Friday, December 26, 2008

Κρέπες με σπανάκι


Με ξεσήκωσε η Κική με τις κρέπες της. Είχα πολλά χρόνια να φτιάξω, γιατί βαριέμαι φοβερά να περιμένω με τις ώρες πάνω απ΄το τηγάνι. Αν ανεβάσεις τη θερμοκρασία, πήζει ο χυλός πριν προλάβει να απλωθεί -δεν πα να περιφέρεις σαν παλαβή το τηγάνι δεξιά αριστερά, πέρα δώθε- και γίνεται ένα χοντρόπραμα, ενώ η κρέπα πρέπει να είναι σχεδόν τσιγαρόχαρτο. Αν την χαμηλώσεις, κάθεσαι ώωωρες και ώρες πάνω απ΄το τηγάνι χωρίς να κάνεις τίποτα ή πας να κάνεις κάτι άλλο και ξεχνιέσαι και τις καις... :-D

Προ ημερών ενώ έψαχνα στην αγορά για δώρα, το μάτι μου έπεσε σε μια συσκευή για κρέπες. Σκέφτηκα να τη χαρίσω στον εαυτό μου. Ε, λοιπόν, αποδείχτηκε θησαυρός! Το μόνο αρνητικό είναι ότι φτιάχνει μικρές κρέπες, αλλά εκεί θα κολλήσουμε;;

Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε τη συσκευή εν ώρα λειτουργίας. Οι κρέπες γίνονται αμέσως, χωρίς κόπο και χωρίς να λερώνουμε τηγάνι και πάγκο. Δεν χρειάζεται καν να αλείψουμε με βούτυρο (που και πολλές θερμίδες έχει και εξαιρετικά ανθυγιεινό είναι όταν καίγεται - και στην περίπτωση καίγεται). Βουτάμε απλώς τη ζεστή συσκευή (δεξιά) στο ειδικό μπωλ (κέντρο) με το χυλό. Την αφήνουμε μερικά δευτερόλεπτα να ψηθεί. Αν θέλουμε τη γυρίζουμε, αν όχι, μπορεί να μείνει κι έτσι (εγώ τις γυρίζω). Στιβάζουμε (αριστερά). Μπορούμε και να καταψύξουμε τις κρέπες, τυλιγμένες σε λαδόκολα και μετά σε σακουλάκι, για να μην ξεραθούν.

Έτσι λοιπόν ξανάφτιαξα ένα αγαπημένο μου φαγητό, που είχα πολλά χρόνια να το φτιάξω : κρέπες με σπανάκι (είναι μια από τις ιδέες για κρέπες που αναφέρω στα σχόλια του άρθρου της Κικής).

Χρειαζόμαστε :

  • κρέπες, λίγη κρέμα γάλακτος, τυρί τριμμένο (εκτός γέμισης)

και για τη γέμιση:

  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 3 κουταλιές λάδι
  • 800 γρ σπανάκι κατεψυγμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 200 γρ τυρί ένταμ
  • 200 γρ γραβιέρα

Σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι στο λάδι και προσθέτουμε το σπανάκι. Το αφήνουμε να σωταριστεί κι αυτό λίγο και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο και τα τυριά χοντροτριμμένα. Ανακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε κάθε κρέπα, βάζουμε στο ένα ημικύκλιο γέμιση και διπλώνουμε. Ξαναβάζουμε γέμιση στο ένα τεταρτοκύκλιο και ξαναδιπλώνουμε. Τοποθετούμε τα τεταρτοκύκλια σε πυρέξ, ώστε να μισοκαλύπτουν το ένα το άλλο.

Ή τυλίγουμε τις κρέπες σε ρολά και τις τοποθετούμε στο σκεύος τη μια δίπλα στην άλλη.

Ραντίζουμε με λίγη κρέμα γάλακτος (για να μη στεγνώσουν), σκορπίζουμε στην επιφάνεια τυρί τριμμένο και ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λειώσει το τυρί (ή, αν θέλουμε, να ροδίσει - δεν το προτιμώ).

