Sunday, July 06, 2008

Πιπεροσαλάτα με καρύδια και κύμινο ή muhammara

Η Ρόζα, η Συριανή φίλη του blog μας, μας στέλνει μεζεδάκι.
"Λοιπόν επειδή αρέσουν τα καυτερά και οι πιπεριές στον σύζυγο έκανα μια πολύ παράξενη σαλάτα και είπα να τη μοιραστώ μαζί σας τη βρήκα τη συνταγή αυτή στο Ε είναι της Αγλαΐας Κρεμεζή, και την έκανα για πρώτη φορά. Επίσης αυτή τη σαλάτα τη βρήκα περίπου την ίδια στο Food Junkie not Junk Food.ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
5 μεγάλες πιπεριές Φλώρινας, με βγαλμένα σπόρια, κομμένες σε μέτριες λωρίδες
1 καυτερή πιπέρια ή ξερή, ψιλοκομμένη ή μία καλή πρέζα μπούκοβο
1 ½ φλιτζ καρυδόψιχα
2 κουτ σούπας πελτέ ντομάτα
1 κουτ γλυκού αλάτι ή όσο θέλετε
2 κουτ σούπας χυμό λεμόνι
1 κουτ γλυκού κύμινο
1 κουτ γλυκού κόκκοι κόλιανδρο αλεσμένοι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε της πιπεριές, γλυκές και καυτερή μαζί. Ανακατεύοντας να μαλακώσουν. Βάζουμε στο μπλέντερ της πιπεριές, τα καρύδια, τον πελτέ, το αλάτι, το λεμόνι, το κύμινο και το κόλιανδρο. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση. Μεταφέρουμε σε μπολ τον πολτό και αφήνουμε να μείνει μια ολόκληρη νύχτα στο ψυγείο.
Σερβίρουμε με ψητά λαχανικά ή λεπτές φέτες φρυγανισμένο ψωμί.
Υ.Γ. Ρίξτε και εδώ μια ματιά: Ερμούπολη
Ρόζα"

13 comments:

Juanita La Quejica said...

Δροσιστικότατο το μεζεδάκι σου Ρόζα. Ευχαριστούμε και για τα links.

Anonymous said...

Εμείς οι Ελληνες, όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε είμαστε έτοιμοι για καλή παρέα και γλέντι. Αυτά βλέπουνε κάτι ξενέρωτοι ξένοι και έρχονται εδώ για διακοπές. Που να τα δούνε αυτά στις μακρινές πατρίδες τους. Ούτε καλημέρα δεν λένε μεταξύ τους. Ευτυχώς κρατάμε ακόμα όσο μπορούμε τις παραδόσεις.

Αλήθεια από τιμές πως είναι τα δωμάτια στην Πάρο ? Δεν έχω πάει και θα το ήθελα πολύ. Με φοβίζουν λίγο όσα λένε για τα εισιτήρια των πλοίων πως είναι πανάκριβα.

Anonymous said...

Η Ηλέκτρα έγραψε τα παραπάνω αλλά δεν κατάφερα με την πρώτη να υπογράψω. Πιστεύω πως τώρα θα το πετύχω.

Καλές διακοπές σε όλους μας !

Νασος Παπαστυλιανού said...

Ρόζα, ότι πρέπει η κρύα σουπίτσα σου για την Τετάρτη. Θα κάνω μιά παραλλάγή όμως: αντί καρύδι, θα βάλω αμύδαλο ασπρισμένο απο τις αμυγδαλιές μου. Εχεις αντίρρηση ??

ΕΛΕΝΑ said...

Ωραία η σαλάτα σου Ρόζα, σ΄ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή!
Ηλέκτρα, τι σου μάθαινα τόσον καιρό??
Ορίστε, για να απουσιάζεις, ξέχασες τα μαθήματα:)
Σου απάντησα στο ποστ μου για την Πάρο.
Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές να περάσεις:)

Μάγια said...

μμμ, πιπεριές! φαίνεται πολύ ωραίο!

