Saturday, May 31, 2008

ντιπ ντάκου

Θα μπορούσε να είναι γλωσσοδέτης. Είναι όμως μια μίξη δύο από των πιο αγαπημένων μου καλοκαιρινών πιάτων, της χωριάτικης σαλάτας και του ντάκου. Ό,τι πρέπει για να βουτήξουμε μέσα στικ λαχανικών και να φάμε υγιεινά και ελαφρά αλλά και νόστιμα. Μου προέκυψε στην τύχη και το μοιράζομαι μαζί σας.
Έβρεξα και στράγγιξα τον ντάκο κατά τα γνωστά. Πρόσθεσα τέσσερις μέτριες και πολύ ώριμες ντομάτες, ένα μικρό κρεμμύδι (θα του πήγαινε και το φρέσκο), από μια κουταλιά λάδι και ξύδι (μπορείτε να βάλετε όσο θέλετε, εγώ το ήθελα λάιτ), μερικές ξεκουκουτσιασμένες ελιές (ή πατέ ελιάς) φρέσκα φύλλα βασιλικού και θυμαριού (αν δεν έχετε, βάλτε ξερή ρίγανη). Φέτα δεν είχα αλλά εννοείται ότι θα βάλετε αν θέλετε, είτε τώρα, για να γίνει αλοιφή, είτε στο τέλος, σε τρίμματα, για να ξεχωρίζει στο ντιπ. Επίσης πάει και ψητή πιπεριά Φλωρίνης, εγώ δεν είχα κι έβαλα τσίλι σως. Χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να πετύχουμε την υφή που θέλουμε, αφήνουμε στο ψυγείο καμμιά ώρα και σερβίρουμε με στικ αγγουριού, καρότου, σέλερι, κι ό,τι άλλου λαχανικού θέλουμε.

(Update: η νέα φωτό αφιερωμένη στην Κική, την Αγγελική, την Χουανίτα, τη Νένα, που αμέσως ανταποκρίθηκαν στην έκκληση βοήθειας, ευχαριστώ κορίτσια:)

28 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Aαααα, ότι χρειαζόμουνα τώρα, για να πάρω δυνάμεις υγιεινές και να συνεχίσω ακάθεκτη να παλεύω με την Φυσική;-)
Φέρνω αγγούρι και καρότο στικς και ξεκινάω να ντιπάρω:)

heart n soul said...

πάλι ντιπάρουμε έλενα:)))

Gianni said...

Χρήσιμο!
Έρχονται και βραδιές με μπάλα στην TV και παρέα στο μπαλκόνι...

kiki said...

Παραδίδω μαθήματα ιδιαίτερα :-)

heart n soul said...

στο νησί? έρχομαι τρέχοντας!:)))

heart n soul said...

gianni έτσι μπράβο, να φιλέψετε χειροποίητα!:)

kiki said...

:-)

kiki said...
This comment has been removed by the author.
kiki said...

Κάτι γίνεται με τα σχόλιά μου. Έρχονται διπλά και τρίδιπλα ενώ τα σβήνω...

heart n soul said...

κι εγώ που νόμιζα ότι σας είχαν πιάσει νευρικά γέλια;)))

Juanita La Quejica said...

Γιάννη, δεν την γλυτώνεις φέτος!
Heart, πρωτότυπη ιδέα! Δεν μου λες... δεν έχει ένα ειδικό κουμπάκι η μηχανή σου για κοντινές λήψεις; Που το πατάς, νετάρεις, απομακρύνεσαι από το στόχο, ξανανετάρεις και τσουπ το πουλάκι;
Σκάναρε και στείλε μας τις οδηγίες να σου κάνουμε μια περίληψη! Γιατί για κάποιον λόγο σου βγαίνουν και ελαφρώς θολές, μάλλον έχει να κάνει με το φλας και τον φωτισμό.
Τελικά, νομίζω ότι η πρόταση της Κικής για ιδιαίτερα στο νησί είναι η καλύτερη, go for it!

heart n soul said...

Χουα έχεις δίκιο, η καλή μας η dreams μου άρχισε τα ιδιαίτερα κι έμαθα γι'αυτό το μυστικό κουμπάκι, θα το δοκιμάσω και θα επανέλθω, hopefully με τυμπανοκρουσίες:))) ευχαριστωωώ!:)

Αγγελική Ν said...

Καρδούλα, ωραίο το ντιπ δροσερό και λαχταριστό!
Για τις φωτογραφίες έχεις πρόβλημα! Δεν ξέρω με τι μηχανή τραβάς και τι φακό. Αυτά που σου γράφω είναι για μια αυτόματη κάμερα με normal φακό. Μη πλησιάζεις πολύ το θέμα σου. Κράτα μια απόσταση τουλάχιστον 1/2 μέτρο από το πιάτο. Πιο κοντά η μηχανή δεν μπορεί να νετάρει (εκτός και αν έχεις macro). Και οι 2 φωτογραφίες σου δεν είναι νεταρισμένες (η 1η είναι νεταρισμένη στις γύρω πρασινάδες). Μετά διορθώνεις το κάδρο με το ACDS, κόβοντας την φωτογραφία και κάνοτάς την να φαίνεται ότι τραβήχτηκε από κοντά. Αν το θέμα που τραβάς είναι λευκό, είναι εύκολο να "ξεγελαστεί" η φωτομέτρηση της μηχανής και να σου διαλύσει τα χρώματα. Επομένως, τα άσπρα πιατάκια δεν είναι τα καταλληλότερα. Και ποτέ μη φωτογραφίζεις άσπρο θέμα και φλας από κοντά! Αν θες άσπρα, τράβα από πιο μακριά, σε φυσικό φωτισμό και διόρθωσε την εικόνα μετά. Με το ACDS, που βλέπω ότι το έχεις, διορθώνεις και τον φωτισμό και τα χρώματα σε ένα βαθμό.

