«Tο κάστανο θέλει κρασί και το καρύδι μέλι και το κορίτσι φίλημα πρωί και μεσημέρι»
Η καστανιά είναι αυτοφυής στην Ελλάδα
Στην Αρχαία Ελλάδα οι ξηροί καρποί ονομάζοντας τρωγάλια και από τα πλέον εκλεκτά ήταν τα «καστανεϊκά κάρυα», οι καρποί της καστανιάς.
Διατροφική αξία
Τα κάστανα, τρώγονται ωμά όταν είναι φρέσκα, ψητά ή βραστά και συχνά πολτοποιημένα.
Σε κάποια μέρη η καστανιά λέγεται και “bread tree”, λόγω της ποσότητας των υδρογονανθράκων που περιέχει και συγκρίνεται με το σιτάρι και το ρύζι. Έχει διπλάσιο άμυλο από την πατάτα.
Περιέχει βιταμίνες B1 και B2, απαραίτητες για τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος... Είναι ο μόνος ξηρός καρπός που περιέχει βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα 100γρ βρασμένου κάστανου περιέχουν 20 mgr βιταμίνης C, ενώ σαν ξερά περιέχουν περίπου 50mgr (όσο και το λεμόνι). Επίσης περιέχουν και φολλικό οξύ.
Επιπλέον, τα κάστανα έχουν καλή περιεκτικότητα ασβεστίου καθώς και μαγνήσιο, το οποίο έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και είναι απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών μας. Περιέχουν κατά 48% νερό, άλατα και είναι καλή πηγή πρωτεϊνών. Τέλος, έχουν φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο και 52% νερό. Χάνουν μέχρι και 1% του βάρους τους σε μια συνηθισμένη μέρα.
Δεν περιέχουν χοληστερόλη, ούτε γλουτένη.
Ωστόσο, όσο κι αν λατρεύουμε τα κάστανα, καλό είναι να τα καταναλώνουμε με μέτρο. Τα 100 γρ. περιέχουν 370 θερμίδες, συγκριτικά λιγότερες από του άλλους ξηρούς καρπούς (περίπου 600 θερμ./100 gr).
Λέγεται ότι οι γυναίκες για να αποκτήσουν λευκή χροιά στο πρόσωπό τους, τρώνε κάστανα.
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε οτι τα φύλλα, ο καρπός και η φλούδα της καστανιάς περιέχουν τανίνες και χρησιμοποιούνται για την θεραπεία πολλών παθήσεων όπως οι αιμορροΐδες, ο κοκίτης, η ανορεξία, οι ρευματισμοί και ο πυρετός.
Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε
Στην αγορά βρίσκουμε κάστανα από την Kρήτη , το Πήλιο, την Εύβοια, τη Νάξο, την Πίνδο, την Λέσβο, και την ΒΑ. Μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δυο μεγάλες κατηγορίες: Τα μεγάλα, που είναι ιδανικά για ψήσιμο, βράσιμο, για μαγείρεμα και για γλυκά, και τα πιο μικρά και πλατιά (και πιο φτηνά) που είναι για αλεύρι (polenta)
Όταν ψωνίζουμε φρέσκα κάστανα, προσέχουμε ώστε ο φλοιός τους να είναι λείος και γυαλιστερός, να είναι σφιχτά, χωρίς τρύπες και στίγματα. Επίσης, το βάρος τους στο χέρι μας να είναι μεγαλύτερο από ό,τι μας φαίνονται στο μάτι.
Πώς τα διατηρούμε
Τα ωμά κάστανα διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά όπως είπαμε παραπάνω, χάνουν βάρος και αποκτούν κενό μεταξύ φλούδας και ψίχας. Μπορούμε να τα διατηρήσουμε ακόμη στο ψυγείο μέσα σε σακούλα πλαστική με όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα. Τα βρίσκουμε, επίσης, κονσερβοποιημένα σε νερό ή σε σιρόπι.
Χρήσεις
Σε μας είναι γνωστές μερικές μόνο χρήσεις του κάστανου, αλλά τα κάστανα παλιά αποτελούσαν την πρώτη ύλη για την παρασκευή ζάχαρης, το τέλος όμως επικράτησαν τα τεύτλα. Επίσης στην Κορσική όσο και φαίνεται παράξενο παράγεται και μπίρα από κάστανα.
