Thursday, May 08, 2008

Λευκό κέικ

Μια τούρτα κέικ μας έστειλε η Κάλλια. Ύστερα από πρόταση της Κατερίνας, συμμετέχουμε με αυτή τη συνταγή στο blog event του Zorra.
3-Jahres-Jubiläum Blog-Event: Cake
«Υλικά
6 αυγά
1 κούπα του τσαγιού ζάχαρη
1 κούπα του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
2 βανίλιες
Για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
1 ½ κούπες του τσαγιού ζάχαρη
1 φλούδα λεμονιού
επιπλέον
1 κρέμα γάλακτος
1 garni
αμυγδαλάκι φιλέ
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν πολύ καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το baking powder και τις βανίλιες.Βουτυρώνουμε μία φόρμα του κέικ και αλευρώνουμε. Ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε στους 175 οC για περίπου μία ώρα. Δοκιμάζουμε με τη γνωστή μέθοδο του μαχαιριού για να δούμε αν έχει στεγνώσει. Φουσκώνει υπερβολικά πολύ. Μην το φοβηθείτε. Πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο θα ξεφουσκώσει αρκετά.Σε κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και χωρίς να ανακατεύουμε βράζουμε για πέντε λεπτά. Το σιρόπι το χρησιμοποιούμε χλιαρό.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι με προσοχή. Σε αυτή τη φάση είναι καλύτερα το γλυκό να μείνει στο ψυγείο για μία νύχτα. Αν βιάζεστε απλά αφήστε το να κρυώσει πολύ καλά. Αν δεν βιάζεστε, την επόμενη γυρίζετε το γλυκό σε πιατέλα, το κόβετε οριζόντια στη μέση και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος την οποία έχετε χτυπήσει στο μίξερ να πήξει (χωρίς προσθήκη ζάχαρης).
Τέλος, χτυπάτε το garni σύμφωνα με τις οδηγίες και καλύπτετε το γλυκό κάνοντας σχέδια με ένα πιρούνι (όπως φαίνεται στη φωτογραφία).
Γαρνίρουμε με αμυγδαλάκι φιλέ.
Κάλλια»

16 comments:

Anonymous said...

kallia mas!!!ti kselogiasma einai auto!!!kai autes oi foto bre paidi mou!!!nomizw prwta tha boutiksw daktylies sto mpol tou mikser!!zaxaritsa me ayga klp-klp!!!sketh lixoudia!!!tha paw aurio se mia fulah kai tha to ftiaksw!!!
tha garnirw to 1/4 me troufa!to 1/4me amugdalo(to exw kabourdismeno)enalax!!!
geia sta xeria sou kallia!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Και ήθελα να ρωτήσω ποιο ποντικάκι έφαγε το κομμάτι που λείπει?? Αλλά μου απάντησες στο chat box;-)
Πολύ νόστιμη φαίνεται η τούρτα κέικ που μας έφτιαξες Κάλλια:)
Να σε ρωτήσω, το διατηρείς στο ψυγείο το κέικ, μιας και έχει την επικάλυψη?

Anonymous said...

Καλημέρα,
Κλειώ, το δικό μου καβουρδισμένο αμυγδαλάκι το έφαγε το ποντικάκι που έφαγε και το κομματάκι που λείπει. Είχε υπογλυκαιμία :))) Οπότε έμεινα με αυτό που δεν ήταν καβουρδισμένο. Και το φουντούκι του πάει πολύ.
Έλενα, νύχτα μου την έκανε τη ζημιά. Ξυπνάω το πρωί και τι να δω... Εεεε, είχε μπάλα και του πήγαινε... Ναι το διατηρώ στο ψυγείο και για την κρέμα και για τη σαντιγί. Άλλωστε είναι τούρτα, απλά είναι φτιαγμένη στη φόρμα του κέικ.

LAMBROS said...

Καλημερούδια στην παρέα !
Φανταστικό το γλυκάκι, να είχαμε ένα τώρα. Τελικά παιδία το έφτιαξα το πρόβλημα που είχα χθές με το πίνακα. Τώρα είναι εντάξει και έχω ακόμα προσθέσει και την Λατινική ονομασία (επιστημονική).

Penelope said...

Βρε Κάλλια μου, να βάλω κι' εγώ μια δαχτυλιά από την άλλη μεριά του κέϊκ; Έτσι για να μην μεινει παραπονεμένη ότι δεν την τιμάσαμε...

Anonymous said...

Κάλλια απίθανη η ιδέα για το τουρτοκέικ και η φωτογραφία το κάνει πιο λαχταριστό. Πριν λίγες μέρες έκανα κάτι παρόμοιο έκανα κέικ με ινδοκάρυδο το έκοψα στην μέση έβαλα μαρμελάδα φράουλα και από πάνω γλάσσο σοκολάτας αλλά δεν έκανα σιρόπι. Σίγουρα θα δοκιμάσω και την δική σου εκδοχή την επόμενη φορά που θα κάνω κέικ.
Να σαι καλά να στέλνεις λαχταριστές συνταγές.
Ell

Anonymous said...

kallia mou!!!pontikakia autou tou idous!!na einai kala kai panta na yparxoun sto spiti sou!!!
filakia!!!

Juanita La Quejica said...

Το ποντικάκι πάντως εμάς μας έκανε εξυπηρέτηση, γιατί έτσι μπορούμε να δούμε και το εσωτερικό του γλυκού, το σημείο που κόβεις και προσθέτεις την κρέμα!
Απλό και εντυπωσιακό στο μάτι, ευχαριστούμε!

Juanita La Quejica said...

Πολύ ωραία τον έφτιαξες τον πίνακα Λάμπρο, είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για όσους ανατρέχουμε σε συνταγές από πηγές γραμμένες σε γλώσσα εκτός των Ελληνικών.

Μάγια said...

το ποντικάκι αξίζει συγχαρητήρια γιατί περιορίστηκε σε ένα μόνο κομμάτι!

heart n soul said...

μια η Νένα, μια η Κάλλια, δε μπορεί θα γονατίσουμε στο τέλος! τι λιγόφαγο το ποντικάκι, να του έμοιαζα:)
(ΥΓ ωραίο μίξερ!)

LAMBROS said...

ευχαριστώ πολυ juanita

Anonymous said...

Καλημέρα,
το ποντικάκι μου είναι σε δίαιτα, θέλει να χάσει 3 κιλά :))) (αν χάσει περισσότερα θα είναι ακτινογραφία). Αλλά και γενικά είναι λιτοδίαιτο.
Juanita, η αλήθεια είναι ότι όταν το σκέφτηκα να την κόψω και να την φωτογραφίσω και μέσα δεν υπήρχει ψίχουλο. Την επόμενη φορά θα το κάνω και θα σας τη στείλω.
Θέλετε γλυκάκι ή φαγητάκι για το επόμενο??? :))))))))))))
Κάλλια

zorra said...

Sieht sehr lecker aus! Könntest du mir kurz schreiben (kochtopf(at)gmail(dot)com, wie die Kuchen auf Deutsch heissen? Danke.

Katerina ante portas said...

Aυτό είναι καίηκ , snowwhite cake!

Το βάφτισα για τον Zorra! ;)

elie said...

Καλώς την Κάλλια με τη χιονάτη τούρτα της!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...