Αγγελική Ν said...

To macro είναι το κουμπάκι που λέι η Χουά

heart n soul said...

Δηλώνω συγκινημένη από τη συμπαράσταση! Το macro το 'μαθα λοιπόν από την όνειρα και την Χουα και θα το δοκιμάσω αύριο με φυσικό φως. Το ACDS τι είναι? που τό 'χω κιόλας τρομάρα μου!:))

Αγγελική Ν said...

Άνοιξα την φωτογραφία και είδα στα properties ότι είναι type ACDSee Pro 2.0 JPEG Image. Κοινώς, με ποιο πρόγραμμα βλέπεις τις φωτογραφίες σου? Μήπως επάνω γράφει ACDSee?

heart n soul said...

όπα, άραξε αγγελικούλα! με το μαλακό τα λένε αυτά!:) Λοιπόν, δε γνωρίζω, ανοίγει ένα που δε θυμάμαι πώς το λένε (θα το κοιτάξω μη βαράτε) και επίσης το Adobe (ούτε που το ρώτησα, μόνο του παίρνει την πρωτοβουλία) Έχω επίσης κι ένα Paint sho pro 7. Ααααν κατάλαβα, λέτε ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό το ACDS (ή όποιο πρόγραμμα) για επεξεργασία της εικόνας?

Αγγελική Ν said...

Ναι, ακριβώς! Αν έχεις κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας κάνεις εύκολα διορθώσεις. Κόβεις την εικόνα, αλλάζεις φωτισμούς ή χρώματα. Το ACDSee είναι από τα απλούστερα και τα πιο διαδεδομένα

heart n soul said...

σ'ευχαριστώ Αγγελική μας!:))) (watch this space:)

Αγγελική Ν said...

Δεν ξέρω αν βοήθησα ή σε έμπλεξα...
Καληνύχτα!

Nena said...

Λοιπόν,dear Heart, μ αρέσει πολύ η ιδέα σου, όπως και της Κικής και ιδιαίτερο μάθημα.
Για την ώρα όμως ψάξε στη μηχανή σου πως βάζεις το macro και αφαίρεσε το φλας.ακόμα κι αν δεν βρεις το macro,αφαιρεσε οπωσδήποτε το flash.
Δώσε κι αλλους τέτοιους έξυπνους γλωσσοδέτες να κάνεις εξάσκηση στις φωτο.

heart n soul said...

αγγελική και φυσικά βοήθησες!:)
Νένα οκ, ευχαριστώ!:) Ααααχχχχ κορίτσια όλα, με συγκινήσατε, ευχαριστωωωωωώ:)))

Juanita La Quejica said...

Τις άλλαξες ε; Μπράβο!
Συνέχισε τις δοκιμές, βάζε και μια λάμπα πάνω από το πιάτο και μην χρησιμοποείς φλας, όπως σου είπε και η Νένα.
Βλέπεις που δεν είναι θολές τώρα; Καλή συνέχεια στις προσπάθειες! Διάβασε και τις οδηγίες σου σε κάποια άσχετη φάση, σαν παραμυθάκι. Εγώ μετά από 1 χρόνο τα κατάφερα και έτσι κάτι καλύτερο άρχισα να τραβάω, αλλά τα ξεχνάω και φτου και από την αρχή, χαχα!

heart n soul said...

ναι Χουα, μεγάλη χαρά πήρα,ευχαριστώ, έχει διαφορά, αν και σήμερα βρέχει και η φωτογράφηση έγινε στην αυλή (ψωνάρα!:) βιαστικά, τόσο βιαστικά που μετά μπολ και ντιπ κατέληξαν θρίψαλλα στο πάτωμα!:) αχ θυσίες που έχει η τέχνη!:)

Juanita La Quejica said...

Σώπα ρε συ! Α! Με στεναχώρησες τώρα! Κρίμααα!!!

heart n soul said...

Χουά χαλάλι! είπαμε θέλει θυσία η τέχνη, ε θυσιάστικα εγώ, θυσιάστηκε και το ντιπ! αλλά το φωτογράφησα!:))

kiki said...

Μερσί για την αφιέρωση αν και τώρα θέλει πάλι update με το πάθημα Τσαμενούλι, τι έπαθες για την τέχνη την άτιμη!!!

witchofdaffodils said...

ντιπ ντάκου?
ρουμάνικο μου κάνει!

ευγε ευρηματική heart :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...