοστοιχία των εξη, Λάρισα - Καρδίτσα με το όνομα Τιραμισού; Έκφραση με ..υπονοούμενο;
Άντε καλέ! Το τιραμισού της ευκολίας και της ευτυχίας, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, που βασίζεται στο 6 για τα υλικά! Το "ωραίο γλυκό της Κυριακής.." που θά'λεγε και ο Καββαδίας! Εδώ σε εκδοχή υλικών είτε Α.Μπαρμπαρήγου,είτε Ν.Νικολάου (ζητώ συγνώμη), γιατί σημείωνα βιαστικά, από τηλοψίας και ξέχασα να καταγράψω, από ποιά γοητευτική κυρία το άκουσα.
Υλικά:
6οο γρ. Τυρί Μασκαρπόνε
2 πακέτα σαβουαγιάρ(Savoiardi)
6 κρόκοι
6 ασπράδια σε μαρέγκα
6 κ.σ. ζάχαρη άχνη
6 κ.σ. ρούμι ( έβαλα το γνωστό brandy αστέρων συν 2 κ.σ.τεκίλλα)
2 φλ. Δυνατό καφέ (εσπρέσο κατά προτίμηση)
1 βανίλια
Κακάο για πασπάλισμα
Τριμμένη σοκολάτα.

(Η εκτέλεση γίνεται κυριολεκτικά από μνήμης και λαμβάνοντας υπόψη τη συνήθη διαδικασία)!

Αφρατεύουμε το τυρί , αναδεύοντας με ένα πειρούνι. Το αφήνουμε κατά μέρος, σε θερμοκρασία δωματίου.
Φτιάχνουμε τον βαρύ καφέ και τον βάζουμε να κρυώσει, σε ένα πλατύ μπώλ για να διευκολύνεται το μούσκεμα των σαβουαγιάρ. Προσθέτουμε το αλκοόλ. (Έβαλα επίσης, μια κουταλιά ζάχαρη σε βαρύ βρασμένο καφέ, όχι εσπρέσο δυστυχώς..)
Σε Μπεν μαρί με βραστό νερό, για το φόβο σαλμονέλλας, χτυπάμε με τον αναδευτήρα ή φορητό ηλεκτρικό μίξερ, τους κρόκους με τη ζάχαρη, μείον δύο κ.σ. που θα χρειαστούμε για τη μαρέγκα και τη βανίλια . (Εγώ έβρασα σε μια μάλλον πλατιά κατσαρόλα νερό και έβαλα επάνω το μεταλλικό μπώλ της ΙΚΕΑ που έχει ωραίο κυρτό σχήμα). Θα χρειαστεί 1 λεπτό για να αλλάξει χρώμα και γύρω στα πέντε λεπτά να πήξει. Μην ξεχνάτε να «ξύνετε» τα τοιχώματα του μπώλ. (Τα δικά μου φρεσκότατη αυγουλάκια από κοτέτσι, δεν άλλαξαν χρώμα, αλλά έπηξαν ωραία. Πρόσθεσα και 2 κ.σ. τεκίλλα και ξύσμα λεμονιού). Αφήνουμε αυτή την κρέμα ζαμπαγιόνε, να κρυώσει λίγο.(εγώ βύθισα τον πάτο του μεταλλικού δοχείου σε μπώλ με κρύο νερό, αναδεύοντας λίγο και κρύωσε αμέσως).
Προσθέτουμε το αφράτο τυρί μασκαρπόνε, χτυπώντας και ανακατεύοντας με τον αναδευτήρα στο μίγμα. Τελευταία προσθέτουμε τη μαρέγκα από τα ασπράδια που χτυπούμε στο μίξερ με μια πρέζα αλάτι (γιατί δεν είχα κρεμόριο) και ζάχαρη, μέχρι να σηκώνει κορυφές..(Εδώ, η καλή σου, τουμπάρισα όλη τη ζάχαρη, μισό φλυτζάνι ... Τελικά μου φάνηκε καλύτερο και έτσι θα κρατήσω τη διπλή ζάχαρη, έξη-έξη για κρόκους και ασπράδια!) Φυσικά προσέχουμε να τη «διπλώσουμε» προσεκτικά στο μίγμα.
Αρχίζουμε να βουτάμε από τη μιά μεριά τα δάχτυλα κυριών, τα σαβουαγιάρ, στον καφέ από τη μιά μεριά και να τα βάζουμε από την άλλη για να μη νοτίσουν πολύ, στο σκεύος επιλογής μας. (Διάλεξα ένα τάπερ-ταψί ψυγείου, που συνήθως κάνω το cheesecake που δεν ψήνεται).
Χρειάζεται ένα ολόκληρο πακέτο για την πρώτη στρώση. Μετά τα περιχύνουμε με τη μισή κρέμα. Τρίβουμε με το χοντρό του τρίφτη λίγη σοκολάτα κουβερτούρα, ή έχουμε έτοιμη τριμμένη. Επαναλαμβάνουμε με το άλλο πακέτο σαβουαγιάρ, την στρώση και τελειώνουμε το γλυκό με την υπόλοιπη κρέμα. Κοσκινίζουμε μια στρώση κακάο-κατά την προτίμηση- και προσθέτουμε ξύσμα σοκολάτας.
Μπαίνει στο ψυγείο τουλάχιστον για 4 ώρες, περισσότερο καλύτερα. Μην την αφήσετε καλού κακού,περισσότερο από μια μέρα έστω στο ψυγείο, αν και ψήθηκαν οι κρόκοι..

