Friday, October 24, 2008

Απλές οδηγίες για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα

Συνειδητά σήμερα δεν θα βάλω κάποια φωτογραφία. Για να διαβάσετε το παρακάτω κειμενάκι με περισσότερη προσοχή, να μην σας παρασύρει κάποια φωτογραφία.

Με αφορμή περιστατικό που συνέβει αυτές τις μέρες, ενημερωθήκαμε από πολλούς σχετικούς με το ζήτημα φορείς (του Γενικού Χημείου του Κράτους συμπεριλαμβανομένου) για τα εξής: Ολοι σπίτι έχουμε ένα κοινό θερμόμετρο υδραργύρου - η χρήση του οποίου απαγορεύθηκε, ευτυχώς, από την 1/1/2011 με οδηγία της Ε.Ε. Ολοι κάποια στιγμή έχουμε σπάσει ένα τέτοιο θερμόμετρο. Εγώ όταν ήμουν μικρή το έφαγα κιόλας!!!
Και τι κάναμε: Μαζέψαμε τις ασημένιες «μπιλίτσες» με τα χεράκια μας ή - ακόμα χειρότερα; - με την ηλεκτρική σκούπα και τις πετάξαμε στα σκουπίδια ή στη λεκάνη της τουαλέτας κ.λ.π..
Μόνο που τότε ίσως δεν ξέραμε ότι ο υδράργυρος, είναι το πιο επιβλαβές βαρύ μέταλλο (θυμάστε σχολείο, Χημεία;), η κατάποση, ή ακόμα χειρότερα, η εισπνοή του οποίου (ΝΑΙ ΟΙ ΜΠΙΛΙΤΣΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΞΑΤΜΙΖΟΝΤΑΙ και είναι χειρότερο να τις εισπνεύσεις από το να τις καταπιείς !!!) δύναται να επιφέρει από πρόσκαιρες παρενέργειες (πονοκέφαλο, απώλεια συνείδησης κ.λ.π.) έως μόνιμες καρδιαγγειακές και νεφρικές βλάβες. Ακόμα ακόμα, μπορεί να δημιουργήσει χρωμοσωματικές ανωμαλίες που οδηγούν σε μογγολισμό!!! Συνεπώς, μόλις δούμε τις γλυκούλες ασημί μπαλλίτσες: 1. Ανοίγουμε τα παράθυρα, για να αερίζεται καλά ο χώρος2. Απομακρύνουμε παιδί ή ζώο.3. Φοράμε τα γάντια μας (όχι τα μάλλινα του χιονιού, της κουζίνας εννοώ)
4. Με ένα κομμάτι χαρτί συγκεντώνουμε τα σώματα του υδραργύρου, τα οποία λόγω σχήματος και βάρους εκτοξεύονται μακριά τα άτιμα. Προς Θεού δε χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα ή σκουπάκια!!!
5. Τα βάζουμε σε τρεις πλαστικές σακούλες που τις κλείνουμε όσο πιο ερμητικά γίνεται και τα βγάζουμε στο μπαλκόνι.
6. Τα απορρίπτουμε, όχι φυσικά στα σκουπίδια, αλλά σε σταθμούς συγκέντρωσης τοξικών αποβλήτων. Οι περισσότεροι δήμοι έχουν τέτοιους πιά.
7. Προμηθευόμαστε από το φαρμακείο ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο. (Μην ακούσω από κανέναν ότι δεν το εμπιστεύεται γιατί δεν είναι ακριβείας. Δεν θα πάθουμε τίποτα εάν μας δείξει 0,1 βαθμό C απόκλιση). Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τις οικολογικές λάμπες φωτισμού με τις οποίες μας ενθαρρύνουν όλοι -και ορθώς πράττουν - να αντικαταστήσουμε τις απλές λάμπες. Εχουν υδράργυρο!!!! Σε μικρότερη ποσότητα /ανά λαμπτήρα σε σχέση με το θερμόμετρο, αλλά εάν σκεφτείτε πόσες αριθμητικά χρησιμοποιούμε το χρόνο... Εχετε ακούσει ποτέ ότι δεν πρέπει να τις πετάτε μόλις καούν, αλλά πρέπει να τις συγκεντρώνετε και να τις απορρίπτετε σε ειδικούς για το σκοπό αυτό συλλέκτες; Εγώ αυτό που κάνω είναι να τις συγκεντρώνω σε μια σακούλα, να τις φυλάω κάπου που δεν κινδυνεύουν να σπάσουν και μια φορά στο τόσο να τις πηγαίνω στο IKEA, που έχει σταθμό συγκέντρωσης γι? αυτές.

