Sunday, December 07, 2008

sticky toffee pudding

Μια νηστίσιμη βερσιόν της κλασσικής αυτής αγγλικής πουτίγκας που φτιάχεται με χουρμάδες και σάλτσα καραμέλας (και είναι η γεύση που κέρδισε το διαγωνισμό καλύτερης νέας γεύσης παγωτού της h@@gen d@zs).
Θα χρειαστούμε:
Για το κέικ:
170 γρ. ψιλοκομμένους χουρμάδες
284 ml βραστό νερό
57 γρ. φυτική μαργαρίνη
113 γρ. μαύρη ζάχαρη
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
227 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για της σως καραμέλας:
57 γρ. φυτική μαργαρίνη
3 κ.σ. φυτικό γάλα
85 γρ. μαύρη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε τους χουρμάδες στο βραστό νερό, μέχρι να κρυώσουν (αν θέλουμε βάζουμε και λίγο ποτάκι μέσα, κονιάκ, ρούμι, καλούα, εγώ έβαλα λικέρ καρυδάκι:).
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το αλεύρι και τη σόδα, και τέλος τους χουρμάδες όπως είναι με το υγρό τους. Ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε σε ένα μικρό λαδωμένο ταψάκι και ψήνουμε 40 λεπτά (ή μέχρι να ψηθεί το κέικ).
Στο μεταξύ βράζουμε τα υλικά του toffee sauce για 3 λεπτά, περιχύνουμε το κέικ και ψήνουμε άλλα 5-10 λεπτά, να καραμελώσουν και να κριτσανίσουν οι άκρες αλλά να μην στεγνώσει το κέικ.
Σερβίρεται χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου, σκέτη ή με παγωτό. Η συνταγή δεν έχει μυρωδικά, όταν την ξαναφτιάξω όμως θα βάλω λίγα (σκέφτομαι 1 κ.γ. μίγμα κανέλα/πιπέρι/τζίντζερ/μοσχοκάρυδο/γαρίφαλο).


13 comments:

Rena said...

Μας (ξε)λίγωσες Heart. Πεντανόστιμο δείχνει. Δεν έχω δοκιμάσει τη βραβευμένη γεύση. Πάντως αν το φτιάξω θα το κάνω με το τελευταίο σου tip, να μοσχομυρίσει το σπίτι κανελλογαρύφαλλα. :))

heart n soul said...

ωραίο κι εύκολο ρένα, ό,τι πρέπει για κρύο καιρό, αν έχετε καθόλου στα πάτρια:)

kiki said...

Άτιμο Χαρτουλίνι....Μιαμ ακούγεται!

Anonymous said...

πριν ακομη διαβασω την υπογραφη το ΄ηξερα...αυτο εδώ μις χαρτ μυρίζει..:)
μου αρεσει πολύ η ιδεα του χουρμα και της καραμελας(γιαααμ)...και συμφωνω (absolutely!) για sweet spices
:)

heart n soul said...

kiki, εντιμότατη φίλη μου:)
cook, με μυριστίκατε:)

Katerina ante portas said...

Σε πάω πολύ Heart n soul! Προχωρημένη συνταγή!! (από θερμίδες όμως..ξέρω-ξέρω "μια ζωή την έχουμε..κλπ) :)

heart n soul said...

Katerina, ευχαριστώ που με πάτε:) θερμίδες;; χειμωνιάτικες!:)) θα τις κάψουμε την άνοιξη:)

ΕΛΕΝΑ said...

Xαρτουλίνι, είσαι ... νηστίσιμα άτιμο;-)
Xoυρμάς και καραμέλα και μυρωδικά διάφορα, σούπερ συνδυασμός!!

Penelope said...

Μπράβο βρε Καρδούλα και έψαχνα καιρό για με τέτοια κατάσταστη, γιατί μέρες Χριστουγέννων πριν χρόνια είχα γευτεί κάτι τέτοιο σε σπιτι φίλων στην Κύπρο, και δεν είχα ζητήσει συνταγή.
Θα δοκιμαστει σύντομα τούτη η ρετσέτα σου.

witchofdaffodils said...

γιαμι :)

heart n soul said...

Έλενα, η τιμή τιμή δεν έχει!:)
Penelope, χαίρομαι που σας αρέσουν οι καταστάσεις μου:))καλή επιτυχία
Witch:)

Anonymous said...

Πωπωπωπω!!Δάκρυα στα μάτια μου ανέβηκαν!Και καραμέλα και χουρμάδες που τους λατρεύω!
Μπράβο heart!

heart n soul said...

Αγγελική, χαρά μου να σας κάνω να κλαίτε:)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...