Φοκάτσια με μοσχομυριστή ρίγανη έφτιαξε πρόσφατα η Ρόζα από την αρχοντική Σύρο και μας στέλνει την συνταγή και τις φωτογραφίες. Ζυμάρι
2/3 του φλιτζανιού χλιαρό νερό
1 πακετάκι ξηρή μαγιά
2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσης
2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής
1/3 του φλιτζανιού λάδι
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
Και το υπόλοιπο νερό περίπου 2/3 του φλιτζανιού έως ότου γίνει ζυμάρι (μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο νερό, μην το ρίξετε όλο μονομιάς αλλά σιγά σιγά).
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Γέμιση
Μια χούφτα ελιές μαύρες κομμένες χωρίς κουκούτσια
Πιπεριές χρωματιστές κομμένες
Μια χούφτα κάπαρη ξαρμυρισμένη
Αν θέλουμε σοτάρουμε λίγο κρεμμύδι με μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένες και τα προσθέτουμε και αυτά μαζί.Ανακατεύουμε την μαγιά με λίγο χλιαρό νερό .
Βάζουμε στη λεκάνη όλο το αλεύρι, ανοίγουμε στο κέντρο ένα λάκκο και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά το νερό και το λάδι.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά, τη ρίγανη το αλάτι λίγο πιπέρι και παίρνοντας το αλεύρι λίγο-λίγο από τριγύρω ζυμώνουμε, ώσπου να γίνει μια ζύμη ελαστική.
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι, αν χρειαστεί. Σκεπάζουμε τη ζύμη κι αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στο μεταξύ, σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές στο λάδι, να μαραθούν ελαφρά.
Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί και την αλείφουμε με λάδι. Απλώνουμε και στρώνουμε τη ζύμη στο ταψί και την αφήνουμε λίγο να φουσκώσει.
Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με λίγο λάδι και την πατάμε με τα δάχτυλα, κάνοντας βαθιές λακουβίτσες . Απλώνουμε επάνω τα σοταρισμένα υλικά και πασπαλίστε με τη ρίγανη τις ελιές, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε το ψωμί στους 200 C, 45' περίπου.
Βγάζουμε τη φοκάτσια από το φούρνο και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Σερβίρουμε ελαφρά ζεστό.
Υ.Γ Μπορούμε να βάλουμε και τυρί φέτα, ή να κάνουμε γεμιστά ψωμάκια με αυτά τα υλικά. Επίσης μπορούμε να βάλουμε και φασκόμηλο ή βασιλικό, όχι τόσο πολύ όσο ρίγανη όμως.
Ρόζα
Saturday, August 16, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
Καλώς την Ρόζα! Μου αρέσει ιδιαίτερα και η γέμιση που προτείνεις.
Πάντα μου έρεσε η φοκάτσια. Δίνει και την δυνατότητα να δοκιμάζεις γεύσεις.
τρελαίνομαι για φοκάτσια, αλλά δεν έχω φτιάξει ποτέ...θα την κάνω την απόπειρα μάλλον σύντομα
Post a Comment