Σημείωση : Έφτιαξα το φαγητό πριν από μια εβδομάδα και το έβαλα στον καταψύκτη να περιμένει το χτεσινό τραπέζωμα. Όμως -όπως ίσως καταλάβατε- μέσα στο γενικό χαμό ξέχασα να το φωτογραφίσω! Περιττό να σας πω ότι άρεσε σ΄όλους πολύ, ακόμα και στα παιδιά.

12 comments:

Rena said...

Αγγελική μου, τις ζήλεψα κι ας μη τις είδα, όταν όμως πρόκειται για φαγητό έχω μεγάλη φαντασία. Θέλω κρέπες επειγόντως και μάλιστα τις συγκεκριμένες. Θα δοκιμαστούν αύριο κιόλας. Κρίμα που δεν έχω τη συσκευή και θα με φάει το τηγάνι, κι όχι τίποτα άλλο θα πρέπει να φτιάξω μεγάλη δόση γιατί σίγουρα τα αγόρια του σπιτιού θα προτιμήσουν γλυκές. Αλήθεια για να τις καταψύξεις τις βάζεις απευθείας με το ταψάκι τους ή τις φυλλάς κομμάτι-κομμάτι? Αν καταψύχονται με το ταψί με τι το σκεπάζεις αλουμινόχαρτο, μεμβράνη ή κάτι άλλο?

άλλη Αγγελική said...

Ρενάκι, για να καταψύξω σκέτες κρέπες (αδειανές) τις στοιβάζω τη μια πάνω στην άλλη, τις τυλίγω σε λαδόκολλα (αυτό για να μην ακουμπήσει η πλαστική σακκούλα επάνω τους - εντάξει! το δέχομαι - μπορεί να υπερβάλλω λίγο :-D ) και μετά τις τις βάζω στη σακκούλα, την οποία δένω καλά (σχεδόν αεροστεγής συσκευασία δηλαδή - δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά ξεραίνονται τα περισσότερα τρόφιμα στην κατάψυξη, αν δεν είναι καλά συσκευασμένα).

Για να τις χρησιμοποιήσω μετά, τις αφήνω να αποψυχθούν σιγά-σιγά. Για να τις ζεστάνω (όταν έχουν αποψυχθεί πια), τις βάζω όλες μαζί στο τηγάνι και φέρνω κάθε φορά άλλη σε επαφή με τον ζεστό πάτο, τουμπάροντας όλη τη ντάνα μαζί (κόλπο γαλλικό από μια φίλη).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση τις κατέψυξα έτοιμες (γεμάτες) μέσα στο pyrex με μεμβράνη.

άλλη Αγγελική said...

Μια συμβουλή ακόμα : μπορείς να χρησιμοποιήσεις περισσότερες ή λιγότερες κρέπες γι αυτή τη γέμιση. Εγώ προτιμώ με λίγες κρέπες και πολύ σπανάκι.

Rena said...

Ααα, ωραία με μεμβράνη. Για την σκέτη χρήση τους το είδα, το περιγράφεις πολύ καλά κιόλας. Γι αυτές με τη γέμιση δεν ήξερα. Πωπω κρεπες που θα τσακισω αύριο :))Σιγά μη τις βάλω στην κατάψυξη..το tip για μελλοντική χρήση.

άλλη Αγγελική said...

:-D

kiki said...

