Τον Ανδρέα Γάβρη τον γνώρισα, όπως και πολλές από εσάς, ιντερνετικά στο Hungry πριν πολλά χρόνια. Ποιος δεν θυμάται την νηστίσιμη μαγειρίτσα του, που πλέον την έχω δει κλεμμένη και δημοσιευμένη σε πολλά έντυπα…
Είχα κατά καιρούς επισκεφτεί και την ιστοσελίδα του εστιατορίου του. Περνούσα συχνά από κοντά, αλλά δεν είχα στρίψει από την εθνική να κάνω τα 5 χλμ για το Λιτόχωρο. Δεν γνώριζα αν ανοίγει και τα μεσημέρια.
Αυτή την φορά θα πήγαινα σίγουρα μιας και θα ήμουν στην περιοχή. Έψαξα στην ιστοσελίδα, πήρα τηλέφωνο, ανοιχτό από το μεσημέρι ως το βράδυ συνεχώς!
Νάμαι και εγώ στο Λιτόχωρο φωτογραφίζοντας σπίτια…
ή τον πλάτανο της πλατείας.
Στην πλατεία ακριβώς είναι και ο γευστικός προορισμός μου. Το εστιατόριο «Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω» με εξαιρετική θέα στον Όλυμπο και στο φαράγγι.Ζητάω τον κ. Γάβρη αλλά απουσίαζε και δεν γνώριζαν τι ώρα θα έρθει. Κάθισα ελπίζοντας να με προλάβει. Ήθελα να τον γνωρίσω από κοντά μιας και πήγα.
Ήρθαν στην αρχή δύο είδη ζεστού ψωμιού μαζί με 3 βαζάκια. Στο ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (εντυπωσιάστηκα όταν έμαθα αργότερα τον προμηθευτή, μιας και τον γνωρίζω. Από τα καλύτερα λάδια της Μάνης και από παραδοσιακό ελαιοτριβείο!), στο άλλο χειροποίητη πάστα ελιάς με βότανα και στο τρίτο ρίγανη!Ο κατάλογος εξαιρετικός. Ένιωσα έκπληξη όμως με τα τυριά και μεγαλύτερη όταν ο σερβιτόρος μου επιβεβαίωσε πως τα έχουν όλα. Τέτοια ποικιλία τυριών είχα βρει μόνο στο «Γεύσεις με ονομασία προέλευσης» στην Κηφισιά, όταν τον κατάλογο τον είχε επιμεληθεί ο Μαμαλάκης.Πήρα μια παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης περασμένη από grill.
Στην πλατεία ακριβώς είναι και ο γευστικός προορισμός μου. Το εστιατόριο «Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω» με εξαιρετική θέα στον Όλυμπο και στο φαράγγι.Ζητάω τον κ. Γάβρη αλλά απουσίαζε και δεν γνώριζαν τι ώρα θα έρθει. Κάθισα ελπίζοντας να με προλάβει. Ήθελα να τον γνωρίσω από κοντά μιας και πήγα.
Ήρθαν στην αρχή δύο είδη ζεστού ψωμιού μαζί με 3 βαζάκια. Στο ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (εντυπωσιάστηκα όταν έμαθα αργότερα τον προμηθευτή, μιας και τον γνωρίζω. Από τα καλύτερα λάδια της Μάνης και από παραδοσιακό ελαιοτριβείο!), στο άλλο χειροποίητη πάστα ελιάς με βότανα και στο τρίτο ρίγανη!Ο κατάλογος εξαιρετικός. Ένιωσα έκπληξη όμως με τα τυριά και μεγαλύτερη όταν ο σερβιτόρος μου επιβεβαίωσε πως τα έχουν όλα. Τέτοια ποικιλία τυριών είχα βρει μόνο στο «Γεύσεις με ονομασία προέλευσης» στην Κηφισιά, όταν τον κατάλογο τον είχε επιμεληθεί ο Μαμαλάκης.Πήρα μια παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης περασμένη από grill.
