Ένα καλοκαιρινό μεζεδάκι… ή καλύτερα φαγάκι, που εντυπωσιάζει με την εμφάνισή του και την γεύση του, γιατί απλώς το αμπελόφυλλο και το αρκετό λεμόνι, «τραβάει» την βαριά μυρωδιά της σαρδέλας.
Ζεματίζετε μια καλή χεριά αμπελόφυλλα (κάπου 150 γραμμάρια )
1 κιλό σαρδέλες πλυμένες, καθαρισμένες και κατά προτίμηση παχουλούτσικες σε μέγεθος.
Αλάτι, τον χυμό από 2 λεμόνια, μια κουταλιά σκόνη μουστάρδας.
Λαδάκι και μαϊντανό ψιλοκομμένο καθώς και μερικές φέτες λεμονιού για ντεκόρ.
Πλένετε και καθαρίζετε καλά τις σαρδέλες, τις αλατίζετε και τις αφήνετε στο στραγγιστήρι για να στραγγίξουν καλά τα νερά τους.
Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη για να κρυώσουν, για να μπορείτε να τα πιάσετε.
Στρώνετε ένα ταψάκι με μερικά αμπελόφυλλα δημιουργώντας ένα στρωματάκι για τα ψαράκια. Στα υπόλοιπα αμπελόφυλλα που σας έμειναν θα τυλίξετε μια-μια τις σαρδέλες (με το νεύρο του φύλλου προς τα μέσα). Λίγη υπομονή χρειάζεστε σε τούτη την φάση, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι η ανταμοιβή σας. Κατόπιν αραδιάσετε τις σαρδέλες με σειρά , πάνω στο στρώμα αμπελόφυλλων. Χτυπάτε σ’ ένα σέϊκερ, τον χυμό από τα λεμόνια και ένα ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο καθώς και την σκόνη της μουστάρδας. Περιχύνετε τις σαρδέλες και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 200-220 βαθμούς) για μισή ώρα.
Ξεφουρνίζετε, γαρνίρετε με μερικές φέτες λεμονιού και μαϊντανό ψιλοκομμένο και καλή σας όρεξη.
Φαγητό καλοκαιρινό, που το σερβίρουν σε αρκετά μέρη της χώρας μας. Μπορείτε ν’ αντικαταστήσετε τις σαρδέλες με μικρούς κολιούς (τον Αύγουστο) ή γόπες ή μεγάλο γαύρο. Ότι τραβάει η όρεξή σας.
Tuesday, June 24, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
8 comments:
Λοπε μου, θέλω κέρασμα! Επιτακτικά!
Δεν ξέρω πώς, δεν ξέρω πότε, αλλά: ΘΕΛΩ!
Κι εγώ, κι εγώ!!
Και σε αντάλλαγμα σου φέρνω πεσκέσι αμπελόφυλλα από το κλήμα μας στο χωριό:)
Αγγελικούλα μάζεψα πολλά, φτάνουν να κεραστούμε και οι δυο μας:)
καλημλερα στη παρέα ! Καταπληκτική συνταγή !!! Ξέρω μία παρόμοια με Γαύρο μαρινάτο σε αμπελόφυλλα η οποία γίνεται στα κάρβουνα ... και είναι και αυτή καταπληκτική ! πάντως μόνο και μόνο ο τρόπος που την περιγράφεις Πηνελόπη με κάνει να μου τρέχουν τα σάλια ...
Συγχαρητήρια και πάλι ...
Λάμπρος
Αγγελικούλα μου...θα το κανονίσουμε το κέρασμα! Αρκεί όταν θα ΄ρθεις, να έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα (γιατί με τα καταξυγμένα που κρατάμε, μάλλον δεν θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα).
Θα πάρουμε και την Ελενα μαζί, που θα μας φέρει το πεσκέσι της...και εσείς θα φυλάτε τον Θοδωρή, για να τυλίγω εγώ!!!
Λάμπρο μου, σ' ευχαριστώ.
Μακάρι να μπορούσαμε να βάλουμε κάρβουνα και στην Αθήνα, την ώρα που τα θέλουμε...
Φυλάμε την όρεξή μας για το εξοχικό, πρώτα ο Θεός, τις επόμενες βδομάδες.
Πηνελόπη, για την Αθήνα πάρε ένα BBQ, με γκάζι και πέτρες ηφαιστείου! Είναι σε διαστάσεις, που χωρούν σε μπαλκόνι, εύκολο στην χρήση, "καθαρό", δεν έχει παρά ελάχιστες επιπτώσεις στους συνανθρώπους (θα τους γνωρίσεις, γιατί θα σου χτυπούν την πόρτα), γρήγορο, κάνει καλή δουλειά και θα με θυμηθείς!
Α! Να μη ξεχάσω: Αν μου αφήσεις τον Θοδωρή, δεν έχω τίποτα άλλο ανάγκη! Κάνε εσύ την δουλειά σου!
penelope wow! μερακλίδικοοο!
θέλω κι εγώ, κι από αυτό κι, από αυτό στα κάρβουνα που είπε ο Λάμπρος!
Μπράβο, πολυ ωραία συνταγή
Post a Comment