Monday, August 25, 2008

Μια άλλη Φανουρόπιτα

Του Αγίου Φανουρίου μεθαύριο, ευκαιρία να φτιάξουμε γλυκό! Έχουμε ήδη στο μπλογκ την κλασική νηστίσιμη συνταγή της Φανουρόπιτας, μου εστάλη όμως πρόσφατα μια διαφορετική εκδοχή (της ελληνοαμερικανικής ομογένειας εκ Σικάγου!) και σκέφτομαι να τη δοκιμάσω. Το δέλεαρ, το σιρόπι butterscotch με το οποίο ξεκινάει η παρασκευή! Ιδού:
Υλικά σιροπιού (για μέτρια δόση, διπλασιάστε αν θέλετε ταψάρα:)
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1/2 κούπα κονιάκ
2 κ.σ. βούτυρο
1/2 κ.γ. αλάτι
2 κούπες σταφίδες
3/4 κούπας καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα μέλι
1 κ.σ. κανέλα
1/2 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
Βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ακριβώς 10 λεπτά. Βάζουμε την κατσαρόλα μέσα σε παγωμένο νερό και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι τελείως. Τότε προσθέτουμε:
2 κούπες αλεύρι
2 κ.γ. μπέηκιν πάουντερ
1/2 κ.γ. σόδα
(κοσκινισμένα όλα μαζί)
Χτυπάμε καλά, μέχρι το μίγμα μας να είναι κρεμώδες και αφριστό. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε, αδειάζουμε σε καλολαδωμένο ταψί (20εκ.), πασπαλίζουμε με σουσάμι (ή/και καρύδια ή φιλέ αμυγδάλου) και σιγοψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1-1 1/2 ώρα (μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι). Μόλις βγει περιχύνουμε με 1/4 κούπας κονιάκ (μπορεί να δοκιμάσω ρούμι) και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Αυτού του είδους τα γλυκά είναι ακόμα καλύτερα την επομένη.
Ο Άγιος βοήθειά μας!
Update: η φανουρόπιτα(...γενεθλίων!) της φίλτατης cook:

34 comments:

Μαριλένα said...

θα την κάνω, θα την κάνω!
(με την κυριολεκτική έννοια, όχι με τη μεταφορική :))

αφήστε που έχω ταμένη μια πιτα στον Αγιο, ε;

ευχαριστουμε heart, πολύ :)

heart n soul said...

μαριλένα χαίρομαι που σας παρακινώ! να μας πείτε κι εντυπώσεις, θα σας πω κι εγώ, μια που δεν την έχω κάνει ακόμα (σκέφτομαι να κάνω και τις δυο συνταγές, τι λέτε?:)

ΕΛΕΝΑ said...

Tώρα καταλαβαίνω γιατί εμφανίστηκε η Μάγια. Ηθελε μια butterscotch φανουρόπιτα, δεν της έφτανε μια απλή και ταπεινή one.
Και πολύ σωστά το λες, τα γλυκά αυτά είναι πολύ καλύτερα την επόμενη μέρα:)

heart n soul said...

εμ, αφού έλενα, η μάγια έχει δηλώσει κακομαθημένο, έπρεπε να της τάξουμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε για να σκάσει μύτη:))

Μαριλένα said...

δύο; και πως θα διατηρήσεις αυτά τα ωραία ποδαράκια που βλέπουμε στις φωτό; :))))

όοοοχι. να αρκεστείς στη μία!

heart n soul said...

μαριλένα η παράδοση (και τα καλλίγραμμα πόδια μου:) θέλει τη φανουρόπιτα να μοιράζεται, μόνο ένα κομματάκι λοιπόν από την καθεμία θα δοκιμάσω, στο όνομα της έρευνας!:)

Anonymous said...

σλουρπ....μήπως να την έκανα αντι τούρτας στα γενεθλια της 15χρονης κόρης μου εκεινη τη μερα;!(γιατι πλεον σιχαινεται τουρτες και κερακια!...και ναι,μαλλον ο... Αγιος την φανερωσε τοτε γιατι πλεον ειχα απελπιστει και νομιζα οτι θα μειναω για παντα με το μωρο στην κοιλια!!)

heart n soul said...