Για ορεκτικό επέλεξα μανιτάρια σχάρας τα οποία με εντυπωσίασαν και σαν γεύση και σαν παρουσίαση. Εξαιρετική επιλογή!
Για κυρίως τώρα, προβληματιζόμουν μεταξύ ενός αγριογούρουνου με λαχανικά (κτλ) και «μοσχαριού γάλακτος σχάρας με σάλτσα καρότου, ζωμό κρέατος, γλυκό μοσχάτο κρασί Σάμου, σπόρους κέδρου και μέλι, το οποίο συνοδευόταν από μανιτάρια με πιπερόριζα, κουκουνάρι, σκόρδο και γλυκό μοσχάτο Σάμου».Επέλεξα το δεύτερο. Μου άρεσε και ειδικά η σάλτσα ήταν εξαιρετική. Ψεγάδια; (Γιατί όσο πιο πολύ σου αρέσει κάτι, τόσο ψάχνεις να βρεις ψεγάδια). Τα κουκουνάρια είχαν αρπάξει λίγο, η μπριζόλα θα μπορούσε να έχει λιγότερο λίπος, ενώ το γεγονός πως μαρινάρεται σε λάδι την έκανε πιο λιπαρή απ ότι θα ήθελα. Πολύ καλό πιάτο.Στη συνέχεια και ενώ μόλις με είχαν κεράσει πατσαβουρόπιτα με παγωτό, ήρθε και ο Ανδρέας! Ωραίος τύπος, με γνώσεις και στυλ.
Κουβεντιάσαμε πολύ ώρα. Χαιρόσουν την συζήτηση. Μιλήσαμε για το Hungry, δεν έχει χρόνο απ’ ότι είπε και δεν τριγυρνά πολύ στο internet πλέον, κάποιους από τους παλιούς που έχουν περάσει από εκεί, για το μαγαζί του και τους προμηθευτές του. Δίνει μεγάλη βαρύτητα στην 1η ύλη κάτι που πολλοί το ισχυρίζονται αλλά λίγοι το κάνουν. Είναι εμφανές αυτό σε όλα τα πιάτα που δοκίμασα. Αν το εστιατόριο ήταν στην Αθήνα θα είχαν γράψει διθυράμβους.
Μιλήσαμε και για κρασί.Μου έδειξε και την λίστα των κρασιών που έχει σε ποτήρι και έμεινα άφωνος. (από δικό μου λάθος, δεν κατάλαβα πως έχουν κρασιά σε ποτήρι όταν παρήγγειλα και πήρα μπύρα. Την επόμενη…)
Δοκίμασα και τσίπουρο (το κάνει ο ίδιος) παλαιωμένο σε βαρέλι!
Ήπιαμε και το καφεδάκι μας και πριν φύγω με φίλεψε με το τελευταίο μπουκάλι τσίπουρου με σαφράν, που εμφιαλώνει «για τον ιδιο και τους φίλους του» όπως χαρακτηριστικά γράφει η ετικέτα.
Πέρασα ωραία και θα ξαναπάω με την πρώτη ευκαιρία. Θέλω πολύ να δοκιμάσω και το «τηγανιτό χταπόδι με 3 πιπέρια, κύμινο, σκόρδο, καυτερή πιπεριά, κρόκο Κοζάνης και μαϊντανό και σβησμένο με λευκό κρασί και λεμόνι»! που είδα στον κατάλογο και όχι μόνο.
Στο Γαστροδρόμιο τρως (και πίνεις) εξαιρετικά με 20 – 35 ευρώ το άτομο χωρίς τα ποτά.
Για όσους θέλουν φτηνότερες επιλογές κάθε ημέρα υπάρχουν 2-4 μενού σε εξαιρετικές τιμές.
Ανδρέα ευχαριστώ για την φιλοξενία, χάρηκα που γνωριστήκαμε και θα τα πούμε ξανά σύντομα. Μακάρι να ξαναβρείς το παλιό σου μεράκι για το internet και να σε διαβάζουμε ξανά και από εδώ.
