ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Συνήθως ο Γενάρης είναι το ορόσημο που βάζουμε για τις μεγάλες αποφάσεις και τις αλλαγές που θέλουμε στη ζωή μας. Να κόψουμε το κάπνισμα, να αρχίσουμε μακροχρόνια δίαιτα, να αλλάξουμε το look μας, να αρχίσουμε γυμναστήριο κλπ κλπ
Σαν κύριο και πρακτικό στόχο για τον Γενάρη, προτείνω την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας, για μια αποτελεσματική αντίσταση του οργανισμού μας στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, τα κρυολογήματα και τις ιώσεις.
ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΙΕΙΤΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΤΗΡΙ ΧΥΜΟ.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ή ΑΝΑΝΑ.
Γενικά
-Προσθέστε στο πρωινό σας Ταχίνι και Κουάκερ. Τα προϊόντα αυτά μπορείτε επίσης να τα συμπεριλάβετε στις συνταγές σας π.χ κέικ με ταχίνι, ψωμί με κουάκερ, μπιφτέκια με κουάκερ αντί για ψωμί κλπ.
-Περιορίστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και βάλτε στο τραπέζι Όσπρια τουλάχιστον δυό φορές την εβδομάδα: Ρεβίθια, Κουκιά, Φασόλια, Φάβα. Συνοδέψτε τα με κρεμμύδι και ρεπάνια.
-Κάντε όσο το δυνατόν πιό λιτή την τεχνική του μαγειρέματος. Κερδίζετε σε ποιότητα, υγιεινή και κυρίως χρόνο.
-Βάλτε στη ζωής σας τα ενδιάμεσα μικρογεύματα. Φρούτα και ξηροί καρποί είναι η απλούστερη λύση.
-Αρχίζετε την εβδομάδα με Λαδερό φαγητό και όχι με όσπρια..
-Αυξήστε την κατανάλωση ωμού Ελαιολάδου.
-Αυξήστε την κατανάλωση Χορταρικών. Φροντίστε να μην λείπει π ο τ έ από το τραπέζι η σαλάτα Λάχανο ή Αγριόχορτα ωμά ή βραστά.. Φτιάξτε απλές Χορτόπιτες και γιατί όχι με φύλλο δικό σας. Μιά-δυό κουταλιές λαχανικά κάθε μέρα στο πιάτο των παιδιών για να συνηθίσουν.
Anixiatiko Oniro - Vassilis Dimitr iou
ΕΠΟΧΙΑΚΑ
Κρεατικά
Τον Γενάρη συνήθως έχουμε το χοιρινό των Χριστουγέννων, καθώς και τα προϊόντα του όπως λουκάνικα, σύγκλινα, καβουρμάδες, μπέικον και ζαμπόν.
Το νωπό κρέας το φτιάχνουμε με χόρτα κυρίως ή ψητό χωρίς πολλά-πολλά από πάνω. Μόνο μπαχαρικά και ελάχιστο αλατάκι.
Οι μέρες που έχουμε να φάμε κρέας μέσα στο Γενάρη είναι αρκετές: Φώτα, Αγ. Αντωνίου,
Αγ. Αθανασίου, Τριών Ιεραρχών, καθώς και τις Κυριακές !!
Τα λουκάνικα κλπ, δεν τα έχουμε ποτέ σαν κύριο φαγητό, αλλά με αυτά νοστιμεύουμε τα χόρτα μας, τις ψητές ή βραστές πατάτες κλπ. Επίσης πλεονασμός είναι να καταναλώνουμε όσπρια και κρεατικά μαζί (π.χ Γίγαντες με λουκάνικο).
Στα κρεατικά, προσθέστε και το Συκώτι.
Λαχανικά
Κουνουπίδι
Μπρόκολο
Μαρούλι
Λάχανο
Παντζάρια
Πράσα
Ρέβες
Αβοκάντο
Χορταρικά
Ραδίκια
Σέλινο
ΣπανάκιΦρούτα
Μήλα
Αχλάδια
Πορτοκάλια
Μανταρίνια
Γκρέιπ φρουτ
Ακτινίδια
Ψαρικά
Βακαλάος
Κέφαλος
Λαβράκι
Μαρίδες
Νταούκια
Παλαμίδες
Τονάκια
Προσφυγάκια
Σκορπίνες
Σπάροι
Φρίσσες
Χταπόδια
Στρείδια
Άλλα
Κάστανα
Λεμόνια
Παραδοσιακά το Γενάρη είναι τα Φωτοκόλυβα ή Ψαροκόλυβα ή Παλληκάρια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.