Aκούμε Max Raabe, ενώ διαβάζουμε μιαν άλλη,μια Chocolate Tiramisu

18 comments:

Nena said...

Κοιτάξτε τι ωραίο φαίνεται και είναι το μόνο γλυκό που δεν τρώω. Κάπου κάποτε δοκίμασα και δεν μου άρεσε.Η φίλη μου η Τίνα ισχυρίζεται ότι δεν έχω φάει καλό, με μασκαρπόνε κι οχι άλλα τυριά.Μέχρι όμως να δοκιμάσω από σας, δεν θα επιχειρήσω την κατασκευή του. Κερνάς Κατερίνα μου?

Juanita La Quejica said...

Εμένα πάλι είναι από τα λίγα γλυκά που μου αρέσουν ιδιαίτερα!
Οπότε, και για να συμπαρασταθώ στην Νένα που θέλει να ξεπεράσει την αρνητική εμπειρία της... κερνάς Κατερίνα μου;

Αγγελική Ν said...

Κατερίνα μου, ωραίο το γλυκάκι των 6!
Έχω μόνο μια πρόταση: Τα ασπράδια (που δεν είναι απαραίτητα γνωστής κότας, σαν τα δικά σου)όταν γίνουν μαρέγκα είναι καλύτερο αν τα "ψήσουμε" για να αποφύγουμε προβλήματα με σαλμονέλα. Με την ζάχαρη και λίγο νεράκι φτιάχνουμε ένα ωραίο σιρόπι και όπως είναι καυτό το ρίχνουμε σταδιακά στα χτυπημένα ασπράδια και συνεχίζουμε μέχρι να δέσει περισσότερο η μαρέγκα και να ζεσταθεί.

heart n soul said...

οδηγέ! στάση! θέλω να επιβιβαστώ σ'αυτή εδώ την αμαξοστοιχία των έξ'! πρώτη θέση παρακαλώ:)

Katerina ante portas said...

-Αφείστε τα..σάπια κορίτσια! Θέλετε κέρασμα αυθεντικό ή ..virtual;

(Μου φαίνεται ότι σώζονται φρέσκα αυγουλάκια..)

-Αγγελική Ν. πολύ καλή πρόταση! Είχα προβληματιστεί και εγώ. Είσαι σίγουρη ότι δεν θα κόψει η μαρέγκα;

(Έδωσα λινκ το άρθρο σου για τη Ναμίμπια σήμερα εδώ

Αγγελική Ν said...

Ναι Κατερίνα μου, το έχω κάνει. Χτύπησα πρώτα τα ασπράδια να ενώσουν και να ασπρίσουν και μετά έριξα το σιρόπι. Και έδεσε η μαρέγκα και (ελπίζω ότι) ψήθηκαν!
Δες και τις φωτογραφίες στο καινούργιο άρθρο...

ΕΛΕΝΑ said...

Περίσσεψε τίποτα ή άργησα??
(σήμερα στο τρέξιμο είμαι)
Από τα αγαπημένα μου γλυκά το τιραμισού και φαίνεται πολύ εύκολη η συνταγή σου Κατερίνα μου:)

Juanita La Quejica said...

Αυθεντικό!
Αν έχουν μείνει αυγουλάκια (Juanita με ύφος ζήτουλα, ξέρεις... χαχα!)

Katerina ante portas said...

-H.n'soul μου ξέφυγες! Αυτή η αμαξοστοιχία ταξιδεύει σε χώρα φαντασίας!

-Αγγελική μου, να είσαι σίγουρη ότι θα το κάνω! Σε ευχαριστώ πολύ!:)

-Ελενα, έτσι μου φάνηκε και μένα και τη σημείωσα..

-Καλά καλά, κάτι θα κάνουμε και για σας κυρία μου!

Μάγια said...

το καλοκαίρι πλησιάζει. τα κορίτσια του hungry ετοιμάζονται να απλώσουν τις κορμάρες τους στην παραλία. αυτή τη χρονιά είναι αποφασισμένες. θα το φορέσουν το μπικίνι χωρίς παρεό και χωρίς ψωμάκια. ε ναι λοιπόν. είναι εγκρατείς.

