Friday, May 23, 2008

Ρυζόγαλο φούρνου

Αγγλιστί rice pudding. Όταν το πρωτοάκουσα το σνόμπαρα απίστευτα, σιγά τι να μας πούνε και τ'αγγλάκια, σιγά μην ξέρουνε κι από ρυζόγαλο, κι άλλα τέτοια πατριωτικά. Μέχρι που το ΄φτιαξα. Κι έκανα τουμπεκί ψιλοκομμένο. Είναι υπέροχο!
Το μυστικό είναι στο αργό ψήσιμο: σιγοψήνεται στο φούρνο 2-2 1/2 ώρες (μη σας φανεί υπερβολικό και το μπουμπουνήσετε, δεν θα είναι το ίδιο) με αποτέλεσμα, παρότι έχει μόνο μια κουταλιά ζάχαρη, να μελοκαραμελώσει υπέροχα, σαν dulce di leche γίνεται (το εβαπορέ που βράζουμε μέσα στο κουτί του?)
Θα χρειαστούμε:
1 λίτρο γάλα (εγώ έβαλα γάλα ρυζιού και γάλα καρύδας. Μπορείτε να βάλετε πλήρες, άπαχο, μίγμα γάλακτος και κρέμας, ό,τι θέλετε).
λίγο βούτυρο για το πυρέξ
1 κ.σ. ζάχαρη
1-2 κ.σ. σταφίδες
1 βανίλια
1 πρεζούλα αλάτι
65γρ ρύζι (εγώ είχα ταϋλανδέζικο jasmin)
μοσχοκάρυδο (λένε οι αγγλοσάξονες, εγώ τους σνόμπαρα κι έβαλα κανέλα, πράξτε κατά βούληση)
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C. Βουτυρώνουμε το πυρέξ. Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπωλ, ρίχνουμε στο πυρέξ, σιγοψήνουμε, 2-2 1/2 ώρες, ή όσο πάρει ο φούρνος μας για να δέσει, να μελώσει, να καραμελώσει και να κάνει ωραία κρούστα. Τρώγεται ζεστό, χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, οι εγγλέζοι λένε με μαρμελάδα φράουλας, εγώ πάλι με κουτάλι:)


18 comments:

Juanita La Quejica said...

Ό,τι πρέπει για ένα καλό πρωινό! Και φαντάζομαι όχι τόσο θερμιδική βόμβα όσο αυτό με το ζαχαρούχο που γίνεται στο κουτί του, που θεωρείται και ιδιαίτερα ανθυγειινός αυτός ο τρόπος βρασίματος... Είναι και απλό, μέχρι και εγώ μπορώ να το κάνω, ωραιότατα!

ΕΛΕΝΑ said...

Θέλω rice pudding για πρωινό!! Με κανελίτσα, χωρίς μαρμελάδα φράουλα!
Εγώ κάνω το γνωστό κλασσικό ρυζόγαλο στην κατσαρόλα με μπόλικη βανίλια, το οποίο επειδή είμαι και παράξενη μου αρέσει κρύο:)
Δεν το χω δοκιμάσει να το κάνω "φούρνου", φαντάζομαι ότι θα διαφέρει και στην γεύση έτσι όπως το περιγράφεις καραμελωμένο, καλά φαντάζομαι??

heart n soul said...

εύκολο Χουα και για σας τη μαθητιώσα νεολάια!:) και ναι, με άπαχο γάλα και μόνο μια κουταλιά ζάχαρη, καθόλου βόμβα (η συνταγή για 4 άτομα υποτίθεται, αναλόγως το wiil power έκαστου, εμένα μου βγήκε 2 ατόμων:)

έλενα κι εμένα κρύο μου αρέσει! αυτό όμως είναι αλλιώτικο όντως, με καραμελέ γεύση και δεν πρόκανε να βρει το δρόμο του για το ψυγείο, έτσι το δοκίμασα στις παρακάτω θερμοκρασίες μόνο: ζεματιστό, καυτό, ζεστό, χλιαρό, θερμοκρασία δωματίου. Αν το δικό σου φτάσει και στο ψυγείο πες μου αν είναι ωραίο και κρύο!:)

Μάγια said...

έλενα μαζί σου, κι εγώ το ρυζόγαλο από το ψυγείο το τρώω!!

heart με τσάκισε η περιγραφή σου! κι εγώ το σνόμπαρα τόσα χρόνια στην αγγλία, τώρα πρέπει να το δοκιμάσω! με κανέλα και κουτάλι!

witchofdaffodils said...