Το αλεύρι χρησιμοποιείται πολύ στην Ευρώπη. Κάνουν ψωμί (το οποίο διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα ), τηγανίτες, μακαρόνια, «δένουν» σούπες και ζωμούς
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του χειμωνιάτικου καστανά. Σε όλα τα ζαχαροπλαστεία θα τα βρούμε με την μορφή marrons glacés (kestane şekeri στα Τούρκικα), αλλά και σαν σοκολατάκια ή σε γλυκά με την μορφή κρέμας. Απαραίτητο συστατικό στην γέμιση της γαλοπούλας, αλλά και στα Ανατολίτικα πιλάφια. Προσεχώς. δεσμεύομαι να σας φτιάξω το πιλάφι της Hilal (Icli pilaf).
Το αλεύρι χρησιμοποιείται πολύ στην Ευρώπη. Κάνουν ψωμί (το οποίο διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα ), τηγανίτες, μακαρόνια, «δένουν» σούπες και ζωμούς.
Ας πάμε λοιπόν να φτιάξουμε το γλυκό που όποτε και να το φάμε, μας παραπέμπει σε χειμώνα.
Κάστανο Γλυκό του κουταλιού
Βάζουμε μουσικούλα και αρχίζουμε.
Allspice, Cinnamon and a Kiss - Dilek Kots
Κατ’ αρχάς δεν θέλω γκρίνια για το ξεφλούδισμα. Μετά από
ατέλειωτες ώρες ξεφλουδίσματος, πειραματισμούς, ερωτήσεις, διάβασμα κλπ. Κατέληξα στην πιο απλή και γρήγορη μέθοδο.
Διαλέγουμε τα πιο εμφανίσιμα κάστανα, χωρίς τρύπες και άλλα εμφανή σημάδια από χάλασμα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή κοπίδι (ή το ειδικό μαχαιράκι που μοιάζει με αυτό που εμβολιάζουμε τα δέντρα), χαράζουμε σταυρωτά την φλούδα από την επίπεδη
Δεν κόβουμε το κάστανο μέχρι μέσα.Τα βάζουμε σε ένα πιατάκι, τα σκεπάζουμε με ζελατίνα και τα βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό περίπου -ίσως και λιγότερο- στην μέγιστη ισχύ (800W).
Τα βγάζουμε και τα καθαρίζουμε αμέσως και προσεχτικά για να μην μας σπάσουν. Τόσο εύκολο όσο το λέω.
Όταν κρυώσουν, η εσωτερική φλούδα τους ξανακολά. Για τον λόγο αυτό τα βάζουμε λίγα-λίγα στο φούρνο (π.χ 7-8 κάθε φορά).
Επειδή θα βρούμε και κάποια χαλασμένα, αλλά κάποια θα μας σπάσουν (τόσο στο καθάρισμα όσο και στο βράσιμο), υπολογίζουμε γύρω στο 25% παραπάνω ποσότητα. Τα χαλασμένα τα πετάμε, ενώ τα σπασμένα τα χρησιμοποιούμε για να στολίσουμε άλλα γλυκά ή για να κάνουμε μαρμελάδα κάστανο.
Όποιος θέλει, μπορώ να του δώσω και μια άλλη μέθοδο με ψήσιμο και βράσιμο, αλλά δεν βλέπω το λόγο.
Αφού τα καθαρίσουμε, τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει και συνεχίζουμε το βράσιμο για 8-10 λεπτά για να μαλακώσουν και να μπορούν να απορροφήσουν σιρόπι.
Εδώ είναι το άλλο μυστικό. Το γλυκό στην τελική του μορφή, δεν πρέπει να είναι ούτε νιανιά ούτε και να κάνει χράτσα-χρούτσα. Τρυπήστε ένα με μια οδοντογλυφίδα για να δείτε πόσο μαλάκωσαν και έτσι να υπολογίσετε πότε θα τα ρίξετε στο σιρόπι.
Τι θα χρειαστούμε για 2 βαζάκια
1 ½ κιλό κάστανα
1 ½ κιλό ζάχαρη
5 κούπες νερό
1 λουβί βανίλια *
χυμό από μισό λεμόνι (3 Κ.σ)
*Αν σας αρέσει, πειραματιστείτε με λίγο cassis ή απλά με ένα μασούρι κανέλλα, αντί για την –πανάκριβη- βανίλια ή μην βάλετε κανένα αρωματικό.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το νερό να βράσει, ρίχνουμε την ζάχαρη και την βανίλια που την έχουμε χαράξει κατά μήκος. Αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά και
-ανάλογα με το πόσο μαλακά βρήκαμε τα κάστανα- τα ρίχνουμε αμέσως στο σιρόπι ή περιμένουμε πρώτα να δέσει λίγο.
