Wednesday, December 17, 2008

Κυπριακά Κίφιλλα, νηστήσιμα


Οι κόρες, μου είπαν ότι τρώνε ντόνατς νηστήσιμα! Μπορεί να έχουν απόλυτο δίκιο, έτσι μοιάζουν στα υλικά και τη γεύση, χωρίς γάλα και αυγά, χωρίς τηγάνισμα, όμως. Είναι τα κυπριακά παραδοσιακά γλυκίσματα Κίφιλλα. Τα πρωτοδοκίμασα χρόνια πριν, από τα χεράκια της συνονόματης Κατερίνας, Κυπρίας φίλης της κόρης και πριν ένα χρόνο, με κέρασαν από αυτά, σε ένα από τα μοναστήρια της πατρίδας μου, όπου Κύπριοι φίλοι των μοναχών, τους τα πήγαν δώρο. Τα θυμήθηκα βλέποντας την εκπομπή 11/12, του chef Χρίστου Χριστοδούλου από το CYBC-ΡΙΚ, τη συνταγή του οποίου ακολούθησα.

Για τη ζύμη:
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. ξερή μαγιά
1 κ/κι ζάχαρη
1/2 -"- αλάτι
3 κ.σ. φυτικό λάδι (1 φυτικό βούτυρο)
1/2 κ/κι βανίλια
1 φλ. νερό χλιαρό

Για τη γέμιση:
1/2 φλ. φυτικό λάδι (ή λυωμένο φυτικό βούτυρο)
3-4 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλλα
1/2 φλ. σταφίδες

Για το γλάσο (προαιρετικά):
1 φλ. ζάχαρη άχνη
1/2 φλ/κι νερό

Σε σκεύος ανάμιξης κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε τη μαγιά, ζάχαρη και αλάτι. Σε λακουβίτσα στο κέντρο, ρίχνετε το λάδι και το χλιαρό νερό. Με το κουτάλι της σούπας ανακατεύετε τα υλικά παίρνοντας το αλεύρι από τα τοιχώματα. Έπειτα ζυμώνετε, όπως θα κάνατε με κάθε ζύμη μαγιάς (π.χ πίτσας, ψωμιού κλπ) Σκεπάζετε το σκεύος και αφήνετε τη ζύμη για λίγο, (μισάωρο), να φουσκώσει.
Ανοίγετε τη ζύμη μπαλίτσες-μπαλίτσες (λίγο μεγαλύτερες του τέννις) σε μακρόστενο φύλλο ζύμης. Ο ίδιος ο chef, Χρίστος Χριστοδούλου, προτείνει και το άνοιγμα της ζύμης, με το ειδικό μηχάνημα φύλλου, αν υπάρχει.
Με το φυτικό λάδι αλείφετε το εσωτερικό του φύλλου, και πασπαλίζετε ζάχαρη και κανέλλα χρησιμοποιώντας ένα μικρό κοσκινιστήρι (χρησιμοποίησα το σουρωτήρι του τσαγιού). Σκορπίζετε τη σταφίδα. Από τις άκρες της μεγαλύτερης διάστασης, διπλώνετε σε ρολό το φύλλο, σαν μακρόστενο "λουκάνικο". Γυρίζετε από τη μία άκρη σαν σαλίγκαρο και με ένα μαχαιράκι κόβετε τη ζύμη του ρολό. Πατάτε με την παλάμη σας ώστε να πατικωθεί σε στρογγυλή πιτούλα. Αραδιάζετε τις πιτούλες, (γύρω στα 16 κομμάτια μου βγήκαν), σε ταψί με χαρτί αντικολλητικό, αφήνετε λίγο να ανέβουν και ψήνετε σε ζεστό φούρνο 180οC, για 20'. Θα μοσχοβολήσει το σπίτι σας..
Όταν κρυώσουν αρκετά και θέλετε, τα περιχύνετε με το ευκολώτατο γλάσσο ή με σοκολάτα.
Τips: -Στη γέμιση μπορεί να προστεθούν ξηροί καρποί, μαρμελάδα ή κομματάκια σοκολάτας, αν αυτό προτιμάτε. (Το δοκίμασα με μαρμελάδα φράουλα και καρύδια χοντροκομμένα..) Έβαλα επίσης εγώ, 1 κ.σ.κανέλλα/3 ζάχαρη, σε κάθε φύλλο και ήταν καλό και "άγλυκο".
-Στο γλάσο θα πρόσθετα λίγη βανίλλια.(Προσωπικά τα άφησα σχέτα,θερμίδες γαρ). Μπορείτε για αλλαγή, να ρίξετε λυωμένη σοκολάτα -κουβερτούρα στη νηστεία-πάνω στα κίφιλλα ή ίσως να αλείψετε αραιωμένη μαρμελάδα και να προσθέσετε φιστίκι Αιγίνης ή άλλα κατά τη φαντασία σας.