Για κυρίως τώρα, προβληματιζόμουν μεταξύ ενός αγριογούρουνου με λαχανικά (κτλ) και «μοσχαριού γάλακτος σχάρας με σάλτσα καρότου, ζωμό κρέατος, γλυκό μοσχάτο κρασί Σάμου, σπόρους κέδρου και μέλι, το οποίο συνοδευόταν από μανιτάρια με πιπερόριζα, κουκουνάρι, σκόρδο και γλυκό μοσχάτο Σάμου».Επέλεξα το δεύτερο. Μου άρεσε και ειδικά η σάλτσα ήταν εξαιρετική. Ψεγάδια; (Γιατί όσο πιο πολύ σου αρέσει κάτι, τόσο ψάχνεις να βρεις ψεγάδια). Τα κουκουνάρια είχαν αρπάξει λίγο, η μπριζόλα θα μπορούσε να έχει λιγότερο λίπος, ενώ το γεγονός πως μαρινάρεται σε λάδι την έκανε πιο λιπαρή απ ότι θα ήθελα. Πολύ καλό πιάτο.Στη συνέχεια και ενώ μόλις με είχαν κεράσει πατσαβουρόπιτα με παγωτό, ήρθε και ο Ανδρέας! Ωραίος τύπος, με γνώσεις και στυλ.
Κουβεντιάσαμε πολύ ώρα. Χαιρόσουν την συζήτηση. Μιλήσαμε για το Hungry, δεν έχει χρόνο απ’ ότι είπε και δεν τριγυρνά πολύ στο internet πλέον, κάποιους από τους παλιούς που έχουν περάσει από εκεί, για το μαγαζί του και τους προμηθευτές του. Δίνει μεγάλη βαρύτητα στην 1η ύλη κάτι που πολλοί το ισχυρίζονται αλλά λίγοι το κάνουν. Είναι εμφανές αυτό σε όλα τα πιάτα που δοκίμασα. Αν το εστιατόριο ήταν στην Αθήνα θα είχαν γράψει διθυράμβους.
Μιλήσαμε και για κρασί.Μου έδειξε και την λίστα των κρασιών που έχει σε ποτήρι και έμεινα άφωνος. (από δικό μου λάθος, δεν κατάλαβα πως έχουν κρασιά σε ποτήρι όταν παρήγγειλα και πήρα μπύρα. Την επόμενη…)
Δοκίμασα και τσίπουρο (το κάνει ο ίδιος) παλαιωμένο σε βαρέλι!
Ήπιαμε και το καφεδάκι μας και πριν φύγω με φίλεψε με το τελευταίο μπουκάλι τσίπουρου με σαφράν, που εμφιαλώνει «για τον ιδιο και τους φίλους του» όπως χαρακτηριστικά γράφει η ετικέτα.
Πέρασα ωραία και θα ξαναπάω με την πρώτη ευκαιρία. Θέλω πολύ να δοκιμάσω και το «τηγανιτό χταπόδι με 3 πιπέρια, κύμινο, σκόρδο, καυτερή πιπεριά, κρόκο Κοζάνης και μαϊντανό και σβησμένο με λευκό κρασί και λεμόνι»! που είδα στον κατάλογο και όχι μόνο.
Στο Γαστροδρόμιο τρως (και πίνεις) εξαιρετικά με 20 – 35 ευρώ το άτομο χωρίς τα ποτά.
Για όσους θέλουν φτηνότερες επιλογές κάθε ημέρα υπάρχουν 2-4 μενού σε εξαιρετικές τιμές.
Ανδρέα ευχαριστώ για την φιλοξενία, χάρηκα που γνωριστήκαμε και θα τα πούμε ξανά σύντομα. Μακάρι να ξαναβρείς το παλιό σου μεράκι για το internet και να σε διαβάζουμε ξανά και από εδώ.
