Sunday, June 01, 2008

Hungry for … gemista*

Ο Χωραΐτης μας έστειλε μήνυμα με λεπτομερείς οδηγίες για γεμιστά. Τον ευχαριστούμε πολύ!
"Με τα συγχαρητήριά μου για τις εξαίσιες συνταγές σας. Το Τζιζ κεικ λεμόνι έγραψε...(και στη ζυγαριά...)
Επειδή νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, αλλά και επειδή των φρονίμων τα blogs πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, αποφάσισα, ένεκα να πούμε η εποχή, να σας ανεβάσω live μια εξαιρετική και δοκιμασμένη συνταγή για γεμιστά. Κάντε λοιπόν copy-paste τη συνταγή , τρεχάτε στη λαϊκή με τσάντα δικτυωτή ή πάνινη (δεν είναι ανάγκη για να φάμε ένα γεμιστό να αφήσουμε τα ίχνη μας 200 χρόνια στο περιβάλλον) πάρτε το laptop στη κουζίνα και ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες. (Αφήστε τους αυτοσχεδιασμούς για αργότερα όταν θα έχουν φτηνύνει και οι ντομάτες)
Υλικά: (για ένα μεγάλο ταψί)
•3 κιλά μεγάλες και ώριμες ντομάτες (περίπου)
•2 κιλά πιπεριές
•2 μελιτζάνες μέτριες
•2 μεγάλα κρεμμύδια
•2 σκελίδες σκόρδο
•1 σακουλάκι (500 γρ.) ρύζι blue rose
•Μία χούφτα μαύρη ψιλή σταφίδα
•Μια χούφτα αμύγδαλα ασπρισμένα, ψιλοκομμένα
•1 ποτήρι λάδι
•μισό ματσάκι μαϊντανό
•δυόσμο
•αλάτι, πιπέριΕκτέλεση: (δώστε βάση!)
Αδειάζουμε τις ντομάτες με ένα κουτάλι και αλέθουμε το περιεχόμενο.
Κρατάμε ένα φλιτζάνι από το χυμό στην άκρη και το υπόλοιπο το βράζουμε στη κατσαρόλα μαζί με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε τα σκόρδα ψιλοκομμένα και τις μελιτζάνες κομμένες σε μικρούς κύβους (ζάρια). Τ’ αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι ,περίπου 20 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το περισσότερο λάδι( κρατάμε λίγο στην άκρη), αλάτι , πιπέρι, μια μικρή φούχτα σταφίδες, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, το δυόσμο και το ρύζι ωμό.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες που έχουμε στρώσει στο ταψί και αφού πρώτα έχουμε προσθέσει σε κάθε ντομάτα ένα κουταλάκι ζάχαρη. Αφού τις γεμίσουμε μπορούμε προαιρετικά πριν τους βάλουμε τα καπάκια να προσθέσουμε λίγο τυράκι τριμμένο της αρεσκείας μας. (εμείς δεν βάλαμε)
Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και τις σπρώχνουμε στο πάτο του ταψιού και τις περιχύνουμε με τη ντομάτα που έχουμε φυλάξει. Ραντίζουμε όλο τα ταψί με το υπόλοιπο λάδι και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα.
Ψήνουμε στους 180ο -200ο για 2 ώρες περίπου.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το αποτέλεσμα θα πρέπει να θυμίζει λίγο αυτό το ταψί που μόλις βγήκε από το φούρνο του Χωραΐτη.
Έτσι θα έχετε φαγητό τουλάχιστον για 2 μέρες και μπορείτε να αφοσιωθείτε στις αναρτήσεις σας πλατσουρίζοντας τα ποδαράκια σας στην ακρογιαλιά μακαρίζοντας την Άννα που την μοιράστηκε μαζί μας .
Καλή σας όρεξη αγαπητοί!
Ένας Χωραΐτης απ' τη Χώρα
*Η συνταγή είναι μια ταπεινή συνεισφορά «Του Κειθε Μπλογκ» στην προσπάθεια του Hungry For Life για την καταπολέμηση της διαδικτυακής ληγούρας…."

5 comments:

Juanita La Quejica said...

Σε ευχαριστούμε πολύ!
Αυτό το "θα έχετε φαγητό τουλάχιστον για 2 μέρες και μπορείτε να αφοσιωθείτε στις αναρτήσεις σας", σοφή κουβέντα!
Αλλά μην μας γυρνάς το μαχαίρι στην πληγή, "πλατσουρίζοντας τα ποδαράκια σας στην ακρογιαλιά", σε όσους τουλάχιστον πλατσουρίζουμε στον ιδρώτα, στην ζεστή και μολυσμένη Αθήνα!

ΕΛΕΝΑ said...

Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή και πολύ διαφορετική απ΄ότι συνηθίζω να φτιάχνω τα γεμιστά (οι μελιτζάνες σε κυβάκια, το ρύζι τελείως ωμό στη γέμιση),που σημαίνει ότι θέλω πολύ να δοκιμάσω κι αυτή τη παραλλαγή:)
Eυχαριστούμε πολύ κι εσένα και την Αννα, που την μοιράστηκε μαζί μας:)

heart n soul said...

οκ, ένα ιμάμ λείπει κι έχουμε όλα μου τα αγαπημένα καλοκαιρινά πιάτα! Υπέροχα τα γεμιστά, και την άλλη μέρα ακόμα καλύτερα, και κρύα από το ψυγείο, και με φέτα από δίπλα και φρέσκο ψωμί, καραγκουρμεδιά! Εγώ κάνω και μια πιο λάιτ παραλλαγή, με καστανό ρύζι και ελάχιστο λάδι, δεν γίνονται τόσο νόστιμα, απλά πιο ελαφριά

"ζαχαρούλα.." said...

mmmm... σλουρπ!!!!!!!!!!!

καλό μήνα!

Cassandra said...

φαίνεται ενδιαφέρουσα παραλλαγή, θα τη δοκιμάσω! Εγώ συνήθως φτιάχνω τα γεμιστά με τον 'κλασσικό' τρόπο, οπότε αυτή η συνταγή μου κίνησε την περιέργεια...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...