Wednesday, December 10, 2008

λαχανικά, γαρίδες και noodles από ρύζι



Όταν πρωτοέφαγα bami boreng, ένα κλασικό ινδονησιακό πιάτο, ενθουσιάστηκα. Έκτοτε έχω πειραματιστεί με πολλές παραλλαγές που το θυμίζουν λιγότερο ή περισσότερο. Οι πιο αγαπημένες μου είναι με noodles ρυζιού. Η χτεσινή εκτέλεση ήταν με γαρίδες, για να σας το παρουσιάσω σαν νηστίσιμο. Μόνο που οι μπαταρίες της φωτογραφικής μηχανής ήταν αφόρτιστες... Δεν πειράζει, θα βολευτούμε με φωτογραφίες από παλιότερη εκτέλεση, με λεπτές λωρίδες από στήθος κοτόπουλου. Κατά τ΄άλλα η εκτέλεση είναι η ίδια (το κοτόπουλο χρειάζεται λίγο παραπάνω ψήσιμο και το βάζουμε να σωταριστεί πριν από τα λαχανικά).

για 2-3 άτομα χρειαζόμαστε :

  • 2 κουταλιές σούπας λάδι (προτιμώ ηλιέλαιο, αλλά και με ελαιόλαδο καλό είναι)
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 1 πράσο ή/και φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1-2 μεγάλα καρότα
  • μια μεγάλη κόκκινη πιπεριά
  • 1 μαρούλι χοντροκομμένο και καλά στραγγισμένο
  • 200 γρ γαρίδες ωμές και καθαρισμένες
  • 150 γρ (ή όσο θέλουμε) noodles ρυζιού
και -αν έχουμε- βάζουμε (αν όχι δεν πειράζει πολύ - αλλιώτικο, αλλά πάλι νόστιμο θα γίνει) :
  • 2-3 κουταλιές ταϊλανδέζικη fish sauce (αν δεν έχουμε, αλατίζουμε)
  • 2-3 κουταλιές ταϊλανδέζικη σάλτσα πιπεριάς ή λίγο sambal oelek (εναλλακτικά μπούκοβο)
Βάζουμε τις noodles σε ζεστό νερό να φουσκώσουν (ή ακολουθούμε τις οδηγίες στη συσκευασία τους). Κόβουμε τα λαχανικά σε μπαστουνάκια. Σε γουόκ ή μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το σκόρδο. Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα γυρίζουμε 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και ψήνουμε ακόμα 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τις noodles καλά στραγγισμένες και μετά το μαρούλι. Μόλις "κάτσει" προσθέτουμε τις σάλτσες. Έτοιμο!

19 comments:

Rena said...

Φαίνεται πολύ νόστιμο πιάτο. Φαντάζομαι η ταϊλανδέζικη fish sauce παραλείπεται όταν το φτιάξουμε με κοτόπουλο, ε? Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε πιστά τη συνταγή, χωρίς τις εναλλακτικές για τις σάλτσες, που τις βρίσκουμε?

άλλη Αγγελική said...

Όχι, Ρένα μου, δεν παραλείπεται!

Είναι ένα πολύ αλμυρό σκούρο καφέ ζουμί, που οι Ταϊλανδέζοι το βάζουν παντού και νοστιμίζει τα πάντα!

Αλλά ... δεν πρέπει να τη μυρίσεις :-D αλλιώς θα χάσεις την ευκαιρία να τη δοκιμάσεις.

Είχα βρει σε κάποια μεγάλα super market στην Αθήνα.

Rena said...

Αλήθεια μπαινει παντού ε? Για φαντάσου. Δεν την είχα ξανακούσει πάντως. Ευχαριστώ Αγγελικούλα.

heart n soul said...

ωραίο το εξωτίκ σας αγγελική! για τη fish sauce, που όντως μπαίνει παντού και νοστιμίζει πολύ (umami factor:) θυμήθηκα όσα γράφει η Αγλαϊα Κρεμέζη περί αρχαιοελληνικού γάρου, της fish sauce των ημων προγόνων δλδ:)

άλλη Αγγελική said...