όσο για την ηλέκτρα, επειδή ζω χρόνια στο εξωτερικό, δε θα συμφωνήσω μαζί σου ότι οι ξένοι είναι ξενέρωτοι και ότι η ικανότητα του γλεντιού και της διασκέδασης είναι μόνο δικό μας προνόμιο! το διαφορετικό δε σημαίνει απαραίτητα και ξενέρωτο!βαρετοί άνθρωποι υπάρχουν παντού (ακόμα και στην ελλάδα!) όσο για την καλημέρα στο δρόμο, εδώ που μένω συγκεκριμένα τη λες σε όλους όσους συναντάς, είτε τους γνωρίζεις φατσικά είτε όχι. Αν το έκανα αυτό στη θεσσαλονίκη θα εισέπρατα στραβοκοίταγμα ή ανασήκωση φρυδιού το λιγότερο! :ρ

(σόρρυ για το εκτός θέματος, αλλά είναι κάτι που πραγματικά δεν μπορώ να μη σχολιάσω!)

Juanita La Quejica said...

Θα συμφωνήσω μαζί σου Μάγια.
Την καλύτερη καντάδα μου την έχουν κάνει άγνωστοι από σοφίτα σε σοφίτα, στις βόρειες γειτονιές του Παρισιού.
Τους άκουσα να παίζουν κιθάρα και να τραγουδούν Cat Steavens (ήμασταν διακοπές σε κάποιο όμορφο μικρό ξενοδοχειάκι σε όχι τόσο "καλή" περιοχή) και άρχισα να τραγουδώ πίσω από το παράθυρο του μπάνιου. Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, το τραγούδι συνεχίστηκε σχεδόν μια ώρα.
Το πιο αστείο είναι ότι δεν βγήκα ποτέ στο παράθυρο να με δουν, "θαύμαζαν" μόνο τον άνδρα μου που μου φώναζε από το μπαλκονάκι να τελειώνω για να πάμε βόλτα, όσο οι Γάλλοι διαμαρτύρονταν ότι ήθελαν να δουν και το πρόσωπο που αντιστοιχούσε στη φωνή.

Nena said...

Ωραίο και δροσερό!
Δεν τολμώ να λείψω λίγες μέρες και ξεφαντώνετε εδώ μέσα. Αντε να επιστρέψω οριστικά (γιατί θα ξαναφύγω χιχιχι) να σας ποστάρω Βερολίνο, Μήλο, Ελαφόνησο. Αν είστε καλά παιδιά!

Anonymous said...

Ρόζα ευχαριστώ πολύ για το λινκ, με ανέβασες! Ωραία η συνταγή σου, και πιο εύκολη από τη δική μου... Τη Σύρο τη λατρεύω. Οι γονείς μου έχουν σπίτι στη Φάμπρικα και δεν βλέπω την ώρα να πάω. Κανένα καλό tip για ψαροταβέρνα έχεις?

Gianni said...

Ωραίο, δροσερό και κατάλληλο για ούζα!!!
Επειδή τελευταία πηγαίνω συχνά για δουλειά στην Δυτ. Μακεδονία κάτι τέτοια τα λένε "αλοιφές"!
Πας ταβέρνα και αφού λες τα πρώτα, τις σαλάτες κτλ, ρωτάς: Από αλοιφές τι έχουμε; Την πρώτη φορά ψαχνόμουν...

ΕΛΕΝΑ said...

Mάγια και Jua, έγραψα κάτι για τους ξένους στο ποστ μου της Πάρου, μιας και ... ψιλομπλέξαμε ελαφρώς τα ποστ, για να μην αναρωτιούνται όλοι τι σχέση έχουν με την πιπεροσαλάτα:PPP
Γιάννη αλοιφές τα ξέρω κι εγώ, με μπέρδεψε λίγο ο Νάσσος που την ανέφερε ως σούπα, είπα μήπως δεν κατάλαβα καλά:)

witchofdaffodils said...

πρωτότυπη και πικάντικη!

ΥΓ το λινκ δεν το μελετω αφού το έχω μόνιμο στο προσωπικό μου μαγαζί..
Απορώ πως δε με εχουν κάνει ακόμη επίτιμη δημότη :)

Anonymous said...

Ευχαριστώ παιδιά για τα καλά σας λόγια .....
Jodimop καλός να ρθεις στη Συρό, οσο για ψαροταβέρνα χμ... Ξέρεις θα σου πω κάτι απίστευτο μα αληθινό. εδώ στα νησιά υπάρχει η πεποίθηση ότι θα βρούμε φρέσκο ψάρι και φτηνό... αλλά συμβαίνει το αντίθετό δεν υπάρχουν πολλά φρέσκα ψάρια και φυσικά είναι ακριβά. Σχεδόν όλες η ταβέρνες έχουν φρέσκο ψάρι και καμιά φορά το παραγγέλνεις για να το βρεις σίγουρα. By the way Ωραίο το blogg σου. Rosa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...