Είναι ευχάριστο να απασχολείς παιδιά, αλλά γίνεται απαραίτητο, όταν τα σχολεία κλείνουν για καλοκαίρι και πριν φύγει η οικογένεια για διακοπές! Υπάρχουν ώρες, που δεν είναι δυνατό τα παιδιά να είναι έξω για παιχνίδι. Όμως συχνά σταματά το μυαλό σου και δεν βρίσκεις λύσεις. Είχα κάνει μια λίστα για τέτοιες ώρες, την εμπλούτισα και με ένα άρθρο που είχα βρει στο hungry, και τώρα, που είναι επίκαιρο λέω να σας γράψω μερικές ιδέες, μπορεί να σας φανούν χρήσιμες! Το έχω υποσχεθεί άλλωστε, στην Πηνελόπη!
Χαρτοκοπτική! Τα παιδιά μαγεύονται όταν ένα χαρτί μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια τους σε καραβάκι, σαΐτες, καπέλο, μάσκα, διάδημα, κολλάζ, νυχτερίδα κλπ. Στο ίντερνετ μπορείτε να βρείτε χιλιάδες ιδέες για Origami!
Σε όλα τα παιδιά αρέσει να παίζουν με πλαστελίνες. Όμως δεν ξέρουμε αν είναι τοξικές, επιπλέον κολλάνε και δεν φεύγουν από τις μοκέτες και στοιχίζουν. Μπορούμε να τις φτιάξουμε εμείς και να είναι και καλύτερες!
• 2 κούπες ζεστό νερό
• 1/2 κούπα αλάτι
• μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής
• 2 κουταλιές λάδι
• 4 κούπες αλεύρι
• 2 κουταλιές κρεμόριο
Βάζουμε τα υλικά με τη σειρά που τα αναφέρω και ζυμώνουμε. Έτοιμη η πλαστελίνη! Την φυλάμε σε σακουλάκια ή τάπερ και αν η πλαστελίνη ξεραθεί την ανανεώνουμε με λίγο νερό. Και αν την φάει το παιδί, δεν πειράζει! Και αν πέσει στο χαλί, στεγνώνει και την τραβά η σκούπα, σαν ψίχουλο!
Υπέροχη απασχόληση είναι και ο «πηλός- ζύμη» που ψήνεται! Με τον πηλό αυτό το παιδί μπορεί να φτιάξει διακοσμητικά, να κάνει αγγειοπλαστική, ή να δημιουργήσει φιγούρες, μάσκες κλπ Στην συνέχεια με την βοήθεια κάποιου μεγάλου να ψήσει στον φούρνο τα έργα του και αφού κρυώσουν να τα βάψει με διάφορα χρώματα. Για τον πηλό-ζύμη χρειάζονται :
4 κούπες αλεύρι
1 κούπα αλάτι
1 και ½ κούπα νερό
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί προσθέτοντας λίγο – λίγο το νερό και ζυμώνουμε να ενώσουν σε μια μαλακή ζύμη. Αν θέλουμε ο πηλός να είναι χρωματιστός προσθέτουμε χρώματα ζαχαροπλαστικής!
Το παιδί μπορεί να ανοίξει «φύλο» την ζύμη, με πλάστη και να κόψει με φορμάκια για μπισκότα φιγούρες, ή να δημιουργήσει από μόνο του φιγούρες, λουλούδια, ή άλλες κατασκευές της αρεσκείας του. Ή να φτιάξει με τον πηλό «μακαρόνια», τα οποία να τοποθετήσει κυκλικά, σαν σπείρα κυκλικά σε κύλινδρο και να κάνει αγγειοπλαστική, χωρίς τροχό. Στην συνέχεια με τα χεράκια του να ενοποιήσει τα «μακαρόνια», λεπταίνοντας τα τοιχώματα των αγγείων του. Με «μακαρόνι» φτιάχνει και προσθέτει χερουλάκια, (αλλά και μύτες και αυτιά) ανάλογα με την φαντασία του!
Αφού πλαστούν τα χειροτεχνήματα είναι η ώρα του φούρνου! Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε τα έργα των παιδιών σε ταψάκι και ψήνουμε ανάλογα με το μέγεθος του έργου από 10 λεπτά ως και μια ώρα. Όπως θα κάναμε και για μπισκότα! Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.
