Thursday, December 04, 2008
Μεθυσμένα Αχλάδια
Υλικά
4 αχλάδια
400 γραμμάρια κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού συμπυκνωμένο χυμό αχλάδι
5 κουταλιές ζάχαρη
Κανέλα
Γαρίφαλο
Φουντούκια
Εκτέλεση
Βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το κρασί, την κανέλλα (κατά προτίμηση ένα ξυλάκι) και το γαρίφαλο (ένα-δύο καρφάκια). Καθαρίζουμε τα αχλάδια χωρίς να κόψουμε το κοτσάνι και κόβουμε λιγάκι το κάτω μέρος για να στέκονται όρθια σε πιάτο. Μπορούμε ακόμη να τα καθαρίσουμε και να τα κόψουμε στη μέση. Βουτάμε τα αχλάδια στην κατσαρόλα και τα βρέχουμε με το κρασί. Αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα περίπου. Στη συνέχεια αφήνουμε τα αχλάδια να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα με το κρασί για να «πιουν». Βγάζουμε από την κατσαρόλα τα αχλάδια και την κανέλα με το γαρίφαλο και αφήνουμε το μείγμα να βράσει μέχρι να δέσει καλά (πρέπει να μείνει τουλάχιστον η μισή από την αρχική ποσότητα υγρών). Προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε ξανά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Το αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε τα αχλάδια και τα αφήνουμε περίπου για μισή ώρα στο ψυγείο. Βγάζουμε τα αχλάδια από το ψυγείο, τα τοποθετούμε όρθια σε πιατάκια.Μπορούμε να σερβίρουμε περιχύνοντας τη σάλτσα στα αχλάδια και γαρνίροντας με φουντούκια ή μοιράζοντας τη σάλτσα και τα φουντούκια σε μπολάκια.
Εγώ αφού τέλειωσα με τα αχλάδια έφτιαξα ένα μίγμα με τα εξής
150 gr. αλεύρι
75 gr βούτυρο όχι λειωμένο αλλά μαλακό
75 gr ζάχαρη
Ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους όχι σκόνη (χρησιμοποίησα φουντούκι κι αμύγδαλο) Ανακάτεψα τα παραπάνω μέχρι να πάρω ένα μείγμα σαν τριμμένη φρυγανιά. Πασπάλισα με αυτό τα αχλάδια τα οποία είχα απλώσει σε ταψί και έψησα στο φούρνο για 20 λεπτά στους 200ο C μέχρι να χρυσίσουν. Σέρβιρα με παγωτό και σάλτσα κρασιού.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
12 comments:
ωραία που θα είναι! Ρένα τι κρασί έβαλες; αναρωτιέμαι, με γλυκό κρασί γίνονται;(μαυροδάφνη, σαμιώτικο)
Εβαλα ένα απλό ξηρό κόκκινο. Σίγουρα γίνεται με μαυροδάφνη και ίσως και με σαμιώτικο. Απλά θα λεγα να μειώσεις τη ζάχαρη αν βάλεις γλυκό κρασί.
Ti μου κάνετε, τι μου κάνετε και είμαι πάλι σε..δίαιτα!! (άραγε αν βρέξω με κρασί το διαιτητικό μου αχλάδι λειτουργεί ως ερζάτσ;) :(
Τέλειο επιδόρπιο Ρενάκι, γεια στα χέρια σου:))
Μια σάλτσα κρασιού που φτιάχνω κι εγώ, βάζω μαυροδάφνη και όπως λες λιγότερη ζάχαρη.
Αλλά που βρίσκεις συμπυκνωμένο χυμό αχλαδιού??
Λενάκι πουλάνε έτοιμο στα Σ/Μ συνήθως δίπλα στις συσκευασίες με το συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού.
Ωραιότατα΄, Ρενάκι!
Στην κρύα εκδοχή (την προτιμώ) μπορείτε να βάλετε επάνω κροκάν με αμύγδαλα (ή φουντούκια ή καρύδια) αντί για σκέτο φουντούκι.
Τα μέθυσες βρε τα αχλάδια;
Καλά τους έκανες, έτσι τους πρέπει να μεθύσουν να ζαλιστούν ,να τα καπελώσουν κάτι πονηρά ξηροκάρπια, να τα ακομπανιάρουν κάτι λάγνα παγωτά και να τα αποπλανήσουμε εμεις χωρίς αντιστάσεις!
sorry μπαινω λιγο εκτος θεματος...
ειχα κρατησει στα αγαπημενα μου μια συνταγη με μπισκοτα την οποια πλεον δεν μπορω να βρω.
το λινκ ειναι
http://hungryforhungry.blogspot.com/2008/05/blog-post_11.html
Καλησπέρα. Δυστυχώς κάποιες συνταγές δεν υπάρχουν πλέον στη βάση δεδομένων μας. Αν έχει κρατηθεί από κάποιο μέλος ίσως μπορέσει να σε βοηθήσει.
Κι εγώ την κρύα εκδοχή προτιμώ Αγγελική. Κροκάν με αμύγδαλα ε? Τέλειο ακούγεται.
Αγγελικούλα Λ. σιγά που θα τ'άφηνα. Και τα μέθυσα κι από ελαφρύ γλυκό που είναι το έκανα υπερπαραγωγή που λες κι εσύ. Ήρθε και έγινε της προκοπής με τα λιπαρά του, με τα παγωτά του με τα όλα του.
Rena mou geia sta xeria sou!!!
efaga kai to apolausa!!!
Με κολασατε πρωι πρωι...!!!
καλημερα.
Post a Comment