Sunday, May 04, 2008

Μακαρόν καρύδας

Μια γνωστή μου κυρία μου 'δωσε -μη ρωτήσετε γιατί, άγνωσται αι βουλαί- ενάμιση κιλό ινδοκάρυδο, έπρεπε κι εγώ να καρυδοφτιάξω λοιπόν, δεν έπρεπε; Συγκρατήθηκα με πολλή δυσκολία να μη φτιάξω τα υπέροχα σιροπιαστά καρυδοποιήματα του μπλογκ (αν και αυτό το σιροπιαστό με τον ανανά δε θα μου τη γλιτώσει για πολύ:) και αποφάσισα να φτιάξω τα αγαπημένα μου coconut macaroons, και εύκολα και σεμνά και θα μοιραστούν εύκολα, σκέφτηκα, και δεν είχα άδικο. Συνέκρινα πολλές συνταγές και κατέληξα σ' αυτή της αυτοαποκαλούμενης οικιακής θεάς, Ναϊτζέλα Λώσον. Το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο και έχω καθήκον να σας το παραθέσω. Λόγω του βουνού καρύδας που είχα, έφτιαξα την τριπλάσια ποσότητα από αυτή που σας δίνω εδώ. Βγήκαν κάπου 32 κομμάτια, οπότε υπολογίστε μια ντουζίνα περίπου με τις παρακάτω αναλογίες.
Τσακώστε:
-τα ασπράδια από δύο μεγάλα αυγά
-1/4 κ.γ. κρεμόριο
-100γρ ζάχαρη (εγώ έβαλα άχνη ακατέργαστης ζάχαρης)
-30 γρ τριμμένο μύγδαλο
-μια υποψία άλατος
-1 κ.γ. βανίλια
-250 γρ ινδοκάρυδο
Ανασκουμπωθείτε:
Αρχίστε να χτυπάτε τα ασπράδια, μόλις αφρίσουν ρίξτε το κρεμόριο και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να μαρεγκιάσει (soft peaks λέει η θεά). Αρχίστε να προσθέτετε τη ζάχαρη κουταλάκι-κουταλάκι (εγώ ήμουν κάπως πιο αδίστακτη, η ανυπόμονη) ενώ συνεχίζετε το χτύπημα. Τώρα, ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε τα απαλά, με μια σπάτουλα, μέσα σ' αυτό το υπέροχο (τι υφή!) μίγμα. Έτοιμο! Εγώ πήρα το δοσομετρικό κουπάκι του 1/4 (κάνει και μια αυγοθήκη ή ότι άλλο θέτε, ακόμα και μεγάλες κουταλιές) και το χρησιμοποίησα σαν το scoop του παγωτού για να τους δώσω μπομπέ σχήμα. Αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό (αρκετά κοντά, δεν απλώνουν), και αφήνουμε σκέτα, ή διακοσμούμε με ολόκληρο ασπρισμένο αμύγδαλό ή κεράσι γλασέ (όχι αυτά που φωσφορίζουν στο σκοτάδι, βρείτε κανένα φυσικό), εγώ ακολούθησα το δρόμο με τις κερασιές γιατί έχω ένα κολληματάκι:).
Έψησα στους 200 C για 20 λεπτά, μετά σκέφτηκα ότι αν θέλουμε τα μακαρόν μας να διατηρήσουν κατά το ψήσιμο το λευκοχιονάτο χρώμα τους, να τα ψήναμε σε χαμηλή θερμοκρασία για περισσότερη ώρα, οπότε πράξτε κατά βούληση. Τέλος, αφού κρύωσαν κι αφού είχα πάρει φόρα, έλιωσα και λίγη σοκολά (είχα μια κάπως γκουρμεδιάρα με εκχύλισμα κερασιού, το κολληματάκι που λέγαμε:) κι έκανα σοκο-γραμμές για το εφεδάκι.Τους (6) κρόκους δεν τους πέταξα (ήταν και ΒΙΟφρεσκότατοι) τους έκανα μια υπέροχη μασκούλα για την κώμη. Καρυδοκεραστείτε!
Update: Βρήκαμε και την κατάλληλη μουσική υπόκρουση, από τον Andys Val που τραγουδά, τί άλλο; Chacarron macarron!