Τα ψημένα έργα μπορούν να βαφτούν με τέμπερες και να διακοσμηθούν με αυτοκόλλητα, μαλλί πλεξίματος, κλπ
Φιγούρες τυπωμένες σε χαρτί! Αγοράζουμε από χαρτοπωλείο ή χρωματοπωλείο χαρτί μπεζ ρολό πλάτους 1.00μ σε μήκος ανάλογο με τις προθέσεις μας και τον αριθμό των παιδιών που απασχολούμε!
Απλώνουμε το χαρτί περιτυλίγματος στο πάτωμα, με την γυαλιστερή μεριά του προς τα κάτω. Βάζουμε το παιδί να ξαπλώσει επάνω στο χαρτί και ένα άλλο παιδί με κερομπογιά ζωγραφίζει το περίγραμμά του (στην ανάγκη αναλαμβάνει τον ρόλο ο γονιός). Μετά οι ρόλοι των παιδιών αλλάζουν, όπως και η στάση τους στο χαρτί. Στην συνέχεια τα παιδιά διακοσμούν την φιγούρα τους κατάλληλα με μπογιές κολλάζ ή όποια τεχνική τους αρέσει.
Ο γάιδαρος! Στο μπεζ χαρτί ζωγραφίζουμε ένα γάιδαρο. Φτιάχνουμε και μια ουρά από σερπαντίνες ή μαλλί πλεξίματος ή κομμένες εφημερίδες. Η ουρά έχει στην άκρη της ταινία που κολλά, διπλής όψης! Το παιδί κλείνει τα μάτια του με ένα μαντίλι και προσπαθεί να κολλήσει την ουρά στην θέση της… Η επόμενη φορά είναι η σειρά μας να κλείσουμε τα μάτια και να κολλήσουμε την ουρά!Σφραγίδες! Παίρνουμε πατάτες τις κόβουμε εγκάρσια και σχεδιάζουμε με μαχαίρι σχήματα. Όπως αστέρι, καρδούλα, πεταλούδα, σύννεφο κλπ. Στην συνέχεια βουτάμε την πατάτα σε μπογιά (νερομπογιά, τέμπερες ή δαχτυλομπογιές) και το χρησιμοποιούμε σαν σφραγίδες σε χαρτί άσπρο ή μονόχρωμο. Με σφραγίδες, αυτοκόλλητα και χαρτιά τα παιδιά μπορούν να περάσουν ώρες!
Παπιέ μασέ! Φουσκώνουμε ένα μπαλόνι. Ετοιμάζουμε αλευρόκολλα (έναν χυλό από αλεύρι με νερό, ενισχυμένο με λίγη ατλακόλ) κόβουμε εφημερίδες σε λωρίδες πλάτους 2-2,5 εκατ. Βουτάμε τις λωρίδες της εφημερίδας στην κόλλα και τις ακουμπάμε τακτικά με την σειρά στο μπαλόνι μέχρι να το καλύψουμε όλο. Περνάμε 3-4 στρώσεις εφημερίδα. Αφήνουμε να στεγνώσει. Στην συνέχεια κόβουμε το μπαλόνι προσεκτικά με το μαχαίρι του ψωμιού, κατακόρυφα. Έχουμε 2 ημισφαίρια, σταθερά, από σκληρή εφημερίδα. Τα βάφουμε με πλαστικό ή τέμπερες, τα τρυπάμε, προσθέτουμε όγκους με χαρτί μουλιασμένο σε αλευρόκολλα (που την αφήνουμε να στεγνώσει) και φτιάχνουμε κατασκευές ανάλογα με την φαντασία μας: Μάσκες, πιάτα, φωτιστικά... Αντί για μπαλόνι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλαστικά πιάτα, ή άλλα αντικείμενα μιας χρήσης.
Πρόπλασμα! Για μεγαλύτερα παιδιά. Αγοράζουμε βαζελίνη και φθηνές γυψο-γάζες από φαρμακείο (αυτές που χρησιμοποιούν οι ορθοπεδικοί για να βάζουν σε γύψο σπασμένα χέρια). Αλείφουνε με άφθονη βαζελίνη το αντικείμενο που θέλουμε να φτιάξουμε πρόπλασμα πχ το χέρι του παιδιού και βρέχουμε και ακουμπάμε κομμάτι-κομμάτι βρεγμένες γάζες. Σε λίγο οι γάζες στεγνώνουν και έχουμε πρόπλασμα του χεριού, του ποδιού, του παιχνιδιού ή του προσώπου (για να γίνει χρειάζεται καλαμάκι στο στόμα και μακριά από τα μάτια και τα μαλλιά). Με τον τρόπο αυτό γίνονται εξαιρετικές μάσκες!
