Tuesday, June 03, 2008

Ιπτάμενη μπασταρδέ tortilla κυνηγά πεταλούδα

Στα πλαίσια του νέου κύκλου συνταγών "Βαριέμαι να μαγειρεύω", προέκυψε μία μπασταρδέ tortilla που αναβαθμίστηκε από την προσθήκη ενός καταπληκτικού foie gras. Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι θυσιάστηκε το foie gras στον βωμό της οικιακής βαρεμένης μαγειρικής... peut-être!
Αλλά εμείς δεν πτοούμαστε, κάνουμε ό,τι μας αρέσει και ό,τι μας βολεύει, αφήνοντας τους κανόνες για να τους τηρούν με ευλάβεια οι ειδικοί. My home is my castle, my kitchen is my playground και πάει λέγοντας!
Μιας και το ταξιδάκι στο Παρίσι ακυρώθηκε λόγω Valle-Inclán και λοιπών Ισπανών λογοτεχνών του ΧΙΧ και ΧΧ αιώνα, το έτερον αγαπημένο ήμισυ προσπάθησε να με παρηγορήσει φέρνοντας φωτογραφίες και καλούδια. Ένα από αυτά ήταν το εξαιρετικό foie gras de Saulzoir, με μοσχαρίσια γλώσσα Lucullus de Valenciennes.
Αυτή η νοστιμιά πραγματικά έκανε την διαφορά σε μια απλή ομελέττα φούρνου, που μετατράπηκε ξαφνικά σε ένα περιπετειώδες βουτυράτο γήινο αρωματικό πιάτο, που έγινε γρήγορα και εύκολα, χωρίς τηγάνια, χωρίς ιδιαίτερη παρακολούθηση και άλλα μαγειρικά δεινά.
Η τορτίγια κανονικά πρέπει να παρασκευάζεται στο τηγάνι, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, με μικρά κυβάκια πατάτας με μπόλικα ψιλοκομμένα κρεμμύδια να κολυμπούν σε ρηχά λάδια. Το ταψί του φούρνου δεν διαμαρτυρήθηκε όταν κλήθηκε να δώσει λύση, αφού στα πλαίσια της εποχής "Βαριέμαι να μαγειρεύω", το τηγάνισμα είναι εξ ορισμού out of the question.
Λίγο ελαιόλαδο Ευβοιώτικο (καλό κακό δεν ξέρω, αυτό έχουμε αυτό βάζουμε) και στους 180ο C σιγοψήθηκαν θέλοντας και μη για 25' 6-7 μέτριες πατάτες και 6 λευκά (γλύκαααα!) καλοαναθρεμμένα κρεμμύδια. Αλάτι, λευκό πιπέρι και τίποτα άλλο, εγκράτεια για να μην καλυφθεί τελείως το μεζεδάκι από τα Παρίσια.
Χτύπησα 6 αυγά (όχι, δεν ήταν από κοτέτσι ούτε και βιολογικά, κακώς, θα ήταν ίσως ακόμα καλύτερο το τελικό αποτέλεσμα) με ελάχιστο γάλα, διόρθωσα στο αλάτι, άσπρισα στο πιπέρι και στο τέλος πρόσθεσα 1/3 από το βαζάκι με το foie και την καπνιστή γλώσσα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το βούτυρο που έβγαινε από τους πόρους της ομελέττας όσο ψηνόταν. Όσο για άρωμα, τί να σας πω... δεν περιγράφεται.
Εν ολίγοις, ένα υλικό που ίσως δεν το χρησιμοποιούμε καθημερινά, μπορεί να δώσει το φιλί της ζωής σε ένα απλό πιάτο και να καλύψει τα ίχνη της κρίσης "Βαριέμαι να μαγειρεύω" σε τέτοιο βαθμό, ώστε να βρεθούμε μπροστά στο ασυνήθιστο φαινόμενο μιας ιπτάμενης μπασταρδέ foietortilla που ερωτεύθηκε και κυνηγά ανελέητα μια πεταλούδα.

5 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Σου δίνω λίγες από τις πατάτες μου, μου δίνεις λίγη από την ιπτάμενη μπασταρδέ foietortillas που ερωτεύθηκε και κυνηγά ανελέητα μια πεταλούδα??
Φιλενάδα, η κατάστασή μας αρχίζει να χειροτερεύει επικίνδυνα νομίζω, άντε να τελειώνουμε μπας και συνέλθουμε:PPP

heart n soul said...

η 2η φωτό με την ιπτάμενη χρυσαφένια τορτίγια στις φυλλωσιές παίρνει βραβείο φωτισμού και σουρρεαλισμού, αυτό θα πει τεχνική και έμπνευση! έχετε λωλαθεί με τις εξετάσεις Χουα αλλά αυτό πλάτυνε την καλλιτεχνική σας φλέβα!:))

Juanita La Quejica said...

ΧΑΧΑ! Δίκιο έχεις Heart!
Μόλις πήρα τον βαθμό (τις διορθώσεις και τα σχόλια αργότερα) στην Λογοτεχνία, 8.3 αντί για 9 y pico, όπως χαρακτηριστικά μου έγραψε ο καθηγητής, γιατί ξεπέρασα κατά πολύ το όριο των λέξεων! Το ήξερα την ώρα που έγραφα, ότι θα έπρεπε να "κρύψω λόγια", αλλά ήμουν πολύ κουρασμένη για να μπω στον έξτρα κόπο. Συνολικά πρέπει να το περνάω με 8, θαυμάσια δηλαδή και ας γκρινιάζει ελαφρώς ο καθηγητής που είχε εκτιμήσει προφανώς την "πετριά" μου.

Juanita La Quejica said...

Ελενάκι, σιγά μην συνέλθουμε.
Αυτές είναι ανίατες καταστάσεις, χαχα!

Nena said...

Συγνώμη δηλαδή αυτό το καταπληκτικό φουά γκρα δεν τρώγεται ολόσκετο για απόλαυση του γευστικού λάμδα; Οκ. ιπτάμενη ή όχι η τορτίγια σαφώς μας αρέσει.Μόνο Χουά, μη γράφεις και με κίτρινο χρώμα. Δεν ξεπετάγεται και δεινοπαθώ να βγάλω τι γράφεις και με γυαλιά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...