Monday, October 13, 2008

Όπως κι αν είναι η Αθήνα μ αρέσει πολύ

Συνηθίσαμε να βάζουμε ποστάκια για όπου πάμε εντός κι εκτός Ελλάδος. Ξεχνάμε όμως συνήθως ό,τι έχουμε δεδομένο. Σάββατο πρωί κατεβήκαμε, το ζεύγος, στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας. Το πρόσχημα ήταν η έκθεση λουλουδιών που έχει οργανώσει ο Δήμος Αθήνας ως το Σάββατο 18 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα ήθελα ένα γλαστράκι λεμονοθύμαρο, που όμως είχε τελειώσει. Για κοίτα που το ξέρουν κι άλλοι. Αγόρασα λοιπόν σκέτο θυμαράκι ευωδιαστό για κάθε χρήση. Το χάζι όμως στα τόσα χρωματιστά λουλούδια που είχε ήταν μοναδικό. Δεν γίνεται όμως να βρίσκομαι εκεί και να μην τριγυρνάω στα διάφορα σημεία που συνηθίζω να ψωνίζω και καθώς μια φίλη μου είχε ζητήσει μπαχαρικά, η βόλτα στο "Μπαχάρ" είχε περισσότερο νόημα από απλό χάζι. Τι δεν έχει αυτό το μαγαζί? Πάπρικα καπνιστή πικάντικη. Γιατί γλυκειά έχει. Ανεβοκατεβήκαμε μερικές φορές στους πάγκους των λαχανικών, πήγαμε στην Κλεοπάτρα, το αιγυπτιακό μαγαζί, για πετιμέζι ροδιού για να γλασάρουμε κεφτεδάκια κι όχι μόνο, πήραμε απο εκεί αραβικές πίττες που είναι με διαφορά οι καλύτερες και φυσικά αγοράσαμε από το γνωστό παστουρματζίδικο ΜΙΡΑΝ, τον τέλειο παστουρμά και το καλίτερο αυγοτάραχο. Κι εκεί τρελαίνεσαι με τα αλλαντικά που διαθέτει.΄Εχει όμως και σε βαζάκια πολύ ωραία καλούδια. Οι πιπερίτσες του μικρές, γλυκές, νοστιμότατες. Στην κρεαταγορά απλώς ρίξαμε μια ματιά. Δεν είναι το καλύτερο μας. Ρίξαμε μια ματιά στο παλιό καλό καφεκτοπτείο και συνειρμικά η μυρωδιά του καφέ μας γλύκανε. ΄Ομως ακόμα και το παλαιοπωλείο που έχει ένα σωρό αντικείμενα στο πεζοδρόμιο αφημένα, έχει το χάζι του.Τίποτα απ αυτά δεν χρειάζεσαι και κάμποσα θα ήθελες να τα έχεις.
Φυσικό ήταν το μεσημέρι μ όλα όσα χαζέψαμε, να θελήσουμε να φάμε νόστιμα. Εκεί λοιπόν, στη Σωκράτους, ακριβώς πίσω από τη λαχαναγορά είναι η ταβέρνα του Μεϊδάνη. ΄Αλλος αυτός! Πολύ νόστιμη,ελληνική κουζίνα μαγειρευτών και της ώρας. Η στριφτόπιτα και η σπανακόπιτα γίνονται εκείνη την στιγμή που την παραγγέλνετε. Τραγανή με υλικό μέσα, όχι της πλάκας. Καθαρή, καλοβαλμένη ταβέρνα με γρήγορο και ευγενικό σέρβις.΄Οχι δεν ειναι πως πεινούσαμε πολύ. Έχουμε ξαναπάει μερικές φορές εκεί και πάντα είμαστε ευχαριστημένοι.
Δεν πρόλαβα να πάω στο αγαπημένο μου μαγαζί με τα αιθέρια έλαια που μου λείπει περγαμόντο και γεράνι, αλλά καλύτερα γιατί έτσι θάχω δικιολογία να ξανακατέβω σύντομα εκεί γύρω. Κι όποια/όποιος έχει ελεύθερο χρόνο πρωϊνό ας μας ακολουθήσει.

20 comments:

Peter M said...

Nena, these are wonderful photos from Athens!

popelix said...

Καλέ από που παίρνετε τα αιθέρια, από τη Γερανίου;

ΕΛΕΝΑ said...

Πες τα βρε Νενάκι, γιατί όταν λέω ότι λατρεύω την Αθήνα, όλοι με κοιτάνε .... κάπως;-)
Ποιο είναι αλήθεια το μαγαζάκι με τα αιθέρια??

Maria B. said...

Φιλεναδίτσα πολύ ωραίο το πόστ σου!
Εκτός απο τις ωραίες φωτο έχεις και ωραία αφήγηση!!!


καλό απόγευμα και περιμένουμε κι άλλα, για γράψε μας και για το Χαλάνδρι.

Gianni said...

Πολύ ωραία βολτούλα. τώρα που χειμωνιάζει είναι και εμένα αγαπημένη μου.

Juanita La Quejica said...

Ωραία βόλτα, "χορταστική"!
Δεν ήξερα ότι είχε και πιπεριές ο Μιράν. Πικάντικες;
Μου έχουν τελειώσει αυτά που είχαμε πάρει όταν με πρωτοπήγες στα αρώματα. Πάμε και πάλι παρεούλα στις 15;

Μαριλένα said...