17 comments:
Καλησπερα. Αν κρινω απο τη φωτογραφια με τη λιστα των κρασιων, τοτε πραγματικα αξιζει το μαγαζι (θεωρω οτι σε περισσοτερα μαγαζια βρισκει καποιος καλο φαγητο παρά καλο κρασι).
Μια απορια: Τι ειναι το τσιπουρο με σαφραν; Πως συνδυαζονται τα δυο αυτα;
Αντώνη αυτή είναι η λίστα με τα κρασιά σε ποτήρι!!!
Η κανονική λίστα κρασιών είναι τεράστια.
Το τσίπουρο με κρόκο Κοζάνης (σαφράν) το έχω δοκιμάσει ξανά στα βόρεια.
Ο κρόκος δίνει γεύση, άρωμα και χρώμα.
Δεν μπαίνει μόνο σε φαγητά.
Εμένα μου αρέσει με τσάι βουνού και μέλι τις χειμωνιάτικες νύχτες.
Δηλαδη Γιαννη το σαφραν μπαινει στο καζανι και βραζει μαζι με το τσιπουρο ή το προσθετει καποιος μετα;
Μμμμ μου έβαλες δύσκολα.
Μάλλον μετά. Θα το ρωτήσω αυτό.
Μια φορά έτυχα σε "καζάνι" στη Νάουσα, αλλά εκεί δεν έβαλαν. Τον γλυκάνισο όμως τον έβαλαν στο καζάνι.
Έλαααααα
πολλά ρωτάς!
Τι πανέμορφη που είναι αυτή η ταβέρνα!
Τι τοπίο..!
Μέσα στη φύση!
Εφόσον έχουν μακρύ κατάλογο κρασιών είναι λογικό να έχουν πολλά τυριά!
Για ένα μαγαζί σαν κι αυτό είναι ότι καλύτερο να δίνει πραγματικά τη μεγαλύτερη βάση στην πρώτη ύλη!
ΥΓ:Αυτά τα μανιτάρια σχάρας.. τα τσάκιζα να σου πω την αλήθεια!
Και ναι... μου άρεσε πάρα πολύ το ποστ!!!
σμααατς!
Καλώς τον!
Τυχερέ Γιάννη! Την επόμενη φορά, βάζω υποψηφιότητα για μοιρασιά του χταποδιού!
Το εστιατόριο του Ανδρέα είναι ένας άριστος συνδυασμός γευσιγνωσίας, μερακιού, υλικών και τοπίου. [Ανδρέα όπως κατάλαβες σε καλοπιάνω γιατί σκοπεύω να έρθω είτε με το Γιάννη είτε με τη Μαρία Π. και θέλω εκείνη τη μους σοκολάτα με ελαιόλαδο που έταξες κάποτε!]
Αντώνη, το τσίπουρο μπορεί να αρωματιστεί με πολλά. Σε έναν μαραθώνιο δοκιμών στα τσίπουρα που κάνει ο θείος μου, ξεχώρισα το τσίπουρο με κακουλέ ως ιδιαίτερο. Μετά από λίγη ώρα βέβαια δεν ξεχώριζα το όνομά μου.
@Ανδρεα δεκτον.
@Καλλη, ευχαριστω για την απαντηση.
Αμάν βρε Γιάννη μας, λίγο λίγο μας .... αποτελειώνεις ,με τα ποστ σου!!
Ανδρέα μας βλέπω να οργανώνουμε ομαδική εκδρομή κατά Λιτόχωρο μεριά, άρχισε να ετοιμάζεσαι, θα έχεις κόσμο;-)
Γιάννη θα στοιχημάτιζα ότι ανάμεσα στο αγριογούρουνο με λαχανικά και το μοσχαράκι με σάλτσα καρότου, θα διάλεγες το πρώτο:)
Καλώς τον Ανδρέα!
Εγώ πάλι θέλω την σάλτσα σοκολάτας στο κρεατικό!
Λέτε να οργανώσουμε ομαδική εξόρμηση τον Σεπτέμβριο;
Αλλού είναι το θέμα τώρα. Πως θα γίνω φίλος με τον θείο της Κάλλης!
