Μια που έχουμε αποκτήσει τιμητικούς τίτλους, μετά το τιραμισού της τεμπέλας, ας δούμε και τα λεμονομαφινάκια της ενάρετης:) Η συνταγή είναι της Χιονάτης. Μετά τη νίλα που έπαθε από τα μήλα, ούτε να τα δει δε θέλει, έτσι έχει στραφεί σε εναλλακτικές φρουτο-λύσεις. Επίσης το μυστικό της λεπτεπίλεπτης σιλουέτας της, παρά το γηραιόν της ηλικίας της, οφείλεται στην συγκεκριμένη συνταγή, μια που αυτά τα κεκάκια δεν έχουν καθόλου λιπαρά! Δώστε βάση λοιπόν.
Στεγνά υλικά:
2 1/2 κούπες αλεύρι
1/4 κούπας ζάχαρη (ναι, μόνο)
2 κ.γ. μπέηκιν πάουντερ
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ. αλάτι
ξύσμα 1-2 λεμονιών
προαιρετικά:
2 κ.σ. παπαρουνόσπορο (κάνει ωραία αντίθεση)
ή goji berries (κι αυτά κάνουν ωραία αντίθεση και είναι και τίγκα στα αντιοξειδωτικά, τα προτιμάει η Χιονάτη)
ή λεμονο-σταφίδες (τις βρήκα έτοιμες αλλά θα μπορούσαμε και να τις φτιάξουμε αν μουλιάσουμε σταφίδες σε φυσικό εκχύλισμα λεμονιού) δίνουν έξτρα γλυκόξινη αρωματικότητα
ή ψιλοκομμένη φλούδα γλυκό κουταλιού λεμόνι (ή κόντιτα λεμόνι)
Υγρά υλικά:
1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα λεμονιού
3 κ.σ. egg replacer ανακατεμένο με νερό (ή 3 ασπράδια αυγών. Μπορείτε να βάλετε κι ολόκληρα αυγά αλλά τότε θα έχετε προσθήκη λίπους κι η Χιονάτη ουδεμία ευθύνη θα φέρει)
1 κεσεδάκι τοτάλ 0% (ή γιαουρτάκι σόγιας)
1 κούπα χυμό (η Χιονάτη έβαλε ανανά, της τον έφερε ο Γκρινιάρης πού τον έστειλαν οι άλλοι έξι κρουαζιέρα για να ησυχάσουν λίγο τα αυτιά τους, εσείς βάλτε ό,τι έχετε)
Η διαδικασία:
απλή, απλόυστατη: ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά σε άλλο, και μετά προσθέτουμε τα δεύτερα στα πρώτα. Ανακατεύουμε ελαφρά, δε θέλουμε μίγμα λείο κι ελαστικό (θα γίνουν λαστιχωτά τα μάφιν) αλλά ένα σβωλιασμένο χάλι που θα μεταμορφωθεί κατά το ψήσιμο από ασχημόπαπο σε κύκνο, αλλά αυτό είναι άλλο παραμύθι. Ψήνουμε σε φόρμες σιλικόνης (ή θήκες για μάφινς) έτσι αποφεύγουμε το βουτύρωμα/λάδωμα. Εμένα μου πήρε περίπου 20 λεπτά. Μην τα παραψήσετε. Μόλις είναι έτοιμα, έτοιμα για γαρνίρισμα:
ζάχαρη άχνη
χυμός λεμονιού λίγες σταγόνες εκχύλισμα λεμονιού (προαιρετικά, για έξτρα ζινγκ)
ξύσμα λεμονιού
Πρώτα θα τρυπήσουμε τα ζεστά μάφιν με το ξύλινο σουβλί που τα δοκιμάσαμε να δούμε αν έχουν ψηθεί, και θα τα περιλούσουμε με χυμό λεμονιού. Όταν κρυώσουν τε-λεί-ως, θα ανακατέψουμε την άχνη με τον λεμονοχυμό να γίνουν ένα ωραίο γλάσο (όχι πολύ πηχτό γιατί θέλουμε να απορροφηθεί από το μάφιν και να αφήσει μια λεπτή κριτσανιστή κρούστα στην επιφάνεια, όχι να στρογγυλοκάτσει πάνω του πεισματάρικα) και θα τα περιλούσουμε στοργικά. Θα στολίσουμε με το ξύσμα. Το φουλ του λεμονιού!
Τιπ: Μην παραλείψετε το γλάσο, επιμένει η Χιονάτη, είδατε πόση λίγη ζάχαρη έχει μέσα το μίγμα, ακριβώς για να έχουμε περιθώριο να γλασάρουμε από πάνω, αυτή η γλυκόξινη κρούστα κάνει την διαφορά!
Wednesday, October 15, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
23 comments:
Τι ωραία που φαίνονται! Πάντως περισσότερο απ' όλα μου άρεσε η περιγραφή. Μπράβο Heart, το 'χεις!!
Και που βρίσκει η Χιονάτη τα goji berries?? Επίσης, αν θέλεις δώσε ακριβείς αναλογίες για το γλασάρισμα.
Τα gori berries υποθέτω τα έφερε ο πρίγκιψ για να την καλοπιάσει και να πέσει στον έρωτά του!
Πάρα πολύ ωραία συνταγή-περιγραφή-φωτό!
Έχω ερώτηξις: φυσικό εκχύλισμα λεμονιού; Αν δεν έχουμε; Να βάλω χυμό λεμονιού και λικέρ λεμονιου με 1-2 σταγόνες αιθέριο λεμονιου;
Μπορεί να τα περιχύσω με λικέρ λεμονιού ανακατεμένο με χυμό (σε φτιάχνω τώρα, χεχε)
Ωραιότατα heart! Έχω και ιδιαίτερη αγάπη στα λεμονομάφινς ;)
Μόλις φορτώσουν οι λεμονιές... βουρ (και με παπαρουνόσπορο, μ' άρεσε)
Αυτό το έξτρα τατς με το ξύσμα με αποτέλειωσε! Έχω πολύ μεγάλη περιέργεια να τα δοκιμάσω, δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι είναι φτιαγμένα με τέτοια υλικά στο σπίτι και έχουν φουσκώσει και δείχνουν τόσο όμορφα!
Η Χιονάτη στέλνει δωράκια-μαφινάκια στα πάτρια;
(Ευρηματικότατος ο τίτλος!!!)
Μία μόνο αντίρρηση: γηραιόν της ηλικίας; Η Χιονάτη δεν έχει ηλικία, άκου εκεί!
These lemon muffins look really good, especially with the glaze on top...bravo!
Φαίνονται εξαιρετικά λεμονομυρωδάτα!!
Και τι ωραία που σου φούσκωσαν!!
Το γλάσο με άχνη και χυμό λεμονιού, το βάζω και στο λεμονοκέικ μου, και είναι πραγματικά αυτό που κάνει την μεγάλη διαφορά:))
Eιρήνη, η χιονάτη στέλνει τον πρίγκιπα στο υγιεινάδικο για goji berries, που λέει και η κική:) Το Lena's στο Σύνταγμα ή κάποιο άλλο κεντρικό λέω ότι θα έχουν.. Όσο για το γλάσο, δεν ζύγισα υλικά, με το μάτι υπολόγισα, εξαρτάται από το πόσο γλάσο θέλει ο καθένας, θα έλεγα περίπου μια κουταλιά για το καθένα (εμένα μου βγήκαν 8 μεγαλούτσικα) και χυμό όσο πάρει για να πετύχεις μια κάπως αραιή σύσταση (drizzle)
Kiki, έχετε λικεράκι τυχερούλα,έπρεπε να το φανταστώ:) λεμονομεθυσμένα μαφινάκια; ασυζητητί!
Elie, συναγωνίστρια στην καμπάνια του λεμονιού, ανάλαφρα τα λεμονομάφιν σας με μόνο 1 αυγό και 3 κουταλιές λάδι, θα δοκιμαστούν! έχετε και λεμονιές παντυχεροτάτη;; ζουλεύω!
Χουα, μια πριγκίπισσα μόνο δέχεται δώρα:) για ανασκουμπωθείτε, τόσο εύκολα, τι δικαιολογία έχετε;:) Όσο για την ηλικία της Χιονάτης, κρύβε λόγια, για να την προστατέψω από την κακιά μητριά ήταν, ακόμα κάνει ψυχοθεραπεία με τον καθρέφτη της!
Peter, efxaristo!
Έλενα, της κλίκας του λεμονιού κι εσείς, σας ξέρω, σας στέλνω συναγωνιστικούς χαιρετισμούς, ζήτω το lemon drizzle!
heart, τι φανταστικά φαίνονται αυτά τα μαφινς !!!! παρα πολύ ωραία παρουσίαση !!! πρέπει να είναι ωραία και στην γεύση.
Μπράβο βάλε μας και άλλα τέτοια.
ενάρετη Μαρία, θα μηνύσω στη Χιονάτη:)
Γνωρίζετε αν υπάρχει eggreplacer στην ελληνική αγορά;
ευχαριστώ πολύ!
ανώνυμε/η φίλε/η, εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω, φαντάζομαι μόνο ότι μπορεί να το βρεις σε κεντρικό υγιεινάδικο (αν ξέρει κάποιος ας μας πει παρακαλώ) Αν όχι, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, δες παλιότερο ποστ σχετικά
Heart,γεια σου και σ΄αυτό το blog!
Μα φαίνονται υπέροχα,ειδικά η γεύση λεμονιού μ΄αρέσει στα γλυκά.
Άντε τώρα με το δίκτυο και με τόσες συνταγές,τι να πρωτοφτιάξω-πρέπει να βάλω προτεραιότητες.
καλώς την κι εδώ την Ελένη:) άσε κακός μπελάς η υπερπληθώρα
Καρδούλα μου, θα είναι νοστιμότατα!
Όμως πως είσαι σίγουρη ότι είναι πιο υγιεινά τα υποκατάστατα αυγών από ένα αυγουλάκι του Θεού?
Καλά για την περιγραφή δεν το συζητώ! "Εγραψες" ξανά!
Όλα για την Αρετή
Ηeart, τα κοιτάζω συνέχεια και δεν χορταίνω την παρουσίαση τους, στο είπα βέβαια και πιό πάνω, αλλά θα στο ξαναπώ, ειναι τέλεια !!
Βρε Καρδούλα μου, τι μου κάνεις τώρα. Δάκρυσα. Από περιγραφή, από νοστιμιά, τι να πω υποκλίνομαι απλώς.
Αγγελικούλα, το υποκατάστατο που χρησιμοποιώ είναι ένα μίγμα από άμυλα (πατάτα, ταπιόκα) και φυτικό κόμμι. Στο ποστ μου "σιγα τ'αυγά" είχα αναφέρει και διάφορες άλλες εναλλακτικές ιδέες. Πόσο εύκολο είναι να βρούμε σήμερα το αυγουλάκι του Θεού κι όχι της βιομηχανίας?!:) Πάντως και το αγνό αυγό έχει το λίπος και τη χοληστερίνη του, γι αυτό δίνω εναλλακτικές για όποιον θέλει να τα αποφύγει, πχ μόνο ασπράδια.
Μαρία, φτύστε τα! αλλά θα σας έλεγα καλυτερα δαγκώστε τα:)
Νένα, κλαίω κι εγώ μαζί σας από συγκίνηση για την καλοσύνη σας, πάρτε ένα ενάρετο λεμονομάφιν να συνέρθετε, να πάρω κι εγώ ένα να σας κάνω παρέα:))))
Το lemon extract πού το βρίσκουμε (ή πώς το φτιάχνουμε)?
αγαπητέ/ή ανώνυμε/η εγώ το βρίσκω στο σ/μ, δοκίμασε εκεί που βρίσκεις real vanilla extract (και όχι συνθετική εσάνς) Εναλλακτικά δοκιμάστε μπολικό ξύσμα λεμονιού, μια που εκεί περιέχεται το αιθέριο έλαιο του φρούτου, ή λιμοντσέλο, ή μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο
Για τη φίλη που ρώτησε για το egg replacer, εγώ έχω δει σίγουρα στο Μπαχάρ, στην Ευριπίδου.
Εφη Κ
Έφη Κ ευχαριστώ για την πληροφορία
Post a Comment