ακούγεται πολύ ωραίο, συνήθως δε μου αρέσει το ρύζι στα γλυκά, αλλά εδώ έχει ελάχιστο.

Anonymous said...

Πολύ ωραία συνταγή φαίνεται Heart και ελαφριά.
Κορίτσια μιά ερώτηση.
Τα 65 γρ.ρύζι πόσο είναι σε κουταλιές σούπας?
Ευχαριστώ
CAT.

heart n soul said...

μάγισσα το ρύζι είναι λίγο και με τόση ώρα στο φούρνο γίνεται κρέμα, δεν το καταλαβαίνεις
Καλώς την CAT:) το μέτρησα, δε θα σου πω 4 1/2 κουταλιές της σούπας, θα σου πω 4-5, έτσι για πιο ανέμελα:)

heart n soul said...

maya εξαπαξάπαντως!

kiki said...

Είδες οι Άγγλοι;
Πιάσε ένα κουτάλι και κάνε παραπέρα...

Αγγελική Ν said...

Κική τελείωσες? Σειρά μου!

Και μετά οι Γάλλοι κοροϊδεύουν τους Άγγλους ότι δεν ξέρουν να φάνε... (ούτε να πιούν ξέρουν, αλλά ας το προσπεράσουμε)

Καρδούλα μόλις το είδα αναρωτήθηκα ποιο "ψαγμένο" υλικό θα έβρισκα στην συνταγή του ρυζόγαλου...Γάλα ρυζιού και γάλα καρύδας μόνο?

Anonymous said...

Heart, ευχαριστώ για την άμεση απόκριση.
Το ΣΚ θα το φτιάξω και θα επανέλθω.
Καλό ΣΚ

heart n soul said...

oneira ορίστε το κουτάλο σας:)
αγγελική, μόνο, μόνο! ίσα-ίσα για την τιμή των όπλων:))
cat καλή επιτυχία και πες μας εντυπώσεις:)

Cassandra said...

Γεια σας,

Υπέροχο φαίνεται το rice pudding. Σας διαβεβαιώνω πάντως ότι υπάρχουν πολλές & καταπληκτικές συνταγές για rice pudding εδώ στην Αγγλία... όσες έχω δοκιμάσει έχουν βγει καταπληκτικές. Προσωπικά μου αρέσει το ρυζόγαλο κρύο, αλλά το προτιμώ ζεστό, ή- ακόμα καλύτερα- σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, παραδόξως, μου αρέσει με μαρμελάδα βατόμουρο (raspberry / blackberry) Μη με δείρετε :-))

Κασσάνδρα

heart n soul said...

καλώς την cassandra:) εγώ δε θα σε δείρω, μ΄αρέσουν όλα τα λήγοντα εις -berry:) κι εγώ νομίζω ότι το καλύτερο κομμάτι της αγγλικής κουζίνας είναι τα γλυκά! καλή επιτυχία με τη λίστα σου:)

Ivy said...

Τέλειο φαίνεται και πραγματικά το ψημένο είναι το κάτι άλλο. Το είχα κάνει και εγώ πιο παλιά και μέχρι τότε νόμιζα ότι είναι δική μας εφεύρεση το ρυζόγαλο, αλλά είναι ένα γλυκό που το κάνουν σε όλο τον κοσμο. Μία φίλη μου από την Ινδία μου έστειλε τη δική τους εκδοχή ρυζόγαλου με basmati και κάρδαμο σκόνη. Ελπίζω να το φτιάξω σύντομα να το δείτε.
Ξεκίνησα ένα food event και περιμένω τις συνταγές σας. http://ivys-household-recipes-advice.blogspot.com/2008/05/blog-post_2783.html Φιλιά.

Anonymous said...

Λίγο καθυστερημένα βέβαια, αλλά θέλω να ενημερώσω ότι το ρυζόγαλο φτιάχτηκε την Κυριακή (περίπου 3 ώρες στο φούρνο)και έγινε πολύ καλό, αλλά πολύ λίγο για 4 άτομα.
Όμως εμένα μου άρεσε πολύ περισσότερο την άλλη μέρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Μπράβο Heart για την ωραία συνταγή.

heart n soul said...

μπράβο και σε σένα που το έφτιαξες! συμφωνώ κι εγώ, παραείναι καλό για 4:))
σ'ευχαριστώ που ξανάγραψες:)

Anonymous said...

Πειράζει αν βάλουμε περισσότερη ζάχαρη;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...