Βραχιόλια και κολιέ από κοφτό μακαρονάκι! Μήπως έληξαν οι πένες σας πριν τις φάτε? Δώστε τις στις κορούλες σας να τις χρωματίσουν, να τις περάσουν σε κλωστή σα χάντρες και να φτιάξουν κοσμήματα.
Ζωγραφιστές πέτρες. Βότσαλα μαζεμένα από παραλία, βάφονται με τέμπερες και από πάνω περνάμε βερνίκι.
Φακές! Φυτέψτε φακές σε ένα μπωλάκι με βαμβάκι και παρατηρήστε τις να φυτρώνουν. Μάθετε στα παιδιά να το ποτίζουν για να δουν τα φυτά να μεγαλώνουν.
Κουκλόσπιτα! Αγοράζουμε χαρτί μακέτας από μαγαζί σαν το Πλαίσιο. Φτιάχνουμε το σχέδιο του κουκλόσπιτου σε ριζόχαρτο και το μεταφέρουμε στο χαρτί μακέτας. Φτιάχνουμε 3 όμοια κομμάτια το πάτωμα του 1ου και 2ου ορόφου και η οροφή (πλάκες). Την πρόσοψη και 2 όμοια πλαϊνά. Η τέταρτη πλευρά παραμένει ανοικτή για να παίζουν τα παιδιά. Το κόβουμε με κοπίδι τις πλευρές και τις πλάκες. Και τα κολλάμε! Μετά με χαρτόνια φτιάχνουμε πόρτες, παράθυρα, πατώματα, έπιπλα κλπ
Αυτά σε πρώτη φάση! Περιμένω τις δικές σας ιδέες!H Rosah ανταποκρίθηκε! Έχει 2 καταπληκτικές ιδέες που μου τις έγραψε σε σχόλιο! Τις αντιγράφω εδώ, για να τις διαβάσετε ευκολότερα!
Χαρτοπολτός ! Ανακυκλώστε χαρτί μαζί και δείξτε στα παιδιά σας τι μπορούν να φτιάξουν από χαρτί που αλλιώς θα κατέληγε στα σκουπίδια. Θα χρειαστείτε:
• 2 μπολ,
• 500 ml –1 lt νερό
• 1 – 2 κουταλιές άσπρη κόλλα,
• Χαρτιά - χρησιμοποιήστε ότι χαρτί έχετε - χαρτιά συσκευασίας, εφημερίδες, χαρτί κουζίνας και πολύχρωμες σελίδες από περιοδικά. • μίξερ
1.Σκίστε τα χαρτιά σε όσο πιο μικρά κομματάκια μπορείτε, και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ.
2.Σε ένα άλλο μπολ βάλτε μια κουταλιά της σούπας άσπρη κόλλα και ανακατέψτε την σταδιακά με νερό – περίπου ένα λίτρο, ρίξτε όλα τα χαρτιά μέσα στο υγρό και αφήστε τα να μουλιάσουν (γύρω στα 5 -10 λεπτά).
3.Αναλόγως τι χαρτιά χρησιμοποιήσετε, ο χαρτοπολτός που θα δημιουργηθεί θα έχει γκρι ή άσπρο χρώμα. Προσθέτοντας λίγο μεταξόχαρτο (το χρώμα του ξεβάφει στο νερό) ή τέμπερα μπορείτε να δώσετε όποια απόχρωση θέλετε στο μίγμα και να φτιάξετε διάφορα χρώματα χαρτοπολτού.
4.Εδώ θα χρειαστείτε το μίξερ. Βάζετε μια -δύο χούφτες από το μίγμα, με αρκετό υγρό (νερού-κόλλας) και χρώμα αν θέλετε. Όταν έχετε περάσει από το μίξερ όλα τα χαρτιά, είσαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε το χαρτοπολτό σας.
5.Στίψτε τον χαρτοπολτό ελαφρά έτσι ώστε να φύγει το πολύ νερό. Τώρα μπορείτε να τον πλάσετε σαν πλαστελίνη ! Όταν στεγνώσει θα σκληρύνει διατηρώντας το σχήμα που θα του έχετε δώσει. Είτε αυτό είναι μία μπάλα, ένα κεφάλι για μία κούκλα είτε ακόμα και ένα μπολ. Αυτό θα το πετύχετε εάν βάλετε μία γενναία δόση χαρτοπολτού επάνω σε όλη την επιφάνεια ενός μπολ ή πιάτου (αφού το καλύψετε με πλαστική μεμβράνη έτσι ώστε να μην κολλήσει επάνω στο πιάτο).