ζήλεψα, ζήλεψα, την αμαρτία μου τη λέω.
θα βουτήξω την Ελενη απ' το χέρι και θα παμε κι εμεις :))

θα φάμε και λουκουμαδες, οι κοιλιόδουλες όμως :))

άλλη Αγγελική said...

Αχ, Νενίτσα, η περιγραφή σου μου άνοιξε την όρεξη και δεν μπορώ αυτές τις μέρες (εβδομάδες) να απομακρυνθώ πολύ από το σπίτι! :-(

Οι αγαπημένες μου βόλτες είναι στις περιοχές που αναφέρεις + Αιόλου, Ερμού, Πλάκα, Μοναστηράκι, Αποστόλου Παύλου, Αρεοπαγίτου ή απ΄την άλλη, Κολωνάκι, Νεάπολη, Εξάρχεια.

Ναι, την Αθήνα λατρεύω κι εγώ, παρ΄όλη τη βρομιά και το χάος!

Theogr ο κηπουρός said...

Μας γέμισες αρώματα ευωδιές και χρώματα. Να ‘σαι καλά.

Anonymous said...

Αρκετά κατατοπιστικό το post,αν γνωρίζετε και κάποιο καλό μαγαζάκι με ξηρούς καρπούς - σοκολάτες στο κέντρο, θα με βοηθούσατε πολύ.(ασχολούμαι με ζαχαροπλαστική και δεν ξέρω που να βρω πρώτες ύλες της προκοπής)

Ευχαριστώ
Τάσος

Penelope said...

Αγαπημένη βόλτα και για μένα, που είμαι γέννημα-θρέμα του κέντρου της Αθήνας. Αλλά μετά τον Θοδωρή, ότι κάνω πια στα μέρη αυτά, το κάνω "τρέχοντας" και είναι σαν να μην το ευχαριστιέμαι.

Τάσο, παλιά ένα τέτοιο μαγαζί με ξηρούς καρπούς και ζαχαρώδη προϊόντα ήταν ο Ναυπλιώτης (έχει μείνει κάποιο μικρότερο κοντά στην πλατεία Κάνιγγος). Σήμερα στην παλιά αγορά επί της Ευριπιδου και δίπλα στο Μπαχάρ, υπάρχουν δύο μαγαζιά, που πωλούν κυρίως ζαχαρώδη και λιγότερο ξηρούς καρπούς που τους βρίσκεις και σε άλλα μαγαζιά γύρω-γύρω.

Anonymous said...

Κι εγώ τρελαίνομαι για τις ανοικτές αγορές και τα παζάρια! Θα βρεθώ Αθήνα για μερικές μέρες....θα ήταν ομαρφα να μπορούσα να κάνω τη βόλτα μου αν και το κόβω λίγω δύσκολο.

Ωραία αφήγηση πάντως, όντως!

Nena said...

Επί της Σωκράτους και λίγο πριν βγεις στην Ευριπίδου, έχει ξηροκαρπάδικο αρκετά καλό. Για ζαχαρώδη δεν ξέρω.Πάντως επειδή πιστεύω πως οι πρώτες ύλες παίζουν σπουδαίο ρόλο σ ό,τι κάνεις, θα ρωτήσω γνωστό chef και θα σου πω.΄Οπως πάλι πιστεύω ότι για ζαχαροπλαστική μόνο ο Παρλιάρος θα μπορούσε να σε κατατοπίσει αξιοπρεπώς.
Χαίρομαι που σας άρεσε η βόλτα μου. Σκεφτείτε ποιες άλλες θέλετε και μπορείτε να έλθετε για αρώματα να πάμε παρεούλα να πιούμε κι ένα καφεδάκι. Αν ως τότε δεν μπορείτε ασφαλώς να σας πω ότι το μαγαζί είναι Γερανίου και Αναξαγόρα γωνία.

popelix said...

Νένα, ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες!

Anonymous said...

Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και τις απαντήσεις σας.Είμαι "νεοφερμένος" στην πρωτεύουσα και δεν ξέρω σχεδόν τίποτα από καταστήματα τροφίμων κτλ.Ελπίζω μέχρι να μάθω τα "κατατόπια" να μην έχω πάθει δηλητηρίαση :) (Τάσος)

Juanita La Quejica said...

Καλές σοκολάτες ενδιαφέρει αρκετούς από εμάς να ξέρουμε πού μπορούμε να βρούμε. Χμ... ποιόν να ρωτήσουμε; Νενάκι δεν ρωτάς όταν πας στα σεμινάρια;

heart n soul said...

τέλεια βόλτα!

elie said...

Ζηλεύω τέτοια βόλτα...

Anonymous said...

Aυτή είναι και εμένα μια αγαπημένη μου διαδρομή η οποία βεβαίως βεβαίως ξεκινάει με προορισμό τον Μιράν για παστουρμάδες, σουτζούκια και τον καταπληκτικό του καβουρμά.
Πολύ ωραίο ποστ!

Unknown said...

Ναυπλιώτης Ξηροί καρποί:Βερανζέρου 13
περιοχή πλ.Κάνιγγος. ο καλύτερος και ο παλαιότερος με πάντα φρέσκα είδη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...