Tuesday, December 16, 2008

Μπεκρή μεζέ (κρασομεζεδάκι κι όχι μόνο)

Μου αρέσουν οι μέρες των γιορτών, ειδικά οι μέρες πριν τα Χριστούγεννα, είναι πάντα πιο ανέμελες, τουλάχιστον για εμένα. Από τη μια η διάθεση, οι εικόνες, τα φώτα, τα στολίδια κι όλα τα σχετικά, με κάνουν να αισθάνομαι λίγο πιο χαλαρή. Τα σπίτια ανοίγουν, κόσμος μπαινοβγαίνει και όλο κάτι θα ετοιμάσουμε για να το απολαύσουμε με την παρεούλα μας. Τι καλύτερο από κουβεντούλα καλή παρέα και κρασάκι? Σκέφτηκα να σας βάλω ένα κρασομεζεδάκι που το μόνο που ζητά είναι καλή συντροφιά και πολύ πολύ κρασί.


Υλικά

• 1 κιλό μοσχάρι
• 1 κούπα μανιτάρια ψιλοκομένα
• 8 φέτες μπέηκον ψιλοκομμένο
• 6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομένο
• 250 γρ. κασέρι κομμένο σε κύβους
• 2 ποτήρια κρασί ξηρό
• 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
• 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκκομένα ή 1 κουτί σάλτσα ντομάτας (όχι πελτέ)
• 2 καρότα ή 2 κίτρινες πιπεριές
• 2 πράσινες πιπεριές
• αλάτι
• πιπέρι
• ρίγανη
• ½ κουταλάκι κανέλλα, ½ μπαχάρι, ½ μοσχοκάρυδο
• 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
• 1 κουταλιά σούπας αλεύρι.

Εκτέλεση

Βάζουμε το βούτυρο και το κρέας σε μια κατσαρόλα και το ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τις πιπεριές, τα μανιτάρια, το μπέικον, και το ζαμπόν. Τα τηγανίζουμε για 20 περίπου λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα ντοματάκια, το κασέρι, το αλατοπίπερο, τα μπαχαρικά τη ζάχαρη, τη ρίγανη και το αλεύρι. Αφήνουμε να σιγοβράσει σκεπασμένο. Σταδιακά ανακατεύουμε μη μας κολλήσει. Μαγειρεύουμε για περίπου 1 ½ ώρα.

Μπορούμε να το σερβίρουμε και σαν κυρίως πιάτο. Συνοδεύουμε με ρύζι, ζυμαρικά ή πολύ απλά σκετό που για μένα είναι το καλύτερο !

14 comments:

Nena said...

Πω πω! Είμαι πολύ πρωϊνή και καθώς βλέπω τη συνταγή σου, σκέφτομαι πολύ να την κάνω σήμερα πούρχεται το αστέρι μου. Πολύ νοστιμιά μυρίζομαι Ρένα.

Katerina ante portas said...

Καλημέρα, ωραίος μεζές και της ευκολίας που επιζητώ εγώ τελευταία!

-Νένα, με το καλό να δεχθείς το γυιό σου, το αστέρι σου!

Penelope said...

Χθες εφτιαξα κάτι παρόμοιο με λουκάνικα Μανιάτικα που συνόδευσαν ένα ωραίο λευκό πιλάφι.
Γιατί η ευκολία που λέει και η Κατερίνα μας, είναι αυτό που χρειάζομαι κι' εγώ τούτον το καιρό.
Καλημέρες...

Rena said...

Καλημέρα. Νένα με το καλό να τον δεχτείς. Πιστεύω θα σας αρέσει. Κορίτσια πραγματικά πανεύκολο και μπορεί να γίνει και με χοιρινό χωρίς να προστεθεί σάλτσα ντομάτας. Πηνελόπη για πες για τα λουκάνικα :)

Penelope said...