6.Ότι και αν φτιάξετε, όταν έχει στεγνώσει καλά, θα μπορέσετε και να το βάψετε με νερομπογιές ή τέμπερες. Αφού αυτές στεγνώσουν, μία στρώση διαφανές βερνικιού σε σπρέι, θα δώσει ένα πολύ όμορφο φινίρισμα στα έργα σας!
Tips: •Ο χαρτοπολτός στεγνώνει αρκετά αργά – μέχρι λοιπόν οι κατασκευές σας να στεγνώσουν εντελώς, θα είναι εύθραυστες. Για αυτό το λόγο φροντίστε να τις τοποθετήσετε σε ασφαλές μέρος μέχρι να στεγνώσουν αρκετά. Αυτό το διάστημα μπορεί να είναι από μία εβδομάδα έως και τρεις αναλόγως το πάχος του χαρτοπολτού. •Όσο περισσότερη κόλλα βάλετε, τόσο πιο «πλαστικό» και «αδιάβροχο» χαρακτήρα θα έχουν τα αντικείμενα που θα φτιάξετε.Με αυτόν τον πολτό μπορούμε να φτιάξουμε κούκλες, μπάλες, φρούτα, ή ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Όταν στεγνώσει η κατασκευή μας μετά μπορούμε να τη ζωγραφίσουμε, με όποια χρώματα θέλουμε. Μπορούμε επίσης να τη προσθέσουμε διάφορα υλικά όπως ουρίτσες στα ζωάκια, φυλλαράκια στα λουλούδια κτλ Αυτό το κάνω στο μικρό μου της ώρες που είναι στο σπίτι. Επίσης χρησιμοποιώ και υγρό πηλό, που τον αγοράζω από τα παιχνιδοπώλεια και με αυτόν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα. Αυτός πάλι στεγνώνει μονός του και μετά τον βάφεις.
Ευχαριστώ Rosah!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
18 comments:
Δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικές πλαστελίνες. Κρατώ τη συνταγή για του χρόνου, όταν θα έχει μεγαλώσει λίγο το βαφτιστήρι μας, καθώς και τις υπόλοιπες προτάσεις, ευχαριστούμε Αγγελική!
Το πες και το κάνες!
Σ' ευχαριστώ πολύ Αγγελική μου.
Μου θύμισες και πράγματα που έκανα κι' εγώ ως παιδί, για να "ξοδεύω" τον καλοκαιρινό μου χρόνο. Καιρό να τα ξαναπιάσω...σιγά-σιγά.
Πολύ ωραίο post, μπράβο.
Λάμπρος
τι υπέροχο ποστ αγγελική?! το τυπώνω! θα χρειαστώ εξάσκηση πριν τα δοκιμάσω με πιτσιρίκια, έτσι δεν είναι:))))
Χουά, είμαι σίγουρη ότι σαν νονά θα διαπρέψεις!
Πηνελόπη μου, για θυμήσου σε παρακαλώ! Η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως!
Λάμπρο σε ευχαριστώ!
Καρδούλα, δεν χρειάζεται καμιά εξάσκηση! Νομίζω τα πιτσιρίκια δεν θέλουν τελειότητα! Ταχύτητα ναι! Γιατί βάριονται γρήγορα! Αν θες να κάνεις ένα παιδί να μην επιχειρεί να φτιάξει τίποτα μόνο του, κάνε τα εσύ αψεγάδιαστα!
αγγελική απλά έψαχνα δικαιολογία για να πασαλειφτώ!:)
Ααααχχχ, τι μου θύμησες, τι μου θύμησες!!!
Εποχές που έπρεπε να επιστρατεύσω όλες τις καλλιτεχνικές μου δυνατότητες (που δεν είχα) για να επινοήσω κάποια δημιουργική απασχόληση.
Εξαιρετική η κατασκευή της πλαστελίνης:)
Πολύ καλή αυτή η ιδέα αμέσως την πειρα για να φτιαξω και εγώ κάτι στο μικρό μου. Παντα παρακολουθώ το Hungry αν και δεν εμφανιζομαι τωρα νομίζω ¨οτι εχω κάτι να δώσω κι εγω μετη σειρά μου σε αυτή την ομορφη παρέα του Hungry for life.
