Wednesday, June 11, 2008

Πεϊνιρλί

Πολύ γρήγορο κι εύγεστο φαγάκι. Ιδανικό για μαζώξεις, βραδιές μπροστά στην tv, και τώρα με το Euro σωτήριο. Μη σας φανεί δύσκολο, εγώ λέω πολλά.
Υλικά
1 kg αλεύρι
1 κύβο μαγιάς ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κούπα νερό
1 κούπα γάλα εβαπορέ
1 ½ κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε μισή κούπα αλεύρι με μία κούπα χλιαρό νερό και τη μαγιά μας σε ένα μπωλ και το αφήνουμε σκεπασμένο, σε ζεστό μέρος, να ανέβει.Σε μία λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφού έχει διπλασιαστεί ο όγκος του προζυμιού μας το ανακατεύουμε κι αυτό με τα υπόλοιπα. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία ζύμη εύπλαστη, λεία και μαλακή. Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη μας, αφού τη σκεπάσουμε με μια πετσέτα, σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όταν έχει διπλασιαστεί το ζυμάρι μας, αναπλάθουμε και το χωρίζουμε σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος των πεϊνιρλί που θέλουμε να φτιάξουμε.
Γίνονται περίπου 7 μεγάλα πεϊνιρλί ή καμιά 30αριά μπουκίτσες (ιδανικές για μπουφέ).
Τις μπάλες που χωρίσαμε τις παίρνουμε μία μία και τις ανοίγουμε σε «παραλληλόγραμμο» σχήμα, μεγέθους της αρεσκείας μας. Γεμίζουμε με ότι προτιμάμε ζαμπόν, τυρί, μπέηκον, αυγό βραστό, κιμά (αυτός θα πρέπει να είναι σπυρωτός χωρίς υγρά και σίγουρα όχι ζεστός) παστουρμά ή ακόμα και αυγά τα οποία θα σπάσουμε ωμά από πάνω και θα ψηθούν μαζί με τα υπόλοιπα.
Βέβαια, να σημειώσω ότι η αυθεντική γέμιση των πεϊνιρλί είναι το τυρί, κασέρι κατά προτίμηση και για λίγο πιο πικάντικη γεύση γραβιέρα-χρησιμοποιώ αμφιλοχίας- εξού και το όνομα τους (πεϊνίρ=τυρί, πεϊνιρλί=με τυρί).
Για να τους δώσουμε το τελικό τους σχήμα απλά ανασηκώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και σχηματίζουμε βαρκούλες. Εαν θέλουμε επιπλέον τυρί το βάζουμε σε αυτό το σημείο, από πάνω. Ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας στους 180ο C. Εγώ ψήνω αρχικά με αντιστάσεις και μετά με αέρα.
Αλλά ούτως ή άλλως, όπως κι αν ψηθούν, είναι πεντανόστιμα.Για το κλασσικό βουτύρωμα είτε κόβουμε μικρά μικρά κομμάτια βουτύρου γάλακτος και τα προσθέτουμε πάνω στα πεϊνιρλί πριν τα ψήσουμε, είτε λειώνουμε βούτυρο και τα περιχύνουμε μετά το ψήσιμο. Κάνω κάτι και από τα δύο ..μειώνω την ποσότητα βουτύρου πριν το ψήσιμο και τα περιχύνω μετά.
Σημείωση: Μπορούμε να πλάσουμε και να γεμίσουμε τα πεϊνιρλί μας και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Δεν χρειάζονται απόψυξη. Ψήνουμε απευθείας

16 comments:

heart n soul said...

Αααχ πεϊνιρλί! Αν προσποιηθώ ενδιαφέρον για το Ευρο, να τσιμπήσω δύο Ρένα? :)

ΕΛΕΝΑ said...

Tι ωραία που έχεις πετύχει το σχήμα τους!!
Πολύ βολικό που μπορείς να τα διατηρήσεις στην κατάψυξη και να τα ψήσεις όποτε θέλεις:)
Heart έλα, πάμε για Euro;-)

Rena said...

Κορίτσια ελάτε να συμφάγωμεν..ούτε εγώ βλέπω τους αγώνες...αλλά λέτε να μη βρούμε κάτι άλλο να κάνουμε?? :):):)

Heart, δύο για την πλάκα μας!

Έλενα, ιδανική η κατάψυξη, γλυτώνεις πολλά, τα φτιάχνεις τώρα που σαι χαλαρη και τα τρως στα ζόρια :)

ΠΡΕΖΑ TV said...

Αχ τι μας κανεις βραδιατικα....

Nena said...

Πως τα πέτυχες!Πολύ ωραία δείχνουν.Αυτή η έρημη η κατάψυξη θα βουλιάξει στο τέλος.Μπράβο σου Ρένα κι ευχαριστώ.

kiki said...

Αυτό αρέσει στην κόρη μου και πρέπει να το δοκιμάσω. Το εβαπορέ αδιάλυτο;

Penelope said...

Ωστε το εβαπορέ κάνει την "διαφορά" από την ζύμη της πίτσας Ρένα. Αν κι' έχω μια μικρή υποψία ότι θέλει και λίγο βούτυρο γάλακτος η ζύμη στο πλάσιμο. Με την πρώτη ευκαιρία θα την δοκιμάσω κι' εγώ την συνταγή σου.

Rena said...

Νένα συμφωνώ και η δική μου κατάψυξη κοντεύει να κάτσει. Κική ναι αδιάλυτο το εβαπορέ. Πηνελόπη μου το χα δοκιμάσει κι εγώ στις αρχές οταν τα φτιαχνα και με βούτυρο αλλά και με λάδι αλλά γίνονται πιο σκληρά και δεν τρώγονται κρύα τόσο ευχάριστα.

Juanita La Quejica said...

Ωχ! Σε μπελάδες μας βάζεις Ρένα! Μας αρέσουν σε όλους πολύ τα πεϊνιρλί και μέχρι τώρα έπαιρνα ζύμη από ένα μαγαζί στην Πανόρμου ή τα έτοιμα που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια.
Με βάζεις σε πειρασμό!

witchofdaffodils said...

πολύ μιαμ σου λέω :)

Maria B. said...

Ρενάκι μου τέλειο το πεινιρλί σου!
πες μου όμως σε παρακαλώ σε ποια φάση το βάζεις στην κατάψυξη, μ'ενδιαφέρει πολύ.

πρέπει να είναι και πολύ νόστιμα!!

Μάγια said...

από τα πλέον αγαπημένα πιτοειδή/πιτσοειδή! το προτιμώ σε μπουκίτσες για λιγότερες τύψεις (αν και όχι απαραίτητα λιγότερο φαΐ!)

Μαριλένα said...

αυτό με την κατάψυξη πολύ μου άρεσε :))

για το Σαββατο θα είναι ό,τι πρέπει
(ομολογώ πως δεν ξερω τι ακριβώς γίνεται το Σάββατο, αλλά άκουγα ραντεβού για τηλεόραση. οποτε κατι θα ..παίζει :))

Rena said...

Μαράκι μπορείς να καταψύξεις μόνο τη βάση αλλά μετά είναι λίγο δυσκολότερο να τα γεμίσεις. Οπότε καλύτερα να καταψύχονται μαζί με τη γέμιση. Eννοείται όχι αν βάλουμε αυγό.

Anonymous said...

τι αλεύρι χρησιμοποιείται στο πενιρλί;

Rena said...

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...