Sunday, November 23, 2008

Μουστοκούλουρα

Μουστοκούλουρα δεν είχα φτιάξει ποτέ. Το να βρω πετιμέζι ήταν κάτι δύσκολο για μένα, μια και είχα ακούσει ότι το έτοιμο δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο. Χρόνος για να το φτιάξω, αν και είχα πολύ καλές οδηγίες από φίλη, δεν υπήρχε και χθες προς έκπληξη μου, σε μια συνάντηση φίλων ήρθε στα χέρια μου δώρο ένα βάζο πετιμέζι από τη φίλη μου Ξανθή. Έτσι σήμερα ανασκουμπώθηκα και έφτιαξα μουστοκούλουρα εν μέσω δυσκολιών, μια και μου ΄χε καεί η λάμπα στην κουζίνα και που να βρεις Κυριακάτικα λάμπα και μάλιστα ιωδίνης. Αλλά αν υπάρχει καλή θέληση όλα γίνονται.

Υλικά
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 ¼ φλιτζάνι πετιμέζι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
2 κουτ. γλ. κανέλλα
1 κουτ. γλ. γαρύφαλλο
1 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουτ. γλ. Μπέϊκιν πάουντερ
2 κουτ. γλ. σόδα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε το λάδι με το κανελλογαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και τη ζάχαρη σε μία λεκάνη και ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το πετιμέζι και το διαλύουμε με το νερό. Στη συνέχεια βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα και το μπέηκιν.
Πλάθουμε κουλουράκια και τα ψήνουμε στους 180 για 15-20 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο. Αν θέλουμε τα μουστοκούλουρα να είναι μαλακά μόλις βγουν από το φούρνο τα βάζουμε σε τάπερ που κλείνει για να παραμείνουν (λόγω των υδρατμών) μαλακά. Αν όχι τα βάζουμε σε μια πιατέλα. Η δόση με αυτά τα υλικά βγάζει περίπου 4 ταψιά φούρνου.
Προτίμησα να τα φτιάξω μαλακά, αν και μέσα μου με ΄τρωγε να τα κάνω τραγανά που τρελλαίνομαι, αλλά υπερίσχυσαν οι προτιμήσεις της οικογένειας.

17 comments:

KitsosMitsos said...

Επίκαιρα!
Καλησπέρα

Rena said...

Αχ δίκιο έχεις! Πέρασε ο Σεπτέμβρης αλλά τι να κάνω που τώρα βρήκα το πετιμέζι :) Από τη χαρά μου αν έβρισκα και καρπούζι θα βαζα καρπουζόπιτα να σκεφτεις. :)) Καλησπέρα

Crazy Tourists said...

Μαλακά μουστοκούλουρα; Σούπερ!! Κλέβω μπουκίτσα!!
Καληνύχτα!

Τρελοτουρίστρια

Katerina ante portas said...

Επιτέλους! Μουστοκούλουρα! Ξέρεις πετιμέζι βρίσκεις πάντα στα γνωστά καταστήματα βιολογικών προϊόντων και υγιεινών τροφών. Εγώ βρήκα Πανεπιστημίου κοντά στη Μπενάκη.
Σε ευχαριστούμε Ρένα!

Penelope said...

Ορεξη να έχεις ... πάντα καλή μου ακόμη και χωρις πολύ φως!

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια στα χέρια σου Ρενάκι, νοστιμότατα φαίνονται:))

heart n soul said...

μπράβο Ρένα, και για τα μουστοκούλουρα μετ'εμποδίων, και για την αυτοθυσία! (κι εγώ τραγανά ψηφίζω:)

Ειρήνη said...

Μπράβο Ρένα. Για πρώτη προσπάθεια και εν μέσω αντιξοοτήτων στην κουζίνα, τέλεια φαίνονται.
Μου αρέσουν πολύ τα μουστοκούλουρα αλλά όπως λες ελλείψει πετιμεζιού δεν τα είχα κάνει ποτέ. Καλή ιδέα να ρωτήσω στα βιολογικά. Αν βρω θα τα κάνω αφαιρώντας το γαρύφαλο που δεν το πάω με τίποτα.

Eva Krokidi said...

πάντως αν κάποιος δεν έχει πετιμέζι, και δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις,μπορεί να αντικατασταθεί με μαυροδάφνη! γίνονται το ίδιο νόστιμα, μαλακά ή τραγανά!!

Rena said...

Τρελλοτουρίστρια, παρακαλώ πάρτε ολόκληρο. :)
Κατερίνα, αυτό με τα βιολογικά είναι αλήθεια δε το είχα ψάξει.
Πηνελόπη, Έλενα, Ειρήνη ευχαριστώ πολύ! Κεραστείτε παρακαλώ.
Heart κόλαση αυτά τα τραγανά.
Eva μαυροδάφνη ε? Ενδιαφέρουσα ιδέα.

Sam Sotiropoulos said...

Ααααχ, μουστοκούλουρα, καιρό εχω να φάω. Φαίνονται excellent! Πάλι καλά που ξέρεις και μαγειρεύεις και στο σκοτάδι! LOL

Rena said...

Χαχαχα Sam. Ναι έχω εκπαιδευτεί. Αφού στις διακοπές ρεύματος με αγγαζάρουν φίλοι και γνωστοί για μαγείρεμα.

Juanita La Quejica said...

Μουστ ου κούλουρα! Τα αγαπημένα μας!
Γίνονται εύκολα; Οταν βρεθούμε κοντά στο Μαρκόπουλο παίρνουμε από του Δαρεμά, τραγανά η δική του εκδοχή και μοσχοβολιστά, ελαφρά πικάντικα...
Λες να το επιχειρήσω και στο σπίτι, μιας και πέφτει κομματάκι μακρυά το Μαρκόπουλο;

Καλλη said...

Πολύ εύκολα φαίνονται, θα τα επιχειρήσω! Έχω και σπιτικό πετιμέζι που έκανα φέτος, θα γίνουν ωραιότατα!

Maria B. said...

Ρενάκι, που θα βρούμε μια ωραία συνταγή για τραγανά μουστοκούλουρα?? η Μαίρη -που ειναι ο αντρας της φούρναρης- μου είπε ότι στους φούρνους τα φτιάχνουν με σταφιδίνη τα μουστοκούλουρα και όχι με μουστο ή πετιμέζι. το ήξερες??

Crazy Tourists said...

Πήρα κι άλλη μπουκίτσα!!! :)

Rena said...

Juanita και Καλλη να τα επιχειρήσετε. Είναι πολύ εύκολα.

Crazy Tourists την καλύτερη δουλειά έκανες :)

Μαράκι για τη σταφιδίνη, όχι, και την ακούω πρώτη φορά. Πάντως αυτά αν ψηθούν για 20-25 λεπτά και μετά δε τα βάλουμε σε τάπερ για να μείνουν μαλακά, βγαίνουν τραγανά!! Σκέφτομαι να τα ξαναφτιάξω μπας και φάω κι εγώ κανένα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...