6 comments:

heart n soul said...

nena οι απλές λάμπες έχουν υδράργυρο;
Θυμάμαι στο δημοτικό, υπήρχε ένα μπουκαλάκι υδράργυρου στο πρεβάζι της τάξης, στο διάλειμμα το ανοίγαμε και παίζαμε με τις μαγικές "μπίλιες"!

ΕΛΕΝΑ said...

Νομίζω οι απλές λάμπες δεν έχουν υδράργυρο.
Πιστεύω ότι πολλοί από εμάς έχει τύχει να πιάσουν υδράργυρο από το σπάσιμο ενός θερμομέτρου, τόσο επικίνδυνο είναι λοιπόν??

άλλη Αγγελική said...

Μπράβο Νένα για το άρθρο.

Αλλά... τι σε κάνει να πιστεύεις ότι το ΙΚΕΑ θα διαχειριστεί τις λάμπες όπως πρέπει;

Θα μου πεις, τι άλλο καλύτερο έχω να προτείνω και θα μείνω μαλάκας (τι χαριτωμένη έκφραση! :-D), αλλά απ΄την άλλη έχω να πω πολλά για την κερδοσκοπία της συγκεκριμένης φίρμας (και δράττομαι της ευκαιρίας).

Πουλάει σε πολύ ανώτερες τιμές -μέχρι και 100% ακριβότερα απ΄όσο π.χ. στη Γερμανία, όπου οι μισθοί είναι πολύ μεγαλύτεροι απ΄όσο στην Ελλάδα. Άρα κερδοσκοπεί ΚΑΡΓΑ!

Γιατί να πιστέψουμε ότι ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και αποθέτει τοξικά απόβλητα (όπως ο υδράργυρος) με τον τρόπο που ενδείκνυται, αφού αυτό απαιτεί επιπλέον κόστος;

ΣΚΑΤΑ!

Και να το προχωρήσω και παραπέρα : όποιος ενστερνίζεται μια πολιτική τοποθέτηση που βασίζεται (μόνο ή κυρίως) σε οικονομικά στοιχεία (if you know what I mean) και όχι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην προστασία του περιβάλλοντος και του ΑΝΘΡΩΠΟΥ (της υγείας του, της αξιοπρέπειάς του, της ύπαρξής του τελικά), εγκληματεί κατά των παιδιών του (γιατί εγγόνια δε θα έχει...).

Αυτά (τα τσαντισμένα)

Nena said...

Όπως πάντα σκεπτικίστρια Αγγελική, θέτεις σωστές βάσεις για συζήτηση. Προσωπικά, ως μλκς, δεν μπορώ να ξέρω και να πιστεύω με σιγουριά ότι διαχειρίζεται σωστά τις λάμπες.Είναι όμως μια λύση.Συνήθως ρωτάω σε Γερμανό πούχω κοντά μου αν δέχεται ν αφήσω διάφορα ηλεκτρονικά/ηλεκτρικά χαλασμένα κι ό,τι μου πει γιατί δεν σου κρύβω πως ούτε και σ αυτόν έχω λόγο να πιστεύω πως τα διαχειρίζεται όπως πρέπει.
Οι κοινές λάμπες δεν έχουν υδράργυρο.Μόνο οι οικονομικές. Ναι κι εγώ έπαιξα μικρή με τα μπιλάκια που μου κάναν πλάκα και δεν μπορούσα να τα πιάσω.Τι χαρά!

Marina said...

Περνάει ο καιρός και πράγματα που τα κάναμε παλιά, τώρα αναιρούνται και ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ. Ως παιδάκι, έψαχνα τα μανόν της μαμάς μου για τις μπαλίτσες υδραργύρου που ήταν μέσα..τις έπαιρνα και τις φύλαγα σε ένα σπιρτόκουτο. Ομως αυτές όλο χανόντουσαν και μετά τσακωνόμουνα με όλους ότι μου τις πέταξαν..πάλι καλά που δεν τις έφαγα κιόλας..

Παλιά οι κοπέλες έβαζαν ουράνιο στα χείλη τους για να φωσφορίζουν..μετά άρχισαν να πεθαίνουν και ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ σταμάτησαν!

Kalliope said...

Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που παραθέτεις Νένα μου, να είσαι καλά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...