Tuesday, September 09, 2008

Τα μήλα του Μάγειρα

Στις 11 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε τον Όσιο Ευφρόσυνο τον Μάγειρα, που μου φαίνεται αυτονόητο να τον προτείνω σαν τον προστάτη Άγιο του HFL :) Πρός τιμή του Αγίου, θα φτιάξω μια συνταγή ό το πολύ ωραίο βιβλίο Τα μήλα του Μάγειρα, την πιο γρήγορη απ' όλες -έχει και τάρτα και μηλόπιτα- ένα κέικ μήλου, ιδανικό και για να υποδεχτούμε το φθινόπωρο και να μυρίσει το σπίτι μήλο και κανέλα.
Άγιος Ευφρόσυνος ο Μάγειρας

Υλικά:
1 κιλό μήλα πολτοποιημένα
1 νεροπότηρο σπορέλαιο
1/2 κ. ζάχαρη (ή προσαρμόζουμε ανάλογα με τα γούστα μας)
650 γρ αλεύρι της αρεσκείας μας
2 κ.γ. μπέηκιν πάουντερ
1 κ.γ. μαγ. σόδα
1 φλυτζάνι κοπανισμένα ξηροκάρπια της αρεσκείας μας
κανέλα, όση θέλουμε. Πιο απλά δε γίνεται: Δουλεύουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ. Αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι (ν38) ή φόρμα κέικ και ψήνουμε 1 ώρα 170 C ή ανάλογα με τον φούρνο μας. update: η παραπάνω δοσολογία μου έβγαλε δύο φόρμες μακρόστενες. Έκανα κρέμα τα 2/3 των μήλων μαζί με το λάδι και το υπόλοιπο 1/3 το πρόσθεσα τριμμένο. Χρησιμοποίησα τα 2/3 της αναφερόμενης ποσότητας ζάχαρης. Το κέικ έγινε αφράτο και πολύ μηλένιο. Θα το ξαναφτιάξω!

25 comments:

Gianni said...

Καλημέρα. Δεν θα κάνω σχόλιο για την συνταγή, άσχετος με τα γλυκά, αλλά θα κάνω για το βιβλίο.
Εξαιρετικό! Πολλές συνταγές, πάρα πολλές και σε αντίθεση με πολλά βιβλία μαγειρικής, μαζί με κείμενα από την μοναστική ζωή και τελετουργικό.
Το έχω κάνει πολλές φορές δώρο και πάντα άρεσε.

Anonymous said...

Καλημέρα! Επειδή θα ήθελα να δοκιμάσω τη συγκεκριμένη συνταγή, το 1/2 κ. ζάχαρη, είναι μισό κιλό?, μισή κούπα? ή μισή κουταλιά? (!!!). Με προβληματίζει λίγο η ποσότητα των μήλων σε σχέση με το πόσο γλυκό θα βγει το κέικ!. Ευχαριστώ πολύ και καλή σας ημέρα!!

ΕΛΕΝΑ said...

Χωρίς καθόλου αυγά, ε??
Μηλόκεκο νηστίσιμο, πολύ ενδιαφέρον!!
Αυτό το βιβλίο το βαλα κι εγώ στο μάτι:)

heart n soul said...

καλημέρες!
gianni συμφωνώ, δεν είναι μόνο οι συνταγές, είναι τα συνοδευτικά κείμενα που κάνουν τη διαφορά.
Αντιγόνη, το κ. είναι κιλό, 1/2 κιλό ζάχαρη λέει η συνταγή, αλλά τη ζάχαρη μπορούμε πάντα να την προσαρμόζουμε ανάλογα με το γούστο μας, κι εγώ λιγότερη θα βάλω, εδώ έβαλα τη συνταγή όπως τη λέει το βιβλίο. (το κ.γ. σημείνει κουταλιά γλυκού)
Έλενα, ναι, ρίχτε μια ματιά στο βιβλίο, αξίζει τον κόπο:)

popelix said...

Γειά σου καρδούλα!

Πολύ καλή νηστίσιμη συνταγή! Τον Άγιο τον γνώρισα διαβάζοντας το βιβλίο της Θ. Κιζιρίδου και από τότε δεσπόζει στην κουζίνα μου ;-)

Θα το τσιμπήσω το βιβλιαράκι! Ευχαριστούμε για την βιβλιοπρόταση.

heart n soul said...

popelix κι εγώ ευχαριστώ για την δική σας πρόταση, θα το κοιτάξω!

Juanita La Quejica said...

Νομίζω ότι μας είχε μιλήσει η Σταυρούλα πριν καιρό γι αυτό το βιβλίο. Και έχω την εντύπωση ότι το έχω... αλλά δεν το βρίσκω!
Την έχεις δοκιμάσει τη συνταγή Heart; Γίνεται καλή; Αφράτη;

Gianni said...

Ναι μπράβο έχεις μνήμη εσύ. Η Σταυρούλα σίγουρα εδώ και ο Δ. Ρουσουνέλος ποιό παλιά στο hungry. Εγώ τότε το είχα πάρει 1η φορά.

heart n soul said...

σενιόρα Χουα, θα τη φτιάξω προς τιμήν του αγίου και θα σας πω εντυπώσεις, ακόμα δεν την έχω φτιάξει, την έδωσα προκαταβολικά για όσους θα ήθελαν να τη φτιάξουν μεθαύριο. Το ποστ της Σταυρούλας δεν το έχω βρει ακόμα, όποιος το βρει ας μας πει παρακαλώ

Juanita La Quejica said...

