Thursday, November 27, 2008

Ταλιατέλες με λαχανικά Au gratin















1 πακέτο ταλιατέλες (500 γρ)
1-2 μελιτζάνες φλάσκες
1-2 κολοκυθάκια
2 ντομάτες
1 πράσινη γλυκειά πιπεριά
6-7 φέτες μπέικον
2-3 φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα βραστή
100 γρ κεφαλοτύρι
100 γρ γκουντα ή και άλλο τυρί που λειώνει
100 γρ γραβιέρα
1 κρέμα γάλακτος 250 ml
2 αυγά

Βράζουμε τις ταλιατέλες al dente και στο μεταξύ τηγανίζουμε ή ψήνουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες. Αδειάζουμε τις μισές ταλιατέλες σε βουτυρωμένο πυρέξ.
Καλύπτουμε με μία στρώση από όλα τα τυριά και μετά τοποθετούμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια ανάμικτα μεταξύ τους. Σκεπάζουμε τα λαχανικά με τις ντομάτες και την πιπεριά και προσθετουμε τις μισές φέτες από το μπέηκον και όλο το ζαμπόν κομμένα σε κομματάκια. Ρίχνουμε τις υπόλοιπες ταλιατέλες και στη συνέχεια προσθέτουμε τη μισή κρέμα γάλακτος. Αποτελειώνουμε ρίχνοντας από πάνω το υπόλοιπο μπέηκον, τα τυριά και την άλλη μισή κρέμα γάλακτος χτυπημένη μαζί με τα αυγά .
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μισή ώρα. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά. Αν έχουμε φούρνο με αέρα ψήνουμε έτσι για ένα μισάωρο και αφού βγάλουμε το αλουμινόχαρτο γυρίζουμε το φούρνο για ενα δεκαλεπτο σε ψήσιμο με αντιστάσεις, για να μην ξεραθεί η επιφάνεια του φαγητού.
Εννοείται βέβαια ότι αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε οποιοδήποτε άλλο λαχανικό μας αρέσει. Του πηγαίνουν πολύ τα μανιτάρια.

15 comments:

Anonymous said...

Παραπλανητική η συνταγή σου!
Αρχίζω να διαβάζω τα υλικά,βλέπω κολοκυθάκι, μελιτζάνα, ντοματουλα, πιπεριά, λέω εντάξει μωρέ, ωραίες υγιεινές ταλιατέλες,ξενερώνω κομμάτι διότι περνάω φάση πλουραλισμού στο φαγητό και στα καπάκια διαβάζω οτι το φαί έχει τον μισό Βασιλοπουλο σε τυριά και αλλαντικά μια κρέμα ατόφια και 2 αυγά για να βεβαιωθούμε πως η χοληστερίνη θα χτυπήσει κόκκινο.
Αρχίζουν τα σαλάκια και τρέχουν και το φαντάζομαι ζεστό ζεστό να κουτουπώνω 2 κομμάτια (μικρά) και να πέφτω για ύπνο κατευθείαν για να μην δώσω περιθώριο στις τύψεις.
Ευτυχώς που η σκέψη δεν παχαινει ,θα ειχα τσιμπήσει 10 κιλά στο φτερό!

Rena said...

Χαχαχα Αγγελική σε καλό σου. Εμ, τι νόμιζες κορίτσι μου, πως τα πήραμε εμείς τα κιλά με φάβα? (που λέει και κάποια ψυχή) :))

Anonymous said...

Προτεινόμενη παραλλαγή για υγιεινότερη διατροφή. Αφαιρούμε τα αλλαντικά, τα αυγά καιτα δύο εκ των τριών τυριών και προσθέτουμε μανιτάρια και μπρόκολο. Κρατάμε όμως την κρέμα γάλακτος που ταιριάζει τόσο μα τόσο με τις ταλιατέλλες au gratin - κι ας είναι παχυντική.

Rena said...