φανουρομωρό?? επιβάλλεται τότε!!:))

Μάγια said...

ποτέ δεν έχω δοκιμάσει φανουρόπιτα! αλλά αυτό το butterscotch μου μίλησε!

μάγια η κακομαθημένη πλην τίμια συμμαθήτρια

Juanita La Quejica said...

Η πεθερά μου μας φτιάχνει κάθε χρόνο φανουρόπιττα, με αρκετά μεγάλη επιτυχία πρέπει να τονίσω! Τυπώνω την συνταγή για να της προτείνω να κάνει μία και μία, για αλλαγή.
Καλώς ήρθες από τις διακοπές Heart!

Juanita La Quejica said...

Cook, να σου ζήσει! Να την κάνεις σίγουρα, πιστεύω ότι θα εκτιμήσει την προσπάθεια να κάνεις κάτι που θα την ευχαριστήσει!

Juanita La Quejica said...

Μάγια, μην στεναχωριέσαι! Και εγώ γύρω στα 30 πρωτοδοκίμασα.
Τελικά τί έγινε; Έμεινες στην ίδια τάξη ή σε πέρασαν τα κορίτσια;

Μάγια said...

με πέρασαν οι αγαπημένες συμμαθήτρεις! δεν μπορούν χωρίς εμένα! τόσα ταπεράκια, τι θα τα κάνουν;;

Nena said...

Πολύ ωραίο γλυκο. Σλρουπ! και πολύ μάλιστα, αλλά όχι Φανουρόπιτα. Η Φανουρόπιτα κατ αρχήν πρέπει να είναι νηστίσιμη.΄Επειτα παραδοσιακά οφείλει να περιέχει μόνο εννέα (9) υλικά.
Κάθε χρόνο ανοίγει το εκκλησάκι του σπιτιού της μια φίλη που είναι του Αγ.Φανουρίου κι έτσι γίνεται τρομερός διαγωνισμος. Πάντα όμως με νηστίσιμες.

Maria B. said...

πολύ ωραίο ακούγεται. για ενημερωσε please περί γεύσης !!

heart n soul said...

maya πρέπει να γίνει η αρχή!
juanita καλώς σας βρήκα! τα μυστικά της πεθεράς δε θα μας τα αποκαλύψετε?
Nena εσείς έχετε πρόσβαση σε πάρα πολλά μυστικά φανουρόπιτας, πρέπει να μας πείτε πώς γίνεται η τέλεια φανουρόπιτα!
maria b. κι εγώ θέλω να ακούσω εντυπώσεις από τους υπόλοιπους, οι δικές μου σύντομα:)

Anonymous said...

juanita
merci για τις ευχές :)...της το είπα και συμφώνησε!...τώρα μένει να αγορασω πορτοκαλια...:)

heart n soul said...

cook να τη χαίρεστε! περιμένουμε φωτό της φανουρότουρτας:)

Anonymous said...

merci cherie !
μόλις τη φούρνισα heart!...μυρίζει θαύμα μόνο που φοβαμαι πως θα μου γίνει πιο λεπτή...χρησιμοποιησα ταψι 26 εκ,δεν είχα μικροτερο...αν τα καταφερω θα σας τη φωτογραφίσω, βεβαιως :)

Nena said...

Καλή μου heart, δεν μιλάω για την τέλεια φανουρόπιτα. Απλώς για την κλασσική νηστίσιμη και νομίζω πως την έχω ξαναματαδώσει.Αν όχι να την βάλω.

kiki said...

Ουαου! Αυτο κι αν είναι εντυπωσιακή version. Με παρέσυρε το σιρόπι για να τη δοκιμάσω!

heart n soul said...

cook κι εγώ μόλις φούρνισα και σας άφησα σχόλιο στο μπλογκόσπιτό σας, συγχρονισμός σήμερα ε? καλή μας επιτυχία και χαρούμενα γενέθλια στη μικρή σας!
Νένα, να μας κάνετε μια αναμετάδωση του διαγωνισμού φανουρόπιτας??? εγώ θέλω!
κική κι εγώ σιροποπαρασύρθηκα!:)

Χρόνια πολλά!

Μαριλένα said...