Χαρτοπολτός !
Ανακυκλώστε χαρτί μαζί και δείξτε στα παιδιά σας τι μπορούν να φτιάξουν απο χαρτί που αλλιώς θα κατέληγε στα σκουπίδια.
Θα χρειαστείτε:
• 2 μπώλ,
• 500 ml –1 lt νερό
• 1 – 2 κουταλιές άσπρη κόλλα,
• Χαρτιά - χρησιμοποιήστε ότι χαρτί έχετε - χαρτιά συσκευασίας, εφημερίδες, χαρτί κουζίνας και πολύχρωμες σελίδες από περιοδικά.
• μίξερ
1.Σκίστε τα χαρτιά σε όσο πιο μικρά κομματάκια μπορείτε, και τοποθετήστε τα σε ένα μπώλ.
2.Σε ένα άλλο μπωλ βάλτε μια κουταλιά της σούπας άσπρη κόλλα @ και ανακατέψτε την σταδιακά με νερό – περίπου ένα λίτρο, ρίξτε όλα τα χαρτιά μέσα στο υγρό και αφήστε τα να μουλιάσουν (γύρω στα 5 -10 λεπτά).
3.Αναλόγως τι χαρτιά χρησιμοποιήσετε, ο χαρτοπολτός που θα δημιουργηθεί θα έχει γκρί ή άσπρο χρώμα. Προσθέτοντας λίγο μεταξόχαρτο (το χρώμα του ξεβάφει στο νερό) ή τέμπερα μπορείτε να δώσετε όποια απόχρωση θέλετε στο μίγμα και να φτιάξετε διάφορα χρώματα χαρτοπολτού.
4.Εδώ θα χρειαστείτε το μίξερ. Βάζετε μια -δύο χούφτες από το μίγμα, με αρκετό υγρό (νερού-κόλλας) και χρώμα αν θέλετε. Όταν έχετε περάσει από το μίξερ όλα τα χαρτιά, είσαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε το χαρτοπολτό σας.
5.Στίψτε τον χαρτοπολτό ελαφρά έτσι ώστε να φύγει το πολύ νερό. Τώρα μπορείτε να τον πλάσετε σαν πλαστελίνη ! Όταν στεγνώσει θα σκληρύνει διατηρώντας το σχήμα που θα του έχετε δώσει. Είτε αυτό είναι μία μπάλα, ένα κεφάλι για μία κούκλα είτε ακόμα και ένα μπώλ. Αυτό θα το πετύχετε εάν βάλετε μία γεναία δόση χαρτοπολτού επάνω σε όλη την επιφάνεια ενός μπώλ ή πιάτου (αφού το καλύψετε με πλαστική μεμβράνη έτσι ώστε να μήν κολλήσει επάνω στο πιάτο).
6.Ότι και αν φτιάξετε, όταν έχει στεγνώσει καλά, θα μπορέσετε και να το βάψετε με νερομπογιές ή τέμπερες. Αφού αυτές στεγνώσουν, μία στρώση διαφανές βερνικιού σε σπρέι, θα δώσει ένα πολύ όμορφο φινίρισμα στα έργα σας!
Tips :
•Ο χαρτοπολτός στεγνώνει αρκετά αργά – μέχρι λοιπόν οι κατασκευές σας να στεγνώσουν εντελώς, θα είναι εύθραυστες. Για αυτό το λόγο φροντίστε να τις τοποθετήσετε σε ασφαλές μέρος μέχρι να στεγνώσουν αρκετά. Αυτό το διάστημα μπορεί να είναι απο μία εβδομάδα εώς και τρείς ανάλογως το πάχος του χαρτοπολτού.
•Οσο περισσότερη κόλλα βάλετε, τόσο πιο «πλαστικό» και «αδιάβροχο» χαρακτήρα θα έχουν τα αντικείμενα που θα φτιάξετε.
και με αυτόν τον πολτό μπορουμέ να φτιάξουμε κούκλες,μπάλες,φρούτα, ή οτι αλλο μπορει να φανταστεί κανείς. Οταν στεγνώσει η κατασκευή μας μετά μπορούμε να τη ζωγραφίσουμε με οποιά χρώματα θέλουμε. Μπορούμεε επίσης να τη προσθέσουμε διάφορα υλικά οπώς ουρίτσες στα ζωάκια, φυλαράκια στα λουλούδια κτλ
Αυτό το κάνω στο μικρό μου της ωρες που είναι στο σπίτι. Επίσης χρεισιμοποιό και υγρό πυλό που τον αγοράζω απο τα παιχνιδοπώλεια και με αυτόν μπορειτε να κάνετε πολά πράγματα. Αυτός πάλι στεγνωνει μονός του και μετα τον βάφεις.