17 comments:

elie said...

Εξαιρετικά ενδιαφέρον. Δεν το είχα ξανακούσει το γλύκισμα!

Penelope said...

Πω-πω πρωί,πρωί τι μου κάνετε.
Κατερίνα αν περίσσεψε κανένα, να δώσω διεύθυνσης παραλαβής;

Με βλέπω να τα φτιάχνω απόψε το βράδυ.

Rena said...

Και για μένα άγνωστο το γλυκάκι. Φαίνεται πεντανόστιμο. Πρωτότυπη ιδέα για όσους νηστεύουν.

Katerina ante portas said...

Καλημέρα φίλες μου!

-Εlie και εγώ δεν θυμόμουν το όνομα και ήταν ευχάριστη έκπληξη η εκπομπή!

-Penelope, περίσσεψαν δυο προς έκπληξή μου! Άσε που με βάζουν σε πειρασμό! Είναι εύκολα, γρήγορα σχετικά, αν δεχθείς ως μικρή καθυστέρηση το άνοιγμα φύλλου.

Katerina ante portas said...

Καλημέρα Ρένα μου, δεν σε πρόκανα!
Να το φτιάξεις, είναι εύκολο, σαν τσουρεκάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Νηστίσιμα τσουρεκάκια!!
Ωραία ιδέα Κατερίνα!!

Juanita La Quejica said...

Ωωω! Μέχρι εδώ έφτασαν τα αρώματα, γεια στα χέρια σας Κατερινάκι!
Δεν το είχα ξανακούσει ποτέ αυτό το γλυκό, το καταγράφω!

KitsosMitsos said...

Κοίτα να δεις τι μαθαίνεις άμα ψάξεις!

Katerina ante portas said...

Βρε καλώς τα, βρε καλώς τα! ("Δυο δυο.." που τραγουδά και ο Γερμανός!) :)
-Έλενα, αποδεδειγμένα χρυσοχέρα, είμαι σίγουρη ότι τα εκτιμάς σωστά!

-Juanita να τα δοκιμάσεις, εύκολα, λιτά και χορταστικά.
(Όλα καλά τώρα; Σιδερένια)

Katerina ante portas said...

Μου αρέσει που μόλις σχολιάζω σήμερα, χάνω στο φτερό κάποιον!
Γειά σου φίλε μου kitsosmitsos, o ευρών -χωρίς ευρώ- θα αμοιφθεί!

Anonymous said...

Έμενα πάλι μου ειναι άγνωστο σαν ονομα αλλα πολυ γνωστό σαν γεύση!
Η μαμά κάνει τετοιο γλυκάκι γεμισμένο με σταφίδες, ζάχαρη , κανέλα και το τυλιγει ετσι σαν σαλιγκάρι περίπου.Στα ποντιακά το λενε μουχούλι και είναι πεντανόστιμο!

Katerina ante portas said...

Χαίρομαι,Αγγελική Λ., γιατί είναι ένα λιτό, εύκολο γλυκάκι, με όποιο όνομα και αν είναι γνωστό στον ευρύτερο ελληνικό χώρο!

Anonymous said...

den to exw ksanadei!einai eukolo!nostimo!kai gia kathe epoxh nomizw!!geia sta xeria sou!!!

Katerina ante portas said...

Kαλημέρα Κλειώ μου, να το δοκιμάσεις! Πως πάτε στα βόρεια; Πες μας καμμιά συνταγή χριστουγεννιάτικη γηγενή!

Nena said...

Πολύ ωραία κι ευχαριστούμε για τη συνταγή.

kiki said...

Ούτε εγώ το ήξερα το γλύκισμα. Ενδιαφέρον ακούγεται!

Kalliope said...

Μου θυμίζουν τα cinammon rolls- μόνο που εκείνα νομίζω ότι έχουν ζύμη που έχει σίγουρα αυγά, γιατί στη γεύση θυμίζουν μπριός.

Ωραίο γλύκισμα, που σου δίνει μεγάλη ελευθερία ως προς τη γέμιση, ευχαριστούμε Κατερίνα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...