Βρε ζουλιάρικο έφτιαξες κρεπούλες;
:-p
Αυτή τη συσκευή την έχω κι εγώ και μάλιστα εδώ και κανα χρόνι φτιάχνει και η 17χρονη σχεδον κόρη μόνη της κρέπες εκεί. Είναι εύκολη στη χρήση, ειδικά αν τη συνηθίσεις. Παρόλα αυτά, ακόμα κια υτή τη βαριέμαι και γυρίζω στο τηγάνι.
Τις φυλάω κι εγώ στην κατάψυξη αλλά απλουστεύω τη διαδικασία. Κόβω χαρτί ψησίματος στο μέγεθος τς κρέπας και τις στιβάζω με χαρτί ανάμεσα τους. Μετά, μέσα σε σακούλα, αλλά δεν τις κλείνω αεροστεγώς. Δεν σκληραίνουν. Βγάζω όσες θέλω για ξεπάγωμα και όπως ζεσταίνονται πάνω στο τηγανι, βάζω τη γέμιση που επιθυμούμε όπως έλεγα και στο ποστ.
Η γέμισή σου είναι μιαμ!

άλλη Αγγελική said...

Όχι μόνο με ανακάλυψες ότι είμαι ζουλιάρικο, αλλά μ΄έκανες και ρόμπα! :-PPP

ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ότι προτιμάς το τηγάνι και την αναμονή!!! Εγώ ούτε να τ΄ακούσω δε θέλω! Στη συσκευή γίνονται στο πιτς φυλίλι! Και η "εκπαίδευση" :-) γίνεται στις 3-4 πρώτες κρέπες !
Γιατί το προτιμάς;

Τη διαδικασία τη δυσκολεύεις, βρε!!! Δεν βάζω χαρτί απ΄ ανάμεσα! Δεν κολλάνε, αν είναι καλά ψημένες. Ένα εξωτερικά μόνο, να μην ακουμπάνε στο πλαστικό.

Επί τη ευκαιρία, για να ζουλέψεις κι εσύ :-ΡΡΡ, σου λέω ότι απόψε έφτιαξα crêpes Suzette από κρέπες που είχα στην κατάψυξη. Αυτή τη φορά τις απέψυξα στα μικροκύματα όλες μαζί μέσα στη λαδόκολλα (απόψυξη και ζέσταμα μαζί). Θαύμα έγιναν.

Anonymous said...

Aggelikoula mou!!!miami-miami!!!
exw sthn katapsuksh mou 5-6nomizw!!
tha tis ftiaksw me thn gemish sou!!!se euxaristw gia thn idea!!!
xaxaxa!!!polla kepenia filakia!!!
Kikhtsa mou!!!exeis krepiera kai bazeis thgani???den mou thn stelneis na exw duo??filakia!!!!

Rena said...

Αγγελικούλι μου, απλά τέλειες!! Βέβαια όσο να 'ναι το τηγάνι μ' έφαγε γιατί έφτιαξα και γλυκές και αλμυρές, αλλά χαλάλι. Ευχαριστώ για τη συνταγή.

kiki said...

Και γιατί περικαλώ σας έκανα ρόμπα;
:-)))
Όταν βαριέμαι το τηγάνι, γυρίζω στο σκεύος και τούμπαλιν. Το τηγάνι το προτιμώ όταν θέλω να κάνω επι τόπου τη γέμιση.
Νόμιζα ότι κι εσύ τις χωρίζεις με λαδόκολλα. Δεν τις κλείνω όλες μαζί, γιατί μπορεί να μη θέλω να τις ξεπαγώσω όλες. Ενώ, αν είναι διαχωρισμένες με λαδόκολλα, παιρνεις όσες θέλεις.

άλλη Αγγελική said...

Με κάνατε ρόμπα γιατί με είπατε ζουλιάρα ενώπιον όλων! :-P

"Το τηγάνι το προτιμώ όταν θέλω να κάνω επι τόπου τη γέμιση."

Σωστάαα! Τότε δε βοηθάει και πολύ η συσκευή!

"...μπορεί να μη θέλω να τις ξεπαγώσω όλες. Ενώ, αν είναι διαχωρισμένες με λαδόκολλα, παιρνεις όσες θέλεις."

Επίσης σωστά!

άλλη Αγγελική said...

Κλειούλα, πώς σου γίνανε;

Ρενάκι, χαίρομαι! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...