Αναταράζουμε την κατσαρόλα.
Μόλις δέσει καλά το σιρόπι (τεστ), ρίχνουμε το λεμόνι και αφήνουμε για άλλα 2 λεπτά στη φωτιά. Αν δημιουργηθεί αφρός, τον αφαιρούμε κατά τα ειωθότα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει. Αφαιρούμε την βανίλια, παίρνουμε ένα-ένα κάστανο προσεχτικά με το κουτάλι και γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα. Ρίχνουμε το σιρόπι από πάνω μέχρι να σκεπαστούν.
Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή είναι να προσθέσουμε μέλι στο σιρόπι -αφού αφαιρέσουμε ανάλογη ποσότητα από νερό και ζάχαρη-.
Τώρα για την μαρμελάδα κάστανο, που και τι δεν φτιάχνεις μ’αυτή:
2 κιλά κάστανα
2 δόσεις βανίλια
Περίπου 1,5 κιλό ζάχαρη
Ξεφλουδίζουμε και ελέγχουμε τα κάστανα……έέέέ τώρα ποιος μας πιάνει !!!
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό ίσα να τα σκεπάζει και αφήνουμε να βράσουν για 40 λεπτά.
Στραγγίζουμε και τα περνάμε στο μίξερ μέχρι να πάρουμε πουρέ.
Ζυγίζουμε και υπολογίζουμε τη ζάχαρη.
Για κάθε κιλό προσθέτουμε και 100 ml νερό.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνoυμε τα κάστανα, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το νερό κι ανακατεύουμε καλά με ξύλινο κουτάλι.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά κι αφήνουμε το μίγμα να σιγοβράσει ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό.
Μόλις αρχίσει το μίγμα να ξεκολλάει, η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
Αποσύρουμε αμέσως την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε τη μαρμελάδα στα βάζα κλπ κλπ
Στο σημείο αυτό, εμένα μου ήρθε να φτιάξω τσουρέκι γεμιστό με μαρμελάδα κάστανο. Από μιά μικρή έρευνα που έκανα, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν βρει στην μαρμελάδα κάστανο το τέλειο και πάντα διαθέσιμο υποκατάστατο του sex !!!
Η μαρμελάδα κάστανο διατηρείται 2 μήνες. Φυλάμε στο ψυγείο όταν ανοιχτεί το βάζο.
Επίσης δείτε άλλες συνταγές με κάστανο στο hungry μας:
Χοιρινό με κάστανα, μανιτάρια και κονιάκ στη γάστρα
11 comments:
Τα περίμενα ανυπόμονα τα posts σου. Πολύ καλό-ενδιαφέρον το άρθρο και πολύ ενδιαφέρουσες οι συνταγές και τα tips. Θα ήθελα να δοκίμαζα αυτό το γλυκό του κουταλιού-είμαι λίγο επιφυλακτική-η μία και μοναδική φορά που το γεύτηκα ήταν απογοητευτική, το γλυκό ήταν του εμπορίου και μόνο κάστανου γεύση δεν είχε. Ο τρόπος ξεφλουδίσματος ακούγεται εύκολος. Το βάζω στα "προσεχώς" λοιπόν.
Χρονιά πολλά και καλά για όλους
Υγεία και γαλήνη στην Ψυχή.
Να χαίρεστε της οικογένειες σας
Πολύ ωραίες συνταγές θα φροντίσω να κάνω την Γαλοπούλα της Μαρίας απο τη Σάμο μιας και η Σάμο ειναι μες την καρδιά μου. Καλές Γιορτές σε όλους.
ΡΟΖΑ ΣΥΡΟΣ
Καλώς σε ξαναβρίσκω Ρένα. Εχεις απόλυτο δίκιο. Το μόνο κάστανο γλυκό που μου άρεσε, το βρήκα στον Παντελεήμωνα στον Πλαταμώνα.
Πάντως άν το φτιάξεις εσύ και το προσφέρεις πασπαλισμένο με την αγάπη σου, τότε όλοι θα το εκτιμήσουν.