Να πω για τα λουκάνικα;
Να πω λοιπόν... πως τα υλικά μου ήταν σχεδόν όμοια
1 μεγάλο λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε κομμάτια, 1 κούπα μανιτάρια ψιλοκομένα, 3 φέτες μπέηκον ψιλοκομμένο, 250 γρ. τυρί καπνιστο κομμένο σε κύβους, 1 ποτήρι κρασί (κοκκινέλι είχα διαθέσιμο),1 κουτί ντοματάκια,1 μεγάλο καρότο κομμένο σε ψιλές σχετικά ροδέλες, 1 μεγάλη κίτρινη κα μια πράσινη πιπεριά κομμένες σε κομματάκια. Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά, ρίγανη και βασιλικό αποξηραμένο και 3-4 κόκκους μπαχάρι
Λαδάκι (όχι βούτυρο).

Στο λαδάκι σωτάρισα τις πιπεριές,τα μανιτάρια, το μπέικον. Μετά έριξα μέσα στην κατσαρόλα, τα ντοματάκια, το τυρί, αλατοπίπερο, μπαχάρια, τη ρίγανη και τον βασιλικό. Τα άφησα να πάρουν μια πρώτη βράση και αμέσως μετά έριξα το κομμένο λουκάνικο και το κρασί και το άφησα χαμηλώνοντας την φωτιά και ανακατεύοντας από καιρό σε καιρό, μέχρι να ρθει να εξατμιστεί το κρασί και να "ανοίξει" ελαφρώς το λουκάνικο στις άκρες. Εκλεισα την φωτιά και σερβίρισα μαζί με άσπρο σπιρωτό πιλάφι.
Αντε και καλή μας όρεξη....

Rena said...

Δείχνει πολύ νόστιμο. Θα το δοκιμάσω σίγουρα. Ευχαριστώ.

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου βρε Ρενάκι με τα ωραία σου!!
Ωραίο κρασομεζεδάκι, που πραγματικά το μόνο που χρειάζεται για να το απολαύσεις, είναι καλή παρεούλα!

Juanita La Quejica said...

Ωραίο φαγάκι, με τα όλα του. Και εντυπωσιακά σουρεαλιστική η φωτογραφία!
Το κασέρι το βάζεις από την αρχή; Δεν κολλάει; Συνήθως τα μανιτάρια και τις πιπεριές τα βάζω προς το τέλος, γιατί θέλω να τα "ακούω" στο δάγκωμα, να μην μαλακώνουν τελείως.

Rena said...

Πράγματι Έλενα τα περισσότερα πράγματα με καλή παρέα γίνονται καλύτερα και πιο απολαυστικά.
Juanita ναι, στην αρχή μπαίνει, δεν κολλάει καθόλου.

Αγγελική Λ. said...

Η φωτό όλα τα ευρά!
Και η τηγανιά φυσικά δεν στο συζητώ !Το κασέρι καλά κάνεις και το βαζεις απο την αρχή για να βγάλει ολα τα λιπαρά και την νοστιμιά του.Μετά κάνεις και ωραίες παπάρες, οτι πρέπει για μένα που ειμαι αδύναμη και καχεκτική και ο γιατρός μου συστησε να πάρω λιγο βάρος!
Φαγητό παρείστικο που σηκώνει κρασί, γέλια πολλά και άλλα τέτοια ομορφα!

Rena said...

Ναι Αγγελικούλα μου είναι λίγο παχυντικό αλλά για μας τις καχεκτικές που λες είναι μια χαρά. Φιλενάδα έλα να συμφάγωμεν και να συμπαραμαρτήσομεν :))

kleiw!!! said...

Rena mou!!ektos apo nostimia exeis zwgrafisei sto serbirisma sou!!
geia sta xeria sou!!!
filakia!!!

kiki said...

Ωραίος ο μεζές! Θα τον προτιμήσω χωρίς βούτυρο :-)

Καλλη said...

Πωπω διάβαζα τη συνταγή σου Ρένα και θυμήθηκα μια παλιά αγαπημένη πολύ πλούσια συνταγή που είχα δει στο bbc και την έκανα μετά και τρελαθήκαμε: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/fruitybeefcasserolew_72908.shtml

Μου φαίνεται θα κάνω φέτος έναν συνδυασμό του μπεκρή μεζέ με το φρουτένιο μοσχάρι του Antony.

Έχω και ένα κρασί υπέροχο για την περίσταση, ό,τι πρέπει ο όλος συνδυασμός για ντερλίκωμα μπροστά στο τζάκι!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...