μέχρι που ήρθε το τιραμισού των εξ...το τιραμισού των εξ εγκρατών κοριτσιών του hungry. μετά επήλθε η κατρακύλα...

Ivy said...

Το τιραμισού είναι ένα από τα αγαπημένα μου αλλά και εγώ προβληματιζόμουν με τα αυγά. Έχει πολύ καιρό να το φτιάξω, ίσως και ένα χρόνο.
Ετοίμασα ένα event για νόστιμες και υγιεινές συνταγές και περιμένω τη συμμετοχή σου Κατερίνα και όποιου άλλου θέλει φυσικά.

kiki said...

Πολύ μιαμ το τιραμισού! Στα ιταλικά το γλυκό tira mi su, δηλώνει ανεβαστικό (τράβα με πάνω) λόγω των "ανεβαστικών" υλικών, γεμάτα ενέργεια που περιέχει: αυγά, μασκαρπόνε και καφεΐνη.

Katerina ante portas said...

-Mάγια τι να κάνουμε παιδί μου, αν αρέσουμε σε μας με τα ψωμάκια μας τότε αρέσουμε στον κόσμο όλο! :)

-Έχεις δίκιο Ιvy, είναι πολύ φορτωμένη συνταγή, για αυτό ξετρελλάθηκα με την προσθήκη μαρέγκας αντί κρέμας σαντιγύ..Εε μια φορά το χρόνο τώρα..τι ψυχή έχει ένα κομμάτι!
Μπράβο Ivy! Xρειάζεται ένα ελληνικό blog να οργανώνει events!


-Τώρα μου "πατησες τον κάλο" χρυσό μου! Σε ευχαριστώ πολύ Κική! Η ετυμολογική εξήγηση είναι η αδυναμία μου! (Μήπως είναι και από το..τραβάτε με και ας κλαίω που κάνω δίαιτα;) :))
Τώρα με κάνεις και σκέφτομαι ότι μετά από κάθε κομμάτι την ένοιωθα αυτή την ενέργεια...

Anonymous said...

Κα. Katerina ante portas,θελω να σας συγχαρω!Είστε ίσως η μόνη που εγραψε σωστα τα μπισκοτακια.Καθε φορα που εβλεπα τη λεξη:σαβαγιαρ μου ερχόταν να σαβουρντισω και τα μπισκότα καί αυτους που τα αποκαλούσαν έτσι.Επιτέλους το σαΒΟΥΑγιαρ έγινε ξανά τα μπισκοτάκι που ήξερα!
Λοιπές κυρίες μου τώρα ξέρετε:σα-βουα-γιαρ και όχι σα-βα-γιαρ το μπισκοτάκι!
Μπράβο Κατερίνα και ...ωραία συνταγήηηηηηη!!!

Penelope said...

Είμαι "λιχούδω" αυτό είναι γνωστό. Και τώρα πάλι εσύ καλή μου Κατερίνα με βάζεις σε πειρασμό! Αν και την προτιμώ την έκδοση της Tiramisu με λιγότερα αυγά των 6.

kiki said...

Τραβάτε με κι ας κλαίω έπρεπε να λέγεται Κατερίνα όντως. Άσε και είμαι σε δίαιτα...Ουφ...

Katerina ante portas said...

-A����� ����� ������ ���� �� ������������ ����� �� �� ��� � ������� ���� ����� � � ���� ���� ������ ������� ����� �������, �� !

-�� ���� ���� � ���� �������� ��� ����� ����� ��������� ��� ������ ����� ������ ��. �� �� ������� � tiramisu �� ���� ���� ��� �� ������� �� ���� �� ����� � � ���������� � ��� �� �����..

-�� �� ��..�� 2 ������ ����� ;)

-(�� ����� ��� ���������� � ������� �������..)

Katerina ante portas said...

Aγαπητέ ανώνυμε ασμένως δεκτά! Έχω προβληματιστεί έντονα και εγώ πάνω σε κείμενα, πολλά μάλιστα με τη χρήση διττής προφοράς εναλλάξ! Ωραία συνταγή, ναι !

-Μου έκανε εντύπωση η χρήση μαρέγκας, πολύ καλής πηγής πρωτεΐνης, αντί παχιάς κρέμας Πηνελόπη μου. Έτσι και αλλοιώς, η tiramisu δεν είναι ελαφρό γλυκό και προπαντός δεν είναι για παιδιά με την περιεκτικότητα σε καφέ και αλκοόλ..

-Άσε και εγώ..Μόνο 2 κομμάτια έφαγα! ;)

-(τα παιχνίδια του BLOGGER..μια είχε νωρίτερα αναγνωριστεί η αγγελινα για τα λακωνικά και δεν το πρόσεξα, μια δεν αναγνωρίζομαι εγώ.. Sorry!)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...