Wednesday, October 01, 2008

1η Οκτωβρίου – ξεκινάνε οι τράτες!

Καλό μήνα. Σήμερα είναι η μέρα που επίσημα βγαίνουν για ψάρεμα οι τράτες. Καιρός για μαριδάκι!
Αγαπημένο ψάρι. Ξεροτηγανισμένο, με λίγο λεμόνι, τόσο που να μην χαλάει το κριτσάνισμα, βαρελίσιο κρασάκι και καλή παρέα.

18 comments:

Katerina ante portas said...

Kαλό μήνα! Μαριδάκι, λίγο κρασί, λίγη θάλασσα.. Μαρινέλλα θυμήθηκα!!

Maria B. said...

Καλημέρα και καλό μήνα !
Λατρεύω το μαριδάκι. είναι η εποχή του τώρα Γιάννη ? δεν το ήξερα.

Gianni said...

Καλημέρα.
Ναι Μαρία από σήμερα ξεκινά επίσημα η περίοδος και η νόμιμη αλιεία του.
Αυτό που από τον Μάη ως τώρα κυκλοφορούσε ήταν κατεψυγμένο ή από Τουρκία.
Το θέμα με την Τουρκία είναι μεγάλο, μιας και αυτοί δεν έχουν απαγορεύσεις και ψαρεύουν στα ίδια σχεδόν νερά με εμάς στο Αιγαίο, ακόμα και τις περιόδους αναπαραγωγής.
Όλη η αθερίνα ή το μαριδάκι που καλοκαιριάτικα κατακλύζει την Ελλάδα είναι από Τούρκικα αλιευτικά.
Αλλά και την νόμιμη περίοδο ο τρόπος αλιείας για μαριδάκι (η τράτα δηλαδή) είναι καταστροφικός. Η τράτα είναι δίχτυ που απλώνεται σαν σακούλα και "σαρώνει" ότι βρει. Είναι και πολύ ψιλό, δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής για ότι πέσει μέσα. Υπάρχουν απαγορευτικά σχετικά με το πόσο κοντά σε ακτές πρέπει να ψαρεύουν αλλά...

Maria B. said...

Ωραίες οι πληροφορίες σου Γιάννη.
Σ'ευχαριστώ πολύ-πολύ.

Πότε θα κανονίσουμε να πάμε για κανένα μαριδάκι φρέσκο-φρέσκο??

Gianni said...

έχω αρνηθεί ποτέ σοβαρές προτάσεις; :)

Juanita La Quejica said...

Καλό Μήνα!
Με όμορφες εικόνες μας ξεκινάς Γιάννη, τράτες, θάλασσα...

ΕΛΕΝΑ said...

Kατεψυγμένο μαριδάκι από Τουρκία??? Νόμιζα ότι το μαριδάκι είναι από τα ψάρια που δεν καταψύχονται.
Καλό μήνα Γιάννη με θαλασσινές εικόνες:)
Στις σοβαρές προτάσεις της σοβαρής Μαρίας, λέω ναι επίσης;-)

Gianni said...

Όντως ωραίες εικόνες Jua.
Η βάρκα της φωτογραφίες ("Τα 4 αδέρφια") "κόπηκε" τον Μάιο και οι 4 ιδιοκτήτες της βγήκαν στην σύνταξη. Έχω βαπτίσει τον εγγονό του ενός, ενώ με τα παιδιά όλων έχω πολύ φιλικές σχέσεις. Απλά κανένα δεν διάλεξε να γίνει ψαράς.
Τώρα χαζεύω όταν τους ακούω στο καφενείο να διηγούνται παλιές θαλασσινές ιστορίες...

Anonymous said...

Μμμμμ μαριδάκι!!
Η μόνη μου ένσταση είναι στο κρασί, το μαριδάκι το συνδιάζω με τσιπουράκι ή ουζάκι και θάλασσα.
Καλό μήνα!

Gianni said...