13 comments:

Juanita La Quejica said...

Α! Την ξέρω αυτήν, είναι η αγαπημένη του Κ.Κ.Μοίρη!
Δεν είναι εκείνη που αφού κράτησε το χέρι του πρώτου συζύγου μέχρι το τέλος, αποκαταστάθηκε τελικά εκ νέου με τον ιδρυτή της Saatchi;
Αν και έπλυνα δοντάκια, κλέβω ένα μακαρόν, σου στέλνω την μουσική υπόκρουση για ευχαριστώ και πάω για νάνι.

heart n soul said...

Αυτή, αυτή! Καλυνυχτούδια, πάω να κοιτάξω το λινκ, ευχαριστώ!

kiki said...

Κάνετε και delivery? Να στείλω διεύθυνση;

witchofdaffodils said...

α, είναι πολύ μιάμ!
και γιατί δεν κρατησατε ένα μισόκιλο για scrub;-)

Μάγια said...

επίτηδες το κάνεις, ε; χθες ήθελες να με ταΐσεις γλυκάνισο, σήμερα ινδοκάρυδο, τι σου έκανα πες μου;! :Ρ

το δικό μου μου το δίνω στην έλενα!

heart n soul said...

dreams, ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με Τζάντε, να σας γλυκάνω κιόλας για την πίκρα που πήρατε με τα αιθέρια!
witch, σκραμπ ε? δεν το εσκέφθην! περιμένω συνταγή λοιπόν αφού έχω άλλα 750γρ!!!
maya ούτε καρύδα??? ε λοιπόν θα σας φουρνίσω δεν τη γλιτώνετε!!! (έλενα φέρε το καλαθάκι σου παδί μου)

ΕΛΕΝΑ said...

Ηρθα κι εγώ με το καλαθάκι μου, κάτι σαν την Κοκκινοσκουφίτσα ένα πράγμα, να μαζέψω καρυδοκαλούδια που περιφρονεί η Μάγια:P
Εγώ πάλι τρελαίνομαι για καρύδα και καρυδόγλυκα, αλλά οι γιοί μου που είναι κακομαθημένα σαν την Μάγια, δεν την θέλουν καθόλου, οπότε Heart μπορείς να τους φουρνίσεις κι αυτούς;-)

heart n soul said...

έλενα-κοκκινοσκουφίτσα θα τα φουρνίσω όλα τα κακομαθημένα! για αντάλλαγμα θα μου φτιάξετε εκείνο το ανανοκαρυδοσιροπιαστό:)

ΕΛΕΝΑ said...

Heart, αρχίζω να ετοιμάζω τα ανανοκαρυδοτέτοιο:)

Anonymous said...

Maya mou!!!oxi ola sthn Elena!!!tha mas paxnei to koritsi!!!
kai pros ta dw ligaki,den tha legame oxi!!!
Kardoula xrysoxera!!!ti kalodia einai ayta?? geia sta xeria sou kopela mou!!!filakia!!!

Anonymous said...

epestrepsa!!!ksexasa na parw glukaki me thn polulogia mou!!!kai den leei kati kamia sas!!!nomizate!oti den tha epistrepsw gia na exete ofelos!!!am!de!!!
se euxaristw kardoula!!!
xaxaxaxa!!!!

heart n soul said...

Κλειώ όσα θες, έχει περίσευμα, δεν παίρνει βλέπεις το κακομαθημένο:)

ΕΛΕΝΑ said...

Επίσης Κλειούλα μου έχω φυλάξει και στο καλαθάκι μου μερικά, από αυτά που άφησε το κακομαθημένο:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...