Ευχαριστούεμ πολύ Rosah!
Εδώ που τα λέμε, είναι ωραία ιδεά να φτιάξουμε και μικροδωράκια, τί λέτε; Οργανώνουμε μια συνάντηση για να "παίξουμε"; Εννοώ να δοκιμάσουμε τρόπους θετικής απασχόλησης των παιδιών!
Juanita καλη ιδέα αυτή της συνάντησης
εγω μένω Σύρο. σας προσκαλω ενα διήμερο στην όμορφη Σύρο...
Rosah, μακάρι να μπορούσα να έρθω στην πανέμορφη Σύρο! Μένω στην Ν Αφρική!
Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία ιδέα σου! Την ανέβασα στο ποστ, για να μπορούν όλοι να την διαβάσουν χωρίς να ανατρέξουν στα σχόλια!
Θα το δοκιμάσω τον χαρτοπολτό!
Έλενά μου, ποτέ, μα ποτέ δεν θα πιστέψω ότι δεν κάνεις τέλειο ότι περνά από το χέρι σου!
Χουά, πάρτε το αεροπλάνο και ελάτε! Τι είναι 9 ώρες πτήση αν είναι να δημιουργήσουμε!
Μην με βάζεις σε πειρασμό Αγγελική, όπως έχετε και χειμώνα εκεί, ό,τι πρέπει είναι για μένα που δεν αντέχω τη ζέστη!
Rosah, αν έχεις καμία τοπική συνταγή της όμορφης Σύρου, θα το θέλαμε πολύ να μας την στείλεις στο hungryforlifeblog@yahoo.gr, μαζί με συνοδευτική φωτογραφία και να τη δημοσιεύσουμε στο blog με το όνομά σου βέβαια.
Αγγελική τι καταπληκτικό ποστ! Πολλά από αυτά τα ήξερα. Πχ, τη συνταγή για ζύμη με αλάτι την έχω και έφτιαχνα με τα παιδιά μου στολίδια χριστουγεννιάτικα. Ή με χαρτοπολτό είχα φτιάξει τη Σαλώμη μου, μια μαγισσούλα. Πήγαιναν τότε τα παιδιά μου σε θεατρικό εργαστήρι και έκαναν και κατασκευές και πήγα να μάθω κι εγώ. Είναι πολύ χρήσιμα όλα αυτά και κρατούν απασχολημένα τα παιδιά για ώρες (ακόμα και τους μεγάλους θα έλεγα!). Μπράβο!
Χαχα! Κική μου, και εγώ έχω μάθει πολλά από το εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης του δήμου Κηφισιάς, που πήγαιναν τα παιδιά μου!
Σίγουρα εμένα με κρατούσαν απασχολημένη πολλή ώρα αυτά τα παιχνίδια! Με τα παιδιά μου ακόμα κάνουμε χειροτεχνίες! Θα σας δείξω καμιά φωτογραφία σε άλλη ευκαιρία...
Καταπληκτική η Σαλώμη σου!
Δεν ξέρω τίποτα απ αυτά. Μόνο κάπως τη συνταγή της Ρόζας για χαρτοπολτό που γίνεται καλά και με μεγάλα κομμάτια χασαπόχαρτου. Είναι το λεγόμενο παπιέ μασέ με το οποίο γίνονται και μάσκες θεατρικές κ.λπ. Δεν έχω τέτοιες δεξιότητες γενικώς γιατί εκείείείνα τα χρόνια στον ελεύθερο χρόνο μας, παίζαμε στους δρόμους, σε ολόκληρα τετράγωνα κυνηγητό, κρυφτό και δεν μετάνοιωσα ποτέ. ΄Ασε που δεν άντέχω πολύ ωρα στην ίδια καρέκλα. Γι αυτό δεν ξέρω, κι ούτε θα μάθω χαρτιά.
Νένα μου, στη κοινωνία το ωραίο είναι η διαφορετικότητα!
Έκαστος στο είδος του!
Εγώ, αν και αγοροκόριτσο στα μικρά μου, τρελαίνομαι για κατασκευές!
τι ειναι κρεμόριο???
Post a Comment