Καλά τι νομίζεις Αγγελική; Θα έλεγα όχι για ούζο;
Αλλά στο μυαλό μου ήρθε μαριδάκι και χύμα κρασί στο σπίτι ή σε ταβέρνα και με την τηγανίλα να ποτίζει τα ρούχα, αλλά να μην με χαλά καθόλου.
Κάποιες εδώ μέσα θα άνοιγαν μια ρετσίνα αφού τους αρέσει.
Εγώ το μαριδάκι το θέλω σε εντελώς cult καταστάσεις μιας και δεν τηγανίζω ψάρια μόνος μου και τέτοιες απολαύσεις περιορίζονται στο πατρικό σπίτι ή σε λαϊκά ταβερνάκια.

kiki said...

Στη λέξη "λεμονάκι" στο ψαράκι, τρέξαν σάλια...

CGP said...

Γιαννη, περα απο βαρελίσιο κρασί, θα πρότεινα καστανή βέλγικη μοναστηριακή η ένα "χαρτόνι" Chadornay Με ...καλαμακι 11111111

Rena said...

Εγώ πάλι καθότι κι άσχετη με τα ψάρια είπα να διαβάσω κατιτις μπας και μορφωθώ και λίγο ..και που έπεσα? πάνω στο λαγοκέφαλο..που της μοιάζει της άτιμης της μαριδούλας από όσο είδα και είναι και θανατηφόρος ψάρης. Μετά από αυτό λοιπόν θα σας ευχηθώ καλό μήνα και καλές ψαριές (εννοείται στις σοβαρές προτάσεις είμαι μέσα) αλλά λέω να προτιμήσω εκείνες τις τσιπούρες της Μαρίας, που θα μου τις ψαρέψει κιόλας :)

Gianni said...

@ cgp οι μοναστηριακές (duvel) σφάχτηκαν απόψε με κεφτέδες και τηγανιτές πατάτες!
Μοναστηριακή με μαριδάκι δεν έχω δοκιμάσει, μιας δεν συχνάζουν εκεί που πάω για μαριδάκι.
Αν κλικάροντας μεγαλώσεις την φωτογραφία, θα δεις από το καψύλλιο πως με τη μαρίδα χτυπήσαμε ένα Κτήμα Ντούγκου. (Ροδίτης & Ασύρτικο). Αγαπημένος οινοποιός ο Θάνος ο Ντούγκος. (Θα τον δούμε και την Κυριακή). Οι "Μεθυστάνες" του με εξαιρετική σχέση ποιότητας -τιμής και το "Μεθ’ Υμών Syrah" δεν λείπουν ποτέ από την κάβα μου.
Α! Φυσικά και δοκιμάστηκε το καλαμάκι, αλλά το χαρτόνι με το Cabernet. Ωραία η πατέντα με τις τρύπες!

@ Ρένα ο λαγοκέφαλος δεν μοιάζει και τόσο με μαρίδα. Απλά επειδή οι ποσότητες μαρίδας που ψαρεύει κάθε σκάφος είναι μεγάλες, μπορεί να παραπέσει. Λίγη προσοχή θέλει μόνο όταν ψωνίζουμε.

Gianni said...

@ Κική εσύ έχεις εύκολη πρόσβαση σε τράτες.

kiki said...

Όχι Γιάννη. Το νησί δε φημίζεται για πολλά ψάρια. Κατεβαίνουν πολύ χαμηλά ή πάνε πάνω βόρεια για να φέρουν ψάρια...

Gianni said...

Ναι; Δεν το γνώριζα Κική.
Πάντως κοντά στα Στροφάδια έρχονται και δικοί μας για ξιφίες.

Nena said...

Πωπω τι μαθαίνω! Μπράβο σου Γιάννη μας κι εκείνη η φωτογραφία με το τηγάνι, με τρελαινει.
΄Εχει στα Μελίσσια ένα εστιατόριο (στο οποίο γίνεται χαμός ΚΑΙ Κυριακή μεσημέρι) που λέγεται τηγάνι. Νομίζω ήρθε η καλύτερή του εποχή να το τιμήσουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...