καλά, εγώ μια ζωή στον κόσμο μου..

θα την κανω αύριο ή μεθαύριο και θα είμαι εκτός χρόνου
(σύνηθες πλέον..)

όμως, έκανα κουακερομπισκότα, στα οποια ξέχασα να βάλω μυρωδικό και θεωρησα καλό να μη βάλω ουτε ζάχαρη..

Anonymous said...

να είστε καλά sweetheart...και του χρόνου να την ξαναφτιαξουμε!

heart n soul said...

cook ναι!
(άντε Μαριλένα σειρά σας:) και όλα τα υλικά!

popelix said...

Γειά χαρά!

Εγώ φέτος έκανα την συνταγή του www.gourmed.gr αντικαθιστώντας τα καρύδια με άσπρα αμύγδαλα αλεσμένα και χωρίς το ξύσμα λεμονιού (αν είχα βιο-πορτοκάλια, θα έβαζα το ξύσμα τους).
Η αλήθεια είναι ότι το καρύδι, ειδικά αν δεν είναι πολύ φρέσκο, έχει βαριά γεύση οπότε το αμύγδαλο έχει ωραιότατο αποτέλεσμα.

Άντε, βοήθειά μας ο Άγιος και του χρόνου!

heart n soul said...

χαίρετε! επίσης popelix, και του χρόνου! όντως το λάδι του καρυδιού ταγγίζει πολύ εύκολα και αλλοιώνει τη γεύση του γλυκού, αν δεν είναι φρέσκο τότε το αμύγδαλο είναι σίγουρα προτιμότερο. Σκεφτόμουν επίσης τριμμένο μύγδαλο μαζί με το αλεύρι για πιο σπυρωτή και ζουμερή γεύση, ειδικά την επομένη (έβαλα λίγο σιμιγδάλι αλλά το αμύγδαλο δε το σκέφτηκα)

Kalliope said...

Μπορώ να την κάνω και εκτός φανουρογιορτής; :-Ρ Θα μου φανερώσει ο άγιος ένα ντοσιέ που έχω χάσει εδώ και 2 βδομάδες; Πάντως το σίγουρο δεν είναι τι θα εμφανιστεί, αλλά τι θα εξαφανιστεί...το γλυκό!
Άντε να μυρίσει λίγο κανελογαρύφαλο, να θυμίσει λίγο χειμώνας για εμάς τους φαν!

heart n soul said...

Κάλλη μου δωσες ιδέα, άσε κι έχω πολλά ντοσιέ να χάσω!:)

Nena said...

Πάντως για την περίπτωση που όντως πιστεύετε και θέλετε να τάξετε στον Άγιο και να φτιάξετε φανουρόπιτα, θυμηθείτε ότι οι φανουρόπιτες διαβάζονται πάντα κάθε Δευτέρα σ όλες τις εκκλησίες. ΄Ακοπη να την κόψει ο παπάς με σταυρό και μετά την κόβετε και την μοιράζετε επιτόπου.Αυτό όσον αφορά στο θρησκευτικό μέρος της πίτας.

heart n soul said...

nena δεν το ξερα, ευχαριστώ!

Anonymous said...

Ενδιαφέρουσα παραλλαγή. Οι σταφίδες φαίνονται πολλές για την πίτα (εγώ θα έβαζα μισή κούπα, ας πούμε)αλλά αυτό είναι και θέμα γούστου.
Δοκιμάστε πάντως οπωσδήποτε να βάλετε ρούμι αντί για κονιάκ. Μιλάμε για άλλο άρωμα...

vasia said...

Γεια σας,
ειναι διαπιστωμένο οτι διαβαζονται οι φανουροπιτες καθε δευτερα σε όλες τις ενορίες?
Αν ξερει κάποιος κάτι συγουρα....ευχαριστω πολυ...

Εχω υποσχεθει να κανω μια και δεν ξερω στα Γιαννενα σε ποιοα εκκλησια μπορω και ποτε...

Ευχαριστω

heart n soul said...

vasia, δεν ξέρω, ο καλύτερος τρόπος νομίζω θα ήταν να πας σε μια ενορία και να ρωτήσεις τι κάνουν εκεί..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...