Saturday, August 30, 2008

Κρύα σούπα τουρλού

Το τουρλού είναι από τα πιο αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά. Το φτιάχνω κατά προτίμηση με συγκεκριμένο συνδυασμό λαχανικών, αλλά και με οποιαδήποτε λαχανικά έχουν ξεμείνει στο ψυγείο, συμπληρώνοντας με κάποια από αυτά που μ΄αρέσουν περισσότερο.
Πριν φύγω για διακοπές άδειασα το ψυγείο μου κι έφτιαξα μια μεγάλη ποσότητα τουρλού. Φάγαμε μια φορά και -έχοντας διάθεση για πειραματισμούς- την επόμενη μέρα έβαλα το υπόλοιπο (κρύο, από το ψυγείο) στο blender και το χτύπησα καλά με αρκετό ξύδι (balsamico) και λίγο νερό (όσο χρειαζόταν για να πάρει την πυκνότητα που ήθελα). Πρόσθεσα φρέσκο βασιλικό και το σέρβιρα με φρυγανισμένο ψωμί και τυρί φέτα. Μας άρεσε πολύ.Να πώς έφτιαξα το τουρλού (που κατά τύχη έγινε και με τον αγαπημένο μου συνδυασμό λαχανικών).
2 μελιτζάνες
4 κόκκινες πιπεριές
4 μεγάλα κολοκύθια
2 μεγάλα κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
2-3 μεγάλες ντομάτες
αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό (δεν έβαλα γιατί δεν είχα :-)
1 κοφτή κουταλιά σούπας αποξηραμένο θυμάρι
1/2 φλυτζάνα λάδι
Η εκτέλεση κατά τα γνωστά : μαραίνουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο (ψιλοκομμένα) στο λάδι και προσθέτουμε τα κομμένα λαχανικά και το αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε πολύ σιγανή φωτιά (περίπου 30 - 40 λεπτά ή μέχρι να πιουν τα υγρά τους). Προς το τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό και το θυμάρι.

UPDATE από Ελενα:
Η Αγγελική μου έκανε την δύσκολη και την "πάπια".
Στο τέλος όμως την κατάφερα να μας σερβίρει την σούπα της:P

14 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Eξυπνη και νόστιμη ιδέα αξιοποίησης περισσευμάτων τουρλού.
Ευτυχώς που ανακάλυψα την συνταγή στα κιτάπια σου, γιατί αλλιώς θα την έτρωγες όλη μόνη σου την σουπίτσα:P

Crazy Tourists said...

Μμμμμ!! Καλό μου φαίνεται, αν αφαιρέσουμε τη ντομάτα βέβαια!!! Χιχι!!

Τρελοτουρίστρια

Καλλη said...

Τι ωραία αξιοποίηση! Μου θύμισες μια φορά που είχα κάνει κρύα σούπα μια χτεσινοβραδινή χωριάτικη σαλάτα! Είχα βάλει όλα τα υλικά εκτός από τα αγγουράκια, που τα έβαλα σε κυβάκια. Μιαμ!

cook said...

μμμ...πολύ αγαπώ το τουρλού...για φαντασου να το κανω και σούπα...

Juanita La Quejica said...

Είμαι σίγουρη ότι περνάτε όμορφα κοριτσάκια!

heart n soul said...

νοστιμότατη ιδέα! Καλό μήνα τυχερές διακοπόβιες:)

Anonymous said...

ΑΗΔΙΑ!

"ζαχαρούλα.." said...

σούπα ε???????????
μπα....

καλό μήνα κουκλίτσα!!!!!!!!!

Nena said...

Βρε σουπίτσες, δε φτάνει που ζηλεύουμε την παρέα σας, να ζηλεύουμε και τις νοστιμιές σας?

άλλη Αγγελική said...

Βρήκα internet!

Λοιπόν, παιδιά μου, τα μέρη της Έλενας είναι πολύ ωραία.
Οι παραλίες με ανοιχτόχρωμο βότσαλο (που πολύ μ΄αρέσει γιατί δεν κολλάει στα πόδια όπως η άμμος) και η θάλασσα σε ανοιχτό γαλάζιο, χωρίς χόρτα και "ύποπτες" σκοτεινιές!
Μέχρι και internet σ΄ένα καφέ βρήκα, που δυστυχώς μεν δεν είναι στη θάλασσα, διαθέτει όμως ωραίο καφέ, σκιά και θέα.
Η ίδια η Έλενα (για όσους δεν τη ξέρουν) πάντα γελαστή, με χιούμορ και εξαιρετικά φιλόξενη, όπως και ο (πολύ :-)) καλός της! Και επιπλέον "φοβερή"! Ανακάλυψε στο laptop μου τη φωτογραφία της σούπας και μ΄έπρηξε να την ανεβάσω, με αποτέλεσμα ν΄αηδιάσει ο φουραράς ο ανώνυμος!
Οι υπόλοιποι όμως -όπως βλέπω- την τιμήσατε, με ή χωρίς ντομάτα.

Crazy tourists δεν σας αρέσει γενικά η ντομάτα ή ειδικά στο τουρλού;

Κάλλη μου, πολύ καλά έκανες! Κι εγώ φτιάχνω συχνά το καλοκαίρι γκασπάτσο, ιδιαίτερα αν πετύχω νόστιμες ντομάτες.

Cook, τόλμησέ το! Το πολύ ... να μη σ΄ αρέσει ;-)

Ευχαριστώ, Ζαχαρούλα, που είσαι και κοντοπατριώτισσα, όπως είδα :-)

Χουανίτιον και Νενίτσα μη μας ζηλεύετε! Ελάτε να μας βρείτε! (Ξέρω, Χουα - απλώς εύχομαι σύντομα να μπορέσεις).

Καρδούλα τελείωσαν οι δικές σου διακοπές;

Καλό μήνα σ΄όλους!

heart n soul said...

τέλειωσαν οι κακόμοιρες:) οι δικές σας; καλό μήνα!

cook said...

Αγγελική
σε εκανα...link στο σημερινο δικό μου τουρλού :)

κικιτρι said...

ΠΟλύ καλή ιδέα!!! Μπράβο... Θα τη δοκιμάσω κι εγώ.

κικιτρι said...

ΠΟλύ καλή ιδέα!!! Μπράβο... Θα τη δοκιμάσω κι εγώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...