@ Κάλλη να πάμε!
@ Ανδρέα εκτός από τα σχόλια να σε δούμε και στα κυρίως θέματα :)
@ Μικρό στο είπα θα σου αρέσει! Καλό ταξίδι.
@ Έλενα, Jua, ο Ανδρέας μου είπε και για τα ξενοδοχεία. Πολύ καλές τιμές. Μέσα για εκδρομή...
Έλενα και εγώ εκεί θα στοιχημάτιζα αλλά όλο στον κουβά με πάει το στοίχημα αυτό το καλοκαίρι!
Βασικά μου έκαναν κλικ τα μανιτάρια που το συνόδευαν. Είχε και ααγριογούρουνο με δαμάσκηνα αλλά δεν το ήθελα καλοκαιριάτικα.
Τιιιιι; Ετοιμάζετε εκδρομή στο Λιτόχωρο, κ...παιδα;;; Σιγά μη μείνω απ΄ εξω! Ιδιαίτερα μετά απ΄αυτά που διάβασα εδώ απόψε! (άαατιμοι Γιάννη και Ανδρέα!)
Περιμένετέεε μεεε... έεεεερχομαιεεεε
Τον Ανδρέα Γαβρη τον εχω πραγματικά απολαύσει στο Hungry με τις συνταγές του, τις συμβουλές του και τα σχόλιά του. Τον θυμάμαι σαν μια πολύτιμη παρουσία. Την δε νηστίσημη μαγειρίτσα την μαγείρεψα στη Βοστώνη για ξαδέρφη χορτοφάγο και είναι ενα πιάτο που κατέκτησε και το νέο κόσμο. Σίγουρα πρέπει να επισκεφθούμε το Γαστροδρόμιο. Μεσα για την εκδρομή. Αλλά όλο λόγια είστε...
AX!Τι ατυχία ν'ανοίξω σήμερα μόλις το Hungry,και να μην σε προλάβω στον Βόλο.Πάντως εντυπωσιάστηκα με τις ολόσωστες πληροφορίες που σου έδωσαν για τα τσιπουράδικα.Ηπιες ποτακι στον Ισαλο διπλα στη θάλασσα?Ηταν κοντά στο PARK που έμενες.
Είσαι τυχερός που έχεις την ευκαιρία να ταξιδευεις λόγω επαγγέλματος.Αν γράφεις και καμιά συνταγουλα απο τοπικες λιχουδιές ,θα τον φας τον Μαμαλάκη,είμαι σιγουρη!
ΛΙΛΛΥ
@ Λίλλυ το Σεπτέμβρη πάλι εκεί θα είμαι... και όχι μόνο μία φορά.
Από Βόλο έως Κατερίνη θα γυρνάω έως τον Νοέμβρη.
@ Λίλλυ χαιρομαι που θεωρείς ολόσωστες τις πληροφορίες μου για το Βόλο.
Έχω πάει πολλές φορές, έχω και πολύ καλό φίλο ντόπιο οπότε τα έμαθα.
Όχι στον Ίσαλο δεν πήγα για ποτό.
Το ένα βράδυ είμαστε Αγριά και το δεύτερο Ν. Ιωνία.
Μου αρέσει όμως το μπαρ του XENIA. Εκεί θα πήγαινα αν είχα άλλο βράδυ.
΄Αριστες οι πληροφορίες σου, Γιάννη.
Έχω πάει στο "Γαστροδρόμιο" και είναι όντως καταπληκτικό.
Ο Ανδρέας, άψογος στις δημιουργίες του και εξαίρετος οικοδεσπότης.
Αχ! τα μανιτάρια σχάρας με αυτή τη vinegraitte από πάνω! Απλώς θεϊκά...
________
Επ΄ευκαιρίας, στέλνω κι από ΄δω την καλησπέρα μου στον Ανδρέα και ελπίζω να τα ξαναπούμε.
Post a Comment