Επίσης τα διάφορα λεπτά φύλλα ζύμης ψημένα και περιχυμένα με μέλι ή πετιμέζι ή και ζάχαρη (λαλαγίτες, μαρμαρίτες, δίπλες κλπ)
16 comments:
Εξαιρετικό ποστ. Περιμένουμε τη συνέχεια του :)
Συγχαρητήρια!
Πολύ καλό Post.
Εγώ χοιρινό και λουκάνικα προμηθευόμουν από την Παλαιστίνη. Τώρα που να τα βρω; Αχ! Βάι βάι!
Αλήθεια Νάσο, νταούκια, προσφυγάκια και φρίσσες τι είδους ψάρια είναι? Πρώτη φορά τ' ακούω. Μήπως υπάρχει κι άλλη ονομασία?
Αμάν βρε Μερόπη...γιατί απο τόσο μακρυά. Βέβαια καταλαβαινω οτι θέλεις να τονίσεις το δράμα που επαναλαμβάνεται εκεί κάτω.....Εχω και εγώ δεσμούς με το μέρος και αγαπημένους εκεί....δυστυχώς χαμένους πιά.
Ρενάκι τα Νταούκια φέρνουν στις Παλαμίδες και οι Φρίσσες στις Σαρδέλλες. Για τα Προσφυγάκια δεν έχω ....ομοιοκαταληξία.
Αν κάνεις μιά βόλτα στην ψαραγορά θα τα βρείς κάτω απο την ταμπελίτσα που γράφει "προσφυγάκια"
Πολύ θα ήθελα στην δημιουργία αυτού του μηνιαίου post, να συμμετέχουμε όλοι μας, να περιλαμβάνει την περίληψη των στόχων και των σκέψεων όλων μας για την διατροφή, την οικονομία, τα ήθη-έθιμα, την μουσική που μας εντυπωσίασε, τα βιβλία που μας ταξίδεψαν, δυό λόγια για τις παραστάσεις που είδαμε, τα πολύ σημαντικά τοπικά δρώμενα κτσ.
Σας περιμένω στο papanasos@gmail.com
Mπραβο πολυ ωραιο.Εχω ομως μια απορια γιατι να αρχίζουμε την εβδομάδα με λαδερό φαγητό και όχι με όσπρια;
Υποθέτω οτι ακολουθούμε το τυπικό Ελληνικό τραπέζι με κρεατικό την Κυριακή. Ετσι λοιπόν ήδη έχουμε πάρει υψηλής ποιότητας πρωτεϊνες, και σίγουρα έχουμε ταλαιπωρήσει το γαστεντερικό μας απο τα γλυκά, ποτά αμυλώδη κλπ του Σαββατοκύριακου. Είναι λοιπόν υπερβολή η επανηλλημένη λήψη πρωτεϊνών (απο όσπρια τώρα) αλλά και η παράταση της ταλαιπωρίας του πεπτικού μας, μιάς και τα όσπρια είναι και δυσκολοχώνευτα συνήθως. Αντ'αυτού ένα λαδερό -πχ φασολάκια κοκκινιστά με πατάτες ή καλύτερα μπάμιες- είναι κατ΄εμένα το πιό σωστό γεύμα της Δευτέρας. Εχει μέρες η βδομάδα για τα απαραίτητα όσπρια !!!
Kαλησπέρα, και καλή χρονιά.
Τα προσφυγάκια είναι ακριβώς σαν τα μικρά μπακαλιαράκια. Είναι πολύ νόστιμα και γίνονται τέλεια τηγανιτά.
Ευχαριστώ φίλε Ανώνυμε. Ρένα η απορία σου λύθηκε!!!
Ως νησιώτης...δεν είμαι και πολύ fun των ψαριών.
Πολύ καλή η ιδέα του άρθρου για τα προϊόντα της εποχής!
Οι φρίσσες που είναι σαν μεγάλες σαρδέλες γίνονται πολύ ωραίες παστές, ψητές στα κάρβουνα και λαδορίγανη στο ταψί.
Από την παλαμίδα γίνεται η λακέρδα.
Μεζεδάκια για ούζο ή τσίπουρο.
Αν θυμάμαι καλά, υπήρχαν εδώ οδηγίες για την λακέρδα, αλλα μάλλον "έφυγαν".
Δεσμεύομαι να ανεβάσω post προς το τέλος του μήνα που θα γυρίσω, εκτός κι' άν με προλάβει κανένας άλλος.
Μπράβο Νάσσο!
Πολύ ενδιαφέρον post!
Οι παλαμίδες και τα τονακια είναι απλο τα πιο αγαπημένα μου ψάρια, οπότε τον Γενάρη με βλεπω ψαροφαγία στο φουλ!
Έχω συνταγή για παστές σαρδέλες και λακέρδα στο blog μου. Αν θέλετε πάτε από κει, αλλιώς την περνάω εδώ.
Post a Comment