Friday, September 26, 2008

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ - Μέτσοβο

Τελευταία μιλήσαμε για ταξίδια. Είναι γνωστό πως μου αρέσει να ταξιδεύω. Μία από τις αγαπημένες μου περιοχές στην Ελλάδα είναι και η Ήπειρος.
Αν καταφέρω να συνδυάσω το ταξίδι μου με κάποια εκδήλωση είναι ότι καλύτερο.
Για όσους λοιπόν σκοπεύουν να πάνε προς Ήπειρο, να ενημερώσω πως στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο εγκαινιάζεται το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου έκθεση με τίτλο «Το πορτρέτο ενός μουσείου».
Διαβάζω στο δελτίο τύπου, πως μέσα από τα ποικίλα εκθέματα (έργα τέχνης από τις συλλογές της Πινακοθήκης και άλλων φορέων, ψηφιακές αναπαραγωγές, αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, video, διαδραστικά CD, έργα παιδικής τέχνης κ.α.), αλλά κυρίως μέσα από τον τρόπο παρουσίασής τους και τις εικαστικές επεμβάσεις σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, στόχος της έκθεσης είναι όχι μόνο να παρουσιαστεί «το πορτρέτο ενός μουσείου», αλλά και να αποτελέσει η ίδια η έκθεση ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός.
Ειδικά για την έκθεση θα δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα τους οι καλλιτέχνες Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Μιχάλης Μανουσάκης, Κώστας Πανιάρας, Άγγελος Σκούρτης, Τάκης Στεφάνου, Μάκης Φάρος και Μανώλης Χάρος. Παράλληλα η έκθεση θα επεκταθεί και εκτός των τειχών της Πινακοθήκης, σε διάφορα σημεία του χωριού, με έργα-εγκαταστάσεις του Μάριου Σπηλιόπουλου και ομάδας νέων αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών, των Σοφίας Αρχοντίδου, Γιώργου Καραγιώργου, Κωνσταντίνου Πάτσιου, Σάββα Μυλωνά και Βούλας Φερεντίνου.
Οι φετινές εκδηλώσεις της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ, που εντάσσονται στον ετήσιο θεσμό των εικαστικών παραγωγών, σηματοδοτούν τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του Μουσείου και τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ιδρυτή της Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα.
Τις επετειακές εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 27 Σεπτεμβρίου 2008 – 12 Ιανουαρίου 2009
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 10.00 – 16.00, καθημερινά εκτός Τρίτης.
Στα πλαίσια των παράλληλων δρώμενων:
- Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί χορευτική παράσταση-δρώμενο στην πλατεία Μετσόβου από την ομάδα σύγχρονου χορού «Χορευτές» σε συνεργασία με τον τοπικό χορευτικό σύλλογο Μετσόβου.
- Στα πλαίσια της έκθεσης και μέσα στο χώρο της Πινακοθήκης παρουσιάζεται πρωτότυπη μουσική σύνθεση της ομάδας «This Fluid» που συνδυάζει τους σύγχρονους ήχους της ηλεκτρονικής μουσικής με το παραδοσιακό τραγούδι για γυναικείες φωνές του τόπου.

Ευχαριστώ για την ενημέρωση την κα Μαρία Μαλτέζου από το «Κατώγι Αβέρωφ – Στροφιλιά» που είναι και από τους χορηγούς της έκθεσης. (Με ενημέρωσε και για επόμενες οινικές εκδηλώσεις, αλλά λίγο υπομονή για αυτές).

12 comments:

Juanita La Quejica said...

Θα μας πας; Είναι και υπέροχο μέρος, γίνονται και οι εκδηλώσεις, άντε! Πήγαινέ μας!

elie said...

Οίνος και τέχνη, ωραίος συνδυασμός. Προσπαθώ να θυμηθώ ποιος είχε την πινακοθήκη-κάναβα στη Σαντορίνη αλλά δεν δύναμαι...

maria maltezou said...

πολύ όμορφη περιγραφή...
σ ευχαριστώ.

heart n soul said...

τι ωραίο που θα 'τανε ένα φθινοπωρινό σ/κ στο Μέτσοβο!..
το μουσικό σχήμα ακούγεται ενδιαφέρον, πάω να το γιουτιουμπάρω:)

Maria B. said...

Το Μέτσοβο είναι υπέροχο όπως επίσης υπέροχη είναι η φροντίδα και η αγάπη που έχει δώσει στο Μέτσοβο η οικογένεια Αβερωφ-Τοσίτσα. Μακάρι να είχαν κάνει όλοι για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους ότι έχουν κάνει εκείνοι για την δικιά τους.

Ευχαριστούμε Γιάννη για την ενημέρωση.

ΕΛΕΝΑ said...

Πολύ καλή περιγραφή και ενημέρωση Γιάννη!
Μακάρι να είμασταν τώρα στο Μέτσοβο που θεωρώ ότι είναι από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας.

elie said...

Καλά... το προηγούμενο σχόλιό μου είναι όλο ένα φάουλ. Διαβάζοντας την τελευταία σημείωση στο ποστ, μου καρφώθηκε ότι οι εκδηλώσεις-εκθέσεις γίνονταν σε χώρο οινοποιείου. Με το μπαρδόν.

maria maltezou said...

elie δεν είσαι φαουλ...στο μέτσοβο εκτός από την πινακοθήκη υπάρχει και το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ όπου προσφατα έγινε και το πρώτο wine hotel.είναι επισκέψιμο και οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να δοκιμάσουν κρασιά και να περιηγηθούν στους χώρους του ξενοδοχείο και του οινοποιείου..!

Anonymous said...

www.arelis.gr
περιεχει σειρα εικαστικων αρθρων για την μοντερνα τεχνη

Gianni said...

Όντως η εποχή είναι ωραία για Μέτσοβο.
Έχω πάει αρκετές φορές. Το Μέτσοβο, ειδικά τα Σ/Κ, το απολαμβάνεις μετά την δύση, όταν φεύγουν τα πούλμαν με τους τουρίστες...
Αξίζει αν βρεθείτε λοιπόν προς τα εκεί μία τουλάχιστον βραδιά να διανυκτερεύσετε.
Να σημειωθεί ακόμη πως με τα κομμάτια της Εγνατίας που έχουν παραδοθεί οι αποστάσεις από την Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία έχουν μειωθεί αισθητά.
ΥΓ. Εκτός από τον οίνο και τέχνη, υπάρχει και το τυροκομείο Τοσίτσα. Τύρος, οίνος και τέχνη λοιπόν!
Και κοψίδια μετά!!!

Anonymous said...

αχ ναι...διαβασα γι αυτο και θα ηθελα τοσο πολύ να παω...αν και τόσο κοντα μας(σχετικά...)ποτε δεν καταφεραμε να παμε στα 8 χρονια που ειμαστε εδω...

Nena said...

Σ ευχαριστώ Γιάννη και το ταξίδεμα. Πολύ ωραία περιγραφή. Πάντα τέτοια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...