Wednesday, December 31, 2008

Βασιλόπιτα πολίτικη (τσουρέκι)


Υλικά
2 κυβάκια φρέσκια μαγιά (περίπου 40γρ.κάθε κυβάκι, το όλον 80γρ.)
1 κούπα γάλα + ½ κούπα για το προζύμι
1 ½ κούπα ζάχαρη
250γρ. βούτυρο λιωμένο
4 μεγάλα αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου) + 1 κρόκο για το άλειμμα
1 κιλό αλεύρι σκληρό (ίσως και λίγο παραπάνω)
10 δάκρυα μαστίχας
5-6 σποράκια κάρδαμο
2 κουταλάκια σπόρους μαχλέπι
άσπρο και μαύρο σουσάμι, αμύγδαλα ασπρισμένα, για τη διακόσμηση

Εκτέλεση
Διαλύετε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα (στη ½ κούπα που αναφέρεται στα υλικά). Προσθέτετε 1 κουταλιά από τη ζάχαρη και 2-3 κουταλιές από το αλεύρι ώστε να έχετε ένα πηχτό χυλό (προζύμι). Αφήνετε στην άκρη για ½ ώρα περίπου να φουσκώσει.
Στο μεταξύ κάνετε τα μυρωδικά σκόνη είτε στο γουδί είτε στο μούλτι, μαζί με λίγη ζάχαρη.
Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέτετε το (φουσκωμένο) προζύμι, τα μυρωδικά, το βούτυρο (χλιαρό κι αυτό) και στη συνέχεια εναλλάξ το γάλα (χλιαρό) και το αλεύρι μέχρι να έχετε μία ζύμη απαλή που να μην κολλάει.
Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε σε μέρος ζεστό να φουσκώσει (συνήθως δεν παίρνει πάνω από δύο ώρες, φέτος μου πήρε τρεις και μισή!).
Βουτυρώνετε ένα ταψί (περίπου 32 εκ.) Απλώνετε τη ζύμη μέχρι τις άκρες και αφήνετε πάλι να φουσκώσει για ένα μισάωρο. Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας ελαφρά με τον κρόκο αυγού, πασπαλίζετε με άσπρο και μαύρο σουσάμι ή αμύγδαλα εφιλέ. Σχηματίζετε την ημερομηνία (με αμύγδαλα, σοκολάτα ή ό,τι άλλο θέλετε) και ψήνετε στους 180 βαθμούς (με αντιστάσεις) μέχρι να πάρει χρώμα.

Καλή επιτυχία!
Καλή και δημιουργική χρονιά, για όλους!

11 comments:

Rena said...

Ωραία παραδοσιακή βασιλόπιτα. Η αγαπημένη μου. Βάζεις και κάρδαμο ε? δε το είχα ξαναδεί σε συνταγή. Και του χρόνου Elie, καλή χρονιά να έχετε.

Anonymous said...

Και του χρόνου Ελλη πολύ όμορφη βασιλόπιτα!Και απο αρωματα και απο παρουσιά σκίζει!
Εμείς στο σπίτι φτιάχνουμε πάντα 2, μια ποντιακή το πυρόχ με την μαρμελάδα και αυτή την πολίτικη που την τρωω όλη μόνη μου με μεγάλες κούπες καφε με μπόλικο γάλα!

Νασος Παπαστυλιανού said...

mmmmmm αυτή ακούγεται πιό παραδοσιακή. Θα γέμισε αρώματα το σπίτι !!!
Αντε και του χρόνου καλά νa είμαστε

Anonymous said...

Γεια στα χέρια σας! Ωραία συνταγή παραδοσιακή και μυρωδάτη. Υγεια και προκοπή σε όλους μας για την νέα χρονιά εύχομαι απο καρδιάς. Απ'όσο γνωρίζω το κάρδαμο είναι το γνωστό κακουλέ, απαραίτητο για κάθε τσουρέκι που σέβεται τον εαυτό του :)

Anonymous said...

Και του χρόνου να σαι καλά Ελιτσα :)
Λοιπον εχω να σας εμπιστευτώ την μεγάλη μου απουχία σημερα !
Πηγα να κανω αυτη τη βασιλόπιτα αλλα μάλλον εβαλα πολυ μαγιά ... Βλεπω εσυ Ελλιτσα μου βαζεις 40 γρμ στο κιλο ..εγω εβαλα τοσο στο μισο κιλο !
Φουσκωσε τοσο πολυ που ξεχειλισε απο το ταψί και μετα επεσε στο ψησιμο ...χαλια ...Τωρα προσπαθω να σωσω τον πεσμένο μου εγωισμό και φουρνισα οτι βγήκε μπας και κανω μπισκοτάκια ! χαχαχαχα
Τελικα παλι φετος Βασιλοπιτα σαν κεικ θα φαμε :)

Χρονια πολλά με ΥΓΕΙΑ και ΧΑΡΑ για ολους :)

elie said...

Ανταποδίδω τις ευχές!

Κάρδαμο ή κακουλέ όπως σωστά επεσήμανε η φίλη Εύα Π. βάζω στα τσουρέκια και στη βασιλόπιτα. Αν δεν έχω, αντικαθιστώ με γλυκάνισο που έχει επίσης ιδιαίτερο άρωμα.

Λαμπρινήήήήή δεν έφταιξε η μαγιά. Έχεις δίκιο, είχα κάνει λάθος την ποσότητα (το διόρθωσα τώρα, ελπίζω να μην είναι αργά...) το σωστό είναι 80γρ. ανά κιλό αλεύρι.
Κάποιο ρεύμα τη χτύπησε την πιτούλα σου ή δεν ήταν η μέρα σου. Κι εγώ πέταξα χθες μια δόση κουραμπιέδες, ίδια συνταγή που κάνω κάθε χρόνο με επιτυχία αλλά ακόμα ψάχνω τι δεν πήγε καλά και βγήκαν σαν... άμμος βρεγμένη. Κι οι αποτυχίες στο πρόγραμμα είναι, δεν βαριέσαι, την υγειά μας να 'χουμε!

(Συνταγή για το πυρόχ θα έχουμε Αγγελική λ.;)

Νασος Παπαστυλιανού said...

elie....δοκίμασες να τους τηγανίσεις ??? χα χα χα χα χα

kiki said...

Κάποια φορά πρέπει να δοκιμάσω να φτιαξω βασιλόπιτα πολίτικη. Υπέροχη δειχνει Elie. Και του χρόνου να είσαστε καλα. Καλή χρονιά!

Sam Sotiropoulos said...

Χρόνια Πολλα! καλή χρονιά (λίγο αργά) σε ολους στο HFL. Ωραίω το καινούργιο "λοοκ"! :-) Με 'γειά, φτου φτου!

Anonymous said...

Xronia polla me ygeia kai xara kai propantwn anevasmeno to hthiko mas .thn ekana thn vasilopita teleia moy vghke arwmatismenh kai poly poly eykolh mosxomyrise to spiti kai tou xronou me ygeia!!!!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

Η καλυτερη,η πιο σιγουρη συνταγη που βρηκα επιτυχιμενη πραγματικα ενα αρωμα,η πιο σιγουρη και για πασχαλινα τσουρεκια!!!!!!!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...