Σοφία μου εσύ χίλια δίκια έχεις. Αλλά με αυτό τον τρόπο μόνο τρώει ο γιος μου τις μελιτζάνες και το κολοκύθι. Aν μαγειρευα μόνο για μένα σίγουρα θα έβαζα μανιτάρι και μπρόκολο αντί όλων των άλλων. Tρελλαίνομαι και για τα δύο. Έτσι τι να κάνω...περιμένω να το δοκιμάσω μαγειρεμένο από όλους ή σε κάποιο εστιατόριο :(

Katerina ante portas said...

Το τι λατρεύω και εγώ τη μελιτζάνα και την περίεργη χρήση της δεν λέγεται!
Μμμ γιατί έχω την αίσθηση ότι η ευωδιά έφθασε ως τα ρουθούνια μου;
Παραισθήσεις λόγω δίαιτας, φαίνεται!

Rena said...

Κατερίνα δίαιτα? Καλή επιτυχία καλή μου. Εγώ πάλι όλο στο από βδομάδα είμαι. Ευτυχώς δεν λέω ποια...

Anonymous said...

Έχεις απόλυτο δίκιο, Ρένα. Αν το φτιάξω μόνο με λαχανικά, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα δικά μου παιδιά δεν πρόκειται να το αγγίξουν. Προτιμούν την παραλλαγή που παραλείπει τα λαχανικά και προβλέπει όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Rena said...

Παιδιά, Σοφία μου...Μικρά είναι τα δικά σου?

Maria B. said...

Ρενακι ωραίο το φαγακι σου αλλα κι εγω σαν τα παιδιά της Σοφίας είμαι!!! δεν μπορείς να φανταστείς το τι γέλιο έκανα με την περιγραφή της ξανθιάς υπαρξης, ως συνηθως ζωγράφισε!!

Juanita La Quejica said...

Η βάση για αυτοσχεδιασμό είναι η συνταγή σου Ρένα.
Δοκιμάστε και εβαπορέ ή γιαούρτι 2% μαζί με 1 αυγό, αντί για την κρέμα γάλακτος και τα 2 αυγά. Αν και ... κακά τα ψέμματα, αυτού του είδους τα γκρατέν τα έχουμε συνηθίσει να είναι τούρμπο, με μπόλικα τυριά, κρέμα, αλλαντικά και τα σχετικά.
Μία παραλλαγή που κάνω τα τελευταία χρόνια είναι να βάλω σχεδόν αποκλειστικά λαχανικά, καθόλου αλλαντικά, ξύδι βαλσαμικό και μυριστικά φρέσκα, παρμεζάνα και ανθότυρο, λίγο εβαπορέ αδιάλυτο και ψήσιμο στο φούρνο.

Rena said...

Με έστειλες Jua..Βαλσάμικο μαζί με εβαπορέ ή/και τυριά? Δε το χω δοκιμάσει του πάει λες? Νομίζω θα φτιάξω μια μεριδούλα αποκλειστικά για μένα.

heart n soul said...

rena, τηλέφωνο για ντελίβερι γιατί δεν βάλατε;; :)))
Χουα, ωραία ακούγεται η παραλλαγή σας

Anonymous said...

A κυρία διαχειρίστρια δεν θα τα πάμε καλά. Είπαμε να κανουμε κρατει διότι εορτες ερχονται και ορίστε τώρα ονειρεύομαι γκρατεν. Αλλά με τα όλα του ομως. Δεν θελω εναλλακτικές με 2% γιαούρτια. Δεν θελω...

Rena said...

Heart, είμαι απαράδεκτη..παράλειψη μου. Λοιπόν να ενημερώσω-ανοίξαμε και σας περιμένουμε-εκτελούνται παραδόσεις κατ' οίκον :))

Σταυρούλα αν ονειρεύεσαι μόνο γκρατέν καλά είναι...τι να πούμε κι εμείς που τα θέλουμε όλα και όχι με χαμηλά λιπαρά παρακαλώ.

Anonymous said...

17 και 14 είναι τα παιδιά μου (εξού και η καθυστέρηση μιας ημέρας να απαντήσω στην ερώτηση της Ρένας, αφού ο υπολογιστής στο σπίτι το βράδυ είναι μονίμως κατειλημμένος και η μαμά σε κατάσταση υστερίας).
Ωραία και η παραλλαγή με εβαπορέ. Θα το τολμήσω.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...