Ρόζα Χρόνια Πολλά. Είναι παράδοξο, αλλά θα ήθελα να είχα ΚΑΙ το νησί σου για πατρίδα, μαζί με το δικό μου (Λήμνος)
Εμείς πάλι έχουμε Θρακιώτικα έθιμα και ότι έχει σχέση με χοιρινό και παστά.
Καλησπέρα και χρόνια πολλά!!
Λατρεύω τα κάστανα και σχεδόν όλες τις συνταγές που τα περιέχουν! Η συνταγή σου ήρθε πάνω στην ώρα, μια και μόλις έλαβα μια σακούλα του Σ/Μ κάστανα από το Πήλιο.
Εξαιρετικό και το τιπ για το ξεφλούδισμα - με σώζεις μπορώ να πώ!
Πολλές ευχές για το υπόλοιπο των γιορτών, αλλά και για τον καινούριο χρόνο!!
Χρόνια πολλά και καλά!
Μπράβο Νasso, επιτομή του κάστανου!
Μου αρέσουν οι ιδέες σου!Μου άρεσε η επίκαιρη συγκέντρωση των συνταγών,κάτι που είχαμε κάνει και το Πάσχα και βόηθησε το κλίμα και τους επισκέπτες. Εκτιμώ τη συνταγή σου(αν και θα αργήσω να τη δοκιμάσω..δίαιτα γαρ..),ακόμα και τα ευρήματα καθαρίσματος.
Εγώ αφού χαράξω τα κάστανα τα αφήνω κανένα τεταρτάκι σε νερό όσο ζεσταίνει ο φούρνος στους 180C και τα ψήνω 15 λεπτά. Τα μικροκύματα βέβαια σου γλυτώνουν χρόνο. Θα το δοκιμάσω και αυτό.
Γεια σας!Επειδή δεν έχω φούρνο μικροκυμάτων τι διαδικασία να ακολουθήσω;Αφού τα χαράξω τα κάστανα τι να κάνω για να τα ξεφλουδίσω;Ευχαριστώ πολύ.
Λοιπόν απλά θα παιδευτείς περισσότερο. Σε ένα κατσαρολάκι θα βάλεις νερό, λίγο αλατάκι και μιά ιδέα ζάχαρη. θα πάρει βράση.
Ρίχνεις τα κάστανα και δεν θα τα αφήσεις πάνω από 8 λεπτά να βράσουν. Τα βγάζεις και (με γάντια) τα ξεφλουδίζεις αμέσως.
Αυτή είναι και η διαφορά με την μέθοδο που προτείνω, καθώς και οτι με το βράσιμο, έχουμε πολλά σπασμένα κάστανα (δεν μας πολυνοιάζει αν κάνουμε μαρμελάδα για τσουρέκια ή άλλα γλυκά)
Αλήθεια....γιατί είσαι κατά των MWO?
Ακολούθησα ευλαβικά την συνταγή σας κυρίες και κύριοι...
Το αποτέλεσμα 0. Και για όσους δεν κατάλαβαν μηδέν.
Στο βράσιμο των 8 λεπτών όλα -2 κιλά- τα κάστανα έγιναν κομμάτια. Τις πταίει δια τούτον ?
Ερωτώ.....
ακολούθησα ευλαβικά την συνταγή
Το αποτέλεσμα μηδέν. Και για όσους δεν κατάλαβαν 0.
Μετά το βράσιμο των 8 λεπτών όλα , μα όλα, είχαν γίνει κομμάτια.
Τις πταίει γι΄αυτό?
Ερωτώ...
Ανώνυμε φίλε μου.
Το γλυκό αυτό το έχω φιάξει πάνω από 5 φορές και οι οδηγίες είναι βγαλμένες μέσα από την εμπειρία μου.
Σίγουρα είναι δύσκολο γλυκό και πότε μου έβγαινε μαλακό και πότε σκληρό, μέχρι να πετύχω την τέλεια υφή.
Μήπως τα έβρασες τα κάστανα πριν τα ρίξεις το σιρόπι?
Παίζει μεγάλο ρόλο αυτό που λέω παραπάνω "-ανάλογα με το πόσο μαλακά βρήκαμε τα κάστανα- τα ρίχνουμε αμέσως στο σιρόπι ή περιμένουμε πρώτα να δέσει λίγο"
Ο χρόνος των 8 λεπτών είναι πολύς
Την επόμενη φορά άστο να δέσει καλά το σιρόπι και μετά ρίξε τα κάστανα.
Post a Comment