Παρακαλώ, Ρενάκι! Πες μου αν τη βρεις, για να στείλω κι άλλες συνταγές. Μόνο -είπαμε!- μην ξεγελαστεί και τη μυρίσεις! :-D

Ναι, Καρδούλα. Το (ή ο - δεν είναι ξεκαθαρισμένο) γάρος ήταν συνηθισμένο βυζαντινό (έχω διαβάσει εγώ) καρύκευμα από μικρά "χωνεμένα" σε αλάτι ψάρια.
Σ΄αρέσει κι εσένα η fish sauce;

heart n soul said...

i like mucho, oui:)

άλλη Αγγελική said...

I supposed so!

Ή αλλιώς : σωστά σ΄έκοψα ! :-DDD

heart n soul said...

:-DDD

Penelope said...

Πολύ δελεαστικό ως πιάτο, μιας και τα λαχανικά έτσ συνδυασμένα εμένα μου αρέσουν, για τον Παναή...έχω ενδιασμού πάντως.

άλλη Αγγελική said...

Όπως τον έχω "κόψει", μάλλον έχεις δίκιο, Πηνελόπη... Μην το επιχειρήσεις λοιπόν, παρά όταν έχει βγει en garcon ο Παναής :-)

(όχι ότι ... σνομπάρω αυτά που του αρέσουν αυτουνού! Όλα κι όλα!)

Katerina ante portas said...

Μεγαλώνω μαθαίνοντας η anteportas!
Moυ αρέσουν τα πιάτα με λαχανικά και ειδικά τα γρήγορα και σοφά!
Θα δοκιμαστεί!

kiki said...

Και μόνο πουθ βλέπω τόσα λαχανικά, ΤΟ ΘΕΛΩ!

άλλη Αγγελική said...

anteportas μου :-D, παίρνει λίγο χρόνο η προετοιμασία, δηλαδή το να κόψεις τα λαχανικά και να πλύνεις το μαρούλι. Αλλά αν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία, συντομεύεται κι αυτή πολύ. Μετά, αστραπή!

Κικόν, όρμα του! Kαι σε συμβουλεύω να βάλεις και τις σάλτσες, ειδικά την fishsauce. Αν δε βρίσκεις στο νησί, θυμήσου την στο επόμενο ταξίδι στην Αθήνα - μπορεί να βρεις και στην Πάτρα σε μεγάλο SM

Anonymous said...

Τέλειο φαγάκι και γρήγορο!
Κόβεις τα λαχανικά στο μαντολινο (φέρτε μου ενα μαντολίιιινοοοο), τσουπ λίγο σοτάρισμα εδω τσαπ λιγο σοτάρισμα εκει , πετας και στα καπάκια και μια fish sauce και έχεις φαγάκι κουκλί να το ζουλέψει μέχρι και ο Ματσουχίσα!
Ρενάκι μου την fish sauce θα την βρεις στους Γάλλους, εγω την έχω πάρει μεταξύ άλλων και να μια καλη ευκαιρία να αξιοποιήσω και την σάλτσα και τα ρυζομακάρονα.

άλλη Αγγελική said...

Μαντολίνο το λένε το μαγικό πράμα, Αγγελικούλα μου;;;
Εξαιρετικό εργαλείο!

Δεν το περίμενα ότι θα σου δώσω την ευκαιρία να δοκιμάσεις το πράμα που έχεις :-P ! Χαίρομαι! Να δώσω κι άλλες συνταγές, το λοιπό!

Mόνο (το ξανάπα και το ξαναλέω και επιμένω!) ΜΗΝ ΤΟ ΜΥΡΙΣΕΙΣ!!!


Υ.Γ. Ο Ματσουχίσα ποιος είναι;;;
[ αδιάβαστη! :-( ]

Anonymous said...

aggelikoula mou einai pragmatika mpoukia kai ... h,na trwei h mana kai...!!!filakia kalh mou!!!

άλλη Αγγελική said...

Ευχαριστώ, Κλειούλα! να σαι καλά!

Juanita La Quejica said...

Αλλη μια συνταγή που "καταγράφεται". Νοστιμότατη! Την fish sauce νομίζω ότι την έχει πλέον και ο Σκλαβενίτης (τουλάχιστον ο μεγάλος στην Αχαρνών).

άλλη Αγγελική said...

Όντως πολύ ωραία συνταγή, Χουανίτα. Καλά κάνεις και λες πού έχει fishsauce. Εγώ δε θυμάμαι (που να πάρει η ευχή!) πού την είδα στην Αθήνα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...