Post; Δεν νομίζω να υπάρχει post Heart. Δεν θυμάμαι καν αν το είχε κάνει γραπτά στο blog, στο chat, σε mail ή προφορικά.
Είναι της Ινδίκτου; Αν ναι, τότε καλά το θυμάται ο Γιάννης, πρέπει να μας είχε μιλήσει ο Ρουσσουνέλος γι αυτό και σίγουρα το έχω, γιατί μου το είχε αγοράσει η κουμπάρα μου που έμενε δίπλα στα γραφεία της Ινδίκτου.
Όταν την φτιάξεις, πες μας εντυπώσεις. Γιατί μπορεί να ενδιαφέρει και όσους έχουν πρόβλημα χοληστερίνης.

Anonymous said...

καλή μας heart
τι μας μαθαίνετε...υπάρχει και τέτοιος άγιος!
Και τώρα αυτό το μήλα κανελα και φθινόπωρο γιατί το είπατε...να με πληγώσετε ξανα μέσα στη ζέστη....38 και σημερα!!

Μαριλένα said...

να προτείνω μαύρη ζάχαρη;
για μενα, η μαύρη ταιριάζει στα γλυκά με το μήλο, καλύτερα απ' όλες :))

heart n soul said...

juanita, το βρήκατε το μπουκ; θα σας κάνω ραπόρτο για την επιτυχία του κακακίου:)
cook, μία σας και μία μου, εσείς βουτιές στη Λευκάδα, εμείς μηλόκεκα στη βροχή:)
Μαριλένα, εξυπακούεται!:))

witchofdaffodils said...

Ένδιαφέρον ακούγεται το βιβλίο, μπαίνει άμεσα στη λίστα.

heart n soul said...

μάγισσα βρήκα και το βιβλίο που ανέφερε η ποπελίξ αν υέτε να το βάλετε κι αυτό στη λίστα σας: http://www.perizitito.gr/product.php?productid=146591
υπάρχουν κι άλλα βέβαια..

popelix said...

Heart, αυτό το βιβλίο πρέπει να είναι επανέκδοση ενός παλαιότερου. Το δικό μου το έχω χάσει :-( και δεν θυμάμαι ακριβή τίτλο και έκδοση. Είχα και αυτό του Αρχιμ. Δοσίθεου αλλά ... κάπου θα κάνει παρέα με το άλλο ...

kiki said...

Τα μήλα του μάγειρα τα έχω ακούσει κι εγώ. Ίσως εδώ, ίσως στο χάνγκρυ. Δε θυμόμουν ότι αναφέρονταν σε Άγιο. Μου κίνησε την περιέργεια το βιβλίο. Την ίδια απορία είχα κι εγώ επίσης για το μισό κ. ζάχαρη. Και κάτι ακόμα. Όταν λες πολτοποιημένα, εννοείς στο μούλτι; Υποθέτω και ξυσμένα στον τρίφτη κάνουν. Ωραία νηστίσιμη ιδέα!

heart n soul said...

όνειρα, το βιβλίο χρησιμοποιεί την λέξη πολτοποιημένα και δεν διευκρινίζει, δεν ξέρω αν θα τα κάνω νιανιά ή στον τρίφτη ή μισά-μισά, κι εγώ νομίζω ότι θα κάνει κι έτσι κι αλλιώς

kiki said...

Thanks Heart!

Nena said...

Μπράβο σου καρδούλα πολύ καλή! Το βιβλίο πράγματι μας το σύστησε παλιά ο Δ.Ρουσουνέλος. Το πήρα από τότε και είναι καταπληκτικό. Βρείτε όμως, αν θέλετε, και το "καλογερική μαγειρική" που είναι πιο λιτό μεν, αλλά εξίσου καλό.

heart n soul said...

nena θέλουμε θέλουμε!

claire said...

Ναι λοιπόν την έκανα χθες τη συνταγούλα!
Αφράτη, νόστιμη , δεν ένιωσα καθόλου οτι λείπουν τα αυγά. θα πρότεινα τα εξής: ϊσως περισσότερα μήλα και εγώ τουλάχιστον την επόμενη φορά δεν θα τα περάσω απο το μουλτι , αλλά απο το ρεντέ ώστε να νιώθω το μήλο στο στόμα . Για τα δικά μου γούστα χάθηκε η γεύση. Αλλά σαν συνταγή μια χαρά οι αναλογίες

heart n soul said...

claire, ωραία! κι εγώ έβαλα τα 2/3 χτυπημένα σαν κρέμα και τα υπόλοιπα τριμμένα (και σε κυβάκια, γιατί όχι) και λιγότερη ζάχαρη, ίσως τα μήλα μου ήταν καλά γιατί βγήκε πολύ αρωματικό. Και συμφωνώ ότι δε του λείπει το αυγό. Να 'σαι καλά να ξαναμηλοφτιάξεις, ακόμα πιο μηλαρένιο:)

Maria B. said...

Μου φαίνεται ότι το έχω ξανα αναφέρει ότι αγόρασα το βιβλίο και είναι υπέροχο. !!! σας το συνιστώ!

heart n soul said...